Περισσότερα από 21.300 πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις – 359 παραβάσεις από καταστήματα

Συγκεντρωτικά στοιχεία για τους ελέγχους που πραγματοποιούνται τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με τους περιορισμούς στην κυκλοφορία και την απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι έχουν επιβληθεί 21.308 πρόστιμα για παραβιάσεις των μέτρων που αφορούν περιορισμούς στην κυκλοφορία.

Σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων, έχουν καταγραφεί 359 παραβάσεις κι έχουν πραγματοποιηθεί 353 συλλήψεις από τις 12 Μαρτίου μέχρι και χθες, Κυριακή 5 Απριλίου.

Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός | 6 νέοι θάνατοι, 20 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Αναλυτικά, στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε τα εξής:

«Τα μέχρι στιγμής δεδομένα μάλλον δικαιώνουν την κοινή μας προσπάθεια και αποδεικνύουν ότι μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. Αρκεί να συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα. Αρκεί να μείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο.

Θα ήθελα να τονίσω κατηγορηματικά για μία ακόμη φορά, ότι ο Απρίλης θα είναι ο πιο δύσκολος, αλλά και οι πιο κρίσιμος μήνας. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός, μα κανένας εφησυχασμός. Γι’ αυτό άλλωστε παρατάθηκαν μέχρι τις 27 Απριλίου τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Καλούμαστε να διαφυλάξουμε αυτό που με πολύ κόπο έχουμε κερδίσει μέχρι σήμερα. Τα ευρήματα, ο αριθμός των κρουσμάτων, ανά πάσα στιγμή μπορεί να μεταβληθούν. Γι’ αυτό αν χαλαρώσουμε, δυστυχώς θα το πληρώσουμε και αυτό θα αδικήσει τη μεγάλη προσπάθεια που έχουμε κάνει όλοι μαζί μέχρι σήμερα.

Τον Απρίλιο τον έχουμε συνδέσει με το Πάσχα, τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Όλοι ξέρουμε και προετοιμαζόμαστε ότι φέτος θα το γιορτάσουμε διαφορετικά. Δεν θα πάμε στα χωριά μας, δεν θα γιορτάσουμε με τους φίλους μας, δεν θα πάμε στις εκκλησιές μας. Για να είμαστε καλά του χρόνου και να έχουμε μπροστά μας χρόνια πολλά να γιορτάσουμε μαζί με όλους τους δικούς μας ανθρώπους, μαζί με τους αγαπημένους μας. Η αλήθεια είναι ότι μας προκαλούν προβληματισμό φαινόμενα, όπως αυτά που παρατηρήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Αγία Βαρβάρα και την Κυριακή στην Αγία Τριάδα της Πάτρας.

Το Κράτος έπραξε τα δέοντα για τους οργανωτές και παρακινητές αυτών των πρωτοβουλιών. Ουδείς μπορεί να λειτουργεί εκτός νόμου, εκτός κανόνων. εκτός μέτρων. Τα φαινόμενα αυτά, βεβαίως και δεν έχουν σχέση με τους πιστούς, αλλά μεμονωμένες προσπάθειες κάποιων φανατικών, οι οποίοι δρουν αντίθετα και στις αποφάσεις της ίδιας της ηγεσίας της εκκλησίας.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει ήδη απευθύνει ξεκάθαρη έκκληση προς τους πιστούς. Να θυσιάσουν την παρουσία τους στην εκκλησία για χάρη των αδελφών τους. Ας ακολουθήσουμε όλοι την προτροπή της. Φέτος ας προσευχηθούμε όλοι από τα σπίτια μας.

Όσον αφορά στο επιχειρησιακό σκέλος της ενημέρωσης, θα ήθελα να ξεκινήσω με έναν σύντομο απολογισμό. Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων μέχρι και εχθές, είχαν επιβληθεί 21.308 πρόστιμα για παραβάσεις σχετικά με τον περιορισμό της κυκλοφορίας πολιτών. Σχετικά με την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων κατά τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν διαπιστωθεί 359 παραβάσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 353 συλλήψεις από τις 12 Μαρτίου μέχρι και εχθές.

Επιπρόσθετα, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι σήμερα έληξε η καραντίνα των χωριών Δραγασιά και Δαμασκηνιά του Δήμου Βοΐου. Αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση για τα σύγχρονα δεδομένα, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμπεριφέρθηκαν με τρόπο υποδειγματικό. Για αυτό και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και δημόσια, τόσο τους κατοίκους, όσο και τη Δημοτική Αρχή, για την υπομονή και τη συνεργασία τους. Προσωπικά, μετά από 21 ημέρες δικής τους απομόνωσης, αλλά και 21 ημέρες μεταξύ μας συνεργασίας θέλω να δηλώσω περήφανος και ευγνώμων για τη μοναδική τους προσήλωση στα μέτρα και στο στόχο.

Όσον αφορά στο χωριό Εχίνος, όπου η καραντίνα πρόκειται να λήξει αύριο θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι αποφασίσαμε την παράτασή της. Οι κάτοικοι του Εχίνου θα παραμείνουν σε καραντίνα για ακόμα μία εβδομάδα, για 7 ημέρες, και αυτό για καθαρά προληπτικούς λόγους. Η απόφασή μας αυτή βασίστηκε στα ευρύτερα επιδημιολογικά δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η εν γένει περιοχή.

Επιπλέον, από σήμερα στις 8 το πρωί ισχύουν, όπως γνωρίζετε, πρόσθετα περιοριστικά μέτρα κίνησης για τους κατοίκους της Μυκόνου. Πιο συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί, ενώ αναστέλλεται η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση μετακίνησης για τις περιπτώσεις Β4, Β5 και Β6, με πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις, ενώ απαγορεύτηκε ταυτόχρονα η οικοδομική δραστηριότητα στα ιδιωτικά και δημόσια εργοτάξια του νησιού της Σαντορίνης.

Θα ήθελα, επίσης, να σας πληροφορήσω ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενημερώθηκε από τον Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος, για τον κατάπλου 30 συνολικά ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής στην Ελλάδα από το τέλος Μαρτίου και μετά. Από πλευράς νομοθεσίας έχει θεσπιστεί ρητά ο προσωρινός περιορισμός του κατάπλου επαγγελματικών πλοίων θαλάσσης αναψυχής, όπως κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων αναψυχής, σε ελληνικά λιμάνια και της με οποιονδήποτε τρόπο αποβίβασης επιβατών από τα σκάφη αυτά από 15/3, αλλά και ιδιωτικών πλοίων σκαφών θαλάσσιας αναψυχής σε ελληνικά λιμάνια, προερχομένων από οποιονδήποτε γεωγραφικό προορισμό, καθώς και της με οποιονδήποτε τρόπο αποβίβασης επιβατών από τα σκάφη αυτά από 19/3.

Στο πλαίσιο αυτό, με την άφιξη μέρους των σκαφών αυτών στην ελληνική επικράτεια, απαγορεύτηκε από τις λιμενικές αρχές ο κατάπλους και η αποβίβαση των επιβατών τους. Σε μια μόνο περίπτωση υπήρξε παραβίαση της εν λόγω εντολής και κινήθηκαν εναντίον του πληρώματος, οι εκ νόμου προβλεπόμενες ποινικές, αλλά και διοικητικές κυρώσεις. Την Πέμπτη 2/4 λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονταν στη χώρα και τις ανάγκες προστασίας των ζωών των επιβατών των σκαφών που θα ετίθεντο σε άμεσο κίνδυνο εξαιτίας της ενδεχόμενης παραμονής τους εκτός λιμένων, δόθηκε κατ’ εξαίρεση άδεια για την προσέγγισή τους στη μαρίνα Olympic Marine του Λαυρίου. Για την κίνηση αυτή ενημερώθηκε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και ο ΕΟΔΥ, κλιμάκιο του οποίου μετέβη στο Λαύριο και διενήργησε τους σχετικούς υγειονομικούς ελέγχους των πληρωμάτων. Τα σκάφη παραμένουν στη μαρίνα του Λαυρίου υπό την επιτήρηση λιμενικής αρχής, ενώ τα υπόλοιπα σκάφη που θα αφιχθούν στη χώρα μας θα οδηγηθούν στην ίδια εγκατάσταση για τη διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων. Όλα τα πληρώματα θα παραμείνουν σε καραντίνα εντός των σκαφών για 14 ημέρες και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο διοικητικές κυρώσεις.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι οι πράξεις προσφοράς συνεχίζονται. Μεγάλη ποσότητα μέσων ατομικής προστασίας, μέρος της δωρεάς της ΔΕΗ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συνολικού ύψους 5.000.000 ευρώ, έφτασε το πρωί στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” με ειδικά ναυλωμένη πτήση. Το υγειονομικό υλικό που παραλήφθηκε σήμερα, αποτελείται από 507.600 μάσκες τύπου FPP2 και 12.022 προστατευτικές στολές τύπου Tyvec. Γι’ αυτό το κίνημα δωρεών έχει ήδη συσταθεί στο Υπουργείο Υγείας μια ταχεία και διαφανής διαδικασία αποδοχής των δωρεών, τόσο σε είδος, για παράδειγμα υγειονομικού και νοσοκομειακού εξοπλισμού, όσο και σε χρήμα.

Υπενθυμίζεται ότι ιδρύματα, μεγάλοι όμιλοι, ενώσεις, σύλλογοι, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και επιχειρήσεις, έχουν ήδη προβεί σε μεγάλες δωρεές.

Ειδική αναφορά θέλω να κάνω και στον χώρο του αθλητισμού. Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή, η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες, σύνδεσμοι ποδοσφαιριστών, καλαθοσφαιριστών, οι ποδοσφαιρικές λίγκες, ιδιοκτήτες ομάδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές δωρεές.

Ολυμπιονίκες και πρωταθλητές του στίβου έχουν ανακοινώσει ότι θα δημοπρατήσουν προσωπικά ενθύμια από την καριέρα και τις επιτυχίες τους, στο πλαίσιο του προγράμματος “Ζήσε Αθλητικά”.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η δράση της εθελοντικής ομάδας “Hellas COVID-19 3D Printing Supplies”, με τους συντονιστές της οποίας είχε τηλεδιάσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η εθελοντική ομάδα πρωταγωνιστεί στην προμήθεια 3D εκτυπωμένων μέσων ατομικής προστασίας, κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Υγείας.

Σημειώνεται ακόμα η σημαντική ανταπόκριση πολιτών και επιχειρήσεων στις πλατφόρμες ψηφιακής αλληλεγγύης. Όλες αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν το κλίμα ομοψυχίας και αλληλεγγύης στις δύσκολες αυτές ώρες.

Θα ήθελα επίσης να σας υπενθυμίσω ότι συνεχίζονται οι ενέργειες από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης προκειμένου η εκπαιδευτική διαδικασία να παραμείνει ενεργή, να παραμείνει γόνιμη.

Πιο συγκεκριμένα, μέσω του ιστότοπου mathainoumestospiti.gov.gr, που σε λίγες ώρες θα λειτουργήσει, θα παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για τη δομή, το περιεχόμενο, την πρόσβαση και τη λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων. Η ιστοσελίδα εμπεριέχει ξεχωριστές ενότητες για κάθε μία από τις παρακάτω κατηγορίες: Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, Δημόσιο ΙΕΚ, Πανεπιστήμιο. Σε κάθε μία από αυτές, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί, μπορούν να ανατρέξουν στο σχετικό περιεχόμενο, ώστε να ενημερωθούν λεπτομερώς για την πρόσβαση και τη λειτουργία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Επίσης καθημερινά στις 10 το πρωί από την ΕΡΤ2, οι μαθητές του Δημοτικού έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν μαθήματα τηλεκπαίδευσης. Σε περίπτωση που θέλουν να παρακολουθήσουν ξανά κάποιο μάθημα, αλλά και να δουν το πρόγραμμα των επόμενων ημερών, μπορούν να επισκεφθούν τη σχετική ιστοσελίδα της ΕΡΤ, όπου θα βρουν τα μαθήματα που έχουν ήδη προβληθεί ανά τάξη, καθώς και τον προγραμματισμό της εκπαιδευτικής τηλεόρασης.

Τέλος, σας ενημερώνω ότι από το Σάββατο έχουν παραδοθεί στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος 400.000 μάσκες και λοιπά μέσα ατομικής προστασίας, για τις ανάγκες των εργαζομένων και των απασχολούμενων στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”.

Η μάχη που δίνουμε συνεχίζει να είναι δύσκολη και το χειρότερο λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι να υποτιμήσουμε τον εχθρό που αντιμετωπίζουμε. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών, να συνεχίσουμε να αποφεύγουμε κάθε μετακίνηση που δεν είναι απολύτως αναγκαία. Γιατί η τελική έκβαση της μάχης θα εξαρτηθεί από την επιμονή μας, από την πειθαρχία μας, από την αποφασιστικότητα με την οποία θα μείνουμε σπίτι.

Τις επόμενες μέρες δίνουμε έναν ακόμα αγώνα, μία μεγάλη ακόμα μάχη. Γιατί το να μείνουμε σπίτι είναι η πιο δύσκολη επιλογή, είναι όμως και απαραίτητη συνθήκη για να μην καταστρέψουμε ό,τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα. Είναι ο μόνος τρόπος για να μην πάνε οι θυσίες μας χαμένες. Για αυτό και επιμένουμε: Μένουμε σπίτι μέχρι την τελική νίκη».

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο