Το ζήτημα της αδιάθετης παραγωγής πρώιμων κηπευτικών της Κρήτης εξαιτίας των μέτρων που έχουν ληφθεί για την προστασία του πληθυσμού από την πανδημία του κορωνοϊού θα συζητηθεί σε διαδικτυακή σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί εντός της εβδομάδας, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας Κρήτης Μανώλη Χνάρη.
Στη διαδικτυακή σύσκεψη θα συζητηθούν και τα μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των παραγωγών από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να διατηρήσουν τη δυνατότητα παραγωγής των προϊόντων τους και να διασωθεί ο δυναμικότερος ίσως κλάδος του πρωτογενή τομέα της Κρήτης.
Στη σύσκεψη εκτός του Υπουργού και των στελεχών του Υπουργείου, θα μετέχουν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και οι Αντιπεριφερειάρχες, ενώ θα κληθούν να συμμετάσχουν οι Δήμαρχοι των περιοχών που είναι εγκατεστημένοι οι παραγωγοί (για την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων ο δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης και ο δήμαρχος Καντάνου – Σελίνου Αντώνης Περράκης) καθώς και εκπρόσωποι των παραγωγών που θα μεταβούν στα κατά τόπους δημαρχεία.
Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΝΑΡΗΣ
Στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κ. Βορίδη, ο κ. Χνάρης έθεσε τα εξής σημαντικά θέματα:
• Το πρόβλημα της αδιάθετης παραγωγής, μειωμένης τιμής κάτω του κόστους των πρώιμων κηπευτικών του νησιού, καθώς και τον αποκλεισμό των παραγωγών της Κρήτης από λαϊκές αγορές άλλων περιφερειών και συγκεκριμένα της Αττικής.
• Το πρόβλημα των κτηνοτρόφων του νησιού, λόγω της μειωμένης ζήτησης των αμνοεριφίων, κατά την περίοδο του Πάσχα.
• Τα προβλήματα που απασχολούν τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης εξαιτίας της μειωμένης ελαιοπαραγωγής λόγω των έκτακτων κλιματολογικών συνθηκών και παράλληλα της μείωσης της τιμής του ελαιολάδου.
Για το θέμα του αποκλεισμού των παραγωγών από τις λαϊκές αγορές, ο Υπουργός -σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Κρήτης- ανέφερε, ότι με δική του πρωτοβουλία θα ικανοποιήσει το αίτημα των παραγωγών της Κρήτης, όσοι δηλαδή έχουν νόμιμη άδεια και έχουν προσλάβει υπαλλήλους με μόνιμη κατοικία στην Αττική ή διαμένουν οι ίδιοι στη Αττική, να μπορούν να συμμετέχουν και να διαθέτουν τα προϊόντα μέσω των λαϊκών αγορών της Αττικής στους καταναλωτές. Παράλληλα, για το θέμα της αδιάθετης παραγωγής κηπευτικών, θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή σύσκεψη εντός της εβδομάδας.
Αντίστοιχα για το πρόβλημα των κτηνοτρόφων, προτάθηκε η αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης των αιγοπροβάτων, η οποία προγραμματίζεται να καταβληθεί, πριν από το Πάσχα, προκειμένου να υποστηριχτούν με τον τρόπο αυτό, οι κτηνοτρόφοι του νησιού.
Για τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας εξετάζεται η δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης – ενίσχυσης των παραγωγών του νησιού.
Τέλος, το Υπουργείο εξετάζει την επίσπευση της διαδικασίας για την καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης του 2020 στο πλαίσιο της κατεύθυνσης που έχει δώσει η Ε.Ε.
Διαβάστε ακόμη: Παραγωγοί της Κισάμου πετούν 50 τόνους ντομάτας ημερησίως! (εικόνες)
Με νεότερη ανακοίνωση – πρόσκληση θα ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για την ακριβή ημέρα και ώρα, καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής όλων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να τηρηθούν τα θεσμοθετημένα μέτρα προστασίας λόγω της πανδημίας.
Διαβάστε ακόμη: Τηλεδιάσκεψη για τα σοβαρά προβλήματα των παραγωγών της Κισάμου