Αντ. Περράκης: Ο βιολογικός Παλαιόχωρας προχώρησε γιατί εντάχθηκε στα έργα εθνικής σημασίας

Η υλοποίηση του έργου κατασκευής του βιολογικού καθαρισμού της Παλαιόχωρας με την ένταξή στο ΠΕΠ Κρήτης στάθηκε δυνατή επειδή, συν τοις άλλοις, με παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη «έγιναν όλες οι ενέργειες, ώστε να επιτευχθεί με ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η ένταξη της απαλλοτρίωσης του βιολογικού Παλαιόχωρας στο άρθρο 7Α του νόμου περί απαλλοτριώσεων, που δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει ο βιολογικός, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε δικαστικά ή άλλα κωλύματα. Χαρακτηρίστηκε δε το έργο ως εθνικής σημασίας, σημαντικό για την εθνική οικονομία, γεγονός που αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία που έχει η υλοποίησή του».

Τα παραπάνω επεσήμανε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου Αντώνης Περράκης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συγκεκριμένη θετική εξέλιξη μετά από 26 χρόνια προσπαθειών, ενώ αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέβαλαν προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και να καταστεί δυνατή η ένταξη του «πολύπαθου» έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Ο Δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι σε αντίθεση με τα κατά καιρούς κωλύματα και τις αντιδράσεις και τις δικαστικές προσφυγές συλλόγων και κατοίκων της Παλαιόχωρας για τον βιολογικό καθαρισμό στην περιοχή της Σούγιας δόθηκε δωρεά στον Δήμο οικοπεδικός χώρος για την κατασκευή ανάλογου έργου, το οποίο θα είναι έτοιμο στα επόμενα δύο – τρία χρόνια.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αναλυτικότερα, ο κ. Περράκης είπε σήμερα τα εξής:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε σήμερα την έγκριση και τη χρηματοδότηση ενός σπουδαίου έργου, όχι μόνο για τον Δήμο μας και το Νομό Χανίων, αλλά και για όλη τη Νότια Κρήτη. Πρόκειται για την έγκριση της χρηματοδότησης του βιολογικού καθαρισμού της Παλαιόχωρας, έργο που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014 – 2020, από πόρους του ΕΣΠΑ.

Από τη δεκαετία του 1992, η τότε κοινότητα της Παλαιόχωρας, αγωνίζεται για να πετύχει τη δημιουργία βιολογικού καθαρισμού. Είκοσι έξι ολόκληρα χρόνια πέρασαν, άλλαξαν πολλές Δημοτικές Αρχές και ο βιολογικός ήταν πάντα ένα θέμα συζήτησης και αντιπαράθεσης, ενώ εν τω μεταξύ η έλλειψη ολοκληρωμένου συστήματος επεξεργασίας λυμάτων προκαλούσε τεράστια οικολογική επιβάρυνση στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Νότιας Κρήτης.

Μπορούμε λοιπόν να περηφανευτούμε ότι μετά από τόσα χρόνια βρισκόμαστε κοντά στη λύση του προβλήματος και αυτό το καταφέραμε μετά από μεγάλο αγώνα.

Θα κάνω μια σύντομη ιστορική αναδρομή για να σας ενημερώσω πώς φτάσαμε στο σήμερα.

Αρχικά, η κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού λυμάτων της Παλαιόχωρας είχε καθοριστεί στην περιοχή «Τηγάνι», στο νότιο άκρο του οικισμού της Παλαιόχωρας στο Ο.Τ. Γ.40. Το Δημοτικό Συμβούλιο του τότε Δήμου Πελεκάνου, τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μονάδας βιολογικού καθαρισμού των οικισμών Παλαιόχωρας – Κουντούρας στη θέση «Τροχαλού», η οποία θεωρήθηκε καταλληλότερη, και ανέθεσε τον σχεδιασμό και την κατασκευή του έργου στον Οργανισμό Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (Ο.Α.ΔΥ.Κ.). Με απόφαση του Νομάρχη Χανίων, το έτος 1999, επικυρώθηκαν οι οριογραμμές του ρέματος Σαρακηνιώτη εν συνεχεία, βάσει της μελέτης και της συμπληρωματική μελέτης προέγκρισης χωροθέτησης, κατόπιν δε συγκριτικής αξιολόγησης τριών υποψηφίων θέσεων κρίθηκε καταλληλότερη η θέση Τροχαλού. Το 2004 τροποποιήθηκε το Γ.Π.Σ και καταργήθηκε ο υποθαλάσσιος αγωγός στη θέση Τηγάνι και το σχέδιο πόλης της Παλαιόχωρας και καταργήθηκε η πρόβλεψη του βιολογικού στο Ο.Τ. Γ.40.

Από το 2006 όμως μέχρι σήμερα, έχουν μεσολαβήσει: α) νέα οριοθέτηση τμήματος πλησίον της θέσης της ΕΕΛ, η οποία έχει εγκριθεί με απόφαση του Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης το έτος 2009 και β) Οριοθέτηση τμήματος (μήκους 430μ περίπου) του ρέματος «Σαρακηνιώτη» στην περιοχή «Τροχαλού», η οποία εγκρίθηκε το 2011 με απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Το 2013 με απόφαση του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης για το έργο με τίτλο Δίκτυα αποχέτευσης, δρόμος πρόσβασης και Εγκατάσταση Επεξεργασίας και Διάθεσης Αστικών Λυμάτων οικισμών Παλαιόχωρας”.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε υποβάλλει 2 κατά σειρά προτάσεις για τη χρηματοδότηση της πράξης με τίτλο Έργα και Μεταφορά Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Λυμάτων Παλαιόχωρας – Κουντούρας στην “Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Κρήτης, Ε.Δ.Α.”, οι οποίες απορρίφθηκαν από την αρμόδια Υπηρεσία, με την τελευταία πρόταση να απορρίπτεται κυρίως για λόγους που σχετίζονταν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τμημάτων του έργου, καθώς και την έλλειψη γεωλογικής – γεωτεχνικής έρευνας για την τεκμηρίωση του χαρακτηρισμού των.

Κατόπιν αυτού, ο Δήμος βρέθηκε με έναν ιδιόκτητο χώρο μεν, που όμως θεωρήθηκε δύσβατος, με μια μελέτη ύψους 10.000.000 ευρώ χωρίς τον δρόμο πρόσβασης και δύο απορριπτικές αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της πρότασής του. Ενστάσεις ιδιωτών αλλά και του εξωραϊστικού συλλόγου (Τα Τροχαλού) που κατέφυγαν επανειλημμένα, είτε στο Συμβούλιο Επικρατείας με προσφυγές, είτε με αναφορές στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή, κατά του Δήμου, του Υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και της Περιφέρειας Κρήτης, είχαν δημιουργήσει ένα αρνητικά ασφυκτικό πλαίσιο και κλίμα απαισιοδοξίας για την πορεία του έργου.

Ο Δήμος όλα αυτά τα χρόνια έχει δαπανήσει περίπου 30.000 ευρώ στα δικαστικά έξοδα κερδίζοντας όλες μέχρι τώρα τις προσφυγές και αιτήσεις ακυρώσεως. Επίσης τα πρόστιμα που επιβάλονται κάθε χρόνο στον Δήμο ανέρχονται σε 20.000 ευρώ και ασκούνται ποινικές διώξεις στις Δημοτικές Αρχές για τη μη υλοποίηση του έργου. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πρόσφατα (Οκτώβριος 2015) καταδίκασε την Ελλάδα και επέβαλε χρηματικό πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ και 3,64 εκατομμυρίων ευρώ ανά εξάμηνο, εξαιτίας της ανεπάρκειάς της στη διαχείριση των αστικών λυμάτων σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής και συγκεκριμένα σε οικισμούς με πληθυσμό άνω των 15.000 κατοίκων.

Από τα παραπάνω συνάγεται σαφώς η σπουδαιότητα και η άμεση ανάγκη υλοποίησης του έργου. Η σημασία του ξεπερνά τα τοπικά όρια, είναι εθνικού και ευρωπαϊκού επιπέδου επειδή ο οικισμός Παλαιόχωρας είναι οικισμός Γ’ προτεραιότητας κατά την Οδηγία 91/271.

Όταν αναλάβαμε, ως Δημοτική Αρχή, τον Σεπτέμβριο του έτους 2014, εξετάσαμε το σενάριο της συνέχισης της χρηματοδότησης για την εγκεκριμένη μελέτη που είχαμε, όμως το έργο δεν μπορούσε να προχωρήσει εκεί καθώς οι απαιτήσεις του νέου ΕΣΠΑ ήταν διαφορετικές και σημαντικό κριτήριο για τη χρηματοδότηση του έργου είναι πλέον και το κόστος λειτουργίας – συντήρησης, άρα και οι νέες τεχνολογίες. Με αυτό το σκεπτικό αναζητήσαμε νέο χώρο αλλά και τεχνολογίες επεξεργασίας με χαμηλό λειτουργικό κόστος.

Κατόπιν αυτού, η Δ.Ε.Υ.Α. Σελίνου σε συνεργασία με τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου προχώρησαν στην εκπόνηση νέων μελετών, εκδόθηκαν νέοι περιβαλλοντικοί όροι, οι οποίοι εγκρίθηκαν και συντάχθηκε νέος Φάκελος Τροποποίησης Α.Ε.Π.Ο. για το παραπάνω έργο, μετά την αξιολόγηση του οποίου εκδόθηκε νέα Α.Ε.Π.Ο.

Η τελική εγκεκριμένη θέση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) βρίσκεται ενδιάμεσα της Παλαιόχωρας και της Κουντούρας, σε σχετικά μακρινή απόσταση από την παραλία, τις κατοικίες και τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Η μέθοδος επεξεργασίας των λυμάτων είναι αυτή της προσκολλημένης βιομάζας σε κλειστές προκατασκευασμένες μονάδες, και θα γίνει σε ακίνητο εμβαδού 17.169,75 τ.μ., για το οποίο ο Δήμος προχώρησε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση.

Τα πρώτα στάδια του έργου έχουν ολοκληρωθεί και τα υπόλοιπα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το έτος 2020 και το αργότερο 2021.

Η τεχνολογία που επιλέχθηκε και περιγράφεται στην προμελέτη του έργου είναι βιολογική επεξεργασία σε μορφή προκατασκευασμένων μονάδων (compact) με τα εξής χαρακτηριστικά: χαμηλό αρχικό κόστος, ελάχιστες απαιτήσεις σε ενέργεια (πράσινες τεχνολογίες), χαμηλό λειτουργικό κόστος, ποιότητα εκροής κατάλληλη και για απεριόριστη άρδευση ελαιόδεντρων και πρασίνου στην περιοχή, αθόρυβη και ήπια αυτοματοποιημένη λειτουργία χωρίς οσμές, υψηλή ποιότητα κατασκευής και πλήρη εγγύηση του κύριου συστήματος βιολογικής επεξεργασίας για 10 χρόνια.

Παράλληλα με την κατασκευή του βιολογικού της Παλαιόχωρας και των συνοδών έργων του, στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Αναβάθμιση Δημοτικής Οδού Παλαιόχωρας – Κουντούρας» θα κατασκευαστούν τα υπόλοιπα τμήματα του εξωτερικού δικτύου μεταφοράς λυμάτων, από την Παλαιόχωρα προς τον χώρο του βιολογικού, βαρυτικοί και καταθλιπτικοί αγωγοί, με τα οποία και ολοκληρώνεται η κατασκευή των εξωτερικών δικτύων συλλογής και μεταφοράς στην Ε.Ε.Λ. Η προαναφερόμενη εργολαβία που υλοποιείται από τον Δήμο Καντάνου Σελίνου, αναμένεται σύντομα να συμβασιοποιηθεί καθώς έχει πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός του έργου και έχει ανακηρυχθεί ο ανάδοχος του έργου. Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο έργο έχει γίνει διάθεση πίστωσης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών, ενώ ο ίδιος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Δέδες, έχει ήδη επισκεπτεί την περιοχή της Κουντούρας και της Παλαιόχωρας, έχοντας εκφραστεί θετικά για τη σημασία του έργου που συμβάλει αποφασιστικά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής.

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να τονίσουμε πως και τα δύο έργα, τόσο ο βιολογικός ύψους 6.800.000 €, όσο και η «Αναβάθμιση Δημοτικής Οδού Παλαιόχωρας – Κουντούρας» ύψους 6.475.000 €, δεν θα είχαν προχωρήσει χωρίς τις αποφασιστικές ενέργειες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, που αποτελούν πράξη πολιτικής και οικολογικής ευθύνης. Προκειμένου να μη βρεθεί για άλλη μια φορά η προσπάθεια κατασκευής βιολογικού, απέναντι σε συνεχείς, παρελκυστικές προσφυγές ιδιωτών στο Συμβούλιο Επικρατείας κ.α., με παρέμβαση του κ. Σταθάκη και των στενών συνεργατών του, έγιναν όλες οι ενέργειες, ώστε να επιτευχθεί με ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η ένταξη της απαλλοτρίωσης του βιολογικού Παλαιόχωρας στο άρθρο 7Α του νόμου περί απαλλοτριώσεων, που δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσει ο βιολογικός, ανεξάρτητα από οποιαδήποτε δικαστικά ή άλλα κωλύματα, χαρακτηρίστηκε δε το έργο ως εθνικής σημασίας, σημαντικό για την εθνική οικονομία, γεγονός που αναδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία που έχει η υλοποίησή του.

Ευχαριστούμε επίσης για τη βοήθεια συνδρομή τους σε όλη τη διαδικασία μέχρι σήμερα, τους τον υπουργό κ. Πολάκη και τους βουλευτές του Νομού μας, την κα Βαγιωνάκη και τον κ. Μπαλωμενάκη, τον πρώην γενικό γραμματέα Εμπορίου κ. Παπαδεράκη, τον περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Βουλγαράκη και τον αντιπεριφερειάρχη, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας κ. Καλογερή.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε στους ακούραστους συνεργάτες μας στον Δήμο, όσους εργάστηκαν υπεύθυνα και συστηματικά, μηχανικούς, τεχνικό προσωπικό και ιδιαίτερα στην καθοριστική συμβολή του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας μας κ. Παναγιώτη Αλειφέρη, όσο αφορά τον συντονισμό των μελετών και των ακολούθων σταδίων. Ευχαριστώ επίσης την ειδική συνεργάτη – νομική σύμβουλο του Δήμου μας κυρία Ελένη Μανουσέλη, η οποία εργάστηκε σκληρά προκειμένου εξοπλιστούν με νομιμότητα όλες οι ενέργειες του Δήμου και να αντιμετωπιστούν οι διαρκείς προσφυγές ιδιωτών ενάντια στις μελέτες του βιολογικού, ενάντια στη χρηματοδότηση του έργου και ενάντια στη δημοπράτηση της εργολαβίας του δρόμου Παλαιόχωρας Κουντούρας. Καθοριστική επίσης υπήρξε η συμβολή του κ. Μανώλη Κοτρωνάκη, ειδικού συνεργάτη – μηχανικού Περιβάλλοντος, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά στην επιτυχή έκβαση της μελέτης και στην τελική έγκρισή της.

Συνοψίζοντας, θα τονίσω ότι όσα αναφέρθηκαν εν συντομία παραπάνω ήταν μια επίπονη διαδιακασία, έγινε με πολύ κόπο και συστηματική δουλειά τόσο από εμένα όσο και απ’ όλη τη Δημοτική Αρχή, ώστε σήμερα είμαστε πολύ χαρούμενοι, που επί της δικής μας θητείας επετεύχθη ένα τόσο σημαντικό έργο».

1 σχόλιο

  • Πρωτοπαπαδάκης ιωαννης Reply

    21 Μαΐου 2018 at 20:41

    Ό βιολογικός της παλαιοχωρας οπως σχεδιάζεται δεν έχει κανένα στοιχείο νομιμότητας άλλα αποτελει παρέμβαση των Υπουργών σταθακη, πολλακη να τελειώσουν το ζήτημα με οποιοδήποτε τρόπο Το ζήτημα θα έχει ακόμη πολλές προεκτασειε

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο