Λίνα Μενδώνη: Νέα Προγραμματική Σύμβαση για την παλιά πόλη των Χανίων

Την υπογραφή νέας Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, του Δήμου Χανίων και, ενδεχομένως, της Περιφέρειας Κρήτης για την ολιστική αντιμετώπιση των ανοικτών θεμάτων και των προβλημάτων της παλιάς πόλης ανακοίνωσε σήμερα από τα Χανιά, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η κα Μενδώνη συμμετείχε σε κεκλεισμένων των θυρών σύσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων, παρουσία του δημάρχου Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων Ευτύχη Δαμιανάκη, Αντιδημάρχων, του ειδικού συνεργάτη του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, Δημήτρη Μιχελογιάννη του προϊσταμένου του Τμήματος Προγραμματικής Σύμβασης Παλιάς Πόλης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Αντώνη Μυλωνά και υπηρεσιακών παραγόντων.

Διαβάστε ακόμη: Υπουργός Πολιτισμού: Την άνοιξη του 2021 τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Χανίων

Μετά το πέρας της σύσκεψης, σε δηλώσεις της στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, η κα Μενδώνη ανακοίνωσε ότι η Προγραμματική Σύμβαση θα υπογραφεί το επόμενο χρονικό διάστημα και θα είναι πολυετούς διάρκειας.

Διευκρίνισε, δε, ότι θα πρόκειται για νέα Σύμβαση και όχι για την επανενεργοποίηση της παλαιότερης που αφορούσε και πάλι την παλιά πόλη των Χανίων.

Η Υπουργός Πολιτισμού εξέφρασε τη χαρά της, καθώς, όπως παρατήρησε, αφενός τα Χανιά είναι μια πόλη με πολύ μεγάλη ιστορία και τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, αφετέρου έχει αναπτυχθεί πολύ καλή συνεργασία με τον Δήμο, τον Δήμαρχο και τα στελέχη του.

“Βρίσκομαι εδώ σήμερα σε συνέχεια της προηγούμενης επίσκεψης μου τον Οκτώβρη, για να δούμε πού βρισκόμαστε σχετικά με αυτά, που είχαμε συζητήσει τότε και φυσικά μετά την επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού”, ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μενδώνη, συμπληρώνοντας ότι “τα Χανιά, η Παλιά Πόλη και το σύστημα των οχυρώσεων απαιτούν μια συστηματική και ολιστική προσέγγιση. Δημιουργείται έτσι ένα μοναδικό ιστορικό και αρχαιολογικό σύνολο, το οποίο δεν πρέπει πλέον, και με την καινούργια αντίληψη της επιστήμης, να το βλέπουμε αποσπασματικά, πρέπει να το δούμε συνολικά και ολιστικά. Ως εκ τούτου πρότεινα στον Δήμαρχο όχι να επανενεργοποιήσουμε μια παλιά Προγραμματική Σύμβαση, αλλά με τα σύγχρονα δεδομένα και τις απαιτήσεις να κάνουμε μια νέα Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στο Υπουργείου Πολιτισμού, το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, τον Δήμο, ενώ μένει να συζητήσουμε το θέμα και με την Περιφέρεια, με μια χρονική διάρκεια τέτοια, που να επιτρέπει την εκπόνηση μελετών και την εκτέλεση έργων με ένα συστηματικό τρόπο και με μια συναίνεση στις προτεραιότητες”.

Η Υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε επίσης ότι το Υπουργείο θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμεση αποκατάσταση των προβλημάτων στον Προμαχώνα Mocenigo, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον φωτισμό του συγκεκριμένου μνημείου από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων, σημείωσε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν εκτός της κείμενης νομοθεσίας και τα αποτελέσματα (του φωτισμού) δεν ήταν τα επιθυμητά.

Χαρακτηριστικά, η κα Μενδώνη ανέφερε τα εξής: «Ο φωτισμός έτσι όπως έγινε απλώς δεν είναι ότι δεν ακολούθησε το νόμο -που αυτό είναι δεδομένο-, έχει ένα κακό αποτέλεσμα για το ίδιο το μνημείο. Αυτό το οποίο εμάς μας ενδιαφέρει είναι τα μνημεία να αναδεικνύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Υπάρχουν μέθοδοι και συστήματα φωτισμού που αναδεικνύουν την μνημειακότητα και την αισθητική ενός μνημείου. Αυτό, στον συγκεκριμένο Προμαχώνα, έχει χαθεί. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο. Αλλα νομίζω ότι αυτό δεν είναι το πρωτεύον. Το πρωτεύον είναι, αυτό που σας είπε και ο Δήμαρχος. Ότι υπάρχει μια αγαθή προαίρεση και από το Υπουργείο Πολιτισμού και από τον Δήμο και υπάρχει διάθεση για να γίνουν πράγματα.

Ηδη με ενημέρωσε ο Δήμαρχος, αλλά και οι υπηρεσίες μας, ότι υπάρχει εκκρεμότητα μελετών στο Υπουργείο. Τους είπα ότι μέσα στον επόμενο μήνα, δηλαδή μέσα στον Μάρτιο, αν είναι δυνατόν το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου θα έχουμε φροντίσει ώστε οι εκκρεμότητες αυτές να έχουν συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ώστε να δρομολογηθούν τα έργα τα οποία αφορούν τις συγκεκριμένες εγκρίσεις».

Δείτε όλα όσα δήλωσε η κα Μενδώνη…

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για τη δεύτερη επίσκεψη της κ, Μενδώνη στο Δημαρχείο σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξεταστεί η πορεία και η εξέλιξη των θεμάτων, που άπτονται της δικαιοδοσίας του Υπουργείου Πολιτισμού.

“Είχαμε τη δυνατότητα να προτείνουμε λύσεις στα προβλήματα, που αντιμετωπίζομε το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τη διαχείριση των μνημείων και να συζητήσουμε πάνω σε προτάσεις άμεσης παρέμβασης αλλά και προτάσεις, που έχουν έναν μακροπρόθεσμο χαρακτήρα αναφορικά με την πολιτιστική διαχείριση του τόπου”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Χανίων, επισημαίνοντας ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης  έγινε συγκεκριμένη αναφορά στις ανάγκες άμεση παρέμβασης στον Προμαχώνα Mocenigo, μετά από τις τελευταίες φθορές που υπέστη.

“Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την κυρία Υπουργό για την άμεση ανταπόκριση και πρωτοβουλία να προχωρήσουν οι μελέτες και η αποκατάσταση από το Υπουργείο Πολιτισμού του συγκεκριμένου χώρου, να συζητήσουμε για τις ανάγκες ανακατασκευής της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου στον βραχίονα του Ενετικού Λιμένα, καθώς επίσης να δούμε συνολικά και την εξέλιξη, σε σχέση με τις πρωτοβουλίες του Δήμου, ωρίμασης μελετών, που έχουν να κάνουν με την ανάδειξη του ανατολικού και του δυτικού αναχώματος, μέσα από εγκεκριμένη χρηματοδότηση της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης. Συζητήσαμε επίσης ένα ζήτημα, που θα απασχολήσει τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και εμάς ως δημοτική αρχή το επόμενο διάστημα, την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ  Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Χανίων, εξασφαλίζοντας με μακροπρόθεσμο χαρακτήρα μια συνεχή και αδιάλειπτη σχέση. Θα θέσουμε το θέμα σε μόνιμη βάση και με έναν ολιστικό σχεδιασμό θα διαχειριστούμε τα ζητήματα, που αφορούν όχι μόνο την Παλιά Πόλη αλλά το σύνολο του Δήμου, καθώς το σύνολο του Δήμου έχει σημεία πολιτισμικής αναφοράς”, επεσήμανε ο κ. Σημανδηράκης.

Όπως γνωστοποίησε ο Δήμαρχος Χανίων στο πλαίσιο της συνάντησης έγιναν επιμέρους αναφορές σε απαλλοτριώσεις και παρεμβάσεις, που πρέπει να γίνουν στην περιοχή ιδιαίτερα της Παλιάς Πόλης, αναγνωρίζοντας τη διάθεση τόσο από την ηγεσία του Υπουργείο Πολιτισμού όσο και από την Εφορεία Αρχαιοτήτων “να ξεπεράσουμε και να διαχειριστούμε ζητήματα, που χρονίζουν. Σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Πρωθυπουργού η παρουσία της κας. Μενδώνη επικυρώνει μια διάθεση να κινηθούν τα πράγματα και να αντιμετωπίσουμε την Παλιά Πόλη και όχι μόνο με έναν συνολικό τρόπο. Αναμένουμε στο αμέσως επόμενο διάστημα την παρουσία της κας. Υπουργού, κατά την υπογραφή πλέον της Σύμβασης για τα Νεώρια, ενός εκ των πιο εμβληματικών έργων, που δρομολογούμε”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σημανδηράκης.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Χανίων αναφέρθηκε και στο Φρούριο Ιτζεδίν, κάνοντας ειδική αναφορά στη θετική ανταπόκριση και προώθηση του θέματος από πλευράς της κ. Μενδώνη, παρόλο, που όπως διευκρίνισε δεν ανήκει στην άμεση δικαιοδοσία του Υπουργείου. Επιθυμούμε ως Δημοτική Αρχή να αξιοποιούμε την ανοικτή συνεργασία, που ήδη υπάρχει, αναφορικά με τα θέματα, που συνεχώς προκύπτουν, σε μια πόλη με τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα”, κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Σημανδηράκης.

Σημειώνεται ότι μεταξύ των θεμάτων, που έθεσε ο Δήμαρχος Χανίων στην Υπουργό Πολιτισμού ήταν και το ζήτημα της μεταφοράς του τρίστηλου της ΔΕΗ (με δύο μετασχηματιστές) από το πεζοδρόμιο της Χατζημιχάλη Γιάνναρη είτε σε χώρο μεταξύ της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων και της παρακείμενης Τράπεζας είτε σε άλλο πρόσφορο σημείο. 

Επισημαίνεται ότι ο Δήμαρχος Χανίων πριν την αναχώρηση της Υπουργού Πολιτισμού από το Δημαρχείο Χανίων της προσέφερε την έκδοση: “1898-1899 ΚΡΗΤΗ, Φωτογραφικές μαρτυρίες από το προσωπικό λεύκωμα του πρίγκιπα Γεωργίου”. 

Δείτε τι δήλωσε αναλυτικά ο κ. Σημανδηράκης…

1 σχόλιο

  • γιωργος Reply

    25 Ιουνίου 2020 at 02:13

    Kαλά αυτό το τρίστηλου της ΔΕΗ στη Χ,Γιάνναρη που ασχολουνται ο πρωην και ο νυν δημαρχος ενοχλεί σε τι????????
    Μαλλων λόγο του στύλο και όχι το κτήριο δεν φαίνεται ο ενετικός τοίχος .

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή