Ευτυχώς που έχουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ Χανίων…

Το ξέρατε εσείς ότι για ν’ αξιοποιηθεί -προς όφελος της τοπικής κοινωνίας- το κτίριο του παλιού ΙΚΑ, στη συμβολή των οδών Σολωμού και Νεάρχου, στο κέντρο της πόλης των Χανίων, το οποίο παραμένει, δυστυχώς, ανεκμετάλλευτο εδώ και πολλά χρόνια, θα έπρεπε πρώτα να παραχωρηθεί στο… Υπερταμείο;

Σοβαρολογώ! Προσπαθώ, έστω! Το γνωρίζατε; Όχι; Δεν σας κακίζω, γιατί ομολογώ ότι κι εγώ το αγνοούσα. Ευτυχώς, όμως, που έχουμε το… Γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο (μας) το αποκάλυψε, δίδοντας, έτσι, μια… τεκμηριωμένη και εξαιρετικά σοβαρή (sic) απάντηση σ’ ένα ερώτημα που παρέμενε αναπάντητο επί μακρόν.

Μετά από αυτή τη… συγκλονιστική -πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε- αποκάλυψη εξηγούνται πολλά! Και, ταυτόχρονα, προκύπτει το… μείζον: ότι αντί να προβληματιζόμαστε και ν’ ανησυχούμε για την εν κρυπτώ εκχώρηση 10.119 ακινήτων στο Υπερταμείο (196 από τα Χανιά) θα πρέπει, πλέον, να αισιοδοξούμε, γιατί, τουλάχιστον γι’ αυτά που παραμένουν εγκαταλελειμμένα, αφημένα στον χρόνο και στην τύχη επί σειρά ετών, έρχονται καλύτερες ημέρες μέσω… Υπερταμείου! Πρωτοποριακό, αν μη τι άλλο. Και πιστώνεται αποκλειστικά στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Να τα λέμε αυτά…

Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, επί των παραπάνω, από λογής – λογής… αναιδείς «αμφισβητίες» της μίας και μοναδικής αλήθειας του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, μεταφέρω αυτολεξεί το… αποκαλυπτικό απόσπασμα, που περιλαμβάνεται σε μία… εξόχως σοβαρή ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ το Γραφείο Τύπου της τοπικής Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος. Ανακοίνωση με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων επιτίθεται στο HANIA.news (χωρίς να το κατονομάζει) για το πρόσφατο ενυπόγραφο δημοσίευμα τού γράφοντος (με τίτλο «Ακίνητα στο Υπερταμείο | Ηξεραν οι συνεργάτες τους και δεν ήξεραν οι Σταθάκης – Πολάκης;»).

 «Τα ακίνητα που μεταφέρονται στο Υπερταμείο δεν διατίθενται προς… ξεπούλημα. Αντιθέτως, όταν τελικά προκύψει το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του Υπερταμείου, τότε θα δρομολογηθούν οι βέλτιστες διαδικασίες για την αξιοποίηση της περιουσίας που θα παραμείνει στο Δημόσιο. Η αξιοποίηση προφανώς διαφέρει από την πώληση, όπως επίσης και από την παραχώρηση προς εκμετάλλευση σε ιδιώτη. Αξιοποίηση ενός ακινήτου είναι η χρήση του προς όφελος της κοινωνίας, που συχνά μέχρι τώρα αναγκαζόταν να προσφεύγει σε ιδιώτες και να τους αμείβει αδρά για να καλύπτει ανάγκες της. Για παράδειγμα, στην πόλη των Χανίων, το κτίριο του πρώην ΙΚΑ παραμένει κενό και ρημάζει, τη στιγμή που Δημόσιες Υπηρεσίες στεγάζονται σε νοικιασμένα κτίρια, ακόμα και λίγα μέτρα μακρύτερα».

Με αυτήν την… εξαιρετικά σοβαρή ανακοίνωσηο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων προσπαθεί -υποτίθεται- να «βάλει τα πράγματα στη θέση τους». Μόνο που, ατυχώς, «επιτυγχάνει» ακριβώς το αντίθετο. «Γεννά» νέα ερωτήματα, χωρίς να απαντά στα παλαιότερα που έχουν διατυπωθεί δημόσια, με αποτέλεσμα να εκτίθεται και, ταυτόχρονα, να προδίδει τόσο την έντονη ενόχλησή του για τις αποκαλύψεις τού HANIA.news που διαψεύδουν τους κυβερνητικούς και κομματικούς ισχυρισμούς, όσο και την αγωνία του να βγουν από το «κάδρο» οι δύο χανιώτες βουλευτές και υπουργοί: ο Γιώργος Σταθάκης και ο Παύλος Πολάκης. Και όλα αυτά με μία… εξαιρετικά σοβαρή ανακοίνωση. Σκεφθείτε τι θα… πετύχαινε αν εξέδιδε μία ανακοίνωση χωρίς τόση, σχεδόν αβάσταχτη, σοβαρότητα…

Γράφει ακόμη, μεταξύ άλλων, ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: «Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που θα περιέλθει στο Υπερταμείο είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. Η μεταφορά ακινήτων ξεκίνησε σε μια ιδιαίτερα πιεστική περίοδο, όταν ακόμα η χώρα δεν είχε αφήσει πίσω της οριστικά την περίοδο των Μνημονίων. Υπό την πίεση της ανάγκης ταχείας ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την 4η αξιολόγηση, μεταφέρθηκαν ομάδες ακινήτων, οι οποίες στη συνέχεια αξιολογούνται εκ νέου».

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά, με όση… σοβαρότητα διαθέτουμε, γιατί θα… ξεχάσουμε και αυτά που (όλοι) ξέρουμε, αλλά κάποιοι παριστάνουν ότι δεν τα θυμούνται, «πουλώντας», τάχα μου, «σοβαρότητα»:

• Η ίδρυση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥ) -δηλαδή του γνωστού Υπερταμείου– προβλέπεται στο νόμο 4336/2015, με τον οποίο ψηφίστηκε το Τρίτο Μνημόνιο. Ο νόμος 4336/2015 δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως) στις 14 Αυγούστου 2015.

• Το Υπερταμείο ιδρύθηκε με το νόμο 4389/2016, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 27 Μαΐου 2016.

• Η Ομάδα Εργασίας, που σκοπό είχε να διαμορφώσει τη λίστα με τα ακίνητα, τα οποία θα εκχωρούνταν στο Υπερταμείο, συνεστήθη με υπουργική απόφαση του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. Η απόφαση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 9 Ιουνίου 2017.

• Η υπουργική απόφαση Τσακαλώτου για την εκχώρηση των ακινήτων στο Υπερταμείο και η λίστα με τα 10.119 ακίνητα δημοσιεύτηκαν σε δύο διαφορετικά ΦΕΚ στις 19 Ιουνίου 2018 (δείτε ΕΔΩ).

• Η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) με τους Θεσμούς (ή αλλιώς Τρόικα) για την 4η αξιολόγηση έκλεισε στις 18 Μαΐου 2018, σύμφωνα με δήλωση του κ. Τσακαλώτου, και οριστικοποιήθηκε το φετινό καλοκαίρι.

Με βάση όλα τα παραπάνω αναρωτιέται κανείς:

• Πόσο χρόνο, ακριβώς, χρειαζόταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να μη συμπεριλάβει στη λίστα μια σειρά από συγκεκριμένα ακίνητα (μνημεία, αρχαιολογικούς χώρους, κ.ά.), για τα οποία δεν επιτρέπεται μεν η εκχώρηση της κυριότητας, αλλά παραχωρείται η διαχείρισή τους στο Υπερταμείο;

• Τι ακριβώς έκαναν επί δύο χρόνια συνολικά η κυβέρνηση, ειδικά το Υπουργείο Οικονομικών (Μάιο 2016 ιδρύθηκε το Υπερταμείο, Ιούνιο 2018 παραχωρήθηκαν τα ακίνητα σε αυτό) και ειδικότερα, επί ένα χρόνο, η Ομάδα Εργασίας;

«Στο ερώτημα γιατί επιλέχτηκαν τα συγκεκριμένα ακίνητα στα Χανιά και την υπόλοιπη χώρα, η απάντηση είναι ότι αυτά είχαν κτηματογραφηθεί και διέθεταν ΚΑΕΚ. Έτσι, για παράδειγμα, η οικία Βενιζέλου στη Χαλέπα εντάχθηκε στον κατάλογο, ενώ το αρχηγείο του Βενιζέλου στο Θέρισο έμεινε εκτός. Όμως, όπως προαναφέρθηκε, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων του Υπερταμείου θα αλλάξει», σημειώνει σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων.

Κατ’ αρχάς, χαίρομαι που μάθαμε γιατί «έμεινε εκτός» λίστας Υπερταμείου το αρχηγείο του Βενιζέλου στο Θέρισο. Δεν είχε… ΚΑΕΚ! Αλλιώς θα έμπαινε και αυτό!

Αναρωτιέμαι, όμως (κακή… συνήθεια ετούτη, το ομολογώ): Αφού τόσο στα Χανιά, όσο και στην υπόλοιπη χώρα -κατά πώς μας λέει ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ- επιλέχθηκαν τα ακίνητα που «είχαν κτηματογραφηθεί και διέθεταν ΚΑΕΚ», γιατί ο κ. Τσακαλώτος δημιούργησε Ομάδα Εργασίας για να διαμορφώσει τη λίστα με τα ακίνητα που θα εκχωρούνταν στο Υπερταμείο;

Και τι πραγματικά συνέβη; Η Ομάδα Εργασίας έκανε τη δουλειά της και αποφάσισε ότι αυτά τα 10.119 ακίνητα θα εκχωρηθούν στο Υπερταμείο, με τις όποιες εξαιρέσεις (με βάση την απόφαση Τσακαλώτου) αναφορικά με την κυριότητα, όχι όμως και με τη διαχείριση, ή, απλά, επιλέχθηκαν τα ακίνητα που «είχαν κτηματογραφηθεί και διέθεταν ΚΑΕΚ» εξαιτίας της… ιδιαίτερα πιεστικής περιόδου και η Ομάδα Εργασίας συστάθηκε για… «τα μάτια του κόσμου»;

Γράφει, ακόμη, ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων: «Τα μέλη της επιτροπής» (σ.σ. εννοεί την Ομάδα Εργασίας) «που αναφέρει το ΦΕΚ επιλέχθηκαν ως εκπρόσωποι Υπουργείων και όχι Υπουργών (που ενδεχομένως είναι και βουλευτές, εκπροσωπώντας συγκεκριμένες περιφέρειες). Άρα, δεν είχαν μέριμνα για μέρη της επικράτειας αλλά για το σύνολό της, σε σχέση με το Υπουργείο που εκπροσωπούσαν. Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου (και όχι του Υπουργού) Περιβάλλοντος και Ενέργειας (για τον λόγο αυτό η μια από τις δυο είναι υπηρεσιακή υπάλληλος), για παράδειγμα, θα συμμετείχαν στις εργασίες της επιτροπής, αν θα εξετάζονταν τα ακίνητα του συγκεκριμένου Υπουργείου, όχι άλλων. (Ακόμα δεν έχει γίνει αυτό)».

Εμείς, πάλι, στο HANIA.news, γνωρίζoυμε όσα γράφονται στο ΦΕΚ για την Ομάδα Εργασίας. Αντιγράφουμε από το ΦΕΚ, στο οποίο καταγράφονται τα 39 μέλη της συγκεκριμένης Ομάδας.

1

2

Και ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων συνεχίζει, στην ανακοίνωσή του με… την ίδια σοβαρότητα: «Ανήκει στο παρελθόν η παλαιοκομματική και παρωχημένη εικόνα συνεργατών Υπουργών που ασχολούνται αποκλειστικά με την επανεκλογή του πολιτικού προϊσταμένου τους και όχι με το κυβερνητικό έργο. Και οι ίδιοι οι Υπουργοί, δεν ενδιαφέρονται να οργανώνουν στην περιφέρεια όπου εκλέγονται φιέστες εγκαινίων έργων, που δεν λειτουργούν και τα χρυσοπληρώνουμε (βλέπε, για παράδειγμα, φράγμα Βαλσαμιώτη), αλλά να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο και το δημόσιο συμφέρον».

Αυτά για τα παλαιοκομματικά που ανήκουν στο παρελθόν ας μου επιτραπεί να μην τα σχολιάσω. Δεν χρειάζεται. Ο κόσμος γνωρίζει και τη σύνθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το πώς λειτουργεί. Και γελάει… Όπως γελάει με την παντελώς αντιθεσμική «τοποθέτηση» του κ. Πολάκη ως «τοπάρχη» στα Χανιά, με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, μπας και επιλυθούν προβλήματα και δυσλειτουργίες, οι οποίες αφορούν στην κυβερνητική «μηχανή», τη διοίκηση της οποίας έχει, από τις 26 Ιανουαρίου 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. 

Άφησα για το τέλος την, έμμεση αλλά σαφή, προσπάθεια του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων να ταυτίσει το HANIA.news με μικροπολιτικές σκοπιμότητες και με κομματικά συμφέροντα.

Γράφει σχετικά ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων στη χθεσινή του ανακοίνωση: «Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η ΝΟΔΕ Χανίων εξέλαβε, καταρχάς, το δημοσίευμα» (σ.σ. του HANIA.news) «ως σοβαρό και, ως εκ τούτου, αποφάσισε να εκδώσει ανακοίνωση για το θέμα! Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά, βρισκόμαστε μπροστά στη γνώριμη πρακτική κατασκευής ψευδών ειδήσεων (τα γνωστά fake news). Η πρακτική αυτή ακολουθεί συγκεκριμένα στάδια: αρχικά, εμφανίζοντας «στημένες» δημόσιες καταγγελίες πολιτών· στη συνέχεια, με αναπαραγωγή τους από ΜΜΕ άμεσα εξαρτημένα από κόμματα και, τελικά, με την αξιοποίηση των παραπάνω στη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση, ως καταγγελίες / αποκαλύψεις / κατηγορώ της κοινωνίας των πολιτών».

Είναι μία προσπάθεια… σοβαρά άθλια και… ασόβαρα γελοία. Χωρίς να είμαι σε θέση να πω με βεβαιότητα αν η ασόβαρη γελοιότητα ξεπερνά τη σοβαρή αθλιότητα ή το αντίστροφο.

Σε κάθε περίπτωση και αφού υπενθυμίσω τη γνωστή ρήση: «Από το σοβαρό στο γελοίο, η απόσταση είναι μικρή. Από το γελοίο όμως στο σοβαρό, η απόσταση είναι τεράστια», οφείλω να τονίσω πως ματαιοπονούν στον ΣΥΡΙΖΑ Χανίων. Όπως κατ’ επανάληψη έχω επισημάνει, η πόλη ετούτη είναι μικρή και, λίγο – πολύ, όλοι γνωριζόμαστε. Δεν πιάνει, επομένως, η… λάσπη στον ανεμιστήρα, σε ό,τι αφορά στο HANIA.news.

Η ανακοίνωση, πάντως, είναι χρήσιμη γιατί, πέραν της αρχικής μεγάλης… «αποκάλυψης» για τον τρόπο αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων κτιρίων στα Χανιά και όχι μόνο (sic), αποκαλύπτει και πώς αντιλαμβάνονται, στον ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, τη λειτουργία των Μέσων Ενημέρωσης. Δυστυχώς, όμως, για εκείνους υπάρχουν και ΜΜΕ, τα οποία δεν είναι «άμεσα εξαρτημένα από κόμματα». Ούτε έμμεσα, να προσθέσω. Και σκοπεύουν να συνεχίσουν να λειτουργούν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Ανεξάρτητα, σοβαρά και υπεύθυνα.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο