Ιταλοί στα Χανιά | Τι προβλέπει το Σχέδιο για τον κορωνοϊό σε αεροδρόμια – ξενοδοχεία

Αίσθηση έχει προκαλέσει στα Χανιά η είδηση ότι ομάδα 23 Ιταλών επισκεπτών βρίσκεται από χθες στα Χανιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες τού HANIA.news, η ομάδα των Ιταλών –23 άτομα– αναχώρησε από τη Ρώμη, την περασμένη Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, (μερικές ώρες, δηλαδή, πριν ανακοινωθεί η απόφαση του Πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας), με πρώτο προορισμό το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Ιταλοί παρέμειναν για μία ημέρα στην Αθήνα και χθες, Δευτέρα 9 Μαρτίου, το απόγευμα, έφτασαν στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων με την πτήση 336 της Aegean Airlines. Από εκεί μετέβησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, όπου διαμένουν.

Αρκετοί είναι οι πολίτες εκείνοι, που, μη γνωρίζοντας τι ακριβώς ισχύει αναφορικά με τα ταξίδια με αεροπλάνα, πλοία και τρένα, αναρωτιούνται στα social media «πώς είναι δυνατόν να συνέβη αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι τα δεδομένα την περασμένη Κυριακή στην Ιταλία, ήταν διαφορετικά (σε καραντίνα μόνο το βόρειο τμήμα της), και η χώρα στο σύνολό της τέθηκε σε καραντίνα χθες, Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται, έως τις 23 Μαρτίου 2020, όλες οι πτήσεις από και προς τη βόρεια Ιταλία απ’ όλα τα ελληνικά αεροδρόμια και όλες τις αεροπορικές εταιρείες.

Διαβάστε ακόμη: Ryanair | Αναστολή όλων των πτήσεων από και προς την Ιταλία

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟ ΕΟΔΥ

Με αφορμή όλα τα παραπάνω, το HANIA.news παρουσιάζει τι ακριβώς προβλέπει το «Σχέδιο προετοιμασίας και απόκρισης για επιδημία από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2», που έχει συνταχθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Στο Σχέδιο «παρουσιάζονται αναλυτικά οι δράσεις που πρέπει να υλοποηθούν στις πύλες εισόδου της χώρας, στα πλαίσια της προετοιμασίας για το ενδεχόμενο πανδημίας από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Στα Κεφάλαια 1 και 2 παρουσιάζονται οι βασικές αρχές προετοιμασίας και το χρονοδιάγραμμα πλήρους ανάπτυξης του Σχεδίου Δράσης σε τοπικό επίπεδο. Ακολουθεί παρουσίαση των δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν για την καλύτερη προετοιμασία και απόκριση των πυλών εισόδου, των μεταφορικών μέσων και των ξενοδοχείων σε πανδημία (Κεφάλαια 3 έως 8)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Σχέδιο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «σύμφωνα με τις βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις για τη χρήση θερμικής κάμερας ή άλλων μεθόδων θερμομέτρησης στις πύλες εισόδου, δεν προκύπτει υγειονομικό όφελος από την εφαρμογή τέτοιων μεθόδων, ως προς την πρόληψη της διασυνοριακής διασποράς λοιμωδών παθογόνων, λόγω της χαμηλής ευαισθησίας και ειδικότητας των μεθόδων αυτών. Αντίθετα, η υιοθέτηση μέτρων ενημέρωσης του κοινού και προσωπικού στις πύλες εισόδου αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέτρο, όπως η προβολή βίντεο, οι ενημερωτικές αφίσες, οι προφορικές ανακοινώσεις κατά την πτήση ή εν πλω, και οι ταξιδιωτικές οδηγίες. Στη φάση της πανδημίας συστήνεται η διακοπή των μέτρων διαλογής στις πύλες εισόδου και η στοχευμένη ενημέρωση ταξιδιωτών προς και από περιοχές με ευρεία κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα και στις πύλες εισόδου, με επικαιροποιημένες οδηγίες και ενημερωτικό υλικό».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο ΕΟΔΥ δεν πραγματοποιεί ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας για τους λόγους που αναφέρονται στο συγκεκριμένο Σχέδιο.

Με βάση το Σχέδιο, κατά συνέπεια, στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων -όπως και στα άλλα 13 αεροδρόμια που διαχείριζεται η Fraport Greece- δεν πραγματοποιούνται έλεγχοι από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, όπως επιβεβαίωσε το HANIA.news.

Παράλληλα, το HANIA.news επιχείρησε, δύο φορές, να επικοινωνήσει με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας του αεροδρόμιου «Ελευθέριος Βενιζέλος» -που δέχεται την πλειονότητα των πτήσεων εξωτερικού- προκειμένου να ρωτήσει τι ακριβώς ισχύει για τους αφιχθέντες από πτήσεις εξωτερικού και ειδικά από χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Αναλυτικότερα:

Σε ό,τι αφορά στη διαλογή κρουσμάτων από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 στις πύλες εισόδου, το συγκεκριμένο Σχέδιο σημειώνονται τα εξής:

• Τo σχέδιο έκτακτης ανάγκης στις πύλες εισόδου πρέπει να είναι ενσωματωμένο στα επιχειρησιακά σχέδια έκτακτης ανάγκης των πυλών εισόδου, να περιλαμβάνει και άλλους εμπλεκόμενους φορείς και να προβλέπει τη διενέργεια ασκήσεων προσομοίωσης με σκοπό την αξιολόγηση της εφαρμοσιμότητας του σχεδίου.

• Στις πύλες εισόδου θα πρέπει να οριστεί ένα κατάλληλο μέρος, όπου να μην είναι εφικτή η πρόσβαση από άλλους ταξιδιώτες, για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων (συνέντευξη και παροχή εξοπλισμού ατομικής προστασίας).

• Απομόνωση ύποπτων κρουσμάτων: πρόβλεψη χώρου.

• Κάθε ύποπτο κρούσμα πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση στις τοπικές υπηρεσίες υγείας αναφοράς για άμεση διάγνωση και αντιμετώπιση. Για την ασφαλή μεταφορά των ασθενών και των στενών επαφών προς τις ιατρικές υπηρεσίες αναφοράς είναι απαραίτητο να υπάρχουν ειδικά πρωτόκολλα [συνδρομή ΕΟΔΥ και Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)].

• Εάν εφαρμόζεται διαλογή επιβατών κατά την είσοδο (entry screening), ο έλεγχος θερμοκρασίας θα πρέπει πάντα να συνοδεύεται από έντυπο ενημερωτικό υλικό (αφίσες, φυλλάδια κ.λπ.), με στόχο την ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών σχετικά με τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου. Επίσης πρέπει να ενθαρρύνονται να αναζητούν ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που εμφανίσουν συμπτώματα και να αναφέρουν το ιστορικό του ταξιδιού τους.

• Πρέπει να υπάρχει κατάλληλος μηχανισμός συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, π.χ. ο αριθμός των ταξιδιωτών που εξετάστηκαν και ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών καθώς και η μέθοδος ελέγχου.

Μέθοδοι διαλογής στις πύλες εισόδου:

• κάρτα επιβίβασης (exit screening) σε μεταφορικό μέσο.
• κάρτα αποβίβασης (entry screening) από μεταφορικό μέσο.
• θερμομέτρηση με θερμική κάμερα ή θερμόμετρο εξ’ αποστάσεως».

Στο Σχέδιο επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με τις βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις για τη χρήση θερμικής κάμερας ή άλλων μεθόδων θερμομέτρησης στις πύλες εισόδου, δεν προκύπτει υγειονομικό όφελος από την εφαρμογή τέτοιων μεθόδων, ως προς την πρόληψη της διασυνοριακής διασποράς λοιμωδών παθογόνων, λόγω της χαμηλής ευαισθησίας και ειδικότητας των μεθόδων αυτών. Αντίθετα, η υιοθέτηση μέτρων ενημέρωσης του κοινού και προσωπικού στις πύλες εισόδου αποτελεί το αποτελεσματικότερο μέτρο, όπως η προβολή βίντεο, οι ενημερωτικές αφίσες, οι προφορικές ανακοινώσεις κατά την πτήση ή εν πλω, και οι ταξιδιωτικές οδηγίες. Στη φάση της πανδημίας συστήνεται η διακοπή των μέτρων διαλογής στις πύλες εισόδου και η στοχευμένη ενημέρωση ταξιδιωτών προς και από περιοχές με ευρεία κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα και στις πύλες εισόδου, με επικαιροποιημένες οδηγίες και ενημερωτικό υλικό».

Διαχείριση ύποπτου κρούσματος από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 σε αεροσκάφος

Συνιστάται απομόνωση του ασθενή σε απόσταση δύο μέτρων από τους άλλους επιβάτες, με μετακίνηση του ασθενή ή άλλων επιβατών, και η χρήση απλής χειρουργικής μάσκας. Αν δεν είναι δυνατή η απομόνωση του ασθενή, συνιστάται να δοθούν απλές χειρουργικές μάσκες στους επιβάτες που βρίσκονται σε απόσταση κάτω των δύο μέτρων από τον ασθενή. Πρέπει να οριστεί συγκεκριμένο μέλος του πληρώματος για τη φροντίδα του ύποπτου κρούσματος, αν είναι δυνατό, το οποίο πρέπει να φορά απλή χειρουργική μάσκα. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους πρέπει να ενημερωθεί και να ενημερώσει άμεσα τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου προσγείωσης, ώστε να επισπευσθεί η ιατρική εκτίμηση και αντιμετώπιση του ύποπτου κρούσματος σύμφωνα με το καθορισμένο σχέδιο του αεροδρομίου. Επίσης, πρέπει να γίνει άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Διαχείριση ύποπτου κρούσματος από το νέο κορωνοϊό σε πλοίο

Συνιστάται απομόνωση του ασθενή σε καμπίνα με ατομική τουαλέτα και σίτιση στην καμπίνα, και χρήση απλής χειρουργικής μάσκας. Συστήνεται η αποφυγή επισκεπτηρίου στη καμπίνα και γενικά η είσοδος άλλων ατόμων, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, π.χ. παροχή φροντίδας, καθαριότητα καμπίνας. Πρέπει να οριστεί συγκεκριμένο μέλος του πληρώματος για τη φροντίδα του ύποπτου κρούσματος, αν είναι δυνατό, και να περιοριστεί στο ελάχιστο ο αριθμός των μελών πληρώματος που έρχονται σε στενή επαφή με τον ασθενή. Τα άτομα που θα έρθουν σε επαφή με τον ασθενή (θα μπουν στην καμπίνα του), πρέπει να φορούν γάντια και απλή χειρουργική μάσκα. Επίσης πρέπει να γίνει άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Διαχείριση ύποπτου κρούσματος από το νέο κορωνοϊό σε τρένο 

Συνιστάται να μετακινείται ο ασθενής σε ξεχωριστό κουπέ (πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για χώρο απομόνωσης ασθενή) ή σε θέση στο πίσω μέρος του βαγονιού σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τους άλλους επιβάτες, καθώς και η χρήση απλής χειρουργικής μάσκας. Αν δεν είναι δυνατή η απομόνωση του ασθενή, συνιστάται να δοθούν μάσκες στους επιβάτες που βρίσκονται σε απόσταση κάτω των δύο μέτρων από τον ασθενή. Αν υπάρχει συνοδός του ασθενή που επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει, πρέπει να του χορηγηθεί απλή χειρουργική μάσκα. Σε κάθε δρομολόγιο ένα πρέπει να ασχολείται με το ύποπτο κρούσμα ένα άτομο και κατά αποκλειστικότητα. Πρέπει να γίνει άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Διαχείριση ύποπτου κρούσματος από το νέο κορωνοϊό σε ξενοδοχείο και λοιπά καταλύματα

Συνιστάται στον ασθενή να παραμείνει στο δωμάτιό του με την πόρτα του δωματίου κλειστή και να χρησιμοποιεί απλή χειρουργική μάσκα. Το σύστημα κλιματισμού του δωματίου μπορεί να παραμένει ανοικτό. Αν υπάρχει συνοδός του ασθενή που επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει, πρέπει να χρησιμοποιεί απλή χειρουργική μάσκα και να πλένει συχνά τα χέρια του, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενή (π.χ. σάλιο) και οπωσδήποτε πριν ο συνοδός αγγίξει το πρόσωπό του, φάει ή πιει. Συστήνεται μόνο ένα μέλος προσωπικού του ξενοδοχείου να ασχολείται κατά αποκλειστικότητα με το ύποπτο κρούσμα. Πρέπει να γίνει άμεση ενημέρωση του ΕΟΔΥ.

Διαχείριση ύποπτου κρούσματος από το νέο κορωνοϊό στον χώρο του αεροδρομίου

Συστήνεται ο ασθενής να χρησιμοποιεί απλή χειρουργική μάσκα και χαρτομάντηλα και να οδηγείται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο για την υποδοχή ασθενών με πιθανό μεταδοτικό νόσημα. Το σύστημα κλιματισμού του χώρου μπορεί να παραμένει ανοικτό. Αν υπάρχει συνοδός του επιβάτη, που επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει, πρέπει να του χορηγηθεί απλή χειρουργική μάσκα και να πλένει συχνά τα χέρια του, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του ασθενή (π.χ. σάλιο). Το προσωπικό πρέπει να αποφεύγει την είσοδο στο χώρο του ασθενή, αν δεν υπάρχει σημαντικός λόγος. Πρέπει να ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ.

• Χρειάζεται εκπαίδευση του προσωπικού που θα κάνει τη διαχείριση (επαγγελματίας υγείας ή άλλο κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό) στις διαδικασίες διαλογής, τα μέτρα πρόληψης μετάδοσης της λοίμωξης με τα κατάλληλα μέτρα ατομικής υγιεινής, την ορθή χρήση του εξοπλισμού προστασίας και τη διαχείριση ύποπτων περιστατικών.

• Για τη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών που αναφέρονται παραπάνω είναι απαραίτητη η διατομεακή συνεργασία των αρμόδιων φορέων όπως: Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, Αεροϋγειονομείο, Τμήμα Διαχείρισης Κρίσεως του Αεροδρομίου, Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Υγειονομική Αρχή του Λιμένα, Λιμεναρχείο, Υπουργείο Μεταφορών, Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος, Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, ΕΚΑΒ, νοσοκομείο αναφοράς.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο