Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να αναπτυχθεί ο χειμερινός τουρισμός στην Κρήτη, αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση παρουσίασε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων και πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης, στη διάρκεια εσπερίδας, με θέμα «Χειμερινός τουρισμός στην Κρήτη», που διοργάνωσε χθες, στο Επιμελητήριο Ρεθύμνου, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης.
«Η ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού ή έστω η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη», όπως τόνισε ο κ. Πελεκανάκης, «μπορεί να προσφέρει σημαντικά σε πολλούς τομείς, όπως: ανάπτυξη τής απασχόλησης με ταυτόχρονη μείωση της ανεργίας, δημιουργία θέσεων εργασίας σε άλλους τομείς που έχουν σχέση με τις τουριστικές υπηρεσίες, δυνατότητα να παραμείνουν ζωντανές οι παραδόσεις του τόπου μας με τη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων και, κυρίως, ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Οι προοπτικές από την αύξηση του χειμερινού τουριστικού ρεύματος είναι καλές και τα πιθανά οφέλη τεράστια. Χρειάζεται προσήλωση στον στόχο και άψογη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων και Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων.
Παράλληλα, τόνισε ότι «για την επίτευξη του στόχου της καθιέρωσης της Κρήτης ως χειμερινού προορισμού, θα πρέπει η συνεργασία επιχειρήσεων και πολιτείας να θεωρείται δεδομένη. Απαιτείται η συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του ΕΟΤ και των Tour Operator για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Το σημαντικότερο βήμα είναι το μίγμα των επιχειρήσεων που θα πρέπει να συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή. Θα πρέπει σε κάθε προορισμό να παραμείνουν ανοικτά αρκετά ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, εστιατόρια τα οποία προσφέρουν κυρίως κρητική κουζίνα, μπαρ με ζωντανή ελληνική ή κρητική μουσική, πιάνο κ.λπ., γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων, καταστήματα souvenir, χρυσοχοΐας, κ.λπ.».
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων και πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, Γιώργος Πελεκανάκης
«Το μεγαλύτερο “όπλο” προσέλκυσης τουριστών στην Κρήτη είναι ο ήλιος και η θάλασσα και γι’ αυτόν τον λόγο η τουριστική βιομηχανία είναι εποχική. Κατά τους χειμερινούς μήνες η πλειονότητα των ξενοδοχείων κλείνουν, γιατί οι ιδιοκτήτες τους αντιλαμβάνονται ότι το κόστος να κρατήσουν τα ξενοδοχεία σε λειτουργία είναι μεγαλύτερο από τα ανάλογα εισοδήματα. Το ίδιο συμβαίνει με πολλές άλλες επιχειρήσεις που είναι εξαρτημένες από τον τουρισμό. Έτσι η “ατμομηχανή” της οικονομίας μας παραμένει “σβηστή” κατά τους χειμερινούς μήνες, και αυτό συνεπάγεται τεράστιο οικονομικό κόστος. Θα πρέπει, λοιπόν, να εφαρμοστεί μια στοχευμένη πολιτική, που να βοηθήσει στην αύξηση του χειμερινού τουρισμού, προκειμένου να τύχουν εκμετάλλευσης τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η πολιτική αυτή θα πρέπει να έχει ως κύριο στόχο να κάνει το νησί μας ελκυστικό για τον τουρίστα και κατά τη χειμερινή περίοδο. Ο χειμερινός τουρίστας θα επισκεφτεί το νησί μας για λόγους άλλους από τον απλό παραθερισμό. Μερικοί τομείς στους οποίους ίσως θα πρέπει να επενδύσουμε είναι ο αθλητικός τουρισμός, ο ιατρικός τουρισμός, ο εκκλησιαστικός τουρισμός, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και ο συνεδριακός τουρισμός», υπογράμμισε ο κ. Πελεκανάκης.
Ο ίδιος επεσήμανε, ακόμη, ότι για να επιτευχθεί ο διαχρονικός στόχος της ανάπτυξης του χειμερινού τουρισμού θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις και οικονομικά -και άλλα- μέτρα, τόσο από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας, όσο και από την Αυτοδιοίκηση καθώς και συγκεκριμένη φιλοσοφία από την πλευρά των επιχειρηματιών του κλάδου.
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Συγκεκριμένα, ο κ. Πελεκανάκης υπογράμμισε ότι η πολιτεία θα πρέπει να αποφασίσει τα εξής:
• Σημαντική μείωση (αν όχι στην κατάργηση) του ΦΠΑ των επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή.
• Απαλλαγή εισφορών προς τα διάφορα ταμεία των εργαζομένων.
• Ματαβολή επιδόματος εργασίας.
• Μειωμένο ενεργειακό τιμολόγιο (ΔΕΗ, κ.λπ.).
• Καύσιμα θέρμανσης απαλλαγμένα από φόρους.
• Επιδότηση σε ξενοδοχεία μέσω αναπτυξιακών προγραμμάτων για κατασκευή κλειστής θερμαινόμενης πισίνας, σκέπαστρων και άλλων υποδομών για τις ανάγκες της εποχής.
• Μείωση τελών αεροδρομίων.
• Κατασκευές υποδομών σε αρχαιολογικούς χώρους για κακές καιρικές συνθήκες.
• Μείωση τιμών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αναφερόμενος στις ενέργειες που απαιτούνται από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο κ. Πελεκανάκης τόνισε την ανάγκη να διατηρούνται καθαροί οι χώροι στην πόλη και στις πολυσύχναστες ακτές, «γιατί -μην ξεχνάμε ότι- και τον χειμώνα πηγαίνουν βόλτα οι επισκέπτες», ανοιχτούς και καθαρούς αρχαιολογικούς χώρους, μείωση των δημοτικών τελών στις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα ήταν κλειστές και θα μείνουν ανοικτές για τον σκοπό αυτό και διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Τα μέτρα αυτά θα είναι πιλοτικά και θα πρέπει να έχουν διάρκεια 3 με 5 χρόνια, διευκρίνισε ο κ. Πελεκανάκης.
Ο ίδιος σημείωσε ότι «για ένα επιτυχημένο εγχείρημα αυτής της προσπάθειας θα πρέπει η επιχειρηματική φιλοσοφία να διαθέτει προσήλωση στην ποιότητα, έντονο προσανατολισμό marketing (πόσους θέλουμε και σε ποιους απευθυνόμαστε;), τήρηση υποσχέσεων και σημαντικά μειωμένες τιμές σε σχέση με τους θερινούς μήνες».
ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Ο κ. Πελεκανάκης σημείωσε, ακολούθως, ότι «αρκετές περιοχές της Κρήτης παρέχουν όλες τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη χειμερινού τουρισμού. Η Κρήτη έχει με μεγάλη ηλιοφάνεια και κατά την περίοδο του χειμώνα. Έχει αστικά κέντρο, δηλαδή υπάρχει έντονη δραστηριότητα και ανοικτά καταστήματα και τον χειμώνα Διαθέτει αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους (Κνωσός, Σπιναλόγκα, Αρκάδι, Μουσείο, κ.λπ.), οι οποίοι θα πρέπει να λειτουργούν και τον χειμώνα, διαθέτει προορισμούς για θεματικές εκδρομές (Δρόμοι του κρασιού, Μοναστήρια, Υδάτινος Κόσμος, κ.λπ.), διαθέτει μεγάλου κύρους ειδικευμένες ιατρικές εγκαταστάσεις για ιατρικό τουρισμό. Ταυτόχρονα, υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία με προδιαγραφές λειτουργίας και κατά τη χειμερινή περίοδο (θέρμανση, θερμαινόμενη πισίνα, κλειστούς χώρους, κ.λπ.)».
Όπως επεσήμανε ο κ. Πελεκανάκης, «η χειμερινή σαιζόν είναι ευκαιρία για ανάπτυξη διαφόρων μορφών τουρισμού, όπως ο Συνεδριακός, Αθλητικός, Αγροτικός, Θρησκευτικός, Γαστρονομικός, Ιατρικός, κ.λπ.». Πρόσθεσε, δε, ότι «οι tour operators σε συνεργασία με τους ξεναγούς θα πρέπει να οργανώνουν εκδρομές σύμφωνα με τις απαιτήσεις των πελατών αλλά και με γνώμονα τις κακές καιρικές συνθήκες», ενώ σημείωσε ότι «η τοπική αγροτική παράδοση κατά τους χειμερινούς μήνες βρίσκεται στο απόγειο: διαδικασία απόσταξης τσικουδιάς, τα γνωστά σε όλους μας “καζανέματα”, ελαιοτριβεία, μάζεμα ελιάς (προτείνεται η ίδρυση μουσείου ελιάς και δρόμοι της ελιάς), μάζεμα πορτοκαλιών (Γιορτή Πορτοκαλιού στα Χανιά), Δρόμοι του Κρασιού (όλα σχεδόν τα οινοποιεία είναι επισκέψιμα), φυσιολατρικές εκδρομές και πολλές άλλες δραστηριότητες».
ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Ο κ. Πελεκανάκης είπε, ακόμη, ότι «τα ξενοδοχεία θα πρέπει εκτός τις υποδομές για χειμερινό τουρισμό (θέρμανση, σκέπαστρα, κ.λπ.) να παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, να προωθούν την κρητική διατροφή και να παρέχουν ένα ευρύ φάσμα εγκαταστάσεων ψυχαγωγίας και άθλησης εντός των μονάδων καθώς και πολιτιστικές δραστηριότητες».
ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ «ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ» ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ
Παρουσιάζοντας το προφίλ των «χειμερινών» τουριστών, με βάση στοιχεία που μελέτη του ΣΕΤΕ, ο κ. Πελεκανάκης ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι Ευρωπαίοι άνω των 50 ετών, ενώ μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει η αγορά της Ρωσίας Το 20% εξ αυτών είναι άνω των 65 ετών. Κύρια κίνητρα επιλογής του προορισμού είναι το κλίμα, οι φυσικές ομορφιές και τα πολιτισμικά ενδιαφέροντα του τόπου.
Η μέση διάρκεια παραμονής ανέρχεται σε 14 ημέρες. Οι «χειμερινοί» τουρίστες ξοδεύουν έως και 30% περισσότερο από τους τουρίστες του καλοκαιριού. Είναι ζευγάρια χωρίς φροντίδα παιδιών και έχουν καθολική απαίτηση για προσφορά ευρύτατης γκάμας υπηρεσιών και εγκαταστάσεων από πλευράς ξενοδοχείου.
Κατά τη διάρκεια των διακοπών τους αναζητούν: ξενοδοχεία με θερμαινόμενη πισίνα, θεματικές βραδιές με παραδοσιακή μουσική και χορούς, διοργάνωση χορευτικής βραδιάς με ορχήστρα, διοργάνωση βραδιάς γνωριμίας μεταξύ των πελατών, κλπ., ενώ δίνουν μεγάλη έμφαση στην τοπική κουζίνα και αναζητούν προγράμματα απασχόλησης ελεύθερου χρόνου (πεζοπορία, εκδρομές, κ.λπ.).
Ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ – ΤΙ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΕΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ
Ο κ. Πελεκανάκης αναφέρθηκε και στον ανταγωνισμό για την ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού από άλλες χώρες. «Ας δούμε όμως τι κάνουν ή καλύτερα τι έκαναν οι ανταγωνίστριες χώρες και τα κατάφεραν», σημείωσε, κάνοντας αναφορά σε Τουρκία, Κύπρο, Ισπανία, Αίγυπτο, Πορτογαλία και Μάλτα.
• Τουρκία: Αττάλεια – Κωνσταντινούπολη: Και στα δύο αεροδρόμια οι πτήσεις διεξάγονται χωρίς τέλη, ενώ, επιπλέον, τα καύσιμα πωλούνται αφορολόγητα από 1ης Νοεμβρίου μέχρι 30 Μαρτίου. Υπάρχουν 27 γήπεδα γκολφ και 34 ποδοσφαίρου, ενώ το Υπουργείο Αθλητισμού μεσολαβεί ώστε να διοργανώνονται τη χειμερινή περίοδο φιλικά παιχνίδια με ομάδες διαφόρων κατηγοριών.
• Κύπρος: Αγία Νάπα: Υπάρχουν 4 γήπεδα γκολφ καθώς επίσης και 10 γήπεδα ποδοσφαίρου. Τον χειμώνα πηγαίνουν αρκετές ομάδες ποδοσφαίρου, η κάθε ομάδα με 40-50 άτομα για 15 ημέρες περίπου. Η Cyprus Airways έχει ειδικό ναύλο 50 λιρών Κύπρου για υπαλλήλους ιδιωτικών γραφείων ταξιδιού που φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία για inspection. Οι τοπικές αρχές έχουν δικαίωμα μείωσης τοπικού φόρου (δημοτικά τέλη, κ.λπ.).
• Ισπανία: Κανάρια Νησιά: Με σύνθημα «Γκολφ 365 ημέρες τον χρόνο» και με σημαία το παλαιότερο γήπεδο γκολφ στην Ισπανία, κατασκευής του 1891 από Βρετανούς, προωθείται ο χειμερινός τουρισμός στους γκόλφερ, ενώ αναπτύσσεται ο αθλητικός τουρισμός με Airsports (Skydiving, Parachuting, Hang-gliding, Paragliding & Flying). Η ιππασία, το mountain bike, η αναρρίχηση, το Paintball, τα go kart με επαγγελματικές πίστες, ακόμα και το mini golf είναι οι προτάσεις των Ισπανών για τον χειμώνα και όχι μόνο. Παράλληλα, υπάρχουν θεματικά πάρκα για οικογένειες (Aqualand, Oasis Park, Rancho Texas Lanzarote, Atlantida, Palmitos Park, Holiday World, Crocodile Park, Water Park, κ.λπ.) καθώς και μεγάλα εμπορικά κέντρα, ενώ καταγράφεται ανάπτυξη και μέσω του real estate. «Με τον τρόπο αυτό έρχονται αρκετοί κάτοικοι εξοχικών κατοικιών με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνηση στα αεροπλάνα», σημείωσε ο κ. Πελεκανάκης.
• Αίγυπτος: Σαρμ Ελ Σέιχ: Από το μηδέν και σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα κατάφερε να γίνει ένας ελκυστικός χειμερινός προορισμός με νέες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις που το all inclusive είναι σχεδόν στο 100%.
• Πορτογαλία – Μάλτα: Τεράστια ανάπτυξη γαστρονομίας, πολλά γήπεδα γκολφ, ένταξη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Travel Senior 55+.
Φωτογραφία (κορυφή): Παύλος Μπουζάκης