Στα οφέλη από την κοινοπραξία της ΑΝΕΚ με τον Όμιλο Attica αναφέρθηκε χθες ο αντιπρόεδρος της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης Σπύρος Πρωτοπαπαδάκης (δεύτερος από δεξιά στη φωτογραφία), στη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών του 2ου Chania Business Forum, που πραγματοποιήθηκε από το Επιμελητήριο Χανίων στο πολύκεντρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο ενετικό λιμάνι.
Μιλώντας στη θεματική ενότητα “Πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση”, με θέμα “Συνέργειες / Clusters – Μονόδρομος για την ανάπτυξη μικρών και μεσαίων παραγωγών και μεταποιητών”, ο κ. Πρωτοπαπαδάκης σημείωσε ότι “προχωρήσαμε σε μία κοινοπραξία, κάνοντας μία οριζόντια επιχειρηματική σύγκλιση αναφορικά με τη λειτουργία του στόλου των δύο εταιρειών, η οποία έχει συγκεκριμένο σκοπό και συγκεκριμένη αντίληψη. Δηλαδή μείωση του κόστους παραγωγής, αύξηση της κερδοφορίας, αύξηση της χωρητικότητας στα πλοία και ελαχιστοποίηση των παράπλευρων εξόδων. Αυτό πέτυχε μία εξαιρετική ανακατανομή όσον αφορά τα δρομολόγια και τις γραμμές, μία αύξηση της πληρότητας των πλοίων και μία εξοικονόμηση κόστους καυσίμων, το οποίο, χονδρικά σας λέω, μέσο όρο, στην περίοδο αυτής της συνεργασίας πρέπει να είναι πάνω από εξήντα εκατομμύρια ευρώ».
Ο κ. Πρωτοπαπαδάκης υπογράμμισε, ακόμη, ότι “αυτό είναι ένα κομμάτι που λειτουργεί καινοτομικά, με την έννοια της έρευνας – αναζήτησης και άλλων δυνατοτήτων απασχόλησης των πλοίων, διότι ένα δεδομένο είναι η εσωτερική αγορά κι ένα άλλο είναι η εξωτερική”.
Παράλληλα, ο Αντιπρόεδρος της ΑΝΕΚ υπογράμμισε ότι «υπάρχει και η κάθετη συνέργεια με τη συμμετοχή μας στην εταιρεία Ελληνική Φιλοξενία Α.Ε., η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, με πρωτεργάτη τον Μεταξά. Αυτή τη στιγμή ενσωματώσει στη διαδικασία 15 πολύ μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες -συμμετέχουμε κι εμείς ως ΑΝΕΚ-, και η οποία έχει σκοπό την οικονομική, πολιτιστική, περιβαλλοντική ανάδειξη της Κρήτης».

Όπως εξήγησε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, «μέσα από τη διαδικασία τού We Do Local, που είναι το σήμα, πιστοποιούνται επιχειρήσεις οι οποίες στο 90% χρησιμοποιούν ελληνικές πρώτες ύλες, στο ξενοδοχείο, στο πλοίο. Και σε ποσοστό πάνω από 50% κρητικά προϊόντα. Θέλω να σας πω ότι στο επίπεδο αυτό είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με τοπικές παραγωγικές μονάδες μικρής και μεσαίας κλίμακας για αγροτικά προϊόντα όπως το τυρί, το λάδι, τα οπωροκηπευτικά, το μέλι, τα παξιμάδια (αρτοσκευάσματα), τα οποία αυτή τη στιγμή είναι επιχειρήσεις που και λειτουργικά και οικονομικά έχουν ενσωματωθεί στη διαδικασία αυτή κι έχουν μία δυναμική. Αντίστοιχα, σκοπός παράλληλος είναι η απασχόληση, η ενίσχυση του εργατικού δυναμικού στους χώρους αυτούς από ντόπια στελέχη. Επιπλέον, η περιβαλλοντική προστασία και η ανάδειξη της γαστρονομίας. Αυτό είναι ένα σύνθετο πλέγμα, το οποίο έχει λειτουργήσει πάρα πολύ θετικά. Από αυτό ορμωμένοι εμείς, ως εταιρεία, προχωρήσαμε ένα βήμα παραπάνω και αυτή τη στιγμή παράγουμε προϊόντα με το σήμα “Αειφορία”, όπου έχουμε λάδι, κρασί, αρτοσκευάσματα, τα οποία παράγουμε με κρητικούς παραγωγούς και τα εμπορευόμαστε για την ανάπτυξη του τόπου. Επομένως, είναι ένα σχέδιο που λειτούργησε πάρα πολύ καλά, μεγαλώνει, επεκτείνεται και μπορεί να αποτελέσει μία επενδυτική πρωτοβουλία για πάρα πολλούς», κατέληξε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης.
Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΡΚΑΝΤΩΝΑΚΗΣ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των Μύλων Κρήτης Αλέξανδρος Μαρκαντωνάκης παρουσίασε τη σύμπραξη Delights of Crete, ένα σύμπλεγμα 4 εταιρειών με ιστορική βάση στην Κρήτη: των Μύλων Κρήτης, της ΑΒΕΑ, της ΒΙΟΧΥΜ και του Βέρο Κρητικό (Vero Cretan). Οι τομείς εμπειρογνωσίας των τεσσάρων εταιρειών, ως γνωστόν, περιλαμβάνουν την επεξεργασία: ελαιόλαδου και των παραγώγων του, κόκκων, εσπεριδοειδών και γάλακτος. “Μέσα από αυτή τη συνεργασία ανακαλύπτεις ότι υπάρχει μια μεγάλη δυναμική, η δυναμική της ομάδας”, επεσήμανε ο κ. Μαρκαντωνάκης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ροφήματα βρώμης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα πρωτοπόρο προϊόν.
Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΑΚΗΣ
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας Α.Ε., Μιχάλης Μυτιληνάκης σημείωσε, αρχικά, ότι στην ουσία του είναι μία ΔΕΚΟ που δεν έχει εμπορικό αντικείμενο, παρέχει υποδομές και υπηρεσίες σε 350 επιχειρήσεις στον χώρο της Λαχαναγοράς του Ρέντη, και η οποία δεκαπλασίασε τα κέρδη της τα τέσσερα τελευταία χρόνια, χωρίς να προχωρήσει σε αυξήσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ ΑΕ) αποτελείται από 2 Κεντρικές Αγορές και 11 Ιχθυόσκαλες ανά την επικράτεια.
Ο κ. Μυτιληνάκης τόνισε, ακόμη, ότι όταν μιλάμε για ανάπτυξη και πορεία προς τα εμπρός, θα πρέπει να κοιτάμε και στο παρελθόν, προκειμένου να αποφύγουμε τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν διαδικασίες που μπορούν να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ
Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης έδωσε “συγχαρητήρια στο Επιμελητήριο. Μπράβο σας παιδιά. Ο Νομός μας μπαίνει σε ένα άλλο μονοπάτι σκέψης”, σημείωσε αρχικά. Και συνέχισε: “Μήπως πρέπει να απαντήσουμε γιατί δεν υπήρχαν συνέργειες; Γιατί μετά τον πόλεμο διαμορφώθηκε ένα συγκεκριμένο παραγωγικό μοντέλο για πολιτικούς λόγους. Ένα βαθύ πελατειακό δυσκίνητο γραφειοκρατικό κράτος, το οποίο από ένα σημείο μετά συμπτύχθηκε με μία παρασιτική οικονομία. Αυτό χρεοκόπησε τη χώρα. Υπήρχε και μία διαδικασία εξαγοράς, ψήφων και συνειδήσεων. Μετά από μία διαδρομή, από πέρυσι τον Αύγουστο, βγήκαμε από αυτό το πράγμα και ανιχνεύουμε δρόμους. Ο λαός με την ψήφο του επιλέγει ποιος θέλει να οδηγήσει το καράβι”, είπε ο κ. Πολάκης και άσκησε κριτική στις πολιτικές επιλογές που φαίνεται ότι έχει ιεραρχήσει η νέα κυβέρνηση αναφορικά με το “μαξιλάρι” των 38 δισ. ευρώ, που βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.(Δείτε ΕΔΩ περισσότερα).
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΥΔΗΣ
Τέλος, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Γρηγορούδης σημειώσε, μεταξύ άλλων, πως σε ό,τι αφορά στην κουλτούρα συνεργασίας “έχουμε αρκετά βήματα να κάνουμε”, επισημαίνοντας ότι “σε πρόσφατη μελέτη για τα clusters στην Κρήτη προέκυψαν 4 βασικοί λόγοι επιτυχίας: το όραμα, οι πόροι, η ηγεσία και η κρίσιμη μάζα. Και ο βασικότερος λόγος δεν είναι οι πόροι, είναι το όραμα”.