Χανιά – Βενετία: πλημμύρες και η κλιματική υστερία

H πρόσφατη κακοκαιρία χτύπησε ξανά τόσο την Κρήτη όσο και τη Βενετία.

Ορισμένες ξένες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες, όπως το BBC, ανέφεραν ότι οι πλημμύρες της Βενετίας οφείλονται στην Κλιματική Αλλαγή, [1]. Το ίδιο ισχυρίσθηκαν και ορισμένες ελληνικές ιστοσελίδες, [2], αναπαράγοντας τη δήλωση του Δημάρχου της Βενετίας ο οποίος δήλωσε: «Τώρα η κυβέρνηση πρέπει να μας ακούσει. Αυτές είναι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

Είναι πράγματι όμως έτσι;

Πόσες/πόσοι άραγε γνωρίζουν τις αποκαλούμενες «Βασιλικές Παλίρροιες» (King Tides);

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ωκεανογραφική Υπηρεσία «η βασιλική παλίρροια είναι ένας μη επιστημονικός όρος που οι άνθρωποι συχνά χρησιμοποιούν για να περιγράψουν εξαιρετικά υψηλές παλίρροιες. Οι παλίρροιες είναι κύματα μεγάλης διάρκειας που κυλούν στον πλανήτη καθώς η θάλασσα τραβιέται πίσω και μπρος από την βαρυτική έλξη της Σελήνης και του Ήλιου καθώς οι πλανήτες αυτοί αλληλεπιδρούν με τη Γη στις μηνιαίες και ετήσιες τροχιές τους. Υψηλότερες από τις κανονικές παλίρροιες εμφανίζονται τυπικά κατά τη διάρκεια μιας νέας ή πανσέληνος και όταν η Σελήνη βρίσκεται στο περίγειό της ή σε συγκεκριμένες εποχές», [3]. Οι «Βασιλικές Παλίρροιες» είναι φυσικά φαινόμενα απολύτως προβλέψιμα.

Ειδικότερα για τις παλίρροιες της Βενετίας, αυτές είναι απολύτως προβλέψιμες, [4], και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει και συγκεκριμένη ιστοσελίδα στην οποία περιγράφονται οι αναμενόμενες παλίρροιες (Εικόνα 1).

Εικόνα 1. Οι παλίρροιες της Βενετίας

Επίσης, ακριβώς γι’αυτόν το λόγο ειδική ιστοσελίδα, [5], δίδει σχετικές οδηγίες προς τους τουρίστες οι οποίοι επισκέπτονται τη Βενετία (Εικόνα 2). Η ιστοσελίδα παρέχει και σχετικό διάγραμμα με τις αυξομειώσεις του ύψους των υδάτων στη Βενετία εξαιτίας της παλίρροιας.

Εικόνα 2. Οι προειδοποιήσεις προς τους επισκέπτες της Βενετίας.

Τι συνέβη στις 12 Νοεμβρίου 2019, δηλαδή την ημέρα που παρατηρήθηκε, πολύ πιθανώς, μία Βασιλική Παλίρροια; Όπως φαίνεται στην Εικόνα 3, στις 12 Νοεμβρίου 2019 ήταν Πανσέληνος, [6].

Εικόνα 3. Η πανσέληνος της 12ης Νοεμβρίου 2019

Από τα παραπάνω μπορεί εύκολα να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι οι αναφορές στην κλιματική αλλαγή ήταν αδικαιολόγητες και δεν μπορούν να συνδεθούν με το φαινόμενο της πρόσφατης πλημμύρας στη Βενετία.

Ας έρθουμε όμως και στα καθ’ημάς.

Η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την Κρήτη, και ειδικότερα τα Χανιά, έφερε στη μνήμη αυτά που συνέβησαν πριν λίγους μήνες. Ο Κερίτης ποταμός ακόμη μία φορά γέμισε από νερά τα οποία παρέσυραν στο διάβα τους την πρόχειρη κατασκευή η οποία είχε τοποθετηθεί προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της περιοχής. Ευτυχώς, μέχρις στιγμής τουλάχιστον, κανείς τοπικός παράγοντας δεν χρησιμοποίησε την αμφισβητούμενη ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή ως τη γενεσιουργό αιτία των καταστροφών. Αυτό είναι αρκετά ελπιδοφόρο γεγονός καθώς δίνει τη δυνατότητα σε όλες και όλους τους υπεύθυνους του νομού Χανίων να σηκώσουν τα μανίκια τους και να αναλάβουν επιτέλους δράση χωρίς μεμψιμοιρίες και θρησκόληπτα αναθέματα.

Δικαιολογίες δεν πρέπει να υπάρχουν. Οι Χανιώτισσες και οι Χανιώτες, ενημερώνονται και αποκτούν γνώση και κρίση. Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν ίσως ωφέλιμο να εξετάσουν με προσοχή οι τοπικοί παράγοντες του νομού Χανίων, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης μέσω της Περιφέρειας Κρήτης, μία ενδιαφέρουσα εκτίμηση κινδύνου που αφορά τις πλημμύρες στην Κρήτη. Η συγκεκριμένη επιστημονική εκτίμηση κινδύνου βρίσκεται αναρτημένη ανοικτή στο διαδίκτυο και καλό θα ήταν – εάν δεν το έχουν κάνει ήδη – να τη συμβουλεύονται ενίοτε οι παράγοντες της Κρήτης, [7].

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στη μελέτη καταγράφονται ορισμένοι ενδιαφέροντες «Χάρτες Επικινδυνότητας Πλημμύρας» για συγκεκριμένες περιοχές της Κρήτης. Στο νομό Χανίων π.χ. καταγράφονται 12 ρέματα και ποταμοί: Σπηλιανός, Ματρίνα, Ταυρωνίτης, παραλία Μάλεμε, Σφακόρρυακο, Σπήλιος, Κερίτης, Λινάρδος, παραλία Αγ. Μαρίνας, παραλία κάτω Σταλού και Κλαδισός. Ο Κερίτης έχει τη μεγαλύτερη έκταση λεκάνης απορροής νερού (130 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Η μελέτη κατατάσει τις περιοχές επικινδυνότητας αναλόγως με τη συχνότητα εμφάνισης των φαινομένων πλημμύρας σε τρεις κατηγορίες: πλημμύρες ανά 50 έτη, ανά 100 έτη και ανά 1.000 έτη.

Εικόνα 4. Χάρτης Επικινδυνότητας Πλημμύρας, Σχηματική απεικόνιση αποτελεσμάτων βάθους ροής για Τ=50 έτη στο Υδατικό Διαμέρισμα Κρήτης (ΥΔ 13).
(Πηγή: https://floods.ypeka.gr/egyFloods/gr13/Report/EL13_P06-T1.pdf)

Έχουν σημασία όλα αυτά; Φυσικά και έχουν. Καταρχήν καταδεικνύουν αυτό που πολλές φορές ακούμε από συμπολίτες μας μεγάλης κυρίως ηλικίας: «Εγώ δεν έχω ξαναδεί τέτοια πλημμύρα στη ζωή μου» ή «Ήμουν μικρό παιδί όταν θυμάμαι να ξαναγίνει τέτοιο κακό». Γιατί αυτό έχει σημασία επίσης; Για να καταδειχθεί το γεγονός ότι τέτοια φαινόμενα είναι απολύτως φυσιολογικά, προβλέψιμα και δεν σχετίζονται καθόλου με οποιοδήποτε επιχείρημα περί ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής. Ο άνθρωπος, προφανώς συμβάλλει στα πλημμυρικά φαινόμενα μέσω των κατασκευών κ.λπ: όταν κάποιος μπαζώσει ένα ρέμα, προφανώς αυτό θα παρασύρει όποιο εμπόδιο βρει μπροστά του. Γι’αυτό άλλωστε, η συγκεκριμένη μελέτη αναφέρει επί λέξει: « Για την εκτίμηση της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής εφαρμόστηκε έλεγχος τάσεων στις χρονοσειρές βροχομετρικών παρατηρήσεων και εξετάστηκε εάν προκύπτει στατιστικά σημαντική κλίση της γραμμής τάσης στο μήκος της χρονοσειράς του δείγματος. Αν η κλίση της γραμμής τάσης στο μήκος της χρονοσειράς είναι θετική, η τιμή της εξεταζόμενης μεταβλητής αυξάνει διαχρονικά, ενώ όταν η κλίση προκύπτει αρνητική, η τιμή μειώνεται διαχρονικά. Επειδή οι θετικές και αρνητικές τιμές τάσεων στα σημειακά δείγματα είναι περίπου ισομοιρασμένες, δεν προκύπτει συμπέρασμα συστηματικής διαφοροποίησης της εξεταζόμενης διεργασίας στην περιοχή, και συνεπώς η υπόθεση της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να τεκμηριωθεί».

Ας κλείσει τούτο το άρθρο με μία άλλη ενδιαφέρουσα εικόνα προερχόμενη από πολύ πρόσφατο επιστημονικό άρθρο (Σ.Σ.: υπάρχουν εκατοντάδες αντίστοιχα επιστημονικά άρθρα). Η εικόνα παρότι δεν σχετίζεται με τα πλημμυρικά φαινόμενα των Χανίων και της Βενετίας δείχνει ωστόσο κάτι άλλο: τη διακύμανση/μεταβολή της θερμοκρασίας του Αιγαίου Πελάγους τα τελευταία 11 χιλιάδες χρόνια, [8].

Εικόνα 5. Οι μεταβολές θερμοκρασίας του Αιγαίου Πελάγους τα τελευταία 11 χιλιάδες χρόνια
(Πηγή: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277379118302178)

Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς από την Εικόνα 5, εδώ και τουλάχιστον 11 χιλιάδες χρόνια, υφίστανται πολλές κλιματικές/θερμοκρασιακές αλλαγές οι οποίες δεν σχετίζονταν με τις ανθρώπινες δραστηριότητες καθώς τότε δεν υπήρχαν ούτε ντηζελομηχανές, ούτε φουγάρα εργοστασίων.

Ορισμένοι σήμερα υποστηρίζουν ότι υφίσταται κλιματική κρίση. Για να το στοιχειοθετήσουν αυτό, υποστηρίζουν ότι φταίει ο άνθρωπος με τις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα. Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιούν ως βάση των υπολογισμών τους τη Βιομηχανική Επανάσταση. Αν θεωρήσουμε ότι η Βιομηχανική Επανάσταση ξεκίνησε περίπου το έτος 1850, και με δεδομένο το γεγονός ότι η ηλικία του πλανήτη έχει ηλικία περίπου 4,523 δισεκατομμύρια έτη, τότε η χρονική περίοδος στην οποία επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους όσοι θεωρούν ότι σήμερα υφίστανται κλιματική κρίση, αφορά μόνο το 0,0000037% της συνολικής ηλικίας του πλανήτη. Το υπόλοιπο 99,9999963% της ηλικίας του πλανήτη δεν το λαμβάνουν καθόλου υπόψιν τους, πράγμα το οποίο, δεν είναι επιστημονικά ορθό.

Στην προκειμένη περίπτωση που αφορά τις θερμοκρασιακές αλλαγές στο Αιγαίο Πέλαγος, όσοι υποστηρίζουν ότι σήμερα υφίσταται κλιματική κρίση λόγω του ανθρώπου, λαμβάνουν υπόψιν τους μόνο την περιοχή ανάμεσα στις κόκκινες διακεκομμένες γραμμές στα αριστερά του διαγράμματος της Εικόνας 5. Όλο το υπόλοιπο διάγραμμα στα δεξιά των κόκκινων διακεκομμένων γραμμών δεν το λαμβάνουν καθόλου υπόψιν τους. Από τα τελευταία 11 χιλιάδες χρόνια για τα οποία μπορεί να βγει ένα αξιόπιστο συμπέρασμα για τη θερμοκρασία του Αιγαίου, και στα οποία διαρκώς συνέβαιναν κλιματικές αλλαγές, ορισμένοι ασχολούνται μόνο με τα τελευταία 169 έτη, δηλαδή μόνο με το 1,5% της ιστορίας του Αιγαίου. Γιατί άραγε; Μήπως για να δικαιολογήσουν οτυς απαράδεκτους πράσινους, έμμεσους και άμεσους, φόρους;

Ο Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι PhD Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

1. https://www.bbc.com/news/world-europe-50401308    

2. https://www.athensvoice.gr/world/596081_i-galinotati-pnigetai-logo-tis-klimatikis-allagis

3. https://oceanservice.noaa.gov/facts/kingtide.html   

4. https://www.tide-forecast.com/locations/Venezia-Italy/tides/latest

5. https://www.visit-venice-italy.com/acqua-alta-venice-italy.htm   

6. https://www.timeanddate.com/moon/phases/italy/rome

7. https://floods.ypeka.gr/egyFloods/gr13/Report/EL13_P06-T1.pdf

8. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0277379118302178

4 Σχόλια

 • Μιχάλης Πατσουράκης Reply

  17 Νοεμβρίου 2019 at 22:41

  Αυτή την περίοδο ταυτόχρονα με τις πλημμύρες στη Βενετία η στάθμη της θάλασσας μας ήταν σε πολύ υψηλό σημείο!
  Θα μπορούσε να το διαπιστώσει κάποιος παρατηρώντας τη στάθμη της θάλασσας στο λιμάνι!

 • winston churchill Reply

  19 Νοεμβρίου 2019 at 11:15

  Κλιματική υστερία, ή μήπως αντικλιματική και επιλεκτικά επιστημονική υστερια από τον συγγραφέα? Μολις συμβεί κάποιο “ακραίο” καιρικό γεγονός, σπεύδει ο κος Καμενόπουλος διδάκτωρ σε εξορύξεις (και όχι κλιματική επιστήμη – φυσική της ατμόσφαιρας – μετεωρολογία κλπ) να μας διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή, πράγμα που με βεβαιότητα ούτε οι ειδήμονες μπορουν να απαντήσουν.

  • Πατσουράκης Μιχάλης Reply

   19 Νοεμβρίου 2019 at 20:33

   Η άποψη ότι δεν υφίσταται κλιματική αλλαγή είναι επιεικώς ανεύθυνη!
   Είναι σαν να στέλνει κάποιος μήνυμα στα 7,6 δισεκατομμύρια κατοίκους του πλανήτη-σπαταλάτε όσο θέλετε δεν υπάρχει πρόβλημα-!

 • NF Reply

  24 Νοεμβρίου 2019 at 19:27

  Ειναι η απαραδεκτη η παραπληροφορηση που κανει ο εν λογω αρθρογραφος. Σε οτι αφορα την ερευνα που επικαλειται στην εικονα 5, μπορειτε να το βρειτε εδω

  http://www.highstand.org/erohling/Rohling-papers/2019_R-etal_QSR_Levant.pdf

  Και οι ιδιοι οι συντακτες της ερευνας αναφερουν στο εοσαγωγικο μερος, σελιδα 39, οτι ως ετος αναφορας και “παρόν” λαμβανουν το ετος 1950. Συνεπως δεν αναφερονται στη μεταβολη θερμοκρασιας που συνεβη εκτοτε. Εξαλλου το θεμα της ερευνας ειναι ασχετο με την παρουσα κλιματικη αλλαγη.

  Και για να σοβαρευτουμε, η NASA λεει οτι η θερμοκρασια του πλανητη αυξανει με ταχεις ρυθμους, και αυτο οφειλεται στην ανθρωπογενη εκλυση διοξειδιου του ανθρακα και αλλων αεριων θερμοκηπιου.

  https://climate.nasa.gov/evidence/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο