Αναξιοποίητο εξακολουθεί να παραμένει το φράγμα Βαλσαμιώτη, ένα πολύπαθο έργο, το οποίο δεν έχει παραληφθεί ακόμα από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης καθώς υπάρχουν αστοχίες και προβλήματα που δεν επιτρέπουν την πλήρη λειτουργία του, όπως επεσήμανε ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Φώτης Καζάσης, μιλώντας στον Γιώργο Γεωργακάκη (εκπομπή «Επί της Ουσίας») και το XANIA LIVE TV.
Ο κ. Καζάσης παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον εντυπωσιακό χώρο του φράγματος, στον Βατόλακκο του Δήμου Πλατανιά, μιλώντας και για μία σειρά από άλλα έργα που ανήκουν στην ευθύνη του Οργανισμού.
Ερωτηθείς αναφορικά με το φράγμα Βαλσαμιώτη, ο κ. Καζάσης σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή το φράγμα υπολειτουργεί. Σε κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει γεμίσει. Φέτος είναι μία πάρα πολύ καλή χρονιά. Στα μέσα με τέλη Μαρτίου το φράγμα υπερχειλίζει. Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, λειτουργεί με μειωμένες συνθήκες λειτουργικότητας, είναι στα 165 μέτρα η στάθμη του νερού και περίπου 1,5 εκατομμύριο κυβικά, αντί για 6 εκατομμύρια κυβικά, τα οποία θα έπρεπε να έχει αυτή τη στιγμή το φράγμα στον ταμιευτήρα του».
«Τα προβλήματα είναι γνωστά», πρόσθεσε ο κ. Καζάσης και συνέχισε: «Η Διοίκηση του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης αρνήθηκε να αναλάβει τη λειτουργία ενός φράγματος, το οποίο θεωρούμε ότι έχει μειωμένη λειτουργικότητα και ενδεχόμενη μειωμένη ασφάλεια, όπως έχουν δείξει ειδικές μελέτες που έχουν γίνει, παρά το “εντέλεσθαι” που έγινε από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Έχουμε προσφύγει δικαστικά, δηλαδή υπάρχει μία διαδικασία που έχει κινηθεί… Θα πάρει χρόνο βέβαια αυτό το πράγμα. Αυτή τη στιγμή, βάσει μιας απόφασης που υπάρχει του Διοικητικού Εφετείου Χανίων, και μέχρι να γίνει η αποκατάσταση του φράγματος, όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να δέχονται ότι θα πρέπει να λειτουργεί με μειωμένη λειτουργικότητα».
Ερωτηθείς ευθέως αν υπάρχει κίνδυνος για την ευρύτερη περιοχή του Βατολάκκου, ο κ. Καζάσης απάντησε: «Δεν θέλω να κινδυνολογώ. Δεν είναι ο σκοπός να κινδυνολογούμε. Οι μελέτες, όμως, που έχουν γίνει δείχνουν ότι εφ’ όσον υπάρχει πλήρης λειτουργικότητα του φράγματος, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να παρουσιαστούν φαινόμενα διασωλήνωσης νερού, δηλαδή να περνά νερό κάτω από τα θεμέλια τού φράγματος, το οποίο μπορεί, υπό συνθήκη, ν’ αποβεί μη ασφαλές και να επιδεινώσει την κακή κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κατασκευή στα θεμέλια του φράγματος, χωρίς, ξαναλέω, να υπάρχει ανάγκη να κινδυνολογούμε. Το φράγμα παρακολουθείται καθημερινά από τον ΟΑΚ παρόλο που δεν έχει παραληφθεί και φροντίζουμε να το συντηρούμε όσο μπορούμε, διότι αυτή τη στιγμή το φράγμα δεν είναι βιώσιμο, το νερό που υπάρχει μέσα δεν πωλείται, δεν υπάρχει κάποια επιχορήγηση να συντηρηθούν οι πολύ ακριβές εγκαταστάσεις που υπάρχουν εδώ. Παρόλα αυτά, ο ΟΑΚ φροντίζει εκ των έσω, με ίδιους πόρους, να μπορέσει να καλύψει αυτά τα θέματα, μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση», διευκρίνισε ο κ. Καζάσης.
Ο απερχόμενος Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης υπενθύμισε, ακολούθως, ότι «εδώ υπήρχε ένα έργο, το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμα. Δηλαδή το Υπουργείο έχει προχωρήσει τη διαδικασία της παραλαβής από μία Επιτροπή μηχανικών του Υπουργείου, που θέλει να παραλάβει το φράγμα. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να το παραλάβουν ή να μην το παραλάβουν, με τη λογική ότι θα διαπιστώσουν κάποια θέματα που υπάρχουν. Η δικαστική διαδικασία είναι αυτό που έκανε ο ΟΑΚ, μία προσφυγή εναντίον της απόφασης του Υπουργού για το “εντέλεσθαι”, η οποία κάποια στιγμή θα προχωρήσει. Υπάρχει η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που σας είπα. Αλλά πέραν από αυτό, το σημαντικό και αυτό που είναι η ουσία είναι ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην τελευταία ενημέρωση που είχαμε, περίπου ένα χρόνο πριν, ήταν ότι προχωρούσε τις διαδικασίες ανάθεσης μίας ειδικής μελέτης για την αποκατάσταση του φράγματος. Εκεί είναι που εμείς διαφωνήσαμε. Αυτό που εμείς είχαμε κρίνει ως Διοίκηση του ΟΑΚ, και σε συνεργασία με τους μηχανικούς του Οργανισμού, ήταν ότι όλο αυτό το πράγμα που προσπαθούμε να κάνουμε εκ των υστέρων με μελέτες και αναθέσεις, θα μπορούσε να γίνει στα πλαίσια του υφιστάμενου έργου, το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμα. Αυτό, δυστυχώς, δεν έγινε αποδεκτό από την κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου και από την πολιτική του ηγεσία, που έκρινε ότι το έργο πρέπει να κλείσει πρώτα και στη συνέχεια να διεκδικήσει πόρους για να φτιαχθεί».
Σε ερώτηση για τους λόγους που το Υπουργείο επιμένει σε αυτή τη λύση και αν πίσω από αυτή την απόφαση ενδεχομένως κρύβονται άλλα πράγματα, ο κ. Καζάσης απάντησε: «Ήμουν πολύ προσεκτικός στη διατύπωση. Μίλησα για μία διαχειριστική προσέγγιση του πράγματος. Το Υπουργείο έκρινε ότι διαχειριστικά έτσι πρέπει να το χειριστεί. Δεν θέλω να πάω σε θέματα… Εσείς είπατε κάτι πριν, εγώ δεν θέλω να το σχολιάσω παραπάνω. Πάντως, να γνωρίζουμε όλοι πως αυτό που θίξαμε και στον απολογισμό μας, ότι οι κεντρικές Υπηρεσίες των Υπουργείων βλέπουν τα πράγματα μ’ ένα συγκεκριμένο τρόπο, μ’ ένα διαφορετικό τρόπο και πάρα πολλές φορές είναι αυτές που επηρεάζουν διαχρονικά την πολιτική ηγεσία στη λήψη αποφάσεων. Αυτό υπάρχει και πιστεύω ότι μία απόδειξη αυτών που συζητάμε είναι και εδώ, όπου κάποιες Υπηρεσίες του Υπουργείου, κάποιοι υπάλληλοι του Υπουργείου, χωρίς να ξέρουν καν το έργο, χωρίς να έχουν έρθει μία φορά στο έργο, προβήκαν σε κάποιες εισηγήσεις προς την πολιτική ηγεσία να κλείσει το έργο έτσι. Αυτό δεν είναι αποδεκτό από την πλευρά μας. Γι’ αυτό αντιδράσαμε και ήταν κι ένα σημείο έντονης σύγκρουσης, όχι μόνο της Διοίκησης του ΟΑΚ, αλλά και του προηγούμενου πολιτικού συστήματος του Νομού Χανίων με τον πρώην Υπουργό. Αναφέρομαι κυρίως στους βουλευτές Χανίων της προηγούμενης κυβέρνησης, οι οποίοι σύσσωμοι ήταν σύμφωνοι με την προσέγγιση του ΟΑΚ. Δυστυχώς, ούτε αυτοί εισακούστηκαν από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων».