Χανιά | Επιμένουν οι φοιτητές Πολυτεχνείου – ΕΛΜΕΠΑ για ανοιχτές Εστίες

Να παραμείνουν ανοιχτές οι Εστίες -και όχι να κλείσουν όπως έχει ήδη αποφασίσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των μέτρων για τη μη μετάδοση του κορωνοϊού- ζητούν φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Παραρτήματος Χανίων του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (πρώην ΤΕΙ Κρήτης).

Ο Σύλλογος Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης σημειώνει ότι «το μήνυμα που στέλνουν οι εστιακοί φοιτητές από την Κρήτη αλλά και απ’ όλη τη χώρα είναι ξεκάθαρο: “Η κυβέρνηση να πάρει τώρα τα αναγκαία μέτρα για να μείνουν στις εστίες όσοι φοιτητές είναι απαραίτητο. Κανένας οικότροφος μόνος του”. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι σύλλογοι εστιακών φοιτητών προς την κυβέρνηση και όσους έσπευσαν να υπερασπιστούν την πρωτοφανή απόφασή της για το κλείσιμο των Εστιών που αφήνει δεκάδες φοιτητές στον αέρα. Στην πλειοψηφία τους με βάση και τις ανακοινώσεις των υπόλοιπων συλλόγων αφορά συναδέλφους εστιακούς που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να φύγουν είτε για οικονομικούς λόγους, είτε διότι εργάζονται, είτε γιατί ανήκουν αυτοί ή η οικογένειά τους σε ευπαθείς ομάδες, είτε γιατί έχουν γονείς με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν μπορούν να πάρουν το ρίσκο να τους επιβαρύνουν ή να τους κολλήσουν, και φυσικά συνάδελφοι που σπουδάζουν στη χώρα μας ενώ είναι κάτοικοι εξωτερικού».

Ο Σύλλογος σημειώνει ότι «από την πρώτη στιγμή οργανώθηκαν 6 κινητοποιήσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας, οργανώθηκαν Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις εστιακών με όλα τα απαραίτητα μέτρα και για την υγεία μας. Ακούσαμε μια σειρά δικαιολογίες, οι εξειδικευμένες οδηγίες που εξέδωσε η κυβέρνηση δεν καλύπτουν ουσιαστικά τις ανάγκες μας και όλους τους φοιτητές. Στην συνέχεια και κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας, με απόφαση της συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης δόθηκε η δυνατότητα για ένα επίδομα μετακίνησης στους φοιτητές για να φύγουν. Όμως και πάλι το πρόβλημα δεν λύνεται, δεν λύνει το οικονομικό το βασικό πρόβλημα δεκάδων φοιτητών των παραπάνω κατηγοριών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που εντείνεται η προσπάθεια να μπει μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού σε καραντίνα για να προστατευτούν από την εξάπλωση του υιού. Αυτή τη στιγμή στις Εστίες συνεχίζει να διαμένει περίπου το 20% των οικότροφων κάθε Εστίας… Επίσης δεν έχει γίνει ακόμα σαφές με πιο τρόπο συγκεκριμένα θα λυθεί το θέμα των πυρόπληκτων εστιακών, των εστιακών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο που διαμένουν σε ξενοδοχείο που θα κλείσει με βάση άλλη απόφαση».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι «δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως κόστος το δικαίωμά μας να μείνουμε στις Εστίες, και παράλληλα με “απειλές” ότι θα σας κόψουμε το ρεύμα κτλ. Οι εστίες στα Χανιά και στις πόλεις μας υπό τη βασική προϋπόθεση να υλοποιηθεί το πλαίσιο πάλης μας (το παρουσιάζουμε παρακάτω αναλυτικά) δηλαδή με όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής μπορούν να μας δώσουν τη δυνατότητα να μείνουμε. Εξάλλου στις περισσότερες υπάρχει ατομική τουαλέτα και χώροι υγιεινής, ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει συγχρωτισμός αφού σε εστίες για 200 άτομα έχουν μείνει κάτι λίγες δεκάδες… Δεν δεχόμαστε την ίδια ώρα που οι γονείς μας βρίσκονται στο αέρα χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα με την εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς να εντείνεται, να αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη τα δικαιώματα στο όνομα της βοήθειας στις επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή το σύστημα υγείας να βρίσκεται σε τραγική κατάσταση, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να φωνάζουν για μέτρα αναγκαία έστω και τώρα! Σε αυτές τις συνθήκες δεν δεχόμαστε να μας αντιμετωπίζουν σαν βάρος και κόστος. Οι εστιακοί φοιτητές θα μείνουμε εδώ ενωμένοι! Στην ίδια κατεύθυνση έχουν εκδώσει φοιτητικοί σύλλογοι της Κρήτης ανακοίνωση στήριξης και αλληλεγγύης στους εστιακούς καθώς και διεκδίκησης μέτρων από την κυβέρνηση. Ο σύλλογος Ψυχολογίας, Βιολογικού, CSD, Φυσικού και άλλοι από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Ενιαίος Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς και οι ίδιοι οι σύλλογοι εστιακών που παραθέτουμε αποσπάσματα. Την ίδια ώρα και εργατικά σωματεία και το ΠΑΜΕ έχει εκδώσει αντίστοιχες ανακοινώσεις».

Ο Σύλλογος Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης τονίζει, ακόμη, ότι «η κυβέρνηση εμμένει σε μια γραμμή που έχει διαμορφώσει για κλείσιμο των εστιών, η οποία έχει δεχθεί την καθολική κατακραυγή των εστιακών πανελλαδικά. Η οδηγία που εξέδωσε περιέχει προβλέψεις για ορισμένες μόνο κατηγορίες εστιακών φοιτητών, ωστόσο δεν δίνει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Δεν απαντάει κανείς τι θα γίνει για τους φοιτητές που είτε είναι εργαζόμενοι είτε ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους στις ευπαθείς ομάδες και επομένως δεν μπορούν παρά να μείνουν στις εστίες. Αυτό σημαίνει ότι η μεγάλη πλειονότητα των εστιακών μένουν στον αέρα, ενώ αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ότι το μόνο που νοιάζει την κυβέρνηση είναι το επικοινωνιακό».

«Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία. Καταγγέλλουμε κάθε σενάριο για αναγκαστική εκκένωση, διακοπή ρεύματος και υδροδότησης ειδικά σε αυτή την περίοδο, θα μας βρουν ενωμένους και ετοιμοπόλεμους! Έχουμε πείρα και θα τα καταφέρουμε! Δεν θα τους περάσει», σημειώνουν και απαιτούν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν:

• Να διασφαλιστούν για όλους τους φοιτητές που έχουν ανάγκη να μείνουν στις εστίες όλα τα απαραίτητα μέτρα.
• Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.
• Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
• Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κ.λπ.).
• Να παραμείνει η σίτιση των φοιτητών με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό).
• Να μην διακοπεί καμία από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (νερό, ίντερνετ, ρεύμα).
• Επίδομα μετακίνησης στους εστιακούς που θέλουν να γυρίσουν στον τόπο καταγωγής τους.
• Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών!

Στην ίδια κατεύθυνση και ο Σύλλογος Εστιών Ρεθύμνου τονίζει μεταξύ άλλων:

• «(…) Από την πλευρά μας εμμένουμε στα αρχικά μας αιτήματα και δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε καμία και κανένας να βρεθεί στο δρόμο εξαιτίας κυβερνητικών αποφάσεων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλειά μας.
• Να παραμείνουμε όλες/οι στις εστίες και να μην απομακρυνθούν και τα προσωπικά μας αντικείμενα (είχε δοθεί και τέτοια αυθαίρετη οδηγία από την μέριμνα)
• Να μη διακοπεί καμιά από τις ήδη υπάρχουσες παροχές (σίτιση, ρεύμα, νερό, ίντερνετ κ.ο.κ)
• Τακτική ανανέωση των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (αλκοολούχα αντισηπτικά κ.ο.κ.)».

Αντίστοιχα και ο Σύλλογος Εστιών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο εκτός της εναντίωσή του στην παραπάνω απόφαση της κυβέρνησης και στον τρόπο που υλοποιείται, καταγγέλλει και τη στάση των αστικών ΚΤΕΛ Ηρακλείου που από 24/3 ανακοίνωσαν την αναστολή των δρομολογίων προς το ΕΛΜΕΠΑ (πρώην ΤΕΙ) με αποτέλεσμα να αποκόβουν τους εστιακούς από την πόλη, να έχουν ακόμα και χρηματική επιβάρυνση για να πάνε σπίτια τους.

Ο ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΜΕΠΑ ΧΑΝΙΩΝ

Από την πλευρά του, ο Φοιτητικός Σύλλογος ΕΛΜΕΠΑ Χανίων, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Σε μια στιγμή που χιλιάδες φοιτητές σε όλη την Ελλάδα αγωνιούν για τα προβλήματα που προκύπτουν στην υγεία τους και των οικογενειών τους, καθώς και για τις σπουδές τους, η κυβέρνηση δεν παίρνει τα επαρκή μέτρα για την προστασία των φοιτητών αλλά και συνολικά του λαού, αλλά και ειδικά μέτρα για τους εστιακούς φοιτητές που τους διώχνει από τις εστίες χωρίς να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο.

Ο Σύλλογος ΕΛΜΕΠΑ Χανίων διεκδικεί:

• Να δοθεί τώρα λύση για τους συμφοιτητές μας που έχουν μείνει στον αέρα από τότε που η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα ξενοδοχεία και τις εστίες.
• Να ενημερωθεί αναλυτικά ο φοιτητικός σύλλογος για το τι πρόκειται να γίνει με το εξάμηνο, την εξεταστική, την τηλεκπαίδευση, συνολικά τη λειτουργία του ιδρύματος από τη διοίκηση.
• Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και να καταδικάσουμε την κυβέρνηση που κάνει έξωση στους εστιακούς φοιτητές πανελλαδικά

Στηρίζουμε την απόφαση του Συλλόγου Εστίας του Πολυτεχνείου Κρήτης και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εστιακούς φοιτητές!

Να διασφαλιστούν για όλους τους φοιτητές που είναι απαραίτητο να μείνουν στις εστίες όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δώσει χρηματοδότηση, ούτως ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί από τη νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα σπίτια τους. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης το μόνο σπίτι που έχουν είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους. Οι εστιακοί φοιτητές είναι μερικοί από τους deliverάδες και τους εργαζόμενους στα super market, που δουλεύουν σε αντίξοες συνθήκες για να μπορέσει να μείνει δυνατός ο λαός. Αυτούς αφήνει άστεγους η κυβέρνηση!

Είναι χαρακτηριστικό της υποκρισίας της, ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε απαγόρευση της κυκλοφορίας επειδή δεν σταματήσει το κύμα εξόδου προς τα χωριά. Αλήθεια, τότε γιατί αποφασίζει το κλείσιμο των εστιών και την υποχρεωτική μετακίνηση χιλιάδων φοιτητών προς τους τόπους καταγωγής τους; Ρωτάμε αλήθεια, ποιος παίρνει την ευθύνη εάν τις επόμενες μέρες χιλιάδες φοιτητές, που δεν έχουν κάνει το τεστ και δεν ξέρουμε αν είναι φορείς του ιού, κατευθυνθούν προς όλα τα μέρη της χώρας; Ποιος παίρνει την ευθύνη για την πιθανή διασπορά του ιού σε μέρη που δεν έχει ήδη φτάσει; Τι θα γίνει με τους φοιτητές που ανήκουν οι ίδιοι ή οι οικογένειές τους σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν τεθεί σε καραντίνα; Με βάση τα παραπάνω, εγείρονται σημαντικά ερωτηματικά γύρω από τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με αυτήν την απόφαση.

Καλούμε κάθε εστιακό τις επόμενες ώρες να σηκώσει ανάστημα, να μην αφήσει κανέναν βάλει χέρι στα σπίτια μας, να οργανώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα!

Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι εστίες ανοιχτές που να πληρούν τις προϋποθέσεις προφύλαξης από την επιδημία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη, είναι όμως εύφορο πιο ποτέ το έδαφος κάθε εστιακός να βγάλει συμπέρασμα. Έχουμε πείρα και θα τα καταφέρουμε! Δεν θα τους περάσει!

Απαιτούμε:

• Να διασφαλιστούν για όλους τους φοιτητές που είναι απαραίτητο να μείνουν στις εστίες όλα τα απαραίτητα μέτρα.
• Επαρκή καθαριότητα στα κτίρια. Καθαρισμός κτιρίων 2 φορές την ημέρα. Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Απολύμανση όλων των κτιρίων εδώ και τώρα! Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των οικοτρόφων για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα κτίρια να μείνουν κενά μετά την απολύμανση.
• Άμεση και δωρεάν διάθεση όλων των απαραίτητων υλικών προφύλαξης (σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) σε κάθε όροφο κάθε κτηρίου και ατομικά σε όλους τους οικότροφους για την προσωπική τους υγιεινή.
• Δωρεάν μετακίνηση όσον φοιτητών επιθυμούν στον τόπο διαμονής τους με κρατική ευθύνη.
• Το προσωπικό των εστιών να εφοδιαστεί δωρεάν με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη διασφάλιση της υγιεινής (σκουφιά, γάντια, μάσκες, κ.λπ.).
• Στηρίζουμε τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζόμενων στα νοσοκομεία της χώρας. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στα αιτήματα και τους αγώνες των υγειονομικών».

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο