Η διεθνοποίηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, με έμφαση στην αριστεία, αποτελεί τον σημαντικότερο στόχο της νέας Πρυτανικής Αρχής του Ιδρύματος, όπως τόνισε χθες ο πρύτανης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της εκδήλωσης για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την ίδρυση του Πολυτεχνείου Κρήτης, που διοργάνωσε η Πρυτανεία στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Ο κ. Διαμαντόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση τού HANIA.news αναφορικά με τους στόχους που έχει θέσει η νέα Πρυτανική Αρχή, επεσήμανε ότι «θα πρέπει να αυξήσουμε τις υποδομές μας. Γίνονται έργα. Υπάρχει συνέχεια στις Πρυτανικές Αρχές. Θα αυξήσουμε τις κτιριακές μας υποδομές. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να προχωρήσουμε σε ανανέωση όλου του επιστημονικού εξοπλισμού μας. Θα προχωρήσουμε -και ήδη γίνεται- σε διεθνοποίηση προγραμμάτων σπουδών, σε συνεργασίες και σε εκπαιδευτικά προγράμματα με άλλα Ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδας και στο ερευνητικό κομμάτι ήδη υπάρχει μία εξαιρετική συνεργασία με πάρα πολλά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Οι εισροές ερευνητικών κονδυλίων από ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα πήγαιναν και πηγαίνουν εξαιρετικά καλά, επομένως οι προοπτικές είναι πάρα πολύ καλές. Νομίζω ότι το καθοριστικό σημείο για εμάς, ως ένα μικρό Τεχνολογικό Ίδρυμα με έμφαση στην αριστεία είναι η διεθνοποίηση. Πρέπει, δηλαδή, ν’ ανοίξουμε προς τα έξω όσο γίνεται περισσότερο και αυτοί είναι και οι στόχοι μας», τόνισε ο κ. Διαμαντόπουλος.
Αναφερόμενος πολύ περιληπτικά στην πορεία του Πολυτεχνείου Κρήτης τα προηγούμενα σαράντα χρόνια, ο Πρύτανης του Ιδρύματος σημείωσε «τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας από τη δεκαετία του 1950 να δημιουργηθεί το πρώτο περιφερειακό Ίδρυμα στην Ελλάδα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Κορυφώθηκαν αυτές οι προσπάθειες τη δεκαετία του 1960. Δεν ευδοκίμησαν. Ήρθε η δικτατορία, ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο Κρήτης με έδρα το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, και αμέσως μετά, με την προσπάθεια του Τεχνικού Επιμελητηρίου και ανθρώπων οραματιστών ζητήθηκε η ίδρυση του Πολυτεχνείου Κρήτης, κάτι που έγινε το 1977. Μετέπειτα σταθμός του Πολυτεχνείου Κρήτης ήταν το 1984, που ήρθαν για πρώτη φορά φοιτητές και καθηγητές. Το 1988 θεμελιώθηκαν οι εγκαταστάσεις στο Ακρωτήρι, το 1989 υπήρξαν οι πρώτοι απόφοιτοι και το 1993 η αυτονόμηση του Ιδρύματος με την εκλογή του πρώτου πρύτανη, του καθηγητή Γιάννη Φίλη. Έκτοτε η πορεία είναι ανοδική και πάρα πολύ καλή για το Ίδρυμά μας», υπογράμμισε ο κ. Διαμαντόπουλος.
Κληθείς από το HANIA.news να σχολιάσει δύο δύσκολες στιγμές για το Ίδρυμα (η μία αφορούσε την εφαρμογή των Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής, για τα οποία υπήρξαν εντονότατες αντιδράσεις και η άλλη, πρόσφατα, από τμήμα της τοπικής κοινωνίας για την πρωτοβουλία αξιοποίησης των κτιρίων στον λόφο Καστέλι), ο κ. Διαμαντόπουλος ανέφερε: «Νομίζω ότι σημασία έχει να βλέπει κανείς τα θετικά και την πρόοδο και οτιδήποτε προβλήματα υπήρξαν στο παρελθόν νομίζω κάνουν το Πολυτεχνείο Κρήτης καλύτερο. Αυτό σε ό,τι αφορά τα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής. Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των χώρων του Πολυτεχνείου, θέμα για το οποίο έγινε πολύ μεγάλη φασαρία, νομίζω ότι είναι σε πολύ αρχικό στάδιο, η δική μας διοίκηση δεν εμπλέκεται έτσι κι αλλιώς, για να μπορέσουμε να ξέρουμε ποιος θα είναι ο τελικός αντίκτυπος. Γενικώς, όμως, πρέπει να σταθούμε στην πολύ καλή πορεία που έχει το Πολυτεχνείο Κρήτης, προβλήματα πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, αλλά γενικώς όμως υπάρχει πολύ μεγάλη όρεξη για δουλειά, υπάρχουν καλές προοπτικές ανάπτυξης στο Ίδρυμά μας και νομίζω ότι η πορεία μέχρι σήμερα δείχνει ότι και στο μέλλον τα πράγματα θα πάνε ακόμα καλύτερα».
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης, μίλησαν η επικ. καθηγήτρια της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Δάφνη Μανουσάκη, με θέμα «Το ξεκίνημα: Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων, η μαθηματική σχολή και το όραμα μιας νέας πανεπιστημιακής μονάδας», ο πρώην δήμαρχος Χανίων, πρώην νομάρχης Χανίων, μέλος Διοικουσών Επιτροπών του Πολυτεχνείου Κρήτης και νυν πρόεδρος της ΑΝΕΚ LINES, Γιώργος Κατσανεβάκης, ο πρώην προϊστάμενος της Γραμματείας του Πολυτεχνείου Κρήτης, πρώτος διοικητικός υπάλληλος του Ιδρύματος, Μανώλης Βανδουλάκης και ο αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Πολυτεχνείου Κρήτης, αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης Μιχάλης Λαγουδάκης, με θέμα «Πολυτεχνείο Κρήτης: Εκπαιδεύοντας μηχανικούς χθες, σήμερα και αύριο».
Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Τη σημαντικότητα της λειτουργίας, του έργου και της προσφοράς του Πολυτεχνείου Κρήτης στην επιστήμη και στην κοινωνία τόνισε, σε δηλώσεις του, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, δίδοντας παράλληλα τα συγχαρητήριά του στον πρύτανη Ευάγγελο Διαμαντόπουλο.
«Το Πολυτεχνείο Κρήτης συμπληρώνει φέτος σαράντα χρόνια λαμπρής λειτουργίας και μέγιστης προσφοράς όχι μόνο προς την Ελλάδα αλλά και προς τον Ελληνισμό. Ως Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη χαρά και τιμή συμμετέχουμε σε αυτή τη σημαντική επέτειο, αφού το Πολυτεχνείο Κρήτης συμπληρώνει επάξια τον ακαδημαϊκό και επιστημονικό χάρτη της Κρήτης, έχοντας ήδη καταγράψει μεγάλες επιτυχίες στην πορεία του μέχρι σήμερα» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Αρναουτάκης.
Το Πολυτεχνείο, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, αποτελεί πραγματικό φάρο της πνευματικής ζωής για όλους τους Κρητικούς.
Και πρόσθεσε: «Ιδιαίτερα συγχαίρουμε όλους τους ακαδημαϊκούς και τους διοικητικούς που θήτευσαν μέχρι σήμερα στο Πολυτεχνείο Κρήτης και τους ευχαριστούμε γιατί με επιμονή και συνέπεια κατάφεραν να εδραιώσουν τη φήμη του Ιδρύματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στους σημερινούς φοιτητές αλλά και στους αποφοίτους ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην επαγγελματική τους πορεία. Ως Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσουμε και θα διευρύνουμε τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με όλα τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά Ιδρύματα της Κρήτης, “χτίζοντας” γέφυρες συνεργασίας και αξιοποίησης των αποτελεσμάτων της έρευνας προς όφελος της κοινωνίας».