Ενταση για το Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων – Διαχειριστικό έλεγχο προανήγγειλε ο Δήμαρχος

Τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων προανήγγειλε ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας υπήρξε συνέχεια στη δημόσια συζήτηση που έχει ανοίξει την τελευταία εβδομάδα και την αντιπαράθεση μετά τις καταγγελίες του δημοτικού συμβούλου της παράταξης Σαρρή, Χαράλαμπου Κουρούση και την απάντηση του τέως προέδρου του Ιδρύματος και τέως δημοτικού συμβούλου της παράταξης Βάμβουκα, Γιώργου Κουκλάκη.

Κατά την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση του θέματος, με αφορμή το αίτημα τού κ. Κουκλάκη να τοποθετηθεί, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης σημείωσε ότι “σίγουρα στο Δημοτικό Γηροκομείο θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι και καλύτερα, όμως στην παρούσα φάση η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να αξιολογήσει τα δεδομένα…” και τόνισε την ανάγκη “να γίνει ένας σοβαρός και εμπεριστατωμένος έλεγχος, όχι μόνο στο κομμάτι της οικονομικής διαχείρισης. Έχουμε αποφασίσει να προβούμε σε διαχειριστικό έλεγχο της τελευταίας τριετίας και όσο πιο πίσω πάει και τα αποτελέσματα να τεθούν υπόψιν όλων στο Δημοτικό Συμβούλιο”.

Ο κ. Σημανδηράκης επεσήμανε ότι ο έλεγχος θα δώσει και την ακριβή εικόνα για να γίνουν όποιες αλλαγές χρειάζονται, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή της κατεύθυνσης που έχει πάρει το Γηροκομείο τα τελευταία χρόνια. “Να είναι ένα Ίδρυμα που να μην υπάγεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για τις χρόνιες παθήσεις, να δούμε τι θα γίνει με το θέμα των εθελοντριών που υπάρχουν μέσα, να δούμε κατάματα το θέμα και να μην το θάψουμε κάτω από το χαλί”, είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων.

Ο ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Άρης Παπαδογιάννης τόνισε ότι “πρέπει να διαφυλάξουμε τη λειτουργία του Δημοτικού Γηροκομείου, συμφωνώ με τα περισσότερα από αυτά που είπε ο κ. Δήμαρχος”.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδογιάννης έκανε λόγο για “απαράδεκτη στάση και πρακτική από την πλευρά του κ. Κουρούση, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία μέσα από μία δημόσια τοποθέτηση να κατηγορήσει τον απελθόντα πρόεδρο. Είπε ότι μετά τις εκλογές εισήχθησαν 26 άτομα. Είναι ψέμα. Τον προκαλώ εδώ μέσα στην αίθουσα. Το καταγγέλλω. Θεωρώ ότι αυτό εμπεριέχει δόλο για να κατηγορήσει τον τέως Πρόεδρο. Όμως αυτό δεν κάνει καλό στο Γηροκομείο. Ο κ. Κουρούσης ήταν μέλος του προηγούμενου Δ.Σ. Με την αλλαγή της Διοίκησης κατάλαβε αυτά που κατήγγειλε;”

Ο κ. Παπαδογιάννης ρωτήθηκε τουλάχιστον δύο φορές από τον κ. Σημανδηράκη αν συμφωνεί με τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου, με τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Η Απάντηση… Τα Χανιά μας” να απαντά: “Εγώ δεν είμαι ούτε υπέρ, ούτε κατά. Θέλω συζήτηση”.

“Ο κ. Παπαδογιάννης δεν έχει το πολιτικό σθένος να ταχθεί υπέρ του διαχειριστικού ελέγχου“, σχολίασε με ένταση ο Δήμαρχος Χανίων.

“Είσαι στο αμφιθέατρο”, σημείωσε ο κ. Παπαδογιάννης και πρόσθεσε: “Εγώ είμαι υπεύθυνος γι’ αυτά που λέω και όχι για τη μετάφραση που κάνετε εσείς”.

Σε δεύτερη φάση, μετά από αρκετή ώρα και αφού είχε ολοκληρωθεί ο κύκλος των τοποθετήσεων από τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ο κ. Παπαδογιάννης τάχθηκε υπέρ του διαχειριστού ελέγχου σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου. “Θέλουμε τη διαφάνεια”, είπε.

“Να πάμε και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για διαχειριστικό έλεγχο;”, ρώτησε ο κ. Σημανδηράκης.

“Παντού”, απάντησε ο κ. Παπαδογιάννης.

“Από πότε;”, ρώτησε ο κ. Σημανδηράκης.

“Από πάντα”, είπε ο κ. Παπαδογιάννης.

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης τόνισε ότι “εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με διαχειριστικούς ελέγχους, φτάνει ο έλεγχος αυτός να μη φωτογραφίζει ένα Νομικό Πρόσωπο και μία Διοίκηση. Κάντε διαχειριστικό έλεγχο σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα και σε όλες τις Διοικήσεις. Κάντε ό,τι νομίζετε, το στηρίζουμε, σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα και σε όλες τις Διοικήσεις”.

Ο κ. Αρχοντάκης σημείωσε ότι υπάρχει “ένα πολιτικό θέμα σε σχέση με τη λειτουργία του Γηροκομείου, για το αν πρέπει να φιλοξενεί άτομα με χρόνιες παθήσεις και για το αν σταματήσει να το κάνει, καθώς σε αυτή την περίπτωση τα έσοδα που λαμβάνει από τον ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να τα καλύψει ο Δήμος. Εγώ πιστεύω ότι το Γηροκομείο πρέπει να λειτουργεί ως Γηροκομείο”, διευκρίνισε ο κ. Αρχοντάκης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι “στη συνέντευξή του ο κ. Κουρούσης δεν κατάλαβα αν καταγγέλλει τον τέως Πρόεδρο για κακοδιαχείριση και για αποφάσεις που δεν έπρεπε να ληφθούν. Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα πρέπει να είναι ήρεμα και να δούμε το θέμα του ΕΟΠΥΥ, της νέας πτέρυγας, τις ημιαυτόνομες δομές που και αυτές έχει ανάγκη ο Δήμος. Αν υπάρχει καταγγελία για τον τέως Πρόεδρο να τη δει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος”.

Ο ΤΑΣΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Ο Τάσος Βάμβουκας σημείωσε ότι “συζητάμε ένα θέμα που είναι λίγο στενάχωρο, δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς ν’ αμφισβητήσει τον χαρακτήρα του κ. Κουκλάκη. Πρέπει να ξεχωρίσουμε τη διαδικασία της άσκησης διοίκησης από το θέμα της ιδιοτέλειας. Δεν μιλάμε για μία κοινωνία που έχει λύσει τα προβλήματά της κι έχει τα Ιδρύματα που πρέπει για να μπορεί να αντιμετωπίζει τις ανάγκες. Πολλές φορές τα όρια είναι ασαφή. Όποιος ασκεί διοίκηση έρχεται σε δύσκολη θέση, γιατί μιλάμε για ανθρώπινο πόνο. Ο κ. Κουκλάκης με διαβεβαίωσε ότι ο αριθμός των εισαχθέντων είναι πολύ μικρότερος από τους 26 που καταγγέλλει ο κ. Κουρούσης. Δηλητηριάζουμε την ατμόσφαιρα και θα πρέπει να είμαστε πιο μετριοπαθείς”, είπε ο κ. Βάμβουκας, ζητώντας “ο έλεγχος να πάει στη δεκαετία και στη δεκαπενταετία και όχι στην τριετία όπως είπε ο κ. Δήμαρχος, διότι διαφορετικά στοχοποιείται μία Διοίκηση και δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τον τρόπο που λειτουργούσε διαχρονικά το Ίδρυμα”.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΡΗΣ

Ο Γιάννης Σαρρής ανέφερε ότι “στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων υπάρχουν πολλά προβλήματα. Ο κ. Κουρούσης έχει επανειλημμένως πει στο Δ.Σ. του Ιδρύματος, επί προεδρίας Κουκλάκη, για την αλλαγή χαρακτήρα του Γηροκομείου και είναι πολύ άδικο να λέγεται ότι τίθενται τα ζητήματα μετά απ’ όσα είπε πρόσφατα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κ. Κουρούσης. Με ποια κριτήρια εισάγονται άνθρωποι στο Γηροκομείο; Δεν υπάρχει διαφάνεια και ενημέρωση. Συμφωνούμε απόλυτα μαζί σας, κύριε Δήμαρχε, με την ανάγκη διαχειριστικού ελέγχου. Από κάπου πρέπει να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Να γίνει έλεγχος και σε όποιο άλλο Νομικό Πρόσωπο ανήκει στον Δήμο Χανίων. Εμείς δεν θίξαμε προσωπικά τον κ. Κουκλάκη, αλλά τον τέως Πρόεδρο του Γηροκομείου για τις διαδικασίες που ακολούθησε“.

Ο ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ο Νίκος Βουρλάκης σημείωσε πως “θεωρούμε ότι είναι παράδοξο έως πολιτικά ύποπτο, ένα μέλος του Δ.Σ. της προηγούμενης Διοίκησης του Γηροκομείου μετά τη λήξη της θητείας της να βγαίνει στα Μέσα Ενημέρωσης και να κατηγορεί την προηγούμενη Διοίκηση. Η παλιά Διοίκηση πρόσφερε έργο, στο πλαίσιο λειτουργίας του Ιδρύματος. Θεωρούμε ότι είναι τραγικό τις ευθύνες που πρέπει να έχει το κράτος να τις προσωποποιούμε και ειδικά σε κάποιους ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι έχουν δουλέψει κι έχουν μοχθήσει. Μπορεί να έγιναν κάποιες παρατυπίες”, είπε ο κ. Βουρλάκης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, ότι κακώς επιλέγησαν κάποιοι άνθρωποι με προβλήματα για να φιλοξενηθούν στο Ίδρυμα.

“Εμείς θα είμαστε οι τελευταίοι που θα πούμε να μη γίνει διαχειριστικός έλεγχος. Ωστόσο, αφέθηκαν κάποιες σκιές από τις τοποθετήσεις του κ. Δημάρχου και του κ. Κουρούση. Δεν είναι σωστό, χωρίς ενδείξεις και χωρίς αποδείξεις να κατηγορούμε και να στοχοποιούμε συγκεκριμένα πρόσωπα”, πρόσθεσε ο κ. Βουρλάκης.

Ακολούθησε ένταση, με τον κ. Σημανδηράκη να επισημαίνει ότι από τη στιγμή που ο κ. Βουρλάκης έκανε λόγο για παρατυπίες, υπάρχουν ενδείξεις και τον κ. Βουρλάκη να ζητά, σε χαμηλότερους τόνους, από τον Δήμαρχο Χανίων να μη στέκεται σε μία λέξη, αλλά στην ουσία.

Ο ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΡΙΖΟΣ

Ο Σεραφείμ Ρίζος υπογράμμισε ότι “ο τρόπος που έγινε η συζήτηση αδικεί τον τρόπο που πρέπει να γίνει η συζήτηση για το Γηροκομείο. Η συζήτηση δεν περιορίζεται στη Διοίκηση του κ. Κουκλάκη. Δεν ξέρω αν υπάρχει θέμα. Το ζήτημα είναι τι Γηροκομείο έχουμε. Το ζήτημα είναι πόσες θέσεις έχει το Γηροκομείο. Το ζήτημα είναι ποια είναι η χρηματοδότηση του Δήμου Χανίων στο Γηροκομείο. Ποια είναι η χρηματοδότηση; 50.000 ευρώ. Ποιος είναι ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος; 1.500.000 ευρώ. Αυτή είναι η ουσία. Ότι ο Δήμος Χανίων δεν χρηματοδοτεί το Γηροκομείο. Διαχρονικά. Να σταματήσουμε να υποκρινόμαστε. Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Χανίων καταγγέλλει τέρατα και σημεία. Όταν ο Σύλλογος Εργαζομένων καταγγέλλει ότι υπάρχει θέμα με το ζήτημα των εξωτερικών αποκλειστικών, μιλάμε για εθελοντές. Η πραγματικότητα δεν είναι εθελοντές. Είναι αποκλειστικές νοσοκόμες. Γίνονται προτάσεις για αν γίνει το Ίδρυμα Συνεταιρισμός, που θα διαλύσουν το Γηροκομείο. Νομίζω ότι ο κ. Κουκλάκης όταν είπε καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται, άρα δεν υπάρχει θέμα με τον διαχειριστικό έλεγχο. Ωστόσο, οφείλουμε να προειδοποιήσουμε ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι διαχειριστικό και δεν θα το λύσει ο διαχειριστικός έλεγχος. Μπορεί να λυθούν ζητήματα διαχείρισης, δεν θέλω να προκαταβάλλω, αλλά η ρίζα των προβλημάτων είναι πολιτική”, σημείωσε ο κ. Ρίζος.

Η ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ (ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗ)

Η Χρυσούλα Χατζηδάκη, μιλώντας εκ μέρους της παράταξης του Ευτύχη Δαμιανάκη, ανέφερε ότι “ένα θέμα πολιτικό μάς απασχολεί σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το κεντρικό κράτος δεν υποστηρίζει και δεν συμβάλλει στη λειτουργία του Ιδρύματος και τις ελλείψεις αυτές έρχεται να τις υποκαταστήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι προθέσεις και οι πολιτικές κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Θα συμφωνήσω ότι και ο προηγούμενος Πρόεδρος δεν θα έχει αντίρρηση να γίνει διαχειριστικός έλεγχος. Οι δημόσιες αντεγκλήσεις, οι κατηγορίες, σε πολιτικό χρόνο μεταγενέστερο, όταν η προηγούμενη Διοίκηση έχει παραδώσει σε μία νέα, δεν με βρίσκουν σύμφωνη. Όταν διαπιστώνεται πρόβλημα, θα πρέπει να λύνεται τη στιγμή που πρέπει να λύνεται”.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ

Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Γηροκομείου, Γιώργος Φραγκιαδάκης έδωσε στοιχεία για το Ίδρυμα, σημειώνοντας ότι “σήμερα φιλοξενούνται σε αυτό 104 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 78 μέσω του ΕΟΠΥΥ, 5 είναι άποροι και 21 έχουν μπει εκτός λίστας ΕΟΠΥΥ. Ενώ ήταν στη λίστα, για κάποιο λόγο βρέθηκαν να φιλοξενούνται στο Γηροκομείο εκτός σειράς. Στη λίστα, μαζί με τους 21, περιμένουν 57 άτομα. Δεν υπάρχει ένας ξεκάθαρος τρόπος για την επιλογή αυτών των 21 προκειμένου να φιλοξενηθούν στο Γηροκομείο. Δεν υπάρχει κάποια σχετική έκθεση”, είπε ο κ. Φραγκιαδάκης

Ο κ. Κουκλάκης ζήτησε μετ΄επιτάσεως να διευκρινιστεί για ποιο χρονικό διάστημα φιλοξενήθηκαν τα 21 άτομα, σημειώνοντας ότι δεν θα δεχθεί “λάσπη.

Απαντώντας, ο κ. Φραγκιαδάκης είπε ότι “από 1/1/2019 μέχρι 31/10/2019 έχουν γίνει συνολικά 25 εισαγωγές εκτός σειράς ΕΟΠΥΥ. Από αυτές, οι 15 έγιναν από 1/5/2019 έως 31/10/2019. Γι’ αυτούς τους 21, που εισήχθησαν εκτός λίστας ΕΟΠΥΥ, το Νοσοκομείο δεν λαμβάνει το μηνιαίο νοσήλιο ύψους 1.073 ευρώ επειδή μπήκαν εκτός σειράς. Αν είχαν ακολουθήσει τη διαδικασία που προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ, θα υπήρχαν κάποια έσοδα επιπλέον για το Γηροκομείο”.

Ο γενικός διευθυντής του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων Γιώργος Γωνιωτάκης ανέφερε ότι “όλοι, ό,τι και να είπατε έχετε δίκιο. Θα μου πείτε πώς γίνεται αυτό ενώ ακούστηκαν αντικρουόμενες απόψεις… Ο διαχειριστικός έλεγχος είναι θεμιτός”, είπε και επιβεβαίωσε τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο κ. Φραγκιαδάκης.

Η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων Χαρίκλεια Ντερμανάκη αναρωτήθηκε “ποιος είναι αυτός που μπορεί να ορίσει τον εαυτό του ως μετρητή του ανθρώπινου πόνου. Πρέπει να έχουμε απαρέγκλιτη στάση. Γι’ αυτό και έχουμε λίστα. Και είναι λίστα προτεραιότητας και όχι λίστα δραματικότητας”.

Της συζήτησης προηγήθηκε δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης μεταξύ του τέως προέδρου του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων Γιώργου Κουκλάκη και του δημοτικού συμβούλου της παράταξης Σαρρή, Χαράλαμπου Κουρούση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κουρούσης είχε προχωρήσει πρόσφατα σε σειρά καταγγελιών αναφορικά με τη λειτουργία του Ιδρύματος (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά) και τον κ. Κουκλάκη να απαντά, κάνοντας λόγο για “ανακρίβειες και αντιφάσεις” (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά).

Δείτε όσα είπε σήμερα ο κ. Κουκλάκης…

Δείτε τι απάντησε ο κ. Κουρούσης…

1 σχόλιο

  • Μιχάλης Reply

    31 Ιανουαρίου 2020 at 01:04

    Η παράταξη Σαρρή ανέδειξε τα προβλήματα του δημοτικού γηροκομείου και τώρα είναι η σειρά του Δήμου να προσπαθήσει να τα επιλύσει!
    Ήταν μια ορθή παρέμβαση!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο