Η ήττα της Δημοτικής Αρχής για το Δημοτικό Κυνοκομείο

Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου οι παρατάξεις Βάμβουκα, Σαρρή στήριξαν με την αποχή τους συνειδητά τη Δημοτική Αρχή.

Μία οριακή και πύρρειο νίκη με ψήφους 17 υπέρ και 16 “πέτυχε” χθες η Δημοτική Αρχή, σε μια συνεδρίαση που θύμιζε αρένα, με πρόταση για δημιουργία κυνοκομείου στο Ακρωτήρι.

Η Δημοτική Αρχή δέχτηκε τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, της Κοινότητας Ακρωτηρίου και πολλών κατοίκων του και των υγιών φιλοζωικών δυνάμεων της πόλης μας, που χρόνια τώρα δίνουν ένα τεράστιο αγώνα για την προστασία των ζώων.

Στην ουσία ηττήθηκαν κατά κράτος με έναν Αντιδήμαρχο μη ικανό να δώσει απαντήσεις στις πολλές ερωτήσεις που έγιναν, ενώ άλλες “δύσκολες” να τις αφήνει αναπάντητες.

Δυστυχώς και παρά την αντιπολίτευση που άσκησαν η παράταξη Σαρρή και Βάμβουκα έπαιξαν τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου θέλοντας να τα έχουν καλά και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ, στην ουσία όμως με την αποχή τους έδωσαν στη Δημοτική Αρχή την ευκαιρία να κερδίσει με την ισχνή διαφορά της μιας ψήφου καταδικάζοντας έτσι και τα ζώα και την κοινωνία εισπράττοντας στη λήξη της συνεδρίασης την πλήρη και έντονη αποδοκιμασία των Ακρωτηριανών και των φιλοζωικών δυνάμεων των Χανίων.

Η Δημοτική Αρχή για να σκεπάσει τη γύμνια της ζήτησε “φιλοζωικές” ενισχύσεις για να υποστηρίξει την πρότασή της, σε άθλιους τραμπούκους ενός ανύπαρκτου φιλοζωικου φορέα εξ Αμερικής ορμώμενου, με δηλωμένες τις χρυσαυγίτικες θέσεις τους, άθλιους συκοφαντες των χανιωτών φιλόζωων, οι οποίοι μας ήλθαν από το Ρεθυμνο και τον Δήμο Πλατανιά.

Αφού απέτυχαν στους Δήμους τους να περάσουν την άθλια αντιφιλοζωία τους εγκληματώντας εις βάρος των ζώων, ήλθαν να βοηθήσουν τη Δημοτική Αρχή.

Τραμπούκισαν εις βάρος δημοτικών συμβούλων και φιλόζωων πολιτών, μαγνητοφωνούσαν έξω στα πηγαδάκια τους Χανιώτες φιλόζωους και απειλούσαν ότι θα τους κάνουν βούκινο.

Αστεία πηγαδάκια στο μπαλκόνι με τον Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο και συγχαρητήρια μετά την τεράστια νίκη τους με μια ψήφο διαφορά.

Στα άτομα αυτά με μηδενικό φιλοζωικό εκτόπισμα στηρίχτηκε ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος για να περάσουν τις θέσεις τους, με τον κ. Αντιδήμαρχο να μην μπορεί να κατανοήσει τη διαφορά μιας ΜΚΟ που είναι ο Ρεθυμνιώτης από μια Ομοσπονδία.

Σε αυτούς τους τραμπούκους που προχώρησαν σε μήνυση για δήθεν εμπόριο αδέσποτων ζώων στη γερμανίδα Πρόεδρο Φιλοζωικού Συλλόγου στα Χανιά για να εισπράξουν την ομόφωνη αθώωσή της από το δικαστήριο στα Χανιά, στηρίζεται ο Δήμαρχος.

Αυτούς που και σήμερα κρυπτόμενοι πίσω απο την ανωνυμία μιας δήθεν φιλοζωικής σελίδας, από την Αμερική κι αυτή, βυσσοδομούσαν κατά των φιλόζωων πολιτών της πόλης μας με άθλιες, ανυπόστατες, αστήρικτες βρώμικες, σαν και τους ίδιους, κατηγορίες. Ναι, έτσι ανώνυμα το κάνουν πάντα, κουκουλοφόροι, χωρίς να έχουν τα κότσια να πάνε στον Εισαγγελέα απλά γιατί θα τους κλείσει επιτόπου μέσα.

Μάλιστα η Δημοτική Αρχή δεν έμεινε εκεί. Αποπειράθηκε να διαβάσει επιστολή μιας ψεύτικης, απαταιωνίστικης συλλογικότητας από την Αθήνα που κάτω από τη γενική κατακραυγή σταμάτησαν την ανάγνωση.

Κι όλα αυτά γιατί ο αυταρχισμός τους, η αλαζονεία τους, η επικίνδυνη τελικά άγνοιά τους δεν αντέχουν ούτε σε ψήγμα κριτικής θεωρώντας εχθρό όποιον έχει άλλη άποψη.

Έτσι από την αρχή παραμέρισαν τα φιλοζωικά της πόλης, αποφάσιζαν μόνοι τους, παρά τις έντονες προσπάθειές μας συνέχεια μέχρι και χθες, να γίνει διάλογος μεταξύ μας.

Τον απέφευγαν ως ο διάολος το λιβάνι.

Η ασφάλεια που τους παρείχε ο υπηρεσιακός παράγοντας στον Δήμο στην άγνοιά τους και η κάλυψή τους πίσω απο την Υπηρεσία, τους έκανε, νόμιζαν, δυνατούς.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ

1. Η Δημοτική Αρχή έδρασε εν κρυπτώ μη ενημερώνοντας, ούτε την Τοπική Κοινότητα και τους κατοίκους του Ακρωτηρίου, ούτε τις δημοτικές παρατάξεις, ούτε τη φιλοζωική κοινότητα της πόλης.

2. Ηταν εμφανής η πλήρης σύγχυση της Δημοτικής Αρχής, που άλλοτε ονόμαζε αναρρωτήριο, άλλοτε κλινική, άλλοτε νοσοκομείο, το κυνοκομείο, προφανώς για να διασκεδάσει τα όσα έλεγε προεκλογικά ή για να κοροϊδέψει τους κατοίκους του Ακρωτηρίου και τον κόσμο.

Γιατί γνώριζε ότι η χρηματοδότηση του “ΦιλόΔημος” αφορά αποκλειστικά, ρητά και μόνο τη δημιουργία κυνοκομείου.

3. Πρόχειρη και ελλιπής η πρόταση που θα καταθέσουν στο αρμόδιο Υπουργείο, δείγμα κι αυτό του αλαλούμ τους, ενώ αδυνατούσαν να δώσουν πειστικές απαντήσεις, ενώ σε άλλες δεν απαντούσαν καθόλου.

4. Η φανερή επιλογή της Δημοτικής Αρχής, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβαν την εξουσία, να μη συνεργάζεται με τη φιλοζωική κοινότητα των Χανίων, έλαβε χθες σάρκα και οστά και για δεύτερη φορά, με τη Δημοτική Αρχή να φέρνει ενισχύσεις για να στηρίξουν την πρότασή της, έναν από το Ρέθυμνο (!) και μια από τον Δήμο Πλατανιά (!) με μηδενικό φιλοζωικό εκτόπισμα και οι δύο, που οι Δήμοι τους δεν έχουν κυνοκομείο, που δεν έχουν δει ποτέ τους ένα κυνοκομείο για να καταλάβουν το έγκλημά τους, και που κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης έκαναν αστεία πηγαδάκια κρυφά στο μπαλκόνι με τον Δήμαρχο και Αντιδήμαρχο, ενώ αλληλοσυγχαίρονταν με Δημοτικούς Συμβούλους στο τέλος, για την τεράστια νίκη τους με μια ψήφο διαφορά, για ένα τόσο μεγάλο, σημαντικό και τοπικό ζήτημα.

5. Η επιλεκτική τήρηση της νομιμότητας, την οποία κυριολεκτικά κουρέλιασαν στη χθεσινή συνεδρίαση, ήταν ένα ακόμη χαρακτηριστικό τους στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ η άγνοιά τους ή η συνειδητή απόκρυψή τους άλλων νομοθετήματων που καταρρίπτουν τα λεγόμενά τους, δημιουργούν απορίες για το πού το πάει η Δημοτική Αρχή.

Μιλάνε για νομιμότητα αυτοί που έχουν συγκροτήσει μια κραυγαλέα παράνομη 5μελή επιτροπή για τα αδέσποτα που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποφάσισε ότι όντως είναι άκυρη αλλά αυτοί τον χαβά τους.

Για να έχουν αρεστούς τους στην επιτροπή δεν δίστασαν σε τίποτα.

Στήριξαν, μολονότι τους έχουμε κατ’ επανάληψη ενημερώσει παραδίδοντας τα σχετικά έγγραφα, όλη τους την επιχειρηματολογία στη δήθεν υποχρέωσή τους απο το νόμο να κατασκευάσουν κυνοκομείο, ενώ μια μόνο ανάγνωση του νόμου να έκαναν θα έβλεπαν ότι ο νόμος λέει ότι οι Δήμοι “μπορούν και όχι υποχρεούνται να δημιουργούν κυνοκομεία.

Προς επίρρωση των ανωτέρω παραθέτουμε επιστολή του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία προκλητικά δεν εφαρμόζουν κάνοντας συνεχώς αναφορά στην Υπηρεσία και την αναρμοδια Κτηνιατρική.

Συνέχισαν και χθες να αναφέρονται στην εμμονική πλέον άποψη της Υπηρεσίας του Δήμου ότι δήθεν απαγορεύεται στα φιλοζωικά σωματεία και τους φιλόζωους πολίτες να φιλοξενούν εγχειρισμένα, άρρωστα κ.λπ. παρά το ότι υπάρχει η γνωμοδότηση 130/12, που επέχει πια θέση νομοθετήματος, η οποία στις σελίδες 19 και 20 ρητά αναφέρει ότι δεν απαγορεύεται στους φιλόζωους πολίτες να φιλοξενούν και ρητά την επικαλείται το Υπουργείο στην ως άνω επιστολή του.

6. Χαρακτηριστικό επίσης της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να πείσει ότι θα δημιουργήσουν ένα κυνοκομείο πρότυπο.

Συμπτωματικά, τα ίδια ακριβώς λόγια περι προτύπου επικαλούνται όλοι οι Δήμαρχοι στη Ελλάδα για να περάσουν τη θέση τους και όλοι δημιουργούν στη συνέχεια το ίδιο πρότυπο κολαστήριο. Ζώα σκελετωμένα, ζώα που αλληλοσπαράσσονται, ζώα άρρωστα, ζώα πεθαμένα κ.ο.κ.

Αυτή την ελληνική πραγματικότητα δεν επιτρέπεται σε κανένα να την προσπερνά με επιχειρήματα που ανάγονται στη σφαίρα της φαντασίας περί προτύπων κυνοκομείων, με πάρκα και πισίνες, με μαθητές που θα το επισκέπτονται, με καραβάνια τουριστών που θα επισκέπτονται το πρότυπο για να δουν τα χάλια τους.

7. Μίλησαν χθες οι αρμόδιοι του Δήμου για την ευζωία των ζώων. Μια άγνωστη πριν πιθανότατα λέξη για μερικούς από αυτούς και ως ευζωία θεωρούν να βάζουν τα εγχειρισμένα ζώα, τα άρρωστα, μέσα σε κλουβιά, με ακαθαρσίες, κόπρανα, μέσα στο κρύο ή τη ζέστη γιατί αυτό είναι τα δημοτικά κυνοκομεία.

Αλλά όχι, αυτοί έχουν όραμα, δεν θα είναι σαν τους άλλους και αν κάνουν λάθος, είπαν, θα το παραδεχτούν αφού θα το έχουν χτίσει πρώτα και γιατί αυτοί που είναι καλοί θα είναι για 50 χρόνια Δήμαρχοι και θα το φροντίζουν.

8. Αδιαφόρησαν για την επιστημονική θέση ότι η περιοχή του Ακρωτηρίου είναι από τις πλέον επιβαρυμένες στην Κρήτη με τη σκνίπα που μεταφέρει με το τσίμπημα το καλαζάρ από τους σκύλους στον άνθρωπο να ευδοκιμεί, αδιαφόρησαν για το ότι δίπλα στον χώρο του μελλοντικού κυνοκομείου υπάρχουν αθλοπαιδίες, ότι ο νόμος απαγορεύει την ύπαρξη αδέσποτων σε δομές που υπάρχουν παιδιά, αδιαφορούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από μια δομή που δεν θα λειτουργεί σύννομα γιατί δεν θα έχουν χρήματα να τη συντηρούν σωστά και όχι φυσικά επειδή τα ζώα είναι απόβλητα, αδιαφορούν για το γεγονός ότι όλος ο νομός νύχτα, όσες κάμερες και να βάλουν, θα εναποθέτει καθημερινά νέα και νέα ζώα, μια αδιαμφισβήτητη επίσης πραγματικότητα. Αλήθεια, τι θα τα κάνουν αυτά τα ζώα; Θα τα μπουζουριάζουν μέσα ή θα τα αφήνουν στο Ακρωτήρι και αλλού;

Όμως πολλοί και εύλογα μάς ρωτούν: Εσείς τι προτείνετε; Πού θα πηγαίνουν τα χιλιάδες αδέσποτα, τα τραυματισμένα, τα άρρωστα, αυτά, που επιτίθενται σε κοπάδια κ.λπ.

Απαντάμε:

Το κυνοκομείο είναι μια αποτυχημένη πρακτική, η πράξη το αποδεικνύει περίτρανα -στα Χανιά έχουμε ήδη δύο κυνοκομεία, τι θα αλλάξει με ένα τρίτο;- η οποία αποπροσανατολίζει εντελώς από τις λύσεις εκείνες που πραγματικά θα περιορίσουν δραστικά τον αριθμό των αδέσποτων.

Ωραία. Θα μπουν άλλα 50, 100 κ.λπ. ζώα; Το πρόβλημα λύθηκε;

Χιλιάδες αδέσποτα θα είναι και πάλι έξω, πάλι τα αδέσποτα θα κάνουν αγέλες και πάλι, θα “επιτίθονται” σε ανθρωπους και πάλι θα επιτίθονται στα κοπάδια, σε όρνιθες για να κορέσουν την πείνα τους ή λόγω του ενστίκτου τους.

Δεύτερον, τα κυνοκομεία δεν είναι χώροι που θα στοιβάζουμε τα αδέσποτα για να μη μας ενοχλούν. Το απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά ο νόμος.

Τα αδέσποτα περισυλλέγονται, στειρώνονται και αν δεν υιοθετηθούν, θα αφήνονται και πάλι στον χώρο οπου ζούσαν.

Τι λύση δίνει το κυνοκομείο λοιπόν στα χιλιάδες αδέσποτα που κάθε μέρα γίνονται περισσότερα;

Καμία.

Τι προτείνουμε:

Θα περιμέναμε να ακούσουμε από την πολλά υποσχόμενη προεκλογικά Δημοτικη Αρχή να παρουσιάσει ένα περίγραμμα ρεαλιστικό, σύγχρονο, ευρωπαϊκό, που θα συντελεί στο να μην υπάρχουν πλέον αδέσποτα και όχι να προκρίνει την απαρχαιωμένη λύση του κυνοκομείου με τα αδέσποτα και πάλι χιλιάδες έξω.

Αυτό θα περιμέναμε από νέους ανθρώπους που υποσχέθηκαν πολλά, μια σύγχρονη ματιά στο πρόβλημα των αδέσποτων.

Αλλά δυστυχώς απαγοήτευσαν τους πάντες.

Συνοπτικά η πρόταση της φιλοζωικής κοινότητας είναι:

1. Δημοτική κλινική όπου εκτός του κτηνιατρείου θα περιλαμβάνει και άλλους χωρους για να αντιμετωπίζονται οι έκτακτες ανάγκες, επιθετικών, τραυματισμένων ζώων κ.λπ.

2. Άνοιγμα του Δήμου στους χιλιάδες πολιτες της πόλης για να φιλοξενούν ζώα που χρήζουν ανάγκης δίνοντας και κίνητρα π.χ. την τροφή τους, όπως και άλλοι Δήμοι κάνουν.

3. Συστηματικοί και συνεχείς έλεγχοι των ανθρώπων που έχουν ζώα συντροφιάς, ιδιώτες, κτηνοτρόφους, κυνηγούς κ.λπ. για τη συμμόρφωσή τους με τον νόμο ώστε να μην μπορούν εύκολα να εγκαταλείψουν είτε ενήλικα ζώα είτε κουτάβια, γατάκια κ.λπ.

4. Αφού είναι τόσο νομοταγείς γιατί δεν φτιάχνουν τη βάση δεδομένων που προβλέπει ο νόμος, όπου πρέπει να καταγράφουν ένα προς ένα τα αδέσποτα αλλά και όλους εκείνους που έχουν κατοικίδια, ώστε να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες να σημάνουν και να καταγράφουν στο όνομά τους το ζώο συντροφιάς, τα νεογέννητα κ.λπ. για να μην μπορούν να τα εγκαταλείψουν.

5. Μαθήματα συνεχή στα σχολεια, σε όλες τις τάξεις ώστε τα νέα παιδιά να γαλουχηθούν στις αξίες του σεβασμού των υπόλοιπων ζώων. Επτά μήνες τώρα το μόνο που τους απασχολεί στην παράνομη 5μελή τους ειναι οι καταγγελίες, ψεύτικες ως επί το πλείστον, δημοτών για επιθετικά ζώα. Για παιδεία, για καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών, τίποτα.

Και φυσικά στειρώσεις.

‘Οχι σαν αυτες που καυχήθηκε χθες ο Δήμος ότι κάνει, ασπιρίνη στον καρκίνο δηλαδή. Μια στείρωση σήμερα, μια τον αλλο μήνα, ένα από τον Γαλατά, ένα από τα Κουνουπιδιανά κ.ο.κ., πεταμένα δηλαδή χρήματα χωρίς κανένα απολύτως αποτέλεσμα.

Αλλά με σχέδιο στείρωσης όλων των ζώων μια περιοχής, π.χ. Δαράτσου, Γαλατά, μετά της άλλης, της άλλης κ.λπ. Να μπει χρονικό πλάνο για ένα ή δυο χρόνια που θα έχουν στειρωθεί όλα σε καθε περιοχή, με κάθε βοήθεια απ’ όπου μας δίνεται, ώστε μετά να είναι απολύτως ελεγχόμενος ο νέος αδέσποτος πληθυσμός της κάθε περιοχής που μαζί με τις παραπάνω προτάσεις θα περιορίσουν κάθετα το πρόβλημα.

Έτσι οφείλει μια σωστή Δημοτική Αρχή να πράττει και όχι ανεμομαζώματα, ανεμοσκορπίσματα για νά ‘χουμε να λέμε.

Δεν θέλουμε αδέσποτα στον τόπο μας, αυτή είναι η πρότασή μας.

Ενώ όλες οι Δημοτικές Αρχές και η σημερινή το μόνο που κάνουν είναι να διαχειρίζονται τα ήδη υπάρχοντα γι’ αυτό και απέτυχαν και θα αποτύχουν παταγωδώς και οι σημερινοί. Ούτε ο ρόλος των φιλοζωικών σωματείων είναι να τρέχουν πίσω από τα αδέσποτα. Το κάνουν χρόνια αυτό χωρίς κανένα επίσης αποτέλεσμα.

Πρέπει να περάσουν επιτέλους σε δράσεις αλλαγής του τοπίου χωρίς αδέσποτα και όχι μόνο διαχείρισης των ήδη υπαρχόντων.

Για όσους έχουν δει ευρωπαϊκά κυνοκομεία και την αθλιότητα των ελληνικών και κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, τους λέμε ένα πράγμα.

Θα αποτύχουν, όπως απέτυχαν και όλοι οι Δήμοι που έφτιαξαν κυνοκομεία, με τα αδέσποτα κατά χιλιάδες να είναι έξω, ανάμεσά μας, παντού.

Δυστυχώς όμως πρώτα θα έχουν εγκληματίσει εις βάρος των ζώων και της κοινωνίας.

Φεύγοντας χθες τα ξημερώματα από το Δημοτικό Συμβούλιο, Ακρωτηριανοί και φιλόζωοι δώσαμε μια υπόσχεση.

Κυνοκομείο δεν θα γίνει, να το ξέρουν. Τα αναχρονινιστικά σχέδιά τους θα τα καταργήσουμε στην πράξη.

* Η κα Νατάσα Μπομπολάκη είναι πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

1 σχόλιο

  • Πατσουράκης Μιχάλης Reply

    21 Φεβρουαρίου 2020 at 14:55

    Το ύφος της παραπάνω επιστολής είναι απαράδεκτο και μη κατανοητό από τον μέσο πολίτη!
    Αν πρέπει να γίνει καταφύγιο ή άλλες μικρότερες δομές αυτό είναι θέμα προς συζήτηση!
    Ο νέος Δήμαρχος πρέπει να στηριχτεί και να υποστηριχτεί από τους δημότες γιατί στα Χανιά υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο