Η στρατηγική, οι δράσεις και το έργο του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Πλατανιά παρουσιάστηκαν, την Παρασκευή 1 Ιουνίου, από τον γενικό γραμματέα του Δήμου Γαβριήλ Κουρή, στο πλαίσιο της ετήσιας κοινής συνεδρίασης των Δικτύων Επικοινωνίας INIO (της ΓΔ «Απασχόληση, Κοινωνικές Υποθέσεις και Κοινωνική Ένταξη», στο οποίο συμμετέχουν οι υπεύθυνοι επικοινωνίας ΕΚΤ) και INFORM (της ΓΔ «Περιφερειακή και Αστική Πολιτική», στο οποίο συμμετέχουν οι υπεύθυνοι επικοινωνίας ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τη συμμετοχή 180 περίπου ανώτερων και ανώτατων στελεχών των ως άνω δικτύων.
Ιδιαίτερα σημαντικό -σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Μαλανδράκη– είναι το γεγονός ότι το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Πλατανιά, επιλέχθηκε από τους διοργανωτές για να παρουσιαστεί στα κοινοτικά στελέχη, ως μια Εθνική Καλή Πρακτική συγχρηματοδοτούμενης δράσης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) μέσω του Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτη «2014 – 2020».
Ο κ. Κουρής, στην ομιλία του προς τα κοινοτικά στελέχη, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος Πλατανιά τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής σε τοπικό επίπεδο, έχοντας αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών υπηρεσιών και προγραμμάτων που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας, στη στήριξη κοινωνικά ευπαθών ομάδων και πολιτών και στην ενίσχυση του εθελοντισμού, με επίκεντρο το Κέντρο Κοινότητας.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «το Κέντρο Κοινότητας -το οποίο ξεκίνησε να παρέχει τις υπηρεσίες του στις 27 Μαρτίου 2017- λειτουργεί ως κοινωνική δομή μιας στάσης, με αποστολή την εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών υποδοχής, καταγραφής, κατεύθυνσης και παραπομπής των πολιτών στις αρμόδιες υπηρεσίες, και παράλληλα την πολυεπίπεδη ψυχοκοινωνική υποστήριξή τους, με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου».
Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πλατανιά παρουσίασε το σημαντικό έργο της κοινωνικής δομής – στους 14 μήνες λειτουργίας της -το οποίο περιλαμβάνει:
• Κοινωνική καταγραφή – ανίχνευση κοινωνικών αναγκών και κοινοτική παρέμβαση.
• Παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής ψυχοκοινωνικής στήριξης σε ωφελούμενους πολίτες.
• Υλοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων (ΚΕΑ, ΤΕΒΑ, κ.α.).
• Υλοποίηση σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων πολιτών.
• Διοργάνωση σεμιναρίων συμβουλευτικής για γονείς.
• Διοργάνωση δράσεων προληπτικής ιατρικής – σεμινάρια πρώτων βοηθειών.
• Υποστήριξη δράσεων εθελοντισμού.
Τέλος, ο κ. Κουρής έκανε γνωστό ότι οι -άμεσα και έμμεσα- ωφελούμενοι του Κέντρου ανέρχονται έως σήμερα σε 675 άτομα, ενώ οι συνολικές επισκέψεις ωφελούμενων στη δομή για να λάβουν τις υπηρεσίες αυτού ανέρχονται σε 670.
Σημειώνεται ότι το ευρωπαϊκό αυτό γεγονός πραγματοποιήθηκε στα Χανιά – από τις 30/5 έως 1/6 -με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠ Κρήτης και τον Δήμο Χανίων.