Ο εντοπισμός αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και η ανάγκη μετατόπισης δικτύων ύδρευσης, μέσω των οποίων υδρεύονται συγκεκριμένοι οικισμοί ήταν τα δύο βασικά θέματα που συζητήθηκαν σήμερα, στη διάρκεια σύσκεψης εργασίας για το -υπό εκτέλεση- έργο της παράκαμψης Τοπολίων.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, με τη συμμετοχή της προϊσταμένης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης, Μαρίας Κασωτάκη, του αντιπεριφερειάρχη Απόστολου Βουλγαράκη, του δημάρχου Κισσάμου Θοδωρή Σταθάκη, της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένης Παπαδοπούλου και υπηρεσιακών παραγόντων.
Ερωτηθείς από το HANIA.news για τα θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη και τις αποφάσεις που ελήφθησαν, ο κ. Βουλγαράκης σημείωσε ότι «θέλαμε να λύσουμε δύο βασικά θέματα». Το πρώτο εξ αυτών είναι ότι επί της νέας χάραξης του δρόμου υφίστανται δίκτυα ύδρευσης, τα οποία θα πρέπει να μετατοπιστούν και για τον λόγο αυτό θα υπάρξει χρηματοδότηση, ύψους 280.000 ευρώ περίπου, από την Περιφέρεια Κρήτης, για την εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών.
Το δεύτερο θέμα είναι ότι «η Αρχαιολογία βρήκε κάποια ευρήματα ρωμαϊκών τάφων σ’ ένα τμήμα περίπου 150 – 200 μέτρων πάνω στον άξονα του οδοστρώματος του νέου δρόμου. Χρηματοδοτήθηκε από το έργο το κομμάτι της Αρχαιολογίας. Προσλαμβάνονται τις επόμενες ημέρες εργάτες, για πέντε μήνες», διευκρίνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, τονίζοντας ότι «το έργο δεν σταματάει. Ο δρόμος είναι περίπου 9,5 χιλιόμετρα, άρα ο εργολάβος έχει μέτωπο να δουλέψει. Απλά πρέπει να ολοκληρώσουμε» (σ.σ. τις δύο προαναφερόμενες εργασίες) «για να διευκολυνθεί ο εργολάβος και να μπορεί να κινείται από το ένα μήκος έως το άλλο», επεσήμανε ο κ. Βουλγαράκης.
Ερωτηθείς από το HANIA.news για τον εκτιμώμενο χρόνο αποπεράτωσης του έργου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων απάντησε: «Δεν είναι αργότερα από τον Μάιο του 2019. Αυτή είναι η συζήτηση που κάνουμε με την εργολήπτρια εταιρεία, με μία προϋπόθεση: ότι δεν θα βρει κανένα βασιλικό τάφο η Αρχαιολογία…».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βουλγαράκης, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, είχε επισκεφθεί, στις 24 Ιανουαρίου 2018, την περιοχή όπου εκτελείται το έργο της παράκαμψης Τοπολίων.
Σε ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων αμέσως μετά την επίσκεψη, αναφερόταν πως ο κ. Βουλγαράκης διαπίστωσε ότι οι εργασίες συνεχίζονται με γρήγορο ρυθμό, μετά την απεμπλοκή της χρηματοδότησής του, σε τρία μέτωπα (Τοπόλια, Μύλους, Θέση «Καρυδάκι»), με στόχο την άμεση ολοκλήρωση των χωματουργικών εργασιών.




