Χανιά | Αισιοδοξία Σημανδηράκη για το αποτέλεσμα των εκλογών (εικόνες)

Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, εμφανίστηκε απόψε ο υποψήφιος δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση του συνδυασμού του, «Για τα Χανιά», που πραγματοποιήθηκε στην οδό Μουσούρων (Κάτωλας). 

Ο κ. Σημανδηράκης επεσήμανε, αρχικά, ότι «πριν από περίπου έξι μήνες ξεκινήσαμε δειλά. Έχοντας ένα χαρακτηριστικό που είναι απαραίτητο για κάθε συλλογική προσπάθεια: έχοντας πίστη ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτή την πίστη βλέπουμε απόψε σε εσάς, στην ενέργειά σας. Γιατί όμως μια προσπάθεια με αυτά τα χαρακτηριστικά βρίσκει έδαφος στον Δήμο Χανίων; Η απάντηση βρίσκεται στο γεγονός ότι η δυναμική, η εξωστρέφεια του Δήμου Χανίων, τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, όλοι μας διαπιστώνουμε ότι δυστυχώς δεν έχουν αξιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια».

Ο κ. Σημανδηράκης κάλεσε τους δημότες «να αξιολογήσουν την ομάδα μας και το πρόγραμμά μας. Σε αυτή την αυτοδιοικητική προσπάθεια μετέχουν με δυναμισμό, με ενθουσιασμό, με όρεξη Χανιώτισσες και Χανιώτες που έχουν αποδείξει ότι διαθέτουν τρία χαρακτηριστικά: τη γνώση, την εμπειρία σε διάφορους χώρους, επαγγελματικούς, επιστημονικούς, κοινωνικούς, σε συλλογικότητες, και το εσωτερικό κίνητρο προσφοράς. Εμείς επιλέξαμε να καταρτίσουμε οι ίδιοι το πρόγραμμά μας, συνεργαστήκαμε, διαβουλευτήκαμε, προτείναμε, συμφωνήσαμε και διαφωνήσαμε, καταλήξαμε σε μια συνισταμένη για τα Χανιά του αύριο. Τα μέλη μας, οι υποψήφιοί μας, οι εθελοντές μαςδιερευνήσαμε τις ανάγκες, εντοπίσαμε τις προτεραιότητες, δουλέψαμε όλο αυτό το διάστημα σε ομάδες με βάση πέντε θεματικούς άξονες και καταλήξαμε σε ένα καινοτόμο, νεωτερικό πρόγραμμα που απαντά στις ανάγκες του Δήμου Χανίων».

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Χανίων, σημείωσε πως «έχουμε τα μάτια και τα αυτιά μας ανοιχτά, δεν φοβόμαστε να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία του σήμερα, και με αυτά τα εργαλεία θα προχωρήσουμε στο αύριο! Αυτή η συμμετοχική, συλλογική και τελικά εξαιρετικά καρποφόρα διαδικασία δείχνει τον δρόμο, δείχνει πώς θα δουλέψουμε την επόμενη μέρα. Αυτή η αίσθηση της ομαδικότητας έλειπε τόσα χρόνια από τα δημόσια πράγματα. Είχε κυριαρχήσει η αίσθηση ότι φτιάχναμε ομάδες μιας χρήσης και την άλλη μέρα καταλήγαμε να έχουμε μονάδες. Εμείς δεν φτιάξαμε ομάδα για να πάρουμε τον Δήμο, φτιάξαμε ομάδα για να κάνουμε δουλειά στον Δήμο. Θέλουμε να είμαστε παραγωγικοί για τον πολίτη, όχι η αποτελεσματικότητά μας να εξαντλείται μέχρι να πάρουμε τις εκλογές. Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε διαχωρισμούς, δεν θέλουμε να σηκώσουμε τείχη. Είμαστε εδώ για να κάνουμε μια μεγάλη τομή».

Και συνέχισε: «Την Κυριακή θα έχουμε καταφέρει τον πρώτο μεγάλο στόχο. Θα είμαστε στον β΄ γύρο. Ο στόχος μας είναι να είμαστε ο κορμός της επόμενης δημοτικής αρχής. Θέλουμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι υπάρχει ένα άλλο υπόδειγμα αυτοδιοίκησης. Με τη δική σας στήριξη, θα τα καταφέρουμε». 

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ

Ακολούθως, ο κ. Σημανδηράκης, αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες του συνδυασμού του.

Αυτές είναι:

 ΑΞΟΝΑΣ (1): Για έναν ποιοτικό δημόσιο χώρο, πυρήνα της καθημερινότητας όλων μας.

 για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα με συγκεκριμένες παρεμβάσεις που ενθαρρύνουν τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς και την ευφυή διαχείριση της κυκλοφορίας. Ενδεικτικά: απομάκρυνση αφετηριών αστικών λεωφορείων και απαγόρευση στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων στην πλατεία Αγοράς, δημιουργία δημοτικών χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων σε υπάρχοντες ελεύθερους χώρους περιμετρικά του κέντρου, εξασφάλιση σύνδεσης με το κέντρο με δρομολόγηση μικρών λεωφορείων, ενθάρρυνση χρήσης ποδηλάτων και μικροκινητικότητας, χάραξη περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών που διασχίζουν την πόλη, δημιουργία δικτύου ποδηλατικών διαδρομών στους κεντρικούς κάθετους άξονες της πόλης, υιοθέτηση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, όπως τα «έξυπνα φανάρια» κ.ά.

Προβλέπεται η ίδρυση Γραφείου Κυκλοφοριακού και Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού, με στρατηγικό και συμβουλευτικό ρόλο, που επιταχύνει τις διαδικασίες ολοκλήρωσης μελετών (ΣΒΑΚ, πολεοδομικές, κυκλοφοριακές κ.λπ.) και αξιολογεί τα πορίσματά τους, καθώς και η ανάπτυξη εκτεταμένων συνεργασιών με το Πολυτεχνείο Κρήτης που διαθέτει σχετική τεχνογνωσία.

για έναν Δήμο καθαρό παντού. Για την αειφορία και την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση. Με δημότες ευαισθητοποιημένους για να πετύχουμε τη βέλτιστη απόδοση στο χαμηλότερο δυνατό κόστος. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ο σταδιακός εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού, η αντικατάσταση όλων των φθαρμένων κάδων στην πρώτη τριετία, η χρήση σταθερών «έξυπνων κάδων», η ενθάρρυνση της οικιακής κομποστοποίησης απορριμμάτων, η λειτουργία ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας με τους δημότες και ενιαίου κέντρου διαχείρισης αιτημάτων καθαριότητας κ.ά. 

για έναν πράσινο Δήμο. Με γνώμονα την προσβασιμότητα, την ύπαρξη θερμικών νησίδων, το αισθητικό αποτέλεσμα, το ενεργειακό αποτύπωμα, την τοπική βιοποικιλότητα αλλά και τις μετέπειτα απαιτήσεις σε νερό και συντήρηση. Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα Πράσινη Γειτονιά: δημιουργούνται γωνιές ανακύκλωσης και Μικρά Πράσινα Σημεία σε συνδυασμό με νησίδες πρασίνου στις γειτονιές, οι κάτοικοι εκπαιδεύονται στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων τους και γίνονται συμμέτοχοι.

-τονώνουμε τις γειτονιές μέσα από συγκεκριμένες δράσεις σε όλες τις γειτονιές της πόλης. Εξασφαλίζουμε όρους αρμονικής συνύπαρξης κατοίκων-επισκεπτών σε περιοχές με υψηλό τουριστικό αποτύπωμα. Αναδεικνύουμε τη Χαλέπα και τα Ταμπακαριά ως ενδιάμεσο κρίκο της νεότερης αστικής-βιομηχανικής ιστορίας με την ιστορία της Παλιάς Πόλης και, ενόψει και της λειτουργίας του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, ως περιοχής των Μουσείων και προωθούμε την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στο Κουμ Καπί.

ΑΞΟΝΑΣ (2) Για έναν Δήμο που δίνει προτεραιότητα στην Παιδεία και στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, στην Κοινωνική Αλληλεγγύη

Με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων που περιλαμβάνει εκσυγχρονισμό σχολικών μονάδων και αναδιαμόρφωση κτιριακών εγκαταστάσεων για την ουσιαστική ενδυνάμωση και βελτίωση χρήσης του σχολικού χώρου.

Εφαρμόζουμε το επιμορφωτικό πρόγραμμα «Αμάλθεια» που παρεμβαίνει με ποιοτικό και ολιστικό τρόπο για να επαναπροσδιορίσει την αξία της μαθησιακής εμπειρίας σε εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές κ.ά. πληθυσμιακές ομάδες της τοπικής κοινωνίας. Τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι και η τοπική ιστορία έχουν τη δική τους κομβική θέση, με στόχο οι σημερινοί μαθητές να διαμορφώσουν μια νεωτερική αντίληψη για τον τόπο τους. Το «Αμάλθεια» ενσωματώνει μέρος του παλαιότερου επιτυχημένου Προγράμματος «Μελίνα» και περιλαμβάνει τέσσερις κομβικές δράσεις με εφαρμογή σε ορίζοντα τετραετίας.

Θέλουμε τα σχολεία ζωντανούς πυρήνες της γειτονιάς! Ένα σχολείο σε κάθε συνοικία της πόλης και ένα σε κάθε περιαστική περιοχή ανοίγει τις πόρτες του μετά τη λήξη του ωραρίου, με οργανωμένο και ασφαλή τρόπο, τις καθημερινές και τα Σαββατοκύριακα, για να φιλοξενήσει δράσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας, άθλησης.

Οραματιζόμαστε έναν Δήμο εξωστρεφή και στον Πολιτισμό, που δεν θα περιορίζεται σε ρόλο μεταπράτη έτοιμων παραγωγών, αλλά, αξιοποιώντας το καλλιτεχνικό δυναμικό του τόπου μας και αναπτύσσοντας συνέργειες με πολιτιστικούς φορείς της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας, μπορεί να πραγματοποιεί παραγωγές και δράσεις υπερτοπικού χαρακτήρα.  

Οι πολιτιστικές δομές του Δήμου μας, χωρίς να χάνουν την αυτονομία και τον διακριτό χαρακτήρα τους, εντάσσονται σε έναν δημοτικό οργανισμό με συντονιστικό ρόλο.

Δημιουργούμε τον «Κοινό Τόπο», έναν χώρο συνάντησης, επικοινωνίας, προετοιμασίας δράσεων για εθελοντικές καλλιτεχνικές ομάδες. Ένα εργαστήρι ζύμωσης και παραγωγής πολιτισμού.

για έναν Δήμο αλληλέγγυο: Θέλουμε έναν δήμο φιλικό για τα ΑμεΑ. Στόχος ο δημόσιος χώρος και όλα  τα δημοτικά, περιφερειακά και δημόσια κτίρια να γίνουν προσπελάσιμα για όλους.

 Υποστηρίζουμε τις δομές και τους συλλόγους κοινωνικής μέριμνας στη δημιουργία δομών Κοινωνικής Οικονομίας (Κοιν.Σ.Επ.), με παραχώρηση αναξιοποίητων χώρων (δωρεάν ή έναντι χαμηλού αντιτίμου), μειωμένα δημοτικά τέλη, παροχή νομικής υποστήριξης κ.ά. διευκολύνσεις.  

Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, στόχος μας είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Αλληλεγγύης στο πρότυπο άλλων αντίστοιχων κέντρων στην υπόλοιπη Ελλάδα, προσαρμοσμένου στις τοπικές ανάγκες. Το Κέντρο παρέχει υπηρεσίες νομικής βοήθειας και κοινωνικής στήριξης σε ευάλωτες ομάδες για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του αποκλεισμού αλλά και την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. Επίσης, παρέχει εξειδικευμένες κοινωνικές υπηρεσίες, ειδικοί διαμορφώνουν εξατομικευμένες παρεμβάσεις για την τόνωση της ζωής και της καθημερινότητας των δικαιούχων, όπως διερμηνεία, διατροφική ή ιατρική φροντίδα, πιστοποίηση δεξιοτήτων και νομική υποστήριξη. Τέτοιου είδους δράσεις και δομές υποστηρίζονται από Ευρωπαϊκά και Διεθνή Προγράμματα και διαθέτουν δίκτυο εθελοντών.

Δίνουμε προτεραιότητα στην αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων σε όλες τις περιαστικές περιοχές, μεσοπρόθεσμα σχεδιάζουμε τη δημιουργία χώρων για μαζικό αθλητισμό και αθλητικών εγκαταστάσεων μικρής κλίμακας.

Θέλουμε έναν δήμο που νοιάζεται για τα ζώα, προωθεί δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μη δεσποζόμενων ζώων, στον περιορισμό της αλόγιστης αύξησης του πληθυσμού τους και στην αποτροπή του φαινομένου της εγκατάλειψης.  

ΑΞΟΝΑΣ (3) Για έναν Δήμο αποτελεσματικό και «έξυπνο», φιλικό προς τους δημότες

Επαναπροσδιορίζουμε τη σχέση του Δήμου και των υπηρεσιών του με τον δημότη. Ο στόχος για έναν Δήμο λειτουργικό, αποτελεσματικό, φιλικό προς τον δημότη, είναι εφικτός! Με εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου συστήματος διακυβέρνησης ενισχύουμε τη διαφάνεια, περιορίζουμε τη γραφειοκρατία, εμπλουτίζουμε τις δεξιότητες των υπαλλήλων. Για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των δημοτών δημιουργούμε υπηρεσία μίας στάσης, φιλική προς τους μεγαλύτερους σε ηλικία δημότες και τα ΑμεΑ. Παράλληλα, αξιοποιούμε διαδραστικά ψηφιακά εργαλεία (ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής προβλημάτων και παρακολούθησης της επίλυσής τους, ψηφιακός βοηθός για τον δημότη και τον επισκέπτη κ.ά.). Με απόλυτη διαφάνεια και εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία, χτίζουμε μία αμφίδρομη σχέση επικοινωνίας και συνεργασίας με τους πολίτες, τις συλλογικότητες, τους πολιτιστικούς φορείς, τις επιχειρήσεις.  

ΑΞΟΝΑΣ (4) Για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Αξιοποιούμε τη διαφορετικότητα των περιοχών του Δήμου μας για να προσφέρουμε ένα σύνθετο και ποιοτικό τουριστικό προϊόν, με στόχο την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Θέλουμε την Παλιά Πόλη ζωντανή όλο τον χρόνο, διασφαλίζοντας την αρμονική συνύπαρξη κατοίκων και επισκεπτών. Αναδεικνύουμε την ενδοχώρα του Δήμου ως έναν ελκυστικό προορισμό με ποιοτικούς όρους. Δίνουμε στους επισκέπτες μας τη δυνατότητα να γνωρίσουν βιωματικά την κουλτούρα, τον πολιτισμό, την ιστορία, την αρχιτεκτονική, την καθημερινότητα των Χανίων και των περιαστικών περιοχών. Προβάλλουμε και προωθούμε τα ποιοτικά προϊόντα μας, το λάδι, το κρασί, τα τυριά, το μέλι, οργανώνουμε περιηγητικές διαδρομές και προγράμματα γευσιγνωσίας.  

Συστήνουμε ένα συντονιστικό όργανο με αντικείμενο τη διαχείριση και προώθηση του προορισμού Χανιά.

Ενθαρρύνουμε με συστηματικό τρόπο εναλλακτικές μορφές τουρισμού, σε συνεργασία με φορείς που δραστηριοποιούνται στα αντίστοιχα αντικείμενα, όπως ο συνεδριακός, ο αθλητικός, ο γαστρονομικός, ο θρησκευτικός, ο καταδυτικός στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής της «Γαλάζιας Ανάπτυξης» κ.ά.

Υποστηρίζουμε τις νεοφυείς επιχειρήσεις. με παραχώρηση χώρων που ανήκουν στον Δήμο για την εγκατάστασή τους με σχετικά χαμηλό κόστος ή δωρεάν για κάποιους μήνες, μείωση δημοτικών τελών κ.ά.

ΑΞΟΝΑΣ (5) Για την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών

 Θέλουμε ζωντανές περιαστικές περιοχές, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μια δυναμική επανεκκίνηση των χωριών μας. Στις περισσότερες περιπτώσεις αρκούν απλές, άμεσες και σχετικά χαμηλού κόστους παρεμβάσεις για να έχουμε απτά αποτελέσματα. Στο πρόγραμμά μας γίνονται συγκεκριμένες αναφορές σε έργα και δράσεις που θέτουμε σε προτεραιότητα σε όλες τις περιοχές.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο