Απαντήσεις σε ερωτήματα που εκφράζουν οι πολίτες για τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, τις τελευταίες ημέρες, νότια του Νομού Χανίων δίνει, μιλώντας στο HANIA.news, ο καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διευθυντής της Εδρας UNESCO για τη Φυσική του Εσωτερικού της Γης και τη Μείωση των Γεωκαταστροφών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ Κρήτης), Φίλιππος Βαλλιανάτος.
Ο κ. Βαλλιανάτος συνιστά ψυχραιμία και λήψη των στοιχειωδών μέτρων αυτοπροστασίας εντός κάθε κλειστού χώρου, υπενθυμίζει ότι η Κρήτη «είναι μία από τις πιο δραστήριες, σεισμικά, περιοχές του ελληνικού τόξου» και τονίζει την ανάγκη επικαιροποίησης των μελετών σεισμικού κινδύνου για τις μεγάλες επενδύσεις που σχεδιάζονται στην ευρύτερη περιοχή.
«Βρισκόμαστε στην εξέλιξη μιας σεισμικής ακολουθίας. Η σεισμική αυτή ακολουθία έχει κατ’ επανάληψη δώσει τις τελευταίες ημέρες σεισμούς μεγέθους 4 έως 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Πιθανότατα η εξέλιξή της υποδεικνύει ότι πρόκειται για μία σμηνοσειρά. Άρα, λοιπόν, για τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσουμε να έχουμε κάποια σεισμικότητα, η οποία θα είναι μικρού μεγέθους, δηλαδή 2, 3, λίγο πιο πάνω από το 4 ενδεχομένως, μέχρι να σβήσει τελείως το φαινόμενο», σημείωσε αρχικά ο κ. Βαλλιανάτος.
Όσο για τους λόγους που γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί οι συγκεκριμένοι σεισμοί, ο καθηγητής Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών είπε: «Επειδή αυτοί οι συγκεκριμένοι σεισμοί είναι επιφανειακοί, με εστιακό βάθος από 3 έως 8 χιλιόμετρα, και πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί. Άρα, λοιπόν, αυτό που παρακολουθούμε, για να το πω πολύ απλά, απλοϊκά θα έλεγα, τους μετασεισμούς των μετασεισμών. Αυτό που έχω να συστήσει, χωρίς κανένα αίσθημα πανικού, με ψυχραιμία, ο κόσμος να έχει πάντοτε στο μυαλό του τα στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας. Δηλαδή: εάν ένα βάζο είναι στη γωνία, δεν χρειάζεται να μας πει κάποιος ότι πρέπει να το τοποθετήσουμε πιο μέσα, γιατί μ’ ένα σεισμό 2, 2,5, 3 Ρίχτερ σεισμό θα πέσει. Δηλαδή, στοιχειώδη μέτρα αυτοπροστασίας και για μικρούς σεισμούς».
Ερωτηθείς αν το φαινόμενο της «σμηνοσειράς», στο οποίο αναφέρθηκε, είναι κάτι σύνηθες, ο κ. Βαλλιανάτος απάντησε: «Έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν. Και παλαιότερα, στο νοτιοδυτικό κομμάτι της Κρήτης, από Παλαιόχωρα προς τα βόρεια, είχαμε παρατηρήσει μια σμηνοσειρά, η οποία κράτησε αρκετές ημέρες. Αλλά αυτό το βλέπουμε στην εξέλιξή του. Δεν μπορούμε να το πούμε ούτε από την αρχή, ούτε από πιο πριν. Αυτό είναι κάτι που εξελίσσεται. Να σας το πω πολύ απλά, είναι σαν την ίωση. Ξεκινάνε τα πρώτα συμπτώματα, φτάνει σε μία κορύφωση, μετά φεύγει ο ιός και είμαστε όλοι μια χαρά».
Σχολιάζοντας την αγωνία και την ανησυχία χιλιάδων κατοίκων του Νομού Χανίων για τις σεισμικές δονήσεις των τελευταίων ημερών, ο κ. Βαλλιανάτος υπενθύμισε ότι «η περιοχή της Κρήτης είναι στο μέτωπο του ελληνικού τόξου. Είναι γεμάτη από σεισμικές εστίες, οι οποίες ανά πάσα στιγμή μπορούν να ενεργοποιηθούν δίνοντας και μικρούς και μεσαίους σεισμούς. Η περιοχή της Κρήτης είναι μία από τις πιο δραστήριες, σεισμικά, περιοχές του ελληνικού τόξου. Πάντοτε υπάρχει η εκτίμηση ότι μπορούν να ενεργοποιηθούν οι σεισμικές εστίες που υπάρχουν γύρω από το νησί. Γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν σχεδιάζουμε υποδομές. Αυτές οι υποδομές να γίνονται με ασφάλεια. Και για τις ίδιες τις υποδομές και την επένδυση και για το περιβάλλον και για τους ανθρώπους. Άρα, λοιπόν, αυτό που εγώ θέλω να πω και να μείνει και μετά τη σεισμική αυτή διέγερση είναι ότι πρέπει να δούμε με άλλο μάτι και να επικαιροποιηθούν οι μελέτες σεισμικού κινδύνου ενόψει των μεγάλων επενδύσεων στην περιοχή».