Κινητοποίηση από την Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνει η Επιτροπή Αγώνα Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων, απευθύνοντας κάλεσμα στη διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων «να συνεδριάσει ανοιχτά και να πάρει αγωνιστική απόφαση για κινητοποίηση στις 15 Μαΐου έξω από τα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων. Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλη μέρα να πάει χαμένη, έχουμε υποχρέωση απέναντι στους χιλιάδες συναδέλφους στον νομό και τις οικογένειές τους», σημειώνει χαρακτηριστικά η Επιτροπή Αγώνα.

«Στις 15 Μαΐου είναι η καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης στα Χανιά. Απαιτούμε να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί και εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις το αργότερο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που ορίζεται από την αντίστοιχη τοπική συλλογική σύμβαση, δηλαδή την Παρασκευή 15 Μαΐου για τα Χανιά, ανεξάρτητα με το εάν είχαν κάνει αίτηση επαναπρόσληψης ή όχι μέσω του αντίστοιχου Σωματείου. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνεται λόγω των κυβερνητικών μέτρων, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον μηχανισμό στήριξης έως ότου αρθεί η αναστολή λειτουργίας», επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

Οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών αναδεικνύουν με εκκωφαντικό τρόπο τη γύμνια ενός συστήματος που εν έτει 2020 δεν μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα αυτονόητα. Όσο και αν προσπαθούν η κυβέρνηση, η μεγαλοεργοδοσία και τα ακριβοπληρωμένα ΜΜΕ τους να τα θάψουν άλλο τόσο εμείς θα τα φανερώνουμε και θα τα κουβεντιάζουμε με τους εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία έχουμε πληρώσει τα προηγούμενα χρόνια τόσο την κρίση της καπιταλιστικής οικονομίας, όσο και τη λεγόμενη “ανάπτυξη”.

Δεν τσιμπάμε στο κλίμα συναίνεσης που καλλιεργούν και μοναδική στόχευση έχει να αποδεχτούμε νέες απώλειες για να ανακάμψουν τα κέρδη τους. Μεταθέτουν την ευθύνη για το μέλλον, χωρίς ουσιαστικά μέτρα στήριξης χιλιάδων συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα, παραπέμποντας στο σχέδιο που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στήριξη του τουρισμού, δηλαδή τα νέα προνόμια που θα δοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους. To παραμυθάκι της “μεγάλης οικογένειας” είναι γνωστό και χιλιοπαιγμένο. Το αξιοποιούν σχεδόν όλα τα αφεντικά για να μας πιάνουν στο φιλότιμο και να μας δένουν χειροπόδαρα.

Δεν δεχόμαστε να πληρώσουμε ακόμα μια φορά τα σπασμένα και αυτής της κρίσης. Οι μεγαλοξενοδόχοι στην Κρήτη είδαν τα κέρδη τους να αυξάνονται ραγδαία τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο το έτος 2019 συνολικά είχαν κέρδη 3,4 δισ. ευρώ, ενώ όλοι οι εργαζόμενοι στον τουρισμό στην Κρήτη μαζί μοιράστηκαν το 5% δηλαδή περίπου 150 εκατ.

Στις 15 Μαΐου είναι η καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης στα Χανιά.

Απαιτούμε να επαναπροσληφθούν όλοι οι εποχικοί και εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις το αργότερο μέχρι την καταληκτική ημερομηνία που ορίζεται από την αντίστοιχη τοπική συλλογική σύμβαση, δηλαδή την Παρασκευή 15 Μαΐου για τα Χανιά, ανεξάρτητα με το εάν είχαν κάνει αίτηση επαναπρόσληψης ή όχι μέσω του αντίστοιχου Σωματείου. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνεται λόγω των κυβερνητικών μέτρων, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον μηχανισμό στήριξης έως ότου αρθεί η αναστολή λειτουργίας.

Καλούμε τη διοίκηση του Σωματείου μας, του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων να συνεδριάσει ανοιχτά και να πάρει αγωνιστική απόφαση για κινητοποίηση στις 15 Μαΐου έξω από τα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων. Δεν πρέπει να αφήσουμε άλλη μέρα να πάει χαμένη, έχουμε υποχρέωση απέναντι στους χιλιάδες συναδέλφους στον νομό και τις οικογένειές τους.

Επίσης, καλούμε τη διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων να προχωρήσει σε επόμενη φάση σε κάλεσμα Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου, τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας ακόμα και σε δημόσιο ανοικτό χώρο, ώστε να συζητήσουμε τον απολογισμό της κινητοποίησης και να παρθεί απόφαση κλιμάκωσης του αγώνα μας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και τονίζουμε ότι δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Δεν μοιραστήκαμε τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων την περίοδο της ανάπτυξης, δεν θα μοιραστούμε τη χασούρα. Ξέρουμε πολύ καλά ότι για να μπει φρένο στις επιδιώξεις της μεγαλοεργοδοσίας και της κυβέρνησης χρειάζεται να ενώσουμε τις φωνές μας όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, χρειάζεται κοινή συμπόρευση με τους συναδέλφους μας στον επισιτισμό καθώς τα προβλήματα του κλάδου είναι κοινά, χρειάζεται μαζική δράση και διεκδίκηση.

Διεκδικούμε:

  • Την κατάργηση των μέτρων που πάρθηκαν με τις ΠΝΠ για τη διαχείριση της κρίσης.
  • Όλοι οι εποχικοί και εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις να επαναπροσληφθούν σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Ν. 1346/83, το αργότερο μέχρι τις καταληκτικές ημερομηνίες που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις σε κάθε περιοχή (μέχρι τις 15 Μαΐου για τα Χανιά).
  • Να γίνει υποχρεωτική η Κλαδική ΣΣΕ των εργαζομένων στα Επισιτιστικά Καταστήματα.
  • Να εξασφαλιστεί η τήρηση των όρων της Τοπικής Κλαδικής ΣΣΕ των εργαζομένων στον τουρισμό, χωρίς καμιά μονομερή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμία αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
  • Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία και τα εποχικά επισιτιστικά καταστήματα συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι, εποχικοί και ελαστικά απασχολούμενοι (ορισμένου χρόνου, με συμβάσεις μιας μέρας, εργολαβικοί κ.λ.π.) στον μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
  • Οι επιχειρήσεις που δεν ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές, με βάση περσινή περίοδο.
  • Για το διάστημα μέχρι την καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης να δοθεί επίδομα ανεργίας ύψους 600 ευρώ, για όλους όσους εργάστηκαν την περασμένη περίοδο απασχόλησης, ανεξάρτητα αν επιδοτήθηκε ως σήμερα η ανεργία τους, με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση κι αν δούλεψαν. Να συμπεριληφθούν και οι άνεργοι που η επιδότησή τους έληξε πριν το Γενάρη του 2020. Να καταργηθεί το επαίσχυντο μέτρο του πλαφόν των 400 ημερών επιδότησης ανεργίας για την πενταετία που έχει επιβληθεί για τους εποχικούς εργαζόμενους. Διεκδικούμε επιδότηση ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
  • Να εξασφαλιστεί η ασφαλιστική ικανότητα και η επιδότηση ανεργίας όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους για το 2021, ανεξάρτητα αν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές ημέρες που απαιτούνται.

Καλούμε τους ξενοδοχοϋπάλληλους του Νομού Χανίων να ενώσουμε τις φωνές μας για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Η μόνη λύση βρίσκεται στην οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς, στη μαζικοποίηση των Σωματείων μας, στην ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στον κλάδο».

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή