Η χαμένη τιμή της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων

Καθένας μπορεί να έχει και δικαιούται να έχει την άποψή του για τη χρήση των κτιρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλλι. Και οι απόψεις πρέπει να είναι σεβαστές, υπό την έννοια ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να θεωρεί τη δική του άποψη υπέρτερη και να προσπαθεί, με οιονδήποτε τρόπο, να την επιβάλλει στον δημόσιο διάλογο.

Μία άποψη είναι ότι τα κτίρια αυτά δεν θα πρέπει να μετατραπούν σε πολυτελές ξενοδοχείο, αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθούν για εκπαιδευτικούς ή και για πολιτιστικούς σκοπούς.

Μία άλλη άποψη είναι ότι η Rosa Nera, που πραγματοποιεί κατάληψη στο κτίριο της πρώην 5ης Μεραρχίας από το καλοκαίρι του 2004, θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό καθώς πραγματοποιεί σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό έργο, με πνεύμα αλληλεγγύης.

Μία τρίτη άποψη είναι ότι η επιλογή για αξιοποίηση των κτιρίων μέσω της μετατροπής τους σε πολυτελές ξενοδοχείο αποτελεί μία καλή επιλογή που και τα κτίρια αναβαθμίζει και το τουριστικό προϊόν εμπλουτίζει και το Πολυτεχνείο ενισχύει οικονομικά μέσω της 25ετούς ενοικίασης.

Απόψεις όλες αυτές. Έκφραση γνώμης.

Πέραν από τις απόψεις, όμως, υπάρχουν και τα δεδομένα. Σταχυολογώ δύο από αυτά.

Δεδομένο πρώτο: η κατάληψη -με βάση όσα ορίζει η ελληνική νομοθεσία- είναι παράνομη.

Δεδομένο δεύτερο: το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει ήδη υπογράψει σύμβαση με την εταιρεία η οποία πλειοδότησε στον δημόσιο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε κατά το παρελθόν για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων κτιρίων.

Στη χθεσινή «μαραθώνια» συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, παρουσία δεκάδων μελών της Rosa Nera και αλληλέγγυων συλλογικοτήτων, το θέμα των κτιρίων του Πολυτεχνείου συζητήθηκε τρεις φορές (δείτε ΕΔΩ, ΕΔΩ κι ΕΔΩ). Συζητήθηκε για να… συζητηθεί και μόνο, όπως ορθά παρατήρησε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο οποίος επεσήμανε, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες, ότι, πλέον, δεν μπορεί κάτι ν’ αλλάξει.

Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία της συζήτησης του θέματος ήταν εξαιρετικά χρήσιμη, γιατί κατέδειξε την ανακολουθία, την αναξιοπιστία και, τελικά, την πολιτική δειλία αρκετών δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι άλλα λένε σε ιδιωτικές συζητήσεις και άλλα όταν βρίσκονται μπροστά σε μικρόφωνα! Όταν δεν σιωπούν…

Επαναλαμβάνω: όλες οι απόψεις είναι και πρέπει να είναι σεβαστές.

Εκείνο που δεν μπορεί να είναι σεβαστό, είναι να βγάζεις «δεκάρικους» για τη νομιμότητα και την αστική δημοκρατία και στο προτεινόμενο κείμενό σου για την έκδοση ψηφίσματος να μη λες ούτε μία κουβέντα για την παράνομη κατάληψη, αλλά να «κρύβεσαι», επί της ουσίας, πίσω από τη φράση «με απόλυτο σεβασμό στο πλαίσιο που ορίζει η νομοθεσία», αναφορά που παραπέμπει αλλού με τον τρόπο που έχει αποτυπωθεί στο χαρτί. Παραπέμπει πρωτίστως, αν όχι αποκλειστικά, στη σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ Πολυτεχνείου Κρήτης και πλειοδότριας εταιρείας για την αξιοποίηση των κτιρίων και όχι στην παράνομη κατάληψη.

Εκείνο που δεν μπορεί να είναι σεβαστό, είναι να λες, σε ιδιωτικές συζητήσεις, ότι είσαι υπέρ της αξιοποίησης των κτιρίων με τη λύση που έχει δρομολογήσει το Πολυτεχνείο και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, παρουσία μελών της Rosa Nera, να… θυμάσαι τη μελέτη Ρωμανού – Καλλιγά! Και όχι μόνο να μη λες λέξη δημόσια για την παράνομη κατάληψη, αλλά να προτείνεις κιόλας, να βρει ο Δήμος Χανίων -αν αυτό είναι εφικτό- ένα κτίριο για τη νόμιμη στέγαση της Rosa Nera!

Εκείνο που δεν μπορεί να είναι σεβαστό, είναι να είσαι υπέρ της αξιοποίησης των κτιρίων με τη μετατροπή τους σε ξενοδοχείο, αλλά, αίφνης, να «θυμάσαι» ότι η «κατεύθυνση» πρέπει να είναι διαφορετική.

Σεβαστό, από την άλλη, είναι να εμμένεις στις γνωστές και σταθερές απόψεις σου, όπως έπραξαν με απόλυτη συνέπεια οι παρατάξεις του Γιάννη Σαρρή, του Νίκου Βουρλάκη και του Σεραφείμ Ρίζου.

Και ακόμη πιο σεβαστό, κατά την προσωπική μου γνώμη, είναι να μην κάνεις ούτε βήμα πίσω -αν και βλέπεις το γενικότερο υποκριτικό «κλίμα» εντός της αίθουσας συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και αντιλαμβάνεσαι ότι πας «κόντρα στο ρεύμα»- εκφράζοντας τη «μειοψηφούσα» θέση σου, χωρίς ήξης αφήξεις, όπως έπραξε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο οποίος επεσήμανε -διευκρινίζοντας για ευνόητους λόγους ότι εκφράζει την προσωπική του άποψη- ότι το προτεινόμενο ψήφισμα για τα κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης στον λόφο Καστέλλι θα πρέπει να αναφέρει σαφώς ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων τάσσεται κατά της κατάληψης και κατά της μετατροπής τους σε ξενοδοχείο, θέση που έχει εκφράσει ο ίδιος εγγράφως, με σχετικό άρθρο, από τον Αύγουστο του 2017.

Με λίγες λέξεις, ο Γρηγόρης Αρχοντάκης έσωσε χθες τη -χαμένη- τιμή της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων στο συγκεκριμένο θέμα.

Το αν κάποιος συμφωνεί ή όχι με την άποψη του κ. Αρχοντάκη, μικρή σημασία έχει… Εκείνο που μετρά, εν προκειμένω, είναι η συνέπεια και η πολιτική τόλμη να εκφράζεις σταθερά και ανυποχώρητα τη θέση σου με παρρησία.

Φωτογραφία αρχείου

4 Σχόλια

 • Στελιο Reply

  19 Δεκεμβρίου 2019 at 15:19

  Που θα βρουν τα λεφτα να το επισκευασουν? .
  Μαλλων θελουν να το ενταξουν και αυτο το κτηριο μαζι με τα νεωρια και τους ιταλικους στρατωνες

 • Μιχάλης Πατσουράκης Reply

  19 Δεκεμβρίου 2019 at 19:13

  Κατά την γνώμη μου ο χθεσινός διάλογος ήταν χρήσιμος και επωφελής για την τοπική κοινωνία!

 • Παναγιώτης Κούστας Reply

  19 Δεκεμβρίου 2019 at 19:31

  Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι δεν αναφέρεστε στις αλλεπάλληλες ψηφοφορίες και τις μεθοδεύσεις τους, κύριε Γεωργακάκη, που πραγματικά ανέδειξαν χθες μια πολύ κακή εικόνα πολιτικού πολιτισμού, αλλά και προβληματική κατανόηση ακόμα και βασικών θεσμών της αστικής δημοκρατίας. Είναι πραγματικά αστείο άνθρωποι που επικαλούνται την αστική νομιμότητα και την αντιπροσώπευση διαρκώς, να βρίσκονται ξαφνικά τόσο αμήχανοι απέναντι στην κορυφαία διαδικασία του δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή την ψηφοφορία. Ούτε στα φοιτητικά αμφιθέατρα της δεκαετίας του ’80 δεν έχω συναντήσει τέτοια έκπτωση της διαδικασίας.
  Τέλος, το γεγονός ότι όλες οι απόψεις οφείλουν να είναι σεβαστές, σπάνια σημαίνει ότι όλες είναι και κοινωνικά “ουδέτερες” ή “θετικές”. Η ιδέα ότι οι αντιπρόσωποι δεν έχουν προσωπικά συμφέροντα και επιδιώξεις, μάλλον απέχει πολύ από την πραγματικότητα…

  • Ομάδα Σύνταξης Reply

   19 Δεκεμβρίου 2019 at 22:49

   Καλησπέρα σας, κύριε Κούστα.

   Όλα όσα έγιναν μετά τα μεσάνυχτα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, αναφορικά με την ψηφοφορία, καταγράφονται -και αναδεικνύονται- αναλυτικά και με ακρίβεια σε σχετικό ρεπορτάζ τού HANIA.news: http://hania.news/2019/12/19/%cf%83%ce%ba%ce%b7%ce%bd%ce%ad%cf%82-%ce%b1%cf%80%ce%b5%ce%af%cf%81%ce%bf%cf%85-%ce%ba%ce%ac%ce%bb%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b4-%cf%83-%cf%87%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%89%ce%bd/
   Στο άρθρο, με τίτλο «Η χαμένη τιμή της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων», μιλώ, μεταξύ άλλων, για σεβασμό της άποψης του άλλου, επί της ουσίας. Δεν σχολιάζω, εν προκειμένω, πού εδράζεται η άποψη του -κάθε- άλλου. Αυτό είναι άλλο θέμα.
   Όπως, επίσης, δεν συνδέω τον σεβασμό στην έκφραση της άποψης τού άλλου με το αν η άποψη αυτή, με βάση τα υποκειμενικά κριτήρια τού καθενός από εμάς, είναι κοινωνικά «ουδέτερη» ή «θετική», όπως λέτε.
   Οφείλω, δε, να σας πω ότι προφανώς και δεν είμαι τόσο ρομαντικός για να πιστεύω, μετά από 24 χρόνια δημοσιογραφίας, ότι οι αιρετοί δεν έχουν προσωπικά συμφέροντα και επιδιώξεις, με βάση τα οποία και τις οποίες τοποθετούνται, πράττουν, ή άγονται και φέρονται, σε πλείστες περιπτώσεις.
   Καλή σας συνέχεια.

   Γιώργος Γεωργακάκης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή