Η Αρχαιολογία έχει δίκιο και στον Δήμο Χανίων το γνωρίζουν…

Διατηρώ, ως πολίτης, πολλές επιφυλάξεις, ενίοτε και σοβαρές ενστάσεις, για τον τρόπο που λειτουργεί η Αρχαιολογία σε τούτη τη χώρα. Σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο. Γενικότερα και ειδικότερα.

Θυμάμαι, για παράδειγμα, την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να διερευνά τον Ιούνιο του… 2017 αν το κτίριο της πρώην 5ης Μεραρχίας, στον λόφο Καστέλλι, είναι… μνημείο!

Δεκατρία χρόνια τελούσε -τότε- υπό κατάληψη το συγκεκριμένο κτίριο, αλλά η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε να διερευνήσει το ενδεχόμενο να είναι μνημείο… εννέα μήνες μετά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την αξιοποίηση των κτιρίων στον λόφο Καστέλλι! Για λόγους που δεν χρειάζεται -πιστεύω- να εξηγήσω…

Έχω και άλλες ιστορίες αλλά και… απορίες πρόχειρες κατά νου. Αλλά δεν είναι της παρούσης.

Αυτό, ασφαλώς, δεν σημαίνει ότι η Αρχαιολογία δεν επιτελεί ένα σπουδαίο έργο, με τα όποια λάθη, τις όποιες παραλείψεις, τις όποιες (μικρές και μεγάλες) καθυστερήσεις, αλλά και τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει εσωτερικά ως Υπηρεσία. Δεν τολμώ, για παράδειγμα, να φανταστώ πόσο… χειρότερη θα ήταν η Παλιά Πόλη των Χανίων, αν απουσίαζε η Αρχαιολογία – επαναλαμβάνω, με τα όποια λάθη ενδεχομένως έχουν γίνει κατά καιρούς. Το πρόσημο, ωστόσο, είναι αναμφισβήτητα θετικό.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων (Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων), σε έγγραφό της με ημερομηνία 28 Ιανουαρίου 2020 και χαρακτηρισμό «Εξαιρετικά επείγον», που υπογράφει ο αρχαιολόγος – τμηματάρχης Αθανάσιος Μαΐλης και το οποίο εστάλη στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων και στον Δήμο Χανίων (Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών) ζητά την «άμεση καθαίρεση της αυθαίρετης εγκατάστασης ηλεκτροφωτισμού επί του προμαχώνα Mocenigo» (δείτε ΕΔΩ περισσότερα), που -αν και λανθασμένα- είναι ευρέως γνωστός ως «Πύλη της Άμμου», εξαιτίας του καφέ – μπαρ, το οποίο λειτουργούσε με το συγκεκριμένο όνομα στον προμαχώνα, πριν από πολλά χρόνια.

Παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αντιδράσεις που υπήρξαν από δεκάδες πολίτες κυρίως στο Facebook. Καθένας δικαιούται να έχει την άποψή του και να την εκφράζει δημόσια.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, και ανεξάρτητα από το πώς προσεγγίζει το συγκεκριμένο θέμα καθένας από εμάς, η Αρχαιολογία έχει απόλυτο δίκιο. Κι έχει απόλυτο δίκιο γιατί η παρέμβαση για τον φωτισμό του μνημείου έγινε μονομερώς από την πλευρά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, εντός της θεσμοθετημένης και οριοθετημένης Ζώνης Α, ζώνης απολύτου προστασίας, χωρίς να έχει κατατεθεί η απολύτως αναγκαία μελέτη, που θα έπρεπε να εγκριθεί αρχικά από την αρμόδια Υπηρεσία, προκειμένου, ακολούθως, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τον ορθό φωτισμό του προμαχώνα. Τον ορθό -επαναλαμβάνω- φωτισμό. Διότι ο φωτισμός που έγινε δεν είναι ορθός…

Ανοίγω παρένθεση. Και θυμίζω ότι για τον -σωστό- φωτισμό του λιμενοβραχίονα στο Ενετικό Λιμάνι χρειάστηκε να υποβληθεί ολοκληρωμένη μελέτη, η οποία εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Επί δημαρχίας Μανώλη Σκουλάκη και επί προεδρίας Κώστα Πρωτοπαπαδάκη στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων. Κλείνει η παρένθεση.

Είμαι σε θέση, δε, να γνωρίζω πως η πρωτοβουλία για τον φωτισμό του προμαχώνα Mocenigo δεν ήταν σε γνώση όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων, αναπληρωτής τμηματάρχης Τεχνικών Έργων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, αρχιτέκτονας Λευτέρης Βεργεράκης να γνώριζε τα της μονομερούς παρέμβασης και να την ενέκρινε; Ρητορικό, ασφαλώς, το ερώτημα.

Συμπερασματικά:

1. Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων ήταν υποχρεωμένη να αποστείλει το συγκεκριμένο έγγραφο και να επισημάνει… τα αυτονόητα. Έπραξε το ορθό.

2. Το λάθος που έγινε από την πλευρά του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων Μανώλη Κοτσιφάκη δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε επίπεδο… παραπολιτικής. Εκτιμώ ότι υπήρχε καλή πρόθεση, καλή διάθεση, όπως «μαρτυρά» και ο καθαρισμός πέριξ του μνημείου, αλλά η δεδομένη απειρία οδήγησε σε «αστοχία». Ο κ. Κοτσιφάκης είναι ένας νέος άνθρωπος με διάθεση προσφοράς, χαμηλών τόνων. Έχει το δικαίωμα στο λάθος. Θέλω να πιστεύω ότι θα μάθει από αυτό. Ο… αλάνθαστος «πρώτος τον λίθον βαλέτω».

3. Το συγκεκριμένο λάθος, από πλευράς Δήμου Χανίων, μαθαίνω ότι έδωσε ήδη το έναυσμα, σε σημερινή συνάντηση εργασίας εκπροσώπων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, για να γίνουν μία σειρά από παρεμβάσεις στον προμαχώνα για την αποκατάσταση και τον ορθό φωτισμό του. Είναι ένα από τα (πολλά) μνημεία των Χανίων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Και η ευθύνη για τη σημερινή του απογοητευτική κατάσταση, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, δεν μπορεί ν’ ανήκει μόνο στον χρόνο και στη θάλασσα…

Φωτογραφία: Μαριάννα Αγγελάκη

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή