Κρήτη | Το ασπρομάτικο φασόλι επιστρέφει στις… ρίζες του 50 χρόνια μετά

Σε ένα χωρίο της Κρήτης, στους Αποστόλους Πεδιάδος πριν 50 χρόνια υπήρχε μια μοναδική ποικιλία φασολιού, το ασπρομάτικο φασόλι, η ποικιλία ήταν ακριβώς όπως τα μαυρομάτικα αλλά το ματάκι τους ήταν σχεδόν άσπρο.

Αυτή η ποικιλία μπορούσε να καλλιεργηθεί μονάχα σε ένα μέρος του Αποστολιανού κάμπου, διότι σε αυτή την περιοχή το χειμώνα ο Μπαμπουλάνης ποταμός κατέκλυε τα χωράφια και υπήρχε πάρα πολύ υγρασία για να μπορεί να καλλιεργηθεί και να ευδοκιμήσει το φασόλι.

Οπως αναφέρει σε ανάρτησή του το Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας, “εκείνη την εποχή καλλιεργούσαν μεγάλες ποσότητες φασολιών, προϊόν που χαρακτήριζε το χωριό, γι΄ αυτό και τους Αποστολιανούς τους λέγανε “φασολάδες”.

Ήταν καλόψητα και άσπρα σαν το ρύζι, τα κατανάλωναν μαγειρευτά ή σαλάτα, ιδίως κατά τις νηστείες. Με τα χρόνια η ποικιλία αυτή ξεχάστηκε, ευτυχώς το 2012 ο Πανάγος του Τασφίρη (Παναγιώτης Βασιλάκης) βρήκε σ ένα πιθάρι του σπιτιού του ξεχασμένα δυο χούφτες όλες και όλες ασπρομάτικα φασόλια. Τις δυο χούφτες φασόλια τις πήρε ο Χάρης Πετρουγάκης, ένας γεωργός που αγαπά και σέβεται τη γη, για να αναβίωση το σπόρο, κατάφερε από τις δυο χούφτες να φυτρώσουν όλα κι όλα πέντε φασόλια.

Από αυτά τα φασολάκια μπόρεσαν να πολλαπλασιαστούν και σήμερα να έχουν σπαρθεί στον Αποστολιανό κάμπο περίπου 5 στρέμματα με αυτό τον περίφημο και πολύ νόστιμο Αποστολιανό ασπρομάτικο φασόλι. Φέτος εκτός τον Χάρη Πετρουγάκη, τον σπόρο αναβίωσαν, ο Κουντουριώτης (Κωστής Ηγουμενάκης) και ο Θεοδόσης Δασκαλάκης. Ευχόμαστε να αναβιώσουν και άλλοι αυτή τη μοναδική ποικιλία φασολιού”.

Πηγή: Φεστιβάλ Κρητικής Κουζίνας

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή