Το 57% των δασικών χαρτών έχει αναρτηθεί σε όλη τη χώρα, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό έχει ήδη επικυρωθεί, όπως τόνισε απόψε από τα Χανιά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, στη διάρκεια εσπερίδας, με θέμα «Δασικοί χάρτες στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων: Παράθυρο στο μέλλον», που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων. Παράλληλα, ο Υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε δασικούς χάρτες επικυρωμένους μόλις στο 1% της ελληνικής επικράτειας.
Την εσπερίδα διοργάνωσαν το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Παράρτημα Κρήτης σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης – Διεύθυνση Δασών Χανίων και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων. Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Πολύζου.
Η εκδήλωση είχε σκοπό την ενημέρωση του κοινού για την πορεία της εκπόνησης των δασικών χαρτών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2017 έχουν αναρτηθεί οι δασικοί χάρτες για τμήμα 5,5% της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και είναι σε εξέλιξη η μελέτη για το υπόλοιπο (94,5%).
Στις δηλώσεις του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι «ο σχεδιασμός είναι μέχρι τέλος του 2019 να έχουμε φθάσει σε ένα ποσοστό 80-90% των δασικών χαρτών όλης της χώρας. Οι δασικοί χάρτες, μαζί με τη χάραξη των αιγιαλών που είναι σε εξέλιξη, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο και από κοινού αυτά τα τρία, θα δώσουν τη δυνατότητα στην Ελλάδα, μετά το 2020, να είναι μια κανονική χώρα με γνωστό Δασολόγιο, αιγιαλούς, Κτηματολόγιο και χρήσεις γης», επεσήμανε ο κ. Σταθάκης.
Αναφερόμενος στο ποσοστό αντιρρήσεων που έχουν προκύψει, ως μέρος της διαδικασίας, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι πάει πάρα πολύ καλά, με δεδομένο κάποια κάποια θέματα που υπήρχαν με αγρότες και κτηνοτρόφους.
«Η εμπειρία μου από άλλες περιφέρειες και δύσκολες περιφέρειες, όπως είναι η Πελοπόννησος, είναι ότι εξελίχθηκαν πολύ ομαλά. Άρα νομίζουμε πως η διαδικασία των αντιρρήσεων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μεταρρύθμισης και φυσικά οδηγεί στο λογικό αποτέλεσμα που όλοι θέλουμε», σημείωσε ο κ. Σταθάκης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέκος Στεφανάκης σημείωσε ότι με βάση τα στοιχεία των δασικών υπηρεσιών «έχουν δοθεί σε εταιρείες αναδόχους και δουλεύονται όλοι οι δασικοί χάρτες, σε όλη την Κρήτη».
Η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί ένα «ειδικό καθεστώς και γι’ αυτό επιπλέον θα πρέπει να ασχοληθούμε, γιατί δεν πρέπει να ταλαιπωρηθούμε με κάποια θέματα, όπως τα ιδιοκτησιακά. Πίσω από αυτά όμως υπάρχει η ανάπτυξη. Εδώ χρειάζεται η ενημέρωση της κοινωνίας, τα ειδικά σεμινάρια που θα κάνουμε στο Επιμελητήριο, στα οποία οι επιστήμονες θα εκπαιδεύσουν τους δασολόγους και όποιους άλλους επιστήμονες εμπλέκονται, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, να μπορέσουν να τακτοποιηθούν τα θέματα και να πάει καλά όλο αυτό εγχείρημα…», κατέληξε ο κ. Στεφανάκης.