Χανιά | Θεοχάρης: Επέκταση τουριστικής περιόδου σημαίνει να βάλουμε όλοι το χέρι στην τσέπη

Το σταδιακό “άνοιγμα” της τουριστικής περιόδου στα Χανιά, με στόχο την επέκτασή της βήμα προς βήμα με στοχευμένες ενέργειες, προϋποθέτει ομαδική προσπάθεια καθώς και, ειδικά το πρώτο διάστημα, να βάλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς το χέρι στην τσέπη, τόνισε σήμερα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε, παρουσία του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, με τουριστικούς – αυτοδιοικητικούς – επαγγελματικούς φορείς του Νομού.

Ο κ. Θεοχάρης άκουσε τα αιτήματα των εκπροσώπων των φορέων (δείτε ΕΔΩ το αναλυτικό ρεπορτάζ) και, ακολούθως, έδωσε απαντήσεις στα θέματα που ετέθησαν, επισημαίνοντας ότι τα Χανιά βρίσκονται μεταξύ των 4 – 5 προορισμών, στους οποίους σκοπεύει να “επενδύσει” το Υπουργείο Τουρισμού αναφορικά με το μείζον ζήτημα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

“Η επέκταση της τουριστικής περιόδου θέλει συνεννόηση. Δεν πρόκειται η Fraport Greece να μειώσει τα τέλη στο αεροδρόμιο αν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια δεν είναι ανοιχτά, αν δεν είναι επισκέψιμα τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι. Πρέπει να υπάρξει συλλογική προσπάθεια”, υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης και εξέφρασε τη βούλησή του να πάρει ο ίδιος προσωπικά την πρωτοβουλία προκειμένου “να κάτσουμε όλοι στο τραπέζι, να συζητήσουμε και να βάλουμε όλοι το χέρι στην τσέπη”.

Αναφερόμενος στο θέμα των υποδομών, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε πως “η κυβέρνηση έβαλε Κρητικό υπεύθυνο στις μεταφορές” (σ.σ.: τον υφυπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, βουλευτή Ρεθύμνου της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη) “και αυτό είναι η καλύτερη εγγύηση ότι θα γίνουν οι αλλαγές που χρειάζεται, με πρώτη προτεραιότητα τον ΒΟΑΚ και δεύτερη τους κάθετους άξονες”.

Για το θέμα της τοποθέτησης ραντάρ προσέγγισης στο αεροδρόμιο των Χανίων, ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι “το ραντάρ, όπως έχει προδιαγραφεί δεν μπορεί να έρθει. Η Πολεμική Αεροπορία λέει βρείτε άλλο. Τρία χρόνια δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για το θέμα αυτό, το οποίο χρειάζεται μία επανεξέταση. Έχω ζητήσει ένα ραντάρ την επόμενη σεζόν. Θα πιέσω προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι δική μας αρμοδιότητα”.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΑΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Σχολιάζοντας τα θέματα που ετέθησαν από τους εκπροσώπους των παριστάμενων τοπικών φορέων, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε τα εξής:

“Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι λείπει ο στρατηγικός σχεδιασμός δεκαετίας. Μέσα από αυτό το σχέδιο θα υφίσταται ο οδικός χάρτης για να υπάρξει η ανάπτυξη που μας ταιριάζει και η οποία θα γίνει απρόσκοπτα. Δεν υπάρχει το πλάνο, με αποτέλεσμα ο καθένας να τραβάει τον δικό του δρόμο”.

Στόχος είναι η προσβασιμότητα, η συνδεσιμότητα και πώς θα φέρουμε παραπάνω πτήσεις. Έχουν χαθεί 1,6 εκατ. θέσεις (800.000 επιβάτες), από την Thomas Cook και πρέπει ν’ αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό. Το κάνουμε ήδη”, είπε και τόνισε ότι “στόχος είναι, επίσης, να φέρουμε απευθείας πτήσεις από αεροπορικές εταιρείες όπως η Qatar για να μας συνδέσει με τη Ασία, όπως και απευθείας πτήσεις από μακρινές περιοχές”.

– Το Υπουργείο Τουρισμού δίνει έμφαση στην ποιότητα και στην πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη με πιστοποιήσεις και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. “Να μην ξεχνάμε ότι όλα αυτά έχουν κόστη. Να μην ακούω γκρίνιες μετά. Αυτά τα ζητούν, πλέον, και οι πελάτες. Οι Σκανδιναβοί δεν πηγαίνουν όπου νά ‘ναι. Οι Βρετανοί θέλουν να έρχονται διακοπές μαζί με τα ζώα τους. Τα θέματα αυτά, όπως και η προσβασιμότητα των ΑμεΑ είναι ψηλά στην ατζέντα”.

– Απαιτείται διασπορά στο προϊόν. “Φέρνουμε νομοσχέδιο για τον καταδυτικό για να διορθώσουμε τις παθογένειες, κάτι εξυπνάδες και άσκοπες απαγορεύσεις που υπάρχουν και οι οποίες θα φύγουν”.

– Το Υπουργείο Τουρισμού δίνει έμφαση στη γαστρονομία. “Είναι από μόνη της μία εμπειρία που τραβάει και δένει μια σειρά από δραστηριότητες, ιδιαίτερα τουριστικές”.

– “Θα κάνουμε μία μεγάλη στροφή προς την εμπειρία. Προφανώς χρειάζονται τα brands που είναι μεγάλα και ισχυρά, όπως η Σαντορίνη, η Κρήτη, η Μύκονος και θα πρέπει να δούμε πώς τα διαχειριζόμαστε. Πρέπει, όμως, να πάμε στην προώθηση της εμπειρίας. Γιατί ειδικά οι νεότερες ηλικίες ξεκινάνε με τα θέλω τους όταν σχεδιάζουν τις διακοπές τους. Θέλω να κάνω κατάδυση, θέλω να χορέψω, θέλω να κάνω σκι, κ.λπ.”.

“Φέρτε ώριμα σχέδια για τις μαρίνες. Υπάρχουν κάποια πράγματα που είναι ώριμα και απλά θέλουν σπρώξιμο. Συζήτηση, πολιτική βούληση, καλή θέληση, ζύμωση. Να δούμε πώς βελτιώνουμε τη νομοθεσία να βάλουμε δυο τρεις βελτιώσεις. Φέρτε μικρές αλλαγές”.

“Χρειαζόμαστε τον αγροτουρισμό. Τον χρειαζόμαστε στρατηγικά, γιατί είναι ένας τουρισμός αυθεντικός. Δεν έχω δει ακόμα το νομοθετικό πλαίσιο και τα προβλήματα που υπάρχουν”.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει μία συνεργασία όλων των δημόσιων και αυτοδιοικητικών φορέων προκειμένου η τουριστική προβολή των Χανίων να γίνεται συλλογικά και όχι με τον κατακερματισμό που παρατηρείται σήμερα.

“Ο ιδιωτικός φορέας έχει πάρει μία σημαντική πρωτοβουλία. Είναι πολύ σημαντικό να το κάνουν και οι δημόσιοι φορείς. Δεν είναι δυνατόν κάθε Δήμος να κάνει τη δική του προβολή, πολλές φορές χωρίς σχεδιασμός. Πρέπει κάποιος να πάρει μία πρωτοβουλία, να μπουν όλοι οι φορείς κάτω από την ίδια ομπρέλα και τα Χανιά να πρωτοπορήσουν σε αυτό το κομμάτι. Όσο πιο διασπασμένη είναι μία καμπάνια τόσο χειρότερη είναι. Και σε επίπεδο οικονομικό και σε επίπεδο στόχευσης. Ρίχνουμε τουφεκιές στον αέρα κάποιες φορές”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΘΕΟΧΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε, αρχικά, ότι “η εικόνα συνολικά” (σ.σ.: για τη φετινή τουριστική χρονιά που ολοκληρώθηκε) “είναι θετική. Δεν μπορεί κανένας να παραπονεθεί για τα στοιχεία. Χθες βγήκαν τα στοιχεία του Οκτωβρίου για τις αφίξεις και είναι σε θετικούς αριθμούς, μονοψήφιους όμως, κάτω από το 5%. Αυτό δεν δημιουργεί προβλήματα στις υποδομές μας και τα έσοδα, που τα ξέρουμε στο εννιάμηνο και τα οποία είναι σε διψήφια αύξηση. Άρα συνολικά η χώρα πρέπει να είναι ευχαριστημένη”.

“Τα Χανιά έχουν τα συγκεκριμένα ζητήματά τους. Πράγματι, όπως είπατε, είναι μια χρονιά διόρθωσης, αλλά έχουν τόσες πολλές επενδύσεις και υπάρχουν τόσο καλές υποδομές στα Χανιά που είμαι σίγουρος ότι οι προοπτικές είναι πάρα πολύ θετικές για τα επόμενα χρόνια”, πρόσθεσε ο κ. Θεοχάρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι το αεροδρόμιο Χανίων είναι το δεύτερο ακριβότερο στην Ελλάδα, ο Υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι “προφανώς είμαστε μια κυβέρνηση που πιστεύουμε ότι η πραγματική οικονομία καλό θα είναι όσο γίνεται να αφήνεται μόνη της να δίνει λύσεις στα προβλήματα. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν ζητήματα που τα παρακολουθούμε. Ιδιαίτερα όπου υπάρχει μονοπωλιακή ή ολιγοπωλιακή κατάσταση. Από την άλλη στα αεροδρόμια έχουν γίνει και επενδύσεις. Και είναι προφανές ότι όπως αναβαθμίζεται η ποιότητα, θα αυξάνονται και τα κόστη χρήσης των αεροδρομίων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε ενεργητικά μια πολιτική στήριξης, ιδιαίτερα των μηνών, οι οποίοι είναι χαμηλοί, των χειμερινών μηνών και αυτή η στήριξη πρέπει να έρθει και από την πλευρά του μάρκετινγκ και από την πλευρά προσπάθειας μείωσης του κόστους εν γένει”.

“Τα Χανιά είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα, γιατί έχουν τη δυνατότητα να επεκταθούν Δεν είναι έτσι όλοι οι προορισμοί. Υπάρχουν προορισμοί που δεν μπορούν να επεκταθούν, τα Χανιά μπορούν, γιατί υπάρχει ποιότητα και πλούτος αναφορικά με το τι μπορεί να κάνει κανείς και τον χειμώνα. Και θα πρέπει να τα βάλουμε -αν θέλετε την άποψή μου- και σαν ποιοτικό προορισμό”.

Αναφερόμενος στην επόμενη τουριστική περίοδο, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι “είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Οι αγορές που ήδη είδαμε στη Γαλλία, στην Αγγλία είναι πολύ θετικές φέτος. Πιστεύω ότι θα δούμε την ίδια περίπου εικόνα που είδαμε και φέτος. Δηλαδή μια συγκρατημένη αύξηση στις αφίξεις, μια μεγαλύτερη αύξηση στα έσοδα και κάποιες αγορές που είχαν προβλήματα θα συνεχίσουν να είναι προβληματικές”.

Ερωτηθείς αν η δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών θα δημιουργήσει προβλήματα σε τουριστικούς προορισμούς, ο κ. Θεοχάρης απάντησε: “Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δημιουργήσει κανένα θέμα στον τουρισμό μας το μεταναστευτικό  ζήτημα το Μεταναστευτικό. Για μένα όλη αυτή η συζήτηση θα έπρεπε να μη γίνεται καν. Πρέπει να είναι αυτονόητο. Η εσωτερική αλληλεγγύη, το να μοιραστούμε όλες οι ελληνικές περιοχές ένα εθνικό πρόβλημα θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Αλλιώς να μη νιώθουμε Έλληνες, να χωρίσουμε τη χώρα ο καθένας στο Νομό του και να ζούμε ο καθένας με τις δυνάμεις του. Δεν είναι έτσι. Είμαστε ενιαία χώρα, τα προβλήματα όταν είναι σε εθνικό επίπεδο πρέπει να μοιράζονται ειδικά όταν υπάρχει εθνικό σχέδιο, υπάρχουν συγκεκριμένες δράσεις και με την αυστηροποίηση της περιπολίας στα σύνορα και με την επιτάχυνση του ασύλου και με τη διεθνοποίηση του προβλήματος και με τα κλειστά κέντρα. Συνεπώς υπάρχει μια συνεκτική πολιτική της κυβέρνησης. Είναι μια πολιτική που στηρίζεται σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο που προφανώς πρέπει να ξεδιπλωθεί τους επόμενους μήνες. Οι τουριστικές περιοχές δεν έχουν επηρεαστεί, δεν πρόκειται να επηρεαστούν, διότι η επαφή του τουρίστα με τα κλειστά κέντρα δεν θα είναι εφικτή”.

Τέλος, ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι το Υπουργείο Τουρισμού ανέφερε ότι “στηρίζουμε και τους online travel agents. Kαι με την Booking και με την Expedia και με την Google κάνουμε ένα πολύ σημαντικό και μεγάλο εκτεταμένο πρόγραμμα προβολής. Είναι προφανές ότι όλο και περισσότερο αυτός ο πόλος είναι μέρος της ζωής και πρέπει να τον “αγκαλιάσουμε”. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι θετικές. Χαιρετίζουμε να υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες. Το Υπουργείο Τουρισμού κοιτάζει όλα τα κανάλια, όλες τις μορφές του τουρισμού και προσπαθεί να τις στηρίξει όλες ισόρροπα”.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο