Πεδίο «μάχης» το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ

Διαξιφισμούς, αντεγκλήσεις, καταγγελίες για “διαπλοκή”, για “αντιπολίτευση με βάση δημοσιεύματα”, για “παραπληροφόρηση από τον Δήμαρχο” και για… “παιχνιδάκια”. Απ’ όλα είχε η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων κατά την έναρξή της, όταν και συζητήθηκαν, εκτός ημερησίας διάταξης, οι τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με το θέμα του οικοπέδου της ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα, μετά τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής του Άρθρου 152, με την οποία έγινε δεκτή η προσφυγή της εταιρείας “Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.” (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά).

Αρχικά, ο κ. Σημανδηράκης γνωστοποίησε ότι δεν επιθυμεί να τοποθετηθεί για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις κατά την έναρξη της συνεδρίασης -όπως έχει πράξει μέχρι σήμερα σε όλες τις προηγούμενες συνεδριάσεις από τον περασμένο Σεπτέμβριο-, αλλά σκοπεύει να το πράξει μετά τις εισαγωγικές τοποθετήσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με τον Μανώλη Κεμεσίδη (εκ μέρους της παράταξης του Άρη Παπαδογιάννη, ο οποίος απουσίαζε καθώς βρίσκεται στην Αθήνα), τον Γρηγόρη Αρχοντάκη (σε χαμηλότερη ένταση) και τον Σεραφείμ Ρίζο να κάνουν λόγο για πρώτογνωρες διαδικασίες.

“Επίσημη ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχει και θα τοποθετηθώ στη δευτερολογία μου”, σχολίασε ο Δήμαρχος Χανίων.

“Είναι ένα θέμα που όλοι επιθυμούμε να το συζητήσουμε”, σημείωσε ο κ. Αρχοντάκης.

“Θα τοποθετηθώ, όταν θέλω εγώ”, απάντησε ο κ. Σημανδηράκης.

Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο οποίος σημείωσε, αρχικά, ότι τοποθετείται με βάση την ενημέρωση που έχει μόνο από τα δημοσιεύματα των τοπικών Μέσων Ενημέρωσης.

Και συνέχισε: Στο πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο της 25ης Σεπτεμβρίου 2019 “πήραμε μία ομόφωνη απόφαση και κάναμε ανάκληση μιας κακής απόφασης που είχε πάρει το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων το καλοκαίρι. Είχα πει τότε και το είχα επαναλάβει και μετά ότι την ευθύνη διαχείρισης του θέματος την είχατε αποκλειστικά εσείς, κύριε Δήμαρχε. Ξεκινήσατε με ομοφωνία, όμως η διαχείριση του όλου θέματος από τη δική σας μεριά δεν ήταν καλή. Ήταν κακή. Αυτή τη στιγμή ούτε οικόπεδο έχει ο Δήμος, ούτε λεφτά έχει ο Δήμος. Μιλάμε πλέον για μία πολύ χρονοβόρα διαδικασία, που δεν ξέρουμε πού θα καταλήξουμε. Είχαμε τονίσει ότι μία διαδικασία διένεξης με τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου και με την Τράπεζα Χανίων δεν είχε κανένα νόημα. Και όχι μόνο δεν είχε νόημα, αλλά θα αποτελούσε και τροχοπέδη στην αξιοποίηση του ακινήτου. Η ευθύνη για ό,τι συνέβη και ό,τι συμβεί είναι δική σας. Είναι βέβαιο ότι την απόφαση δεν τη διαχειριστήκατε σωστά. Δεν συνηθίζετε να ρωτάτε, αν μας ρωτήσετε, θα σας πούμε ποια είναι η άποψή μας για το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Η αιτιολογία της απόφασης ήταν λάθος. Ήταν λάθος ν’ ανοίξετε μέτωπο με μία Τράπεζα που απολογείται στους μετόχους της και στην Τράπεζα της Ελλάδος και τα μέλη της Διοίκησής της θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για απιστία αν δεν υπερασπιστούν τα συμφέροντα της Τράπεζας. Η όλη ιστορία οδηγείται σε αδιέξοδο αν συνεχίσετε με τον ίδιο τρόπο”, υπογράμμισε ο κ. Αρχοντάκης.

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΜΕΣΙΔΗΣ

Ο Μανώλης Κεμεσίδης, εκ μέρους της δημοτικής παράταξη Παπαδογιάννη, επεσήμανε, από την πλευρά του, πως “είναι πρωτοφανές, πρωτάκουστο να έρχεται ο Δήμαρχος και να ζητά να μιλήσουμε εμείς πρώτοι για ένα θέμα”.

Ακολούθως, ο κ. Κεμεσίδης αναφέρθηκε στη διαφοροποίηση της δημοτικής παράταξης της οποίας είναι μέλος αναφορικά με την κατάθεση αγωγής εις βάρος της Τράπεζας Χανίων και επανέλαβε ότι “στο κομμάτι το νομικό δεν συμφωνούμε. Το είχαμε πει και είχαμε ζητήσει μία παράταση για να το δούμε με προσοχή. Η απόφαση της Επιτροπής του Άρθρου 152 πρέπει να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο μαζί με την εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου. Όταν θα γίνει αυτό, θα τοποθετηθούμε”.

Ο ΤΑΣΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Ο Τάσος Βάμβουκας ανέφερε ότι “σχετικά με την υπόθεση του οικοπέδου της ΑΒΕΑ, χρειάζεται ψυχραιμία από τη Δημοτική Αρχή. Σε καμία περίπτωση δεν έχει χαθεί η δυνατότητα δημιουργίας πάρκινγκ και αθλητικής εγκατάστασης στην περιοχή. Ήλθε η ώρα είτε για συμβιβασμό με την Τράπεζα, όπως έχω προτρέψει τον Δήμαρχο σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είτε να προχωρήσει στη συμφέρουσα εναλλακτική για τον Δήμο λύση, που έχουμε προτείνει και προετοιμάσει ως Δημοτική Αρχή. Τι είναι προτιμότερο: να δώσουμε 4,5 εκατ. ή 1,4 εκατ. για ένα οικόπεδο καταλληλότερο που βρίσκεται στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο για την ίδια χρήση; Η εναλλακτική αυτή λύση έχω βάσιμους λόγους να κάνω την εκτίμηση ότι θα είναι αποδεκτή απ’ όλα τα μέρη. Η οδός της αντιδικίας πιστεύω ότι δεν θα δώσει αποτέλεσμα, θα κρατήσει δεσμευμένο το πολύ μεγάλο ποσόν των 4,5 εκατ. από τα ταμεία του Δήμου, με κίνδυνο να χαθούν εν τω μεταξύ οι εναλλακτικές λύσεις για μια περιοχή που έχει ανάγκη”.

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΡΗΣ

Ο Γιάννης Σαρρής σημείωσε ότι “σε αυτή την πόλη και σε αυτό τον Δήμο αν δεν ξεκαθαρίσουμε με ποιον πραγματικά είμαστε, δημιουργούνται σκιές” και αναρωτήθηκε αν έχει όντως ακυρωθεί η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων της 25ης Σεπτεμβρίου 2019 “ή μήπως κάνουμε λάθος;”

“Υπάρχει μέσα στις τάξεις του Δ.Σ. μία μόνιμη αμφισβήτηση”, πρόσθεσε ο κ. Σαρρής, τονίζοντας ότι “μπαίνει ένα ζήτημα για το αν είχε ενημερωθεί η Νομική Υπηρεσία και για το αν είχε ενημερωθεί ο Δήμαρχος για τη συνεδρίαση της Επιτροπής”.

Ακολούθως, ο κ. Σαρρής άφησε αιχμές κατά του δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη, ο οποίος είναι το ένα από τα τρία μέλη της Επιτροπής του Άρθρου 152 που έλαβε ομόφωνα τη χθεσινή απόφαση.

“Ένα από τα μέλη της Επιτροπής του Άρθρου 152 είναι ο εκπρόσωπος της ΠΕΔ Κρήτης. Ο εκπρόσωπος αυτός γιατί ορίστηκε; Για να εκπροσωπεί τα συμφέροντα του Δήμου ή τα συμφέροντα ενός υποσυνόλου του Δήμου; Υπάρχει σκάνδαλο, ακούγονται πολλά, δεν είχε δικαίωμα να καταψηφίσει μία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων”, υποστήριξε ο κ. Σαρρής.

Ο ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΗΣ

Ο Νίκος Βουρλάκης εξέφρασε την άποψη ότι η απόφαση της Επιτροπής είναι “απαράδεκτη”. “Ήταν μια απόφαση ενάντια σε μία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Για μας καταδεικνύει τις προθέσεις τους. Εμείς υποστηρίζουμε τη συγκεκριμένη απόφαση και δεν κάνουμε πίσω”.

Ο ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΡΙΖΟΣ

Ο Σεραφείμ Ρίζος σημείωσε ότι “είναι πραγματικά πρωτάκουστη η στάση του Δημάρχου. Δεν θα συμφωνήσω ότι δεν τρέχει τίποτα. Υπάρχει μία μείζονα πολιτική και νομική ήττα ή αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον όρο, υπήρχε μία δυσμενής εξέλιξη. Ένας ηγέτης οφείλει πρώτα και κύρια να τοποθετηθεί αυτός και όχι να εκχωρεί τον ρόλο του στην αντιπολίτευση. Είναι βαρύ, αλλά εμείς θα σηκώσουμε το γάντι και θα προσπαθήσουμε να σας υποκαταστήσουμε. Η αστική δημοκρατία έχει τους μηχανισμούς να ανατρέπει με διοικητικά όργανα που είχε τη συγκεκριμένη σύνθεση μία ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Γνωρίζατε εσείς ως Δημοτική Αρχή τη συγκεκριμένη συνεδρίαση; Αν όχι, γιατί δεν τη γνωρίζατε; Έχετε πολιτική ευθύνη για το πώς οργανώσατε τη στάση του Δήμου μετά την απόφαση. Υπάρχουν ευθύνες όχι μόνο σ’ εσάς, αλλά και στον Νομικό Σύμβουλο του Δήμου. Πώς είναι δυνατόν να παραβρέθηκε χωρίς να ενημερώσει τον Δήμαρχο; Δεν καταλογίζω σκοπιμότητες. Όμως η στάση του έδειξε τουλάχιστον ανικανότητα. Υπάρχουν ερωτήματα για τη στάση της ΠΕΔ. Πώς είναι δυνατόν ένας Δήμαρχος να μη δείχνει τη στοιχειώδη αλληλεγγύη και να μην ενημερώνει τον Δήμαρχο ενός όμορου Δήμου; Πώς είναι δυνατόν ο κ. Κουκιανάκης να δείχνει αυτή τη στάση; Το θεωρώ ύποπτο. Πώς είναι δυνατόν να παίρνει τέτοια απόφαση;”, σημείωσε ο κ. Ρίζος, ο οποίος έκανε λόγο για “5η φαλάγγα μετά την ομόφωνη απόφαση” και πρόσθεσε: “Όταν αμφισβητείτε, κύριε Αρχοντάκη και κύριε Βάμβουκα, να αμφισβητείτε την ομόφωνη απόφαση, λειτουργείτε εις βάρος αυτής της απόφασης”. Καταλήγοντας, ο Ρίζος υποστήριξε ότι “ο μόνος δρόμος είναι η λαϊκή πάλη…”.

Ο Μανώλης Κεμεσίδης αντέδρασε έντονα με την τοποθέτηση του κ. Ρίζου, λέγοντας ότι “προσβάλλει ένα συνάδελφο. Τι έπρεπε να κάνει ο κ. Κουκιανάκης; Να μην εφαρμόσει τη νομιμότητα. Προκαλώ τον κ. Δήμαρχο, που είναι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Κρήτης, να το βάλει θέμα. Βάσει του νόμου λειτουργεί η Επιτροπή”.

Από την πλευρά του, ο Γρηγόρης Αρχοντάκης, ο οποίος ζήτησε και πήρε τον λόγο “επί προσωπικού”, ανέφερε πως “ούτε εγώ η παράταξή μας αμφισβητούμε τη σκοπιμότητα εκείνης της απόφασης. Εμείς αμφισβητούμε την ικανότητα της Δημοτικής Αρχής να υλοποιήσει αυτή την απόφαση. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό”.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο οποίος σημείωσε ότι η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων στις 25 Σεπτεμβρίου 2019, “μας δεσμεύει όλους μας και προφανώς δεσμεύει τη Δημοτική Αρχή”.

Ο κ. Σημανδηράκης ανέφερε ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα μπορούσε να καθυστερήσει τη λήψη αποφάσεων, να παρέλθουν τα χρονικά περιθώρια “και να μην έχουμε τη δυνατότητα χειρισμών. Και σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε 4,5 εκατ. ευρώ στο ταμείο μας. Επιλέξαμε την υπεύθυνη στάση. Δείξαμε ότι ο ορίζοντάς μας είναι μακροπρόθεσμος”, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Χανίων.

Και συνέχισε: “Άκουσα για λάθος χειρισμό στη συγκεκριμένη υπόθεση και τι δυνατότητες χειρισμού υπήρχαν μετά την ομόφωνη ψήφιση; Σας διαβεβαιώ ότι δεν υπήρχαν”, είπε ο κ. Σημανδηράκης και αναφέρθηκε σε όσα συνέβησαν μετά την απόφαση της 25ης Σεπτεμβρίου 2019, με τις προσφυγές των “Κρητικών Ακινήτων Α.Ε.” στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και στην Επιτροπή του Άρθρου 152.

Ο Δήμαρχος Χανίων ανέφερε, στη συνέχεια, ότι “στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής του Άρθρου 152 “είχαμε και το θέμα της σύστασης του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ, για το οποίο είχαμε επισκεφθεί τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων και είχαμε επικοινωνήσει με τον Δήμαρχο Αποκορώνου για να τους ενημερώσουμε για την επιχειρηματολογία μας. Πιστεύετε ότι αν γνωρίζαμε τη συζήτηση του θέματος δεν θα επιχειρηματολογούσαμε και γι’ αυτή; Συνεδριάζει η Επιτροπή η οποία κλήθηκε να αποφανθεί για το αν ορθά ή λαθεμένα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης απέρριψε την ειδική διοικητική προσφυγή των “Κρητικών Ακινήτων Α.Ε.”. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης κακώς απέρριψε και δεν προχώρησε στην εξέταση του θέματος. Αυτό γνωρίζει ο Δήμος. Η Επιτροπή του Άρθρου 152 δεν αξιολόγησε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Επικοινώνησα με έμπειρους Δημάρχους. Μου είπαν ότι είναι ανήκουστο να μη με ενημερώσει ο Δήμαρχος Αποκορώνου. Ο κ. Κουκιανάκης δεν με ενημέρωσε. Η τοποθέτηση κάθε μέλους της Επιτροπής και πολύ περισσότερου του εκπροσώπου της ΠΕΔ δεν είναι νομική. Εκφέρει πολιτική άποψη των οργάνων που εκπροσωπεί. Τον ρόλο του δεν τον επιτέλεσε χθες ο κ. Κουκιανάκης. Είναι αντιδεοντολογικό. Επικοινώνησα με τον κ. Κουράκη, του εξέφρασα την έντονη δυσφορία της Δημοτικής Αρχής και του ζήτησα την εξαίρεση του κ. Κουκιανάκη στο μέλλον από τη συγκεκριμένη Επιτροπή. Θεωρούμε ότι η στάση του συναδέλφου ήταν απολύτως λαθεμένη. Από τις εκτιμήσεις της Νομικής μας Υπηρεσίας και με επικοινωνία με έγκριτους νομικούς και με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, με την επιφύλαξη της έκδοσης της απόφασης, γνωρίζουμε ότι η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων παραμένει σε ισχύ”, ανέφερε ο κ. Σημανδηράκης, ο οποίος επέκρινε όσους προτείνουν εναλλακτικές ή όσους μιλούν για ήττες, κάνοντας λόγο για “στρεβλώσεις διαχρονικές που δεν λαμβάνουν υπόψιν αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος”.

Ο ΝΟΜΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Χανίων Μάρκος Περράκης, απαντώντας στις κατηγορίες τού κ. Ρίζου, ανέφερε ότι “η Νομική Υπηρεσία είναι πάντα παρούσα στις ανάγκες του Δήμου. Δίνουμε την ψυχή μας για να κάνουμε σωστά τη δουλειά. Φροντίζω να καλύπτω τις ανάγκες του Δήμου όποτε και αν υπάρχουν”.

Ακολούθως, ο κ. Περράκης υποστήριξε ότι η Νομική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων δεν είχε καμία ενημέρωση, ούτε προφορική, για το γεγονός ότι χθες θα εξεταζόταν στην Επιτροπή η προσφυγή των “Κρητικών Ακινήτων Α.Ε.”. Ο κ. Περράκης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία επιβολή εκ του νόμου για ενημέρωση, ωστόσο είθισται να υπάρξει προφορική ενημέρωση, κάτι που, όπως είπε, δεν έγινε χθες, σημειώνοντας: “Είμαι 13 χρόνια δικηγόρος του Δήμου Χανίων. Αυτό που συνέβη χθες δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ”.

Ο κ. Περράκης υπογράμμισε ότι ο ίδιος ενημερώθηκε τυχαία από άλλη νομική σύμβουλο του Δήμου Χανίων, η οποία βρέθηκε στον χώρο της συνεδρίασης της Επιτροπής για άλλο θέμα. “Παράτησα ό,τι είχα, πήγα, εξέφρασα τις απόψεις του Δήμου Χανίων. Όταν κερδίσαμε την προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης δεν ακούστηκε ένα μπράβο. Όταν αθωώνουμε αυτοδιοικητικούς με 100% επιτυχία η Νομική Υπηρεσία δεν δέχεται συγχαρητήρια”, σημείωσε ο κ. Περράκης.

Αναφερόμενος, τέλος, στο νομικό θέμα, σημείωσε ότι “η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης όταν εξέτασε το θέμα δεν μπήκε στην ουσία. Η ουσία της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. Χανίων δεν έχει κριθεί και ισχύουν όσα είπε ο κ. Δήμαρχος”.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

Ακολούθησε αντιπαράθεση μεταξύ του Δημάρχου Χανίων και του Γρηγόρη Αρχοντάκη, με τον δεύτερο να κατηγορεί τον κ. Σημανδηράκη ότι δεν φρόντισε από χθες μέχρι και σήμερα να ενημερώσει επίσημα με μία ανακοίνωση για τη θέση του Δήμου Χανίων αναφορικά με τη συγκεκριμένη εξέλιξη, και τον πρώτο να αναφέρει πως “δεν περίμενα ότι θα κάνατε αντιπολίτευση με δημοσιεύματα και ότι θα ερχόσασταν αδιάβαστοι”.

“Σας αρέσουν τα παιχνιδάκια…”, σχολίασε ο κ. Αρχοντάκης.

Ο ΕΥΤΥΧΗΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ

Η συζήτηση του θέματος ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του Ευτύχη Δαμιανάκη, ο οποίος σημείωσε ότι “αν δεν δούμε το περιεχόμενο της απόφασης δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα τι ισχύει και τι όχι” και πρόσθεσε πως “όταν καθαρογραφεί η απόφαση θα πρέπει να ξανασυζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων”.

“Την απόφαση της Επιτροπής του Άρθρου 152 δεν πρέπει να την κρίνουμε. Βεβαίως, πολιτικά θα μπορούσα να πω κάτι για τον εκπρόσωπο της ΠΕΔ Κρήτης, αλλά δεν είναι του παρόντος”, κατέληξε ο κ. Δαμιανάκης.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο