13 Μαρτίου 2020. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης, με ανοιχτή επιστολή του προς τη Διοίκηση της Fraport Greece, ζητά την «άμεση μείωση των τελών του αεροδρομίου Χανίων», που «θα στείλει ένα πρώτο και ισχυρό μήνυμα τόσο προς τις αεροπορικές εταιρείες όσο και προς την τοπική κοινωνία, ότι όλοι μαζί ενωμένοι, μπορούμε να τα καταφέρουμε» (δείτε ΕΔΩ).
«Το αεροδρόμιο των Χανίων αποτελεί τη βασική πύλη εισόδου της τουριστικής κίνησης της περιοχής και ως εκ τούτου, η ευθύνη στις πλάτες της Fraport Greece ως διαχειρίστρια εταιρία του αεροδρομίου Χανίων, είναι μεγάλη. Καλείστε λοιπόν και σεις από πλευράς σας να λάβετε εκείνες τις γενναίες αποφάσεις τόσο σε επίπεδο πρόληψης και ελέγχων, όσο και σε επίπεδο κόστους, που θα διατηρήσουν το αεροδρόμιο Χανίων αλλά και συνολικά τα Χανιά, ψηλά στις επιλογές των ταξιδιωτών ώστε να περιορίσουμε ή ακόμα και να εξαλείψουμε τις πιθανότητες να “χαθεί” η επερχόμενη τουριστική περίοδος», αναφέρει ο κ. Ροκάκης στην επιστολή του προς τη Fraport Greece.
Δευτέρα 25 Μαΐου 2020. Το Επιμελητήριο Χανίων ανακοινώνει, με σχετικό δελτίο Τύπου, ότι ο κ. Ροκάκης συμμετείχε σε διαδικτυακή συζήτηση για τα θέματα του τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού Χάρη Θεοχάρη, Προέδρων Επιμελητηρίων, παραγόντων του τουρισμού και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων, την οποία οργάνωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.
Στη διάρκεια της διαδικτυακής συζήτησης, ο κ. Ροκάκης -όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου τού Επιμελητηρίου Χανίων (δείτε ΕΔΩ)– «… υπογράμμισε ότι το αεροδρόμιο Χανίων σε σχέση με αυτό του Ηρακλείου έχει διαφορά στην τιμολογιακή πολιτική, πράγμα το οποίο οδηγεί τα Χανιά σε μειονεκτική θέση έναντι αυτής του Ηρακλείου».

Αυτά το 2020, από τον Μάρτιο και μετά. Μετά, δηλαδή, την υγειονομική κρίση και τις δραματικές επιπτώσεις σε τουριστικό και ευρύτερα σε οικονομικό επίπεδο.
Ας γυρίσουμε, για λίγο, τον χρόνο πίσω.
3 Νοεμβρίου 2019. Μιλώντας κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας των εργασιών του 2ου Chania Business Forum, που πραγματοποιήθηκε από το Επιμελητήριο Χανίων στο πολύκεντρο «Μίκης Θεοδωράκης», στο ενετικό λιμάνι (δείτε ΕΔΩ), η εμπορική διευθύντρια της Fraport Greece Κατερίνα Πολλάτου σημειώνει, μεταξύ άλλων, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα: «Παρόλα αυτά καμία αεροπορική εταιρεία δεν έρχεται για το αεροδρόμιο. Οι αεροπορικές εταιρείες έρχονται γιατί μεταφέρουν επιβάτες που θέλουν να επισκεφθούν ένα προορισμό. Άρα το νούμερο ένα είναι ο προορισμός, πώς μπορεί να πουλήσει ο προορισμός τον εαυτό του σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον».
Καμία αντίρρηση, καμία ένσταση, καμία διαφορετική άποψη από τον κ. Ροκάκη και τους λοιπούς παριστάμενους. Τότε, άραγε, δεν υπήρχε διαφορά τιμολογιακής πολιτικής μεταξύ του αεροδρομίου Ηρακλείου και του αεροδρομίου Χανίων, «πράγμα το οποίο οδηγεί τα Χανιά σε μειονεκτική θέση έναντι αυτής του Ηρακλείου», όπως εσχάτως… θυμήθηκε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου;
Ρητορικό ασφαλώς το ερώτημα. Όχι σύμφωνα με τον γράφοντα. Αλλά σύμφωνα με τον κ. Ροκάκη και όσα ο ίδιος ανέφερε στη διαδικτυακή συνάντηση τής 25ης Μαΐου 2020. Ασφαλώς και υπήρχε διαφορά στην τιμολογιακή πολιτική. Ο κ. Ροκάκης το επισημαίνει «παραβιάζοντας ανοιχτές θύρες». Τώρα το επισημαίνει. Τώρα. Γιατί, προ της υγειονομικής κρίσης, όσοι, λίγοι, τολμούσαν να καταθέσουν, με σοβαρότητα και αξιόπιστο λόγο, στη δημόσια σφαίρα τέτοια επιχειρήματα, αντιμετωπίζονταν περίπου ως οι «τρελοί του χωριού»!
Ας γυρίσουμε ακόμα πιο πίσω στον χρόνο.
14 Ιουνίου 2018. Στο ξενοδοχείο «Σαμαριά», στο κέντρο της πόλης των Χανίων (φωτογραφία κορυφή), η Fraport Greece διοργανώνει ενημερωτική συνάντηση, έχοντας προσκαλέσει τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς, τουριστικούς και επιχειρηματικούς φορείς (δείτε ΕΔΩ).
Μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης, ο οποίος, στην τοποθέτησή του (δείτε ΕΔΩ), απευθυνόμενος στα στελέχη της εταιρείας, η οποία διαχειρίζεται -και- το αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» από τον Απρίλιο του 2017, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Είναι πολύ σημαντικό το ότι αφουγκράζεστε τις ανησυχίες και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Αυτή τη στιγμή το αεροδρόμιο έχει φωνή και είναι σημαντικό το είστε εδώ να μας ενημερώνετε και να μας ακούτε. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί, στην οποία και εμείς από την πλευρά μας ως Επιμελητήριο συμβάλλουμε με τις δυνάμεις μας για το καλό των Χανίων».
«Από την πρώτη στιγμή», συνεχίζει ο κ. Ροκάκης, «που η αεροπορική εταιρεία Ryanair αποφάσισε να εγκαταλείψει τα Χανιά, τα αντανακλαστικά της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Χανίων λειτούργησαν άμεσα. Δίχως τυμπανοκρουσίες και παχιά λόγια, δουλέψαμε ώστε να καταφέρουμε να προσελκύσουμε άλλες εταιρείες προκειμένου να υπερκαλυφθεί το κενό της Ryanair. Όπως και έγινε! Για τον λόγο αυτό οφείλαμε να είμαστε σε ανοιχτή συζήτηση με τη Διοίκηση της Fraport, με την οποία μας συνέδεσε ο κοινός στόχος της ανάπτυξης του αεροδρομίου προς όφελος του νομού μας. Ο άλλος δρόμος που είχαμε ήταν να ακούσουμε τις “Κασσάνδρες” και να το “παίξουμε επαναστάτες δίχως αιτία” καταφέρνοντας ένα μηδενικό για τα Χανιά. Αυτό ήταν και η εύκολη λύση. Παρόλα αυτά επιλέξαμε το αντίθετο. Σήμερα είναι ημέρα όπου οι κόποι μας και η στάση μας αμείβονται. Χαίρομαι ιδιαιτέρως και φυσικά χαιρετίζω τα νέα αεροπορικά δρομολόγια που θα συνδέουν τα Χανιά μας με αρκετούς νέους προορισμούς. Η προσπάθεια συνεχίζεται, δεν εφησυχάζουμε, δεν σταματάμε μέχρι να καταφέρουμε να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους» αναφέρει, ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ροκάκης.
Τον Ιούνιο του 2018 αυτά. Σήμερα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων… έχει αλλάξει γραμμή. Σήμερα, εμφανίζεται να συμπλέει με τη ρητορική ορισμένων από εκείνους που ο ίδιος, δύο χρόνια νωρίτερα, χαρακτήριζε «Κασσάνδρες» και «επαναστάτες δίχως αιτία».
Σήμερα, όλα αυτά. Που η απροσδόκητη πραγματικότητα κατέρριψε, με περισσή ευκολία, τα «επιχειρήματα» όσων, τα προηγούμενα τρία χρόνια, είχαν ταυτιστεί απολύτως με την τιμολογιακή «φιλοσοφία» της Fraport Greece και το τουριστικό μοντέλο που υπηρετεί, θεωρώντας ότι οι τιμές και οι πολιτικές των αεροδρομίων δεν παίζουν ρόλο στην προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών, άρα και στην προσέλκυση επισκεπτών!
Μόνο που σήμερα, πλέον, ο κ. Ροκάκης, απευθυνόμενος, μάλλον, σε «λωτοφάγους», αδυνατεί να πείσει για το όψιμο ενδιαφέρον του…
ΥΓ.: Ένας από τους -λίγους- «τρελούς του χωριού», ο πρώην αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Χρήστος Μυλωνάκης, σε ανακοίνωσή του, με τίτλο «Αεροδρόμιο Χανίων: Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…», στις 6 Νοεμβρίου 2019, λίγες ημέρες, δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση τού 2ου Chania Business Forum, είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, και τα εξής:
• «Η κ. Πολλάτου εκτός από τον ανταγωνισμό των προορισμών, στον οποίο αναφέρθηκε, γνωρίζει ότι υπάρχει και ανταγωνισμός των αεροδρομίων. Βέβαια, ο ανταγωνισμός των αεροδρομίων απαιτεί και ανάλογες τιμολογιακές πολιτικές, πράγμα το οποίο η κ. Πολλάτου σκοπίμως δεν αναφέρει. Απ’ όσα είπε η κ. Πολλάτου, προκύπτει ότι η Fraport Greece θεωρεί και αντιμετωπίζει το αεροδρόμιο Χανίων ως ένα εποχικό τουριστικό αεροδρόμιο. Αυτό σημαίνει ότι στο συνολικό κόστος του τουριστικού πακέτου που πληρώνει κάθε επισκέπτης, οι χρεώσεις του αεροδρομίου αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό. Αντιθέτως, οι χρεώσεις του αεροδρομίου στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων αποτελούν μία πολύ σημαντική παράμετρο που, ανάλογα το ύψος τους, καθιστά ακριβότερο ή φθηνότερο το αεροπορικό ταξίδι, τόσο εντός της Ελλάδας, όσο και στο εξωτερικό. Και κατ’ επέκταση καθιστά ελκυστική ή μη την επιλογή του προορισμού. Ας αναρωτηθούμε ως Χανιώτες: Πόσα μη προγραμματισμένα ταξίδια έχουμε κάνει κατά καιρούς στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), στην Κύπρο, στην Ιταλία και αλλού, με μόνο κριτήριο το φθηνό αεροπορικό εισιτήριο;».
• «… έμεινα έκπληκτος με την αφωνία των παριστάμενων εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του τουριστικού και επιχειρηματικού κόσμου. Κι επειδή πολλοί από αυτούς κατά καιρούς αναρωτιούνται για την πρόοδο του Ηρακλείου θα ήθελα να τους παραπέμψω στο πώς οι εκεί εκπρόσωποι του τουριστικού και επιχειρηματικού κόσμου εργάζονται για να γίνουν φθηνότερες, άρα και ελκυστικότερες, οι αεροπορικές συνδέσεις από και προς το αεροδρόμιο Ηρακλείου. Τελευταίο παράδειγμα η πολύ πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους της Aegean Airlines, από την οποία οι τουριστικοί – επιχειρηματικοί φορείς του Ηρακλείου ζήτησαν μείωση του μεταφορικού κόστους και κατ’ επέκταση φθηνότερα αεροπορικά εισιτήρια».
Διαβάστε ακόμη: Τουρισμός (εξωτερικού) στα Χανιά: Game over για φέτος μετά και τις τελευταίες εξελίξεις…
1 Σχόλιο
Εύστοχο και ουσιαστικό για την πορεία των πραγμάτων τα τελευταία χρόνια στα Χανιά. Βοηθά στην αρρώστια της κοντής μνήμης…