Στο επίκεντρο το Παρατηρητήριο Υπαίθρου Κρήτης

Το «Παρατηρητήριο Υπαίθρου Κρήτης (ΠΥΚ) για την αναγέννηση του αγροτικού χώρου» βρέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας που πραγματοποιείται σήμερα στο Ηράκλειο, στο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου με τη συμμετοχή βουλευτών, εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, φορέων, παραγωγικών τάξεων και εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν η «Εκπαιδευτική – Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ» και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του επεσήμανε ότι Περιφέρεια Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης και Παρατηρητήριο Υπαίθρου Κρήτης, συνεργάζονται και διαβουλεύονται με κύριο στόχο την περαιτέρω ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ενδοχώρας του νησιού, στηρίζοντας την οικονομία της και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Ο Περιφερειάρχης, συγχαίροντας τους οργανωτές για τη διοργάνωση της ημερίδας, επεσήμανε ότι «η διασύνδεση τού πρωτογενή τομέα με τον τουριστικό τομέα είναι ένα από τα βασικά στοιχήματα που πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο. Χρειάζεται δουλειά, απαιτείται απ’ όλους τους φορείς να υπάρχει συνεργασία και συνέργεια κι εμείς για μία ακόμα φορά μπαίνουμε μπροστά μαζί με τα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα του νησιού μας για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι «το Παρατηρητήριο Υπαίθρου πρόκειται να παίξει έναν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στην ύπαιθρο της Κρήτης, είναι η νέα τάση η οποία υπάρχει σήμερα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ό,τι αφορά την Κρήτη, τα αστικά κέντρα έχουν αναπτυχθεί, αλλά η ύπαιθρος θα λέγαμε ότι γενικώς έχει μείνει λίγο πίσω, άρα το Παρατηρητήριο θα καταγράψει τα προβλήματα που υπάρχουν, θα δει τις δυνατότητες τις αναπτυξιακές και θα συμβάλλει στην επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων σε πολύ στενή συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. Η εμπλοκή του Πολυτεχνείου είναι πάρα πολύ μεγάλη, με στόχο να μπορέσουμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες οι οποίες υπάρχουν, έτσι ώστε να προσφέρουμε λύσεις για να βοηθηθεί πάρα πολύ η κρητική ύπαιθρος στην ανάπτυξή της».

Βασικές επιδιώξεις της εκδήλωσης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της διοίκησης «Πλοηγός Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή» Χάρις Ροδιτάκης, είναι η μεταφορά καλών πρακτικών, ο συντονισμός των φορέων της Κρήτης, η κατάθεση προτάσεων σχετικών με το θέμα, η έναρξη συνεργασιών καθώς και η ανάδειξη της στήριξης που μπορεί να προσφέρει το ΠΥΚ ιδιαίτερα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης αλλά και στους φορείς που σχεδιάζουν και αποφασίζουν για την κρητική ύπαιθρο. Ως τόπος πιλοτικής εφαρμογής έχει οριστεί το Οροπέδιο Λασιθίου, ενώ στη συνέχεια, με σταδιακή επέκταση και κλιμάκωση των δραστηριοτήτων του, το Παρατηρητήριο Υπαίθρου Κρήτης θα καλύψει ολόκληρη την Κρήτη.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή