Το 7o Θερινό Σχολείο στην Περιβαλλοντική Δημοσιογραφία διοργανώνουν από 20 έως 29 Ιουλίου 2018 το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Συνδιοργανωτές είναι, επίσης, η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αποκορώνου, ο Δήμος Πλατανιά, Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανιών-Παρατηρητήριο Περιβαλλοντικού Δικαίου, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων με την υποστήριξη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κρήτης. Επίσης για πρώτη φορά στη διοργάνωση συμμετέχει ο κορυφαίος ερευνητικός φορέας της χώρας, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας με ομιλητές τον πρόεδρο του Δ.Σ. του Ιδρύματος καθηγητή κ. Ν. Ταβερναράκη και τους κ. Ν. Καμπάνη – επικεφαλής του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας και Δ. Πουρσινίδη – ερευνητή του Ιδρύματος.
Στο πρόγραμμα συμμετάσχουν πανεπιστημιακοί, επαγγελματίες δημοσιογράφοι, ειδικοί σε θέματα περιβάλλοντος καθώς και μεταπτυχιακοί φοιτητές τμημάτων Δημοσιογραφίας, ΜΜΕ, Επικοινωνίας, και Βιολογίας. Ειδικά φέτος θα διοργανωθεί ένα αγγλόφωνο workshop με τη συμμετοχή ερευνητών από το Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου της Βιέννης υπό τον συντονισμό της καθηγήτριας του εν λόγω πανεπιστημίου και προέδρου της ΕΤ3, Κατερίνας Σαρικάκη. Θα συμμετέχουν επίσης ομάδες ερευνητών και καθηγητών από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και από το Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου.
Ομιλητές θα είναι: oι πανεπιστημιακοί καθηγητές, Κ. Σαρικάκη, Γ. Φίλης, Σ. Παπαθανασόπουλος, Γ. Πανηγυράκης, Χ. Χιντήρογλου, Α. Βέγλης, Γ. Πλειός, Α. Σκαμνάκης, Κ. Κεντερελίδου, Ε. Αντωνιάδης, Σ. Καϊτατζή – Γουΐτλοκ, Ι. Κωσταρέλλα και S. Peleplochykova, 0ι ειδικοί περιβαλλοντολόγοι και ερευνητές Π. Λυμπεράκης, Γ. Πιλογκότση, Π. Γεωργιακάκης, και Φ. Ποντικάκης, οι οποίοι θα αναφερθούν σε περιπτώσεις εφαρμογής και καλής περιβαλλοντικής πρακτικής και εκπαίδευσης, ενώ επαγγελματίες και στελέχη φορέων όπως ο Γ. Κουτράκης της ΔΕΔΙΣΑ θα προσεγγίσουν το περιβάλλον μέσα από το πρίσμα της ανακύκλωσης. Για το περιβαλλοντικό δίκαιο θα μιλήσουν οι νομικοί Μ. Μανιαδάκη και Ε. Τζινευράκη, οι δημοσιογράφοι κ. Β. Βασιλόπουλος, Β. Μιχοπούλου, Π. Περάκης και Σ. Χαιμαντά θα αναλύσουν τις σχέσεις δημοσιογραφίας και περιβάλλοντος σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο, ενώ το μέλος του Δ.Σ. της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων για τις Επιστήμες Wolfgang Christian Goede θα αναφερθεί στις σχέσεις επιστημών και δημοσιογραφίας.
Στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές βιωματικές επισκέψεις, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν εργαστήρια δημιουργικής γραφής. Το Σάββατο 21 Ιουλίου στις 9.30 θα πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου με ανοιχτή ημερίδα με θέμα «Περιβάλλον, Επιστήμες και ΜΜΕ», την Κυριακή 22 Ιουλίου στις 19.30 ανοιχτή εσπερίδα στον Δήμο Πλατανιά με θέμα «Θαλάσσιο Περιβάλλον και Γαλάζια Αειφορία», ενώ τη Δευτέρα 23 Ιουλίου στις 18.30 στο Μουσείο Τυπογραφίας «Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη εσπερίδα με θέμα «Περιβάλλον και Οικοσυστήματα».
Δείτε ΕΔΩ όλο το πρόγραμμα
Στοιχεία Επικοινωνίας:
Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου: http://www.rpi.gr/contact-us
Email: 7osummerschool@gmail.com
Facebook: @RegionalPressInstitute (Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου – ΙΕΤ)
Τηλ.: 28250-71313/14 κινητά: 6948119787, 6982537180.