Την ανάγκη αντισεισμικής ενίσχυσης των παλαιών δημοσίων κτηρίων επεσήμανε σήμερα από τα Χανιά ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας, ο οποίος συμμετείχε σε Εργαστήριο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού για σεισμό σε επίπεδο Δήμων, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Το Εργαστήριο πραγματοποίησαν στελέχη του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και απευθυνόταν σε στελέχη των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι “όλοι εμείς που ασχολούμαστε είτε με τους σεισμούς είτε με τη διαχείριση καταστροφών θα πρέπει να είμαστε ιδαίτερα προσεκτικοί και ευαίσθητοι πάνω σε αυτό το θέμα, δεδομένου ότι υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες εκφράζουν τα φαινόμενα με μια αυξημένη προσπάθεια κινδυνολογίας, η οποία τελικά βλάπτει και τους κατοίκους”.
Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι “μέσω του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας κάνουμε μια συντονισμένη προσπάθεια σε όλη τη χώρα και αυτό διαχρονικά έχει αποδώσει, δεδομένου ότι ο δομημένος ιστός της Ελλάδας -σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό- είναι ένας από τους ανθεκτικότερους δομημένους ιστούς σε όλο τον κόσμο“.
“Τα δημόσια κτήρια είναι κτήρια τα οποία έχουν υψηλή θωράκιση στην Ελλάδα, δεδομένου ότι το 50-60% των κτηρίων χτίστηκαν με τους πιο καλούς αντισεισμικούς κανονισμούς που υπάρχουν στον κόσμο. Βεβαίως, τα δημόσια κτήρια έχουν ένα ευρύ φάσμα κατασκευαστικής ηλικίας, έχουμε δηλαδή, παλιά ιστορικά κτήρια για τα οποία δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, μόνο να τα ενισχύσουμε, έχουμε και κτήρια τα οποία χτίστηκαν στη δεκατία του ’60, του ’70, του ’80, όσο περνάει ο χρόνος, η ποιότητα των κτηρίων, η αντισεισμική θωράκιση βελτιώνεται και φτάσαμε σε κορυφαία επίπεδα. Υπάρχει ένα θέμα σε παλιά κτήρια, κτήρια τα οποία θέλουν κάποια ενίσχυση, οι επεμβάσεις είναι πολύ δύσκολες, εκεί πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας”, υπογράμμισε ο κ. Λέκκας.
Παράλληλα, κατήγγειλε “… προσπάθειες διαφόρων προσώπων, τα οποία απαξιώνουν συνολικά τα δημόσια κτήρια, διατείνονται ότι είναι επικίνδυνα, ότι έχουν προβλήματα. Ξέρετε, καμιά φορά οι υπερβολές δημιουργούν αντίθετο αποτέλεσμα, δημιουργούν ανησυχία, προβληματισμό. Αλλά η συνολική εικόνα είναι αυτή που σας είπα”, πρόσθεσε.
ΟΙ ΠΡΟΣΦΑΤΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ ΝΟΤΙΑ ΤΩΝ ΣΦΑΚΙΩΝ
Ερωτηθείς αναφορικά με την πρόσφατη έντονη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή νότια των Σφακίων, ο κ. Λέκκας ανέφερε: “Είχα πει ότι η δραστηριότητα και η έξαρση που υπήρχε πριν από δύο μήνες σε όλο τον ελληνικό και τον αλβανικό χώρο, είχε μόνο μια χρονική σύμπτωση. Και αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι υπήρχε μόνο αυτή. Δεν υπήρχε μια γενικότερη διέγερση στον ελληνικό χώρο. Για να θυμίσω, είχαμε αρχίσει με τον σεισμό της Αλβανίας, στη συνέχεια πήγαμε στον σεισμό της Πελοποννήσυ, μετά στον σεισμό των Κυθήρων, στον σεισμό στην Κάσο και στην Κρήτη και στη συνέχεια στην Αγία Ρουμέλη. Είχα τονίσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν έχουν καμία σχέση απολύτως αυτοί οι σεισμοί και το οποίο αποδείχτηκε. Είναι σεισμοί επιφανειακοί, σεισμοί που γινόταν αισθητοί σε μια ευρύτερη περιοχή του Νομού Χανίων και του Νομού Ρεθύμνης, σεισμοί όμως που δεν είχαν σχέση με τον σεισμό των Κυθήρων και με τον σεισμό της Κάσου και της Ιεράπετρας που έγινε εκείνο το χρονικό διάστημα. Δεν είχαν σχέση με τις διεργασίες οι οποίες γίνονται σε βάθος, συνεπώς όπως είχα πει από την αρχή, είναι μια σειρά σεισμών που σιγά – σιγά θα αποσβεστεί όπως και έγινε”.
ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Αναφερόμενος στο Εργαστήριο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά, ο κ. Λέκκας είπε ότι πρόκειται για “μία ακόμη δράση του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, δράση η οποία έχει ως στόχο την ενημέρωση, εκπαίδευση και τον συντονισμό των φορέων που υπηρετούν στους Δήμους και στην Περιφέρεια, των στελεχών. Στελέχη τα οποία πρέπει να έχουν τις απαραίτητες γνώσεις και την απαραίτητη ενημέρωση προκειμένου να διαχειριστούν έκτακτες ανάγκες, ειδικά σε μια περιοχή όπου ξέρουμε οτι χαρακτηρίζεται από υψηλή σεισμικότητα. Η δράση αυτή είναι προγραμματισμένη από πολύ καιρό. Είναι μια δράση που κάνουμε σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας, σε όλες τις Αντιπεριφέρειες και είναι μια δράση που ουσιαστικά συνοδεύεται και από άλλες δράσεις εκπαίδευσης – ενημέρωσης, οι οποίες έχουν σαν κύριο στόχο πρώτα – πρώτα τα σχολεία”.