Κακά μαντάτα! Ο ΦΠΑ της ΔΕΔΙΣΑ δημιουργεί μεγάλο «βραχνά» στον Δήμο Χανίων

Τα δύσκολα… συνεχίζονται για τη ΔΕΔΙΣΑ, κατά συνέπεια και για τον Δήμο Χανίων, καθώς παρά τις -ελαφρά τη καρδιά (;)- πολιτικές υποσχέσεις από τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο, το ζήτημα με τη μη καταβολή του ΦΠΑ όσον αφορά στην αποκομιδή (και όχι την εναπόθεση) των απορριμμάτων δεν μπορεί να λυθεί και πλέον φαίνεται ότι οι προσπάθειες που γίνονται αφορούν κυρίως την παραγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί από την ΑΑΔΕ για τη μη πληρωμή του μέχρι και σήμερα.

Το ζήτημα έθεσε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο οποίος ζήτησε να ενημερωθεί από τον δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη για το αν υπάρχουν νεότερες εξελίξεις αναφορικά με το μείζον ζήτημα της καταβολής του ΦΠΑ από τη ΔΕΔΙΣΑ, υπενθυμίζοντας ότι πριν από δύο μήνες περίπου, στις 7 Οκτωβρίου, ο Δήμαρχος είχε εμφανιστεί αισιόδοξος για επίλυση μετά από συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με τον κ. Βεσυρόπουλο. Υπενθυμίζεται ότι σ’ εκείνη τη συνεδρίαση ο κ. Αρχοντάκης είχε εκφράσει έντονες επιφυλάξεις για το αν είναι δυνατόν να λυθεί το ζήτημα με τον τρόπο που είχε περιγράψει ο κ. Σημανδηράκης, στηριζόμενος σε όσα είχε αναφέρει, κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Βεσυρόπουλος. 

Διαβάστε ακόμη: Χανιά | Η Εφορία «μπλόκαρε» τους ΑΦΜ Βάμβουκα – Κουτράκη για τον ΦΠΑ της ΔΕΔΙΣΑ!

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

«Επιφυλάσσομαι να απαντήσω συνολικά στην επόμενη συνεδρίαση. Υπάρχει παράλληλα και η πίεση για τη νομοθετική πίεση του θέματος, που έχει καθαρά πολιτική χροιά. Πράγματι, η δέσμευση του Υφυπουργού ήταν για εξίσωση της λειτουργίας των ΦΟΔΣΑ για το καθεστώς ΦΠΑ. Όμως υπήρξε το πολυνομοσχέδιο που προέβλεπε τη δυνατότητα σε ιδιώτες να αναλαμβάνουν θέματα αποκομιδής. Ενώ η ΑΑΔΕ είχε προβεί στη σύνταξη της εγκυκλίου, με τη διάταξη στο πολυνομοσχέδιο ήταν παντελώς ασύμβατη και υπήρξε καταστρατήγηση του ανταγωνισμού στο θέμα της αποκομιδής. Τώρα είμαστε στη διαδικασία έκδοσης εγκυκλίου για να κάνουμε προγραμματικές συμβάσεις χωρίς ΦΠΑ στο κομμάτι της τελικής εναπόθεσης. Η νομοθετική ρύθμιση θα έχει να κάνει και με αναδρομική ισχύ, ώστε να απαλλαγούμε από το βάρος αυτό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους βουλευτές των Χανίων που προσπάθησαν και παρενέβησαν στο πολιτικό σκέλος της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών και ελπίζω ότι με την έκδοση της εγκυκλίου να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα σύμβαση. Κατόπιν, με τη νομοθετική παρέμβαση να δοθεί οριστική λύση. Πραγματικά, και το λέω χωρίς καμία διάθεση μομφής, ήταν ζήτημα ημερών αν είχαμε προλάβει την έκδοση της εγκυκλίου, που με το νομοσχέδιο κατέστη απαγορευτική. Νομίζω, όμως, ότι με την ολοκλήρωση της προπάθειας θα έχουμε ένα καθαρό τοπίο για να σχεδιάσουμε και να πάρουμε πρωτοβουλίες σε επίπεδο προϋπολογισμού και εγγραφών, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της η ΔΕΔΙΣΑ», επεσήμανε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ενημερώνοντας το Δημοτικό Συμβούλιο μετά το ερώτημα – αίτημα τού κ. Αρχοντάκη.

Η ΑΙΧΜΗΡΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο οποίος σημείωσε ότι ο ίδιος και η παράταξή του δικαιώθηκαν αναφορικά με τη ΔΕΔΙΣΑ και άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή και στον διευθύνοντα σύμβουλο της Διαδημοτικής Επιχείρησης, δημοτικό σύμβουλο της παράταξης Βάμβουκα, Γιάννη Κουτράκη, για τις επιλογές της στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Επειδή οι περισσότεροι εδώ μέσα δεν κατάλαβαν τι έχει συμβεί… κι εγώ υποψιάζομαι, κι αν κάνω λάθος να με διαψεύσετε, θα τακτοποιηθεί με κάποιο τρόπο το θέμα της εναπόθεσης, αλλά το θέμα της αποκομιδής δεν τακτοποιείται ούτε αναδρομικά, ούτε μελλοντικά. Αυτό κατάλαβα, να τα λέμε όπως είναι. Παραμένει μία πολύ μεγάλη εκκρεμότητα και σε θέματα ΦΠΑ και σε θέματα προστίμων. Το μεγάλο μέρος του ζητήματος ήταν η αποκομιδή και όχι η εναπόθεση. Όταν μας ανακοινώσατε ότι πήγατε στον Υπουργό για να τακτοποιηθεί το θέμα, μας μαλώσατε επειδή είχαμε πει πως το ζήτημα δεν είναι εύκολο να λυθεί. Ακόμη και να θέλει πολιτικά η κυβέρνηση να λυθεί, υπάρχουν ζητήματα με τους κανόνες της Ε.Ε. και του ανταγωνισμού. Το βλέπουμε με την εμπειρία που έχουμε ότι είναι πολύ δύσκολο να λυθεί. Και δικαιωνόμαστε δυστυχώς κ. Δήμαρχε και οφείλετε να το πείτε. Και να δούμε πώς θα τακτοποιήσετε αυτό το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί. Δεν είναι ευθύνη δική σας, αλλά έχετε κι εσείς ένα μέρος γιατί δεν μας ακούσατε. Εμείς είμαστε στη διάθεσή σας να σας βοηθήσουμε, αλλά καμιά φορά να μας ακούτε κι εμάς. Δεν τα λέμε επειδή θέλουμε να κάνουμε αντιπολίτευση, αλλά γιατί κάτι ξέρουμε. Όσο για τον εκπρόσωπο στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΔΙΣΑ, δυστυχώς θα απέχουμε της διαδικασίας, γιατί, σας εξουσιοδοτήσαμε και στο ΔΗΠΕΘΕΚ και πήγατε και ψηφίσατε αυτούς που θέλατε. Θα απέχουμε και για τον λόγο ότι δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μία λανθασμένη πολιτική των προηγούμενων ετών να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Γιατί θα επιλέξετε τον ίδιο Διευθύνοντα Σύμβουλο που έχει κάνει ολέθρια λάθη και μία πολιτική που έχει οδηγήσει την επιχείρηση ενώπιον αυτού του προβλήματος», επεσήμανε ο κ. Αρχοντάκης.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος μεταξύ των δύο:

Παναγιώτης Σημανδηράκης: «Δεν κατάλαβα γιατί μας εγκαλείτε, λέγοντας… έτσι όπως τα κάναμε. Εμείς προσπαθήσαμε με την όποια πολιτική πίεση να λύσουμε ένα ζήτημα. Ήμουν πολύ προσεκτικός στην τοποθέτησή μου, μεταφέροντας τα λόγια του Υπουργού. Τώρα αν σε ένα Δ.Σ. τα λόγια του Υπουργού κρίνονται ως αναξιόπιστα, χαρακτηρίζουν τον ίδιο και όχι αυτόν που τα μεταφέρει. Δεν είναι ένα ζήτημα νικητών και χαμένων. Είναι ένα ζήτημα βιωσιμότητας μίας από τις μεγαλύτερες εταιρίες του Δήμου Χανίων».

Γρηγόρης Αρχοντάκης: «Λυπάμαι τον Αντιδήμαρχο τι έχει να τραβήξει. Μπάχαλο υπάρχει και δεν ευθύνεστε εσείς κ. Δήμαρχε. Το μόνο που σας χρεώνω είναι ότι μας μαλώσατε τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο επειδή είπαμε ότι δεν είναι τόσο εύκολο να λυθεί το θέμα… Ευθύνη έχει σαφώς η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, στην οποία στηρίζεστε για να συνεχίσει το θεάρεστο έργο της ΔΕΔΙΣΑ και τα επόμενα χρόνια…».

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Αλόγλου σημείωσε, από την πλευρά του, πως «όταν οι πολιτικοί τάζουν δεν μπορεί να είναι και εφαρμόσιμο, συμφωνώ με τον κ. Αρχοντάκη. Ούτε εμείς οι ίδιοι εφαρμόσαμε αυτό που μας προέτρεψαν να κάνουμε μέσα στο γραφείο του Υπουργού για την επόμενη σύμβαση που θα υπογράφαμε. Μπορεί να υπήρχαν προτροπές και διαθέσεις, το πρόβλημα όμως λύνεται με εισηγήσεις υπηρεσιακών παραγόντων. Όντως είχαμε διαπιστώσει ότι υπάρχει ζήτημα με τον διαχωρισμό, προασπίζομαι τις ενέργειές μας, γιατί έχουμε δαπανήσει ώρες στο τηλέφωνο με την ΑΑΔΕ για να δούμε πως θα λυθεί το θέμα με τους ιδιώτες. Η δήλωση για την εγκύκλιο από πλευράς Υπουργείου ήταν συγκεκριμένη αναφορικά με την εναπόθεση, ενώ οι συμβάσεις αποκομιδής θα γίνονται με ΦΠΑ. Περιμένουμε να δούμε την αναδρομική λύση του προβλήματος, που είναι θέμα πολιτικό. Αυτό που πρέπει να διεκδικήσουμε είναι να διαχωρίσει ο νόμος τα είδη των συμβάσεων και να πατήσουμε πλέον στην εγκύκλιο ότι είναι άδικο να μας έχει επιβληθεί ΦΠΑ σε σύμβαση εναπόθεσης».

ΣΕ ΕΝΤΟΝΟ ΥΦΟΣ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΑΜΒΟΥΚΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗ

«Με λυπεί ο τρόπος της τοποθέτησης του κ. Αρχοντάκη. Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή έδωσε αγώνα για να απαλλάξει τους Χανιώτες από ένα ποσό άνω των 2 εκατ. ευρώ. Μας λέει ότι επιβεβαιώνεται σε αυτά που είχε πει. Ο κ. Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι θα λυθεί το θέμα της εναπόθεσης. Υπάρχει πολιτική δέσμευση για συνολική λύση του θέματος. Δεν μπορεί να μιλάει με αυτόν τον τρόπο. Λυπάμαι επίσης για το χαρακτηρισμό του κ. Αρχοντάκη στο πρόσωπο του κ. Κουτράκη. Ναι, κ. Αρχοντάκη, κάναμε θεάρεστο έργο. Η ΔΕΔΙΣΑ είχε οικονομικά προβλήματα, κάναμε τη διαδικασία για το νέο κύτταρο, προσπαθήσαμε και είναι όντως ένα θεάρεστο έργο. Όσο για το μπάχαλο, αυτό αφορά το ίδιο το κράτος και όχι την παρούσα ή την προηγούμενη Δημοτική Αρχή», είπε σε έντονο ύφος ο πρώην δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ Ο ΕΥΤΥΧΗΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

«Όλοι επιθυμούμε την καλύτερη δυνατή λύση και πρέπει να προσπαθήσουμε όλες οι παρατάξεις να λυθεί το θέμα. Δεν έχουμε να κάνουμε με νικητές και ηττημένους. Να βρούμε μία λύση που θα εξυπηρετεί τη ΔΕΔΙΣΑ. Αλίμονο, κανείς δεν θέλει να τη βλάψει», τόνισε ο Ευτύχης Δαμιανάκης.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε αυτή την επιχείρηση πρότυπο πανελληνίως. Θα ήθελα όμως μία δέσμευση από τον κ. Δήμαρχο. Ως εκπρόσωπος να δεσμευτεί ότι θα συμμετέχει στο Δ.Σ. σύμβουλος από τη μειοψηφία. Γίνεται διαχρονικά και θα θέλαμε και τώρα να γίνει έτσι. Με αυτή την προϋπόθεση θα είμαστε θετικοί. Εμείς εγκρίνουμε», είπε, ακολούθως, ο Άρης Παπαδογιάννης.

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ 7ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων στις 7 Οκτωβρίου, ο κ. Αρχοντάκης είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, για το ίδιο θέμα: «Με βάση τον ανταγωνισμό, μία εταιρεία πρέπει να ακολουθεί όλους τους κανόνες. Ας είμαστε λοιπόν επιφυλακτικοί και να μην ενθουσιαζόμαστε. Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα μπορούσε να το παραπέμψει στην Αθήνα και να βγει απόφαση. Αν γινόταν αυτό, επειδή έχω δει νομολογίες, το ΣτΕ δεν αρνείται ότι υπάρχει ΦΠΑ γι’ αυτό το θέμα. Υπάρχουν πολλές αποφάσεις, γι’ αυτό κρατάτε μικρό καλάθι. Μακάρι να πάνε όλα καλά», είχε αναφέρει τότε, μεταξύ των άλλων, ο κ. Αρχοντάκης.

«Θέσαμε συνολικά το ζήτημα που υπάρχει λόγω του θολού τοπίου που υπάρχει αναφορικά με τις συμβάσεις μεταξύ Δήμων και εταιρειών ΦΟΔΣΑ. Περιγράψαμε το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή το θέμα της καθαριότητας στα Χανιά. Σε περίπου ένα μήνα λήγει η προγραμματική σύμβαση του Δήμου Χανίων με τη ΔΕΔΙΣΑ. Στείλαμε ένα σχέδιο προγραμματικής σύμβασης με ΦΠΑ στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αυτό την απέρριψε. Εάν θέλουμε -και προφανώς θέλουμε- να συνεχίσουμε την αποκομιδή θα πρέπει να προχωρήσουμε. Την ίδια στιγμή, όμως, που το Ελεγκτικό Συνέδριο μάς λέει να μη συμπεριλάβουμε τον ΦΠΑ, υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τα πρόσωπα που θα κληθούν να εφαρμόσουν τη συγκεκριμένη απόφαση. Προς τιμήν του ο κ. Βεσυρόπουλος και ως φοροτεχνικός αντιλήφθηκε πλήρως το αδιέξοδο που υπάρχει και κατέστη σαφές ότι για την άρση του αδιεξόδου πρέπει να υπάρξει είτε μία διευκρινιστική εγκύκλιος είτε τροποποίηση του νόμου», είχε επισημάνει στην ίδια συνεδρίαση ο Δήμαρχος Χανίων.

Και ο κ. Σημανδηράκης είχε καταλήξει τότε λέγοντας: «Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει εγκύκλιος που θα εξισώνει τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), ανεξάρτητα αν το καθεστώς της λειτουργίας τους είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) ή Ανώνυμες Εταιρείες Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Αυτό σημαίνει ότι, στη συνέχεια, η ΔΕΔΙΣΑ απελευθερωμένη απ’ όλη αυτή την περιπέτεια και έχοντας απαλλαχθεί απ’ ό,τι πρόστιμο υπάρχει για τον ΦΠΑ και με άρση των όποιων διοικητικών μέτρων και δεσμεύσεων ΑΦΜ φυσικών προσώπων θα προχωρήσει μπροστά και θα ξεπεράσει το ζήτημα».

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο