Tην ανάγκη να εγκαταλειφθούν οι αφορισμοί του στυλ «δεν είναι στο DΝΑ σας η επιχειρηματικότητα» ή «παθαίνετε αλλεργία με την επιχειρηματικότητα» και να αναζητηθεί ένας κοινός τόπος για να προχωρήσουμε μπροστά στον τομέα αυτόν, με σχεδιασμό, δημοκρατία και διαφάνεια επεσήμανε σήμερα ο τέως βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Μπαλωμενάκης, στη διάρκεια του χαιρετισμού του κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών του 2ου Chania Business Forum, που ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ στο πολύκεντρο “Μίκης Θεοδωράκης”, στο ενετικό λιμάνι.
Ο κ. Μπαλωμενάκης αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι παρά τις δυσκολίες της μνημονιακής επιτήρησης που επέβαλλαν πολλές φορές σκληρές πολιτικές, ιδίως στη φορολόγηση, έγιναν σημαντικά πράγματα όπως οι πρώτες στοχευμένες μειώσεις φόρων, ξεκινώντας από τον ΦΠΑ στην ενέργεια και στην εστίαση, η δέσμευση για άμεσες, δηλαδή από φέτος και όχι από του χρόνου, μειώσεις φόρων στο εισόδημα, στις επιχειρήσεις και στα ακίνητα, με περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά, δηλαδή ως 50% για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες, η μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, με αφετηρία το 2019 και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για μεγαλύτερα ποσά.
Ο κ. Μπαλωμενάκης σχολίασε ότι πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις της σημερινής κυβέρνησης, ιδίως όσες έκαναν λόγο για «ανάπτυξη για όλους», «ανάπτυξη 4%», αποδεικνύονται τώρα απλά συνθήματα. Μετατίθενται χρονικά οι φοροελαφρύνσεις που θα σημάνουν πραγματικά αλλαγή τοπίου και μπορούν να γίνουν σήμερα ενώ δεν μπορούσαν να είχαν γίνει χθες – και αυτό οφείλεται στην θεαματικά βελτιωμένη κατάστασης των δημόσιων οικονομικών που αναμφισβήτητα παρέδωσε η προηγούμενη Κυβέρνηση.
«Το κύριο πλήγμα όμως στην προεκλογική ρητορική της κυβέρνησης», υπογράμμισε ο κ. Μπαλωμενάκης, «έδωσε ο πρόσφατος αναπτυξιακός νόμος. Η ανάπτυξη για όλους γίνεται ανάπτυξη δίχως κανόνες για λίγους και ισχυρούς της διαπλοκής και μιας κομματικής νομενκλατούρας που χτίζεται γοργά και με μέθοδο».
Η στήριξη της μεσαίας τάξης και της μικρής επιχειρηματικότητας αποτελούν βασικό πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας σε αυτή την κατεύθυνση. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – που δεν τις εξισώνει με τις μεγάλες – γιατί θεωρεί ότι η ενίσχυση τους παράγει το πλέον αποδοτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και παράγει τις περισσότερες θέσεις εργασίας. Επειδή μπορούν να αναπτύξουν δυναμική και εξωστρέφεια και να κάνουν τις επιχειρήσεις τους ανταγωνιστικές δίχως να καταφεύγουν σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και διαπλοκής με την πολιτική εξουσία και το κράτος, σημείωσε ο τέως Βουλευτής.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μια χώρα δίχως κανόνες που η θέληση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων είναι ο νόμος του κράτους. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την γνωστή αποστροφή, που μάλιστα την είπε με καμάρι επιφανές στέλεχος της συντηρητικής παράταξης, ότι «εδώ νομοθετούν οι αγορές», επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, που κατέληξε λέγοντας ότι είναι αναγκαίο ο παραγωγικός σχεδιασμός να είναι δημοκρατικός, με διάχυση των ωφελειών σε ολόκληρη την κοινωνία και με ενεργό ρόλο των δυνάμεων της υγιούς επιχειρηματικότητας μέσα από τον αναβαθμισμένο ρόλο των Επιμελητηρίων.
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗ
Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κ. Μπαλωμενάκη έχει ως ακολούθως:
Κυρίες και Κύριοι,
Ευχαριστώ για την ευκαιρία που μας δίνετε ν’ απευθυνθούμε ως κόμμα στη, δημιουργική όπως ευχόμαστε να είναι, συνάντησή σας.
Θα είμαι περιεκτικός για έναν απλό λόγο:
Διότι δεν νομίζω ότι αυτό είναι το κατάλληλο μέρος για πλήρη ανάπτυξη είτε των πεπραγμένων είτε των προγραμματικών προτάσεων των πολιτικών κομμάτων. Αυτό έγινε στις πρόσφατες εκλογές και ο καθένας μπορεί να κάνει τις εκτιμήσεις του εάν έγινε με πληρότητα , αν υπήρξε και σε ποιο βαθμό αντιπαράθεση ουσίας ή αν πολλές φορές κυριάρχησαν στο δημόσιο λόγο ισοπεδωτικοί αφορισμοί.
Αν συνέβη το τελευταίο, που φοβάμαι ότι έτσι έγινε, είναι καιρός να εγκαταλειφθούν οι μεγαλοστομίες του στυλ «δεν είναι στο DΝΑ του τάδε κόμματος η επιχειρηματικότητα» ή «παθαίνετε αλλεργία με την επιχειρηματικότητα».
Να εστιάσουμε σε γεγονότα και αριθμούς, σε πεπραγμένα και αποτελέσματα, διότι τόσο οι αριθμοί όσο και οι συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες του πρόσφατου παρελθόντος διαψεύδουν τέτοιες εκτιμήσεις.
Ταυτόχρονα έχομε νομίζω τώρα τη δυνατότητα να εξετάσουμε την όποια αντιστοίχηση προεκλογικών υποσχέσεων με τα πρώτα δείγματα γραφής μετά τον Ιούλιο.
Κυρίως όμως πρέπει να δούμε εάν μπορούμε να βρούμε έναν κοινό τόπο, έναν όπως λένε οδικό χάρτη για να προχωρήσουμε μπροστά στον τομέα αυτόν, με σχεδιασμό, δημοκρατία και διαφάνεια.
Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια, παρά τις δυσκολίες της μνημονιακής επιτήρησης που ξέρουμε πολύ καλά ότι επέβαλλαν πολλές φορές σκληρές πολιτικές, ιδίως στη φορολόγηση, έγιναν σημαντικά πράγματα:
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ
- Είχε ξεκινήσει κάνει τις πρώτες στοχευμένες μειώσεις φόρων, ξεκινώντας από τον ΦΠΑ στην ενέργεια και στην εστίαση.
- Δεσμεύτηκε για άμεσες, δηλαδή από φέτος και όχι από του χρόνου, μειώσεις φόρων στο εισόδημα, στις επιχειρήσεις και στα ακίνητα, με περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά, δηλαδή ως 50% για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες.
- Για μείωση της προκαταβολής φόρου από το 100% στο 50%, με αφετηρία το 2019.
- Για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα ως 20.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για μεγαλύτερα ποσά.
Είναι επίσης αλήθεια ότι πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις της σημερινής κυβέρνησης ,ιδίως όσες έκαναν λόγο για «ανάπτυξη για όλους», «ανάπτυξη 4 %», αποδεικνύονται τώρα απλά συνθήματα. Μετατίθενται χρονικά οι φοροελαφρύνσεις που θα σημάνουν πραγματικά αλλαγή τοπίου και μπορούν να γίνουν σήμερα ενώ δεν μπορούσαν να είχαν γίνει χθες – και αυτό οφείλεται στη θεαματικά βελτιωμένη κατάστασης των δημόσιων οικονομικών που αναμφισβήτητα παρέδωσε η προηγούμενη Κυβέρνηση.
Το κύριο πλήγμα όμως στην προεκλογική ρητορική της κυβέρνησης έδωσε ο πρόσφατος αναπτυξιακός νόμος. Η ανάπτυξη για όλους γίνεται ανάπτυξη δίχως κανόνες για λίγους και ισχυρούς της διαπλοκής και μιας κομματικής νομενκλατούρας που χτίζεται γοργά και με μέθοδο.
Να ολοκληρώσω με μια επιγραμματική αναφορά στις προϋποθέσεις και τις επιλογές για μια νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Η επιχειρηματικότητα είναι ουσιώδες συστατικό στοιχείο της ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα μας.
Το αναπτυξιακό μοντέλο της κυβέρνησης δεν είναι καινούργιο. Το γνωρίσαμε στη χώρα και ήταν αυτό που την οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στη χρεοκοπία στις αρχές της δεκαετίας που τώρα τελειώνει.
Στόχευσή μας, την οποία υπηρετήσαμε μέσα σε πρωτόγνωρες συνθήκες οικονομικής κρίσης, είναι η διάχυση της ανάπτυξης προς όλα τα στρώματα της κοινωνίας.
Η στήριξη της μεσαίας τάξης και της μικρής επιχειρηματικότητας αποτελούν βασικό πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας σε αυτή την κατεύθυνση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις -που δεν τις εξισώνει με τις μεγάλες- γιατί θεωρεί ότι η ενίσχυση των ΜμΕ παράγει το πλέον αποδοτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία και παράγουν τις περισσότερες θέσεις εργασίας.
Επειδή μπορούν να αναπτύξουν δυναμική και εξωστρέφεια και να κάνουν τις επιχειρήσεις τους ανταγωνιστικές δίχως να καταφεύγουν σε πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και διαπλοκής με την πολιτική εξουσία και το κράτος.
Η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι μια χώρα δίχως κανόνες που η θέληση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων είναι ο νόμος του κράτους. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την γνωστή αποστροφή, που μάλιστα την είπε με καμάρι επιφανές στέλεχος της συντηρητικής παράταξης, ότι «εδώ νομοθετούν οι αγορές».
Κυρίες και Κύριοι
Αναφέρθηκα πιο πριν στην ανάγκη να βρεθεί κοινή γλώσσα ώστε να μπορούμε επιτέλους να συνεννοούμαστε και στα ερωτήματα που θέτει η πραγματικότητα .
Τρία σημεία θα επισημάνω:
1. Την ανάγκη ύπαρξης παραγωγικού σχεδιασμού. Ένα εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ.
2. Την ανάγκη να είναι ο σχεδιασμός δημοκρατικός, τόσο στην κατάστρωσή του όσο και κυρίως στην εφαρμογή του. Να εμποδίζονται αδιαφανείς πρακτικές . Πρέπει πάση θυσία να μην επιστρέψουμε στις μαύρες σελίδες των προηγούμενων δεκαετιών, που ας μην ξεχνάμε, γέμισαν πολλές περιοχές της χώρας με άψυχα κελύφη ματαιωμένων επιχειρήσεων με τις παχυλές επιδοτήσεις να καταλήγουν είτε στο εξωτερικό είτε σε προσωπικούς λογαριασμούς. Στο δημοκρατικό σχεδιασμό πρέπει οπωσδήποτε να αξιοποιηθούν οι τοπικές δυνάμεις, κάθε ζωντανή παραγωγική ικμάδα της ελληνικής περιφέρειας.
3. Να ενισχυθεί ο ρόλος των οργανωμένων επιμελητηριακών δυνάμεων. Να γίνουν αυτοδύναμος πόλος προγραμματισμού και διάχυσης των ενισχύσεων. Να ασκούν τον αναγκαίο κοινωνικό έλεγχο. Ήδη τα πρώτα βήματα αναγκαίου εκσυγχρονισμού της επιμελητηριακής νομοθεσίας έγιναν τα 2 τελευταία χρόνια, όπως είχε δημόσια παραδεχθεί, επαινώντας τα, ο κ. Μίχαλος.
Με αυτές τις σκέψεις και κυρίως με εμπιστοσύνη στους ανθρώπους και τους συλλογικούς μηχανισμούς του υγιούς επιχειρηματικού τομέα, χαιρετίζω τη διοργάνωση και εύχομαι κάθε δυνατή επιτυχία.