Στους λόγους για τους οποίους, σύμφωνα με τη Fraport Greece, καταγράφηκε φέτος, το πρώτο δεκάμηνο, μείωση 2,3% στις αφίξεις εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων αναφέρεται, μιλώντας στο HANIA.news, ο γενικός διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρησιακής Ανάπτυξης της εταιρείας, Γιώργος Βήλος.
Ο κ. Βήλος βρέθηκε στα Χανιά στις 29 Νοεμβρίου, για την παρουσίαση του προγράμματος τουριστικής προβολής από την τοπική Ένωση Ξενοδόχων, τη Fraport Greece, την Aegean Airlines, τη Eurobank και τη Marketing Greece, στo πλαίσιο της Σύμπραξης Τουρισμού για τα Χανιά. Στο περιθώριο της εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε στο πολύκεντρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο ενετικό λιμάνι, ο κ. Βήλος μίλησε στο HANIA.news για τη μείωση στις αφίξεις εξωτερικού το πρώτο δεκάμηνο της φετινής χρονιάς, αλλά και για την επόμενη τουριστική περίοδο.
Ο κ. Βήλος σημείωσε, αρχικά, ότι «μέχρι τον Οκτώβριο, τα Χανιά έχουν μία οριακή πτώση, της τάξεως του -0,9%. Αυτό οφείλεται κυρίως σε μία μικρή πτώση» (σ.σ.: -2,3%) «που είχε το κομμάτι του εξωτερικού. Πρέπει, όμως, να λάβουμε υπόψιν ότι φέτος είχαμε κάποιες ειδικές συνθήκες, ειδικά γεγονότα. Το ένα από αυτά είναι ότι πτώχευσαν τρεις εταιρείες, οι οποίες έφερναν σημαντικό αριθμό τουριστών στα Χανιά: η Small Planet, η Primera και η Cobalt, οι οποίες, όλοι μαζί, έφεραν το 2018 257.000 θέσεις (αφίξεις – αναχωρήσεις). Αν βάλουμε ένα μέσο αριθμό πληρότητας 85% μιλάμε για 220.000 επιβάτες (αφίξεις – αναχωρήσεις)».
Ο Γενικός Διευθυντής Εμπορικής και Επιχειρησιακής Ανάπτυξης της Fraport Greece σημείωσε ότι «βλέποντας, λοιπόν, τα νούμερα διαπιστώνουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος, η συντριπτική πλειοψηφία, καλύφθηκε. Με άλλους προορισμούς, με έξτρα συχνότητες από άλλα δρομολόγια. Δηλαδή υπήρξε ανάπτυξη φέτος, παρ’ όλο που βλέπουμε τη μείωση, πρέπει να λάβουμε υπόψιν και αυτό το γεγονός. Πρέπει να λάβουμε, ακόμη, υπόψιν το γεγονός ότι φέτος η τουριστική περίοδος ήταν μικρότερη κατά μία εβδομάδα. Αυτό το calendar effect που στοίχισε περίπου 30.000 – 35.000 θέσεις. Άρα, αν τα λάβουμε όλα αυτά υπόψιν δεν είναι ανησυχητικό ότι έχουμε μία ελαφρά πτώση στα Χανιά».
Ο κ. Βήλος πρόσθεσε πως «επίσης, είδαμε για πρώτη φορά φέτος να αυξάνεται η τουριστική σεζόν για δέκα ημέρες. Δηλαδή, είδαμε κάποια δρομολόγια, όπως ήταν της Ryanair στο Μάντσεστερ, στο Μπέρμιγχαμ, στο Μπρίστολ και στο Στάνστεντ, στη Φραγκφούρτη, το Δουβλίνο και τη Λάρνακα, είδαμε την Jet2 στο Λονδίνο στο Στάνστεντ και την easyJet στο Γκάτγουϊκ, δουλέψανε άλλες δέκα ημέρες παραπάνω. Αυτό έχει ως συνέπεια να “καβαλήσουμε” και έξι ημέρες του Νοεμβρίου. Βλέπουμε ότι ο Νοέμβριος, στην κίνηση εξωτερικού, είναι +43%. Είναι οι 3.000 παραπάνω θέσεις λόγω αυτών των δρομολογίων».
Ο κ. Βήλος υπογράμμισε ότι «η επιμήκυνση δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Γίνεται με αργά και σταθερά βήματα. Αυτό ήταν κάτι θετικό που έγινε φέτος και βλέπουμε ότι τα μηνύματα για την επόμενη χρονιά είναι θετικά. Βλέπουμε την Jet2 ν’ αυξάνει το capacity» (σ.σ.: τη χωρητικότητα), «η Lot» (σ.σ. Πολωνικές Αερογραμμές) «σκέφτεται πολύ σοβαρά να βάλει Βουδαπέστη και Βαρσοβία, η Lauda σκέφτεται να βάλει Στουτγκάρδη, η Ryanair ανακοίνωσε ότι θα βάλει την Αθήνα και τη Μασσαλία το καλοκαίρι. Άρα, έχουμε κάποια θετικά μηνύματα, αλλά το γεγονός ότι κινούμαστε σταθεροποιητικά πρέπει να μας έχει κάνει alert, γιατί υπάρχει ανταγωνισμός. Δεν το έχουμε καταλάβει όλοι μας. Υπάρχει ανταγωνισμός που ανακάμπτει και δεν γίνεται να καταγράφεις συνέχεια, κάθε χρόνο, διψήφια ποσοστά αύξησης», κατέληξε ο κ. Βήλος.