Η συμμετοχή του προέδρου της Aegean Airlines Ευτύχη Βασιλάκη στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Ιουνίου στο Δημαρχείο Χανίων (δείτε ΕΔΩ), με πρωτοβουλία της ηγεσίας της αεροπορικής εταιρείας, ήταν εκ των πραγμάτων ένα αξιοσημείωτο γεγονός και μία ενδιαφέρουσα διαδικασία. Και τούτο διότι -είναι γνωστό πως- για τα περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης δεν υπάρχει η δυνατότητα τακτικής επαφής και επικοινωνίας με τον ισχυρό άνδρα της Aegean, πολλώ μάλλον η ευκαιρία να ακούσεις τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του στη διάρκεια μίας «ανοιχτής» σύσκεψης εργασίας.
Ειπώθηκαν πολλά και ενδιαφέροντα στην εν λόγω σύσκεψη. Με τον κ. Βασιλάκη να καταθέτει τις απόψεις του για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στον τομέα του τουρισμού μετά την πανδημία, αλλά και να ακούει τις θέσεις των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και των παριστάμενων εκπροσώπων τοπικών φορέων, στους οποίους απηύθυνε, κατά διαστήματα, συγκεκριμένα ερωτήματα.
«Υπάρχει κάποια αγορά, στην οποία αν βάζαμε κάποιες πτήσεις για 45 ημέρες, θα είχε κάποια πιθανότητα να “περπατήσει” για τα Χανιά;», ένα από τα ερωτήματα που έθεσε ο κ. Βασιλάκης.
ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗ RYANAIR ΚΑΙ Η «ΣΠΟΝΤΑ» ΣΤΟΥΣ ΧΑΝΙΩΤΕΣ

Ο κ. Βασιλάκης αναφέρθηκε τουλάχιστον 4 φορές στη Ryanair κατά τη διάρκεια της σύσκεψης. Καταγράφω ευθύς αμέσως τις τρεις, ακολουθεί παρακάτω η τέταρτη:
• «Είναι δύσκολο για εμάς να μπούμε σε αγορές τις οποίες “παίζει” καλά η Ryanair από τα Χανιά σε αντίθεση με εμάς».
• «Αυτό που δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει και η φίλη μας η Ryanair είναι πάντα χειρότερη από εμάς είναι η μεγάλη γκάμα των ναύλων, όπου εμείς ξεκινάμε από τα 29 ευρώ και καταλήγουμε στα 150, ενώ η Ryanair ξεκινάει από τα 9 ευρώ και καταλήγει στα 400 one way».
• «… πετάνε και οι φίλοι σας της Ryanair από δύο αεροδρόμια…». Η συγκεκριμένη αναφορά έγινε όταν συζητείτο το ενδεχόμενο να προγραμματιστούν κάποιες έξτρα πτήσεις από την Πολωνία. Για όσους αρέσκονται να κάνουν δεύτερες και τρίτες «αναγνώσεις», η «σπόντα» («οι φίλοι σας της Ryanair») δεν έγινε τυχαία. Είναι γνωστή, στους «παροικούντες την τουριστική – επιχειρηματική Ιερουσαλήμ των Χανίων» η έντονη ενόχληση της ηγεσίας της Aegean από την είσοδο της Ryanair, το 2011, στη γραμμή των Χανίων, χάρη στις προσπάθειες συγκεκριμένων ανθρώπων, ουδείς από τους οποίους… έτυχε να παραβρίσκεται στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής.
TΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΧΑΝΙΩΝ, H AEGEAN ΚΑΙ H FRAPORT GREECE
Ως γνωστόν, η Aegean δεν έχει μόνιμη βάση στο αεροδρόμιο των Χανίων τα τελευταία χρόνια, όπως συνέβαινε έως το 2017. Θυμίζω ότι τον Απρίλιο του 2017 ανέλαβε τη διαχείριση του αεροδρομίου Χανίων και των υπολοίπων δεκατριών περιφερειακών, η Fraport Greece.
Ο κ. Βασιλάκης ρωτήθηκε, στη διάρκεια της σύσκεψης, για το ενδεχόμενο μόνιμης στάθμευσης ενός αεροσκάφους της εταιρείας στο «Δασκαλογιάννης» και η απάντηση που έδωσε ήταν αποκαλυπτική. Μπορεί να γίνει στην παρούσα φάση, είπε, «… αν δεν μας ζητήσει ένα εκατομμύριο τον μήνα η Fraport»! Προφανώς καθ’ υπερβολήν η αναφορά στο «εκατομμύριο», αλλά ενδεικτική της άποψης για την τιμολογιακή πολιτική της Fraport Greece.
Αυτά στη σύσκεψη. Γιατί, ακολούθως, όταν ρωτήθηκε on camera για το συγκεκριμένο θέμα από το HANIA.news, ο κ. Βασιλάκης, αφού ανέφερε «μη με βάλετε τώρα να τσακωθώ με τη Fraport», σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Τα Χανιά έχουν μια βάση αμερικάνικη και έχουν κι ένα αεροπλάνο της Aegean. Το οποίο είναι εδώ πολλά χρόνια. Και πέρυσι ήταν εδώ και φέτος θα είναι εδώ αλλά δεν θα έχει δυστυχώς, λόγω της απουσίας της σκανδιναβικής αγοράς, τις πτήσεις που θα έπρεπε να μπορεί να κάνει με το πρόγραμμα αυτό. Γι’ αυτό σήμερα συζητήσαμε, τι άλλες εναλλακτικές μπορεί να υπάρχουν, ειδικά για το διάστημα Ιουλίου και Αυγούστου, που φαίνεται ότι αυτό το κομμάτι είναι χαμένο».
Σημείωση: Το συγκεκριμένο αεροσκάφος εκτελεί πτήσεις τσάρτερ την καλοκαιρινή περίοδο.
Και ο κ. Βασιλάκης συνέχισε: «Τα τέλη των περιφερειακών αεροδρομίων είναι μια χαρά σε γενικές γραμμές. Η σύμβαση που έγινε με το ελληνικό Δημόσιο και τους παραχωρησιούχους έδωσε πολύ συγκεκριμένα όρια τα οποία είναι μέσα στα πλαίσια των ανταγωνιστικών χωρών και για να έχουμε κιόλας καλά αεροδρόμια. Στα Χανιά ήταν σχεδόν τελειωμένο το αεροδρόμιο από πριν, είναι μια ειδική περίπτωση. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι άνθρωποι έχουν κάνει πάρα πολύ σοβαρές επενδύσεις και κάνουν ακόμα για να φτάσουμε να έχουμε καλά αεροδρόμια. Άρα η τιμολογική πολιτική γενικά της Fraport, όπως ορίστηκε από τη σύμβαση που έκανε με το ελληνικό κράτος είναι μια χαρά», είπε και πρόσθεσε, δευτερόλεπτα αργότερα: «Άρα δεν κάνω κριτική στην πολιτική της Fraport. Αντίθετα είμαι ευχαριστημένος από τη λειτουργία τους στη χώρα μέχρι τώρα».
ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΧΑΝΙΑ – ΑΘΗΝΑ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι αναφορές τού κ. Βασιλάκη στις επισημάνσεις που έγιναν από αυτοδιοικητικούς για τις -συνήθως υψηλές- τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων στη γραμμή Χανιά – Αθήνα – Χανιά.
«Η ιστορία με τις τιμές είναι σχετική», είπε στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Βασιλάκης.
Και συνέχισε: «Σας διαβεβαιώ ότι η πραγματικότητα για το 2019 -το 2020 δεν έχει νόημα γιατί είναι μια περίεργη χρονιά- είναι ότι οι τιμές εσωτερικού χωρίς ΦΠΑ, σε σχέση με το 2009, πριν από την κρίση, είναι 45% χαμηλότερες, λίγο – πολύ, σχεδόν παντού, με εξαίρεση τη Σαντορίνη και τη Μύκονο…».
Μετά το πέρας της σύσκεψης, στις δηλώσεις του στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, όταν ρωτήθηκε από το HANIA.news για το ίδιο ζήτημα (τιμές εισιτηρίων στη γραμμή Χανιά – Αθήνα), απάντησε: «Τα νούμερα, αυτό που λένε, είναι ότι κάποτε τα καράβια είχαν διπλάσια κίνηση απ’ ό,τι τα αεροπλάνα μεταξύ Αθήνας και Κρήτης και το 2019, που είναι μια φυσιολογική χρονιά, είχαν διπλάσια κίνηση τα αεροπλάνα από τα καράβια. Ο λόγος είναι ακριβώς επειδή αυτή η πολιτική τιμών έχει αλλάξει και είναι 40% χαμηλότερες οι τιμές το 2019 απ’ ό,τι ήταν το 2010. Αν μου βρείτε άλλο προϊόν στην Ελλάδα που είναι 40% φτηνότερο το 2019 από το 2010, τότε θα απολογηθώ».
Κάποιες σκέψεις για το συγκεκριμένο ζήτημα: Προφανώς και υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις σημαντικής μείωσης τιμών σε συγκεκριμένους τομείς τα προηγούμενα χρόνια. Πολύ πρόχειρα μπορώ να σκεφθώ τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και το κόστος τού ίντερνετ.
Σε κάθε περίπτωση, η επισήμανση τού κ. Βασιλάκη για τη μείωση κατά 40% των τιμών στα αεροπορικά εισιτήρια μέσα σε μία δεκαετία δεν λέει όλη την αλήθεια. Και τούτο διότι αποσιωπά την περίοδο που Aegean Αirlines και Olympic Air (όταν η δεύτερη είχε περάσει, αρχικά, στα «χέρια» της MIG του Ανδρέα Βγενόπουλου) είχαν πολύ έντονο ανταγωνισμό μεταξύ τους, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι εξόχως ελκυστικές σε μία προσπάθεια των δύο εταιρειών να κερδίσουν μεγαλύτερο ποσοστό της «πίτας» όχι μόνο στις πτήσεις εσωτερικού, αλλά ακόμη και στις πτήσεις εξωτερικού.
Σε αυτά, θα πρέπει να προστεθεί και κάτι ακόμη, που είπε, στη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Βασιλάκης για τις μειωμένες τιμές: «… είτε αυτό συνέβη γιατί ήρθε η Ryanair, είτε συνέβη γιατί μπήκαμε στην κρίση και πουλήσαμε με χαμηλότερους ναύλους…».
Παραδέχθηκε, δηλαδή, ότι η μείωση των τιμών επήλθε είτε λόγω του ανταγωνισμού, μετά την είσοδο της Ryanair στη γραμμή των Χανίων με πτήσεις και εσωτερικού (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) είτε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των δυσμενών επιπτώσεων που είχε στην πλειονότητα των πολιτών.
ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;
Αναφορικά με τη φετινή τουριστική χρονιά (που για τα Χανιά μοιάζει, εν πολλοίς, χαμένη), ο κ. Βασιλάκης, απαντώντας σε ερώτηση -στη διάρκεια της σύσκεψης- για το πώς προετοιμάζεται η Aegean, σημείωσε ότι «ένας οργανισμός πρέπει να προετοιμάζεται για το βασικό σενάριο, μία μικρή σταδιακή ανάκαμψη. Βλέπουμε ένα 30% δραστηριότητας, μπορεί να προκύψει 35%, μπορεί να υπάρξει και 25%… Όλοι πιστεύουμε πως ό,τι έχουμε θα είναι last minute. Η επέκταση της περιόδου είναι ένα ζητούμενο. Αν υπάρξουν αλλαγές, μπορούμε να προσαρμοστούμε κι εμείς και οι άλλοι… Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε είναι το μπρος πίσω προς τα κάτω. Το μπρος πίσω προς τα πάνω είναι ένα καλό πρόβλημα. Το άλλο είναι ένα κακό πρόβλημα».
Το σημαντικότερο, όμως, που είπε ο Πρόεδρος της Aegean είναι ότι υποστήριξε την ανάγκη μείωσης των τελών στα αεροδρόμια, στο πλαίσιο μίας συμφωνίας μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών που τα διαχειρίζονται. Μείωση «για όλες τις εταιρείες», όπως ανέφερε στη διάρκεια της σύσκεψης.
«Άρα η τιμολογική πολιτική γενικά της Fraport, όπως ορίστηκε από τη σύμβαση που έκανε με το ελληνικό κράτος είναι μια χαρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα επόμενα δύο χρόνια που θα είναι χρόνια ανάκαμψης, τόσο το αεροδρόμιο της Αθήνας όσο και τα αεροδρόμια που ανήκουν στο κράτος ακόμα, του Ηρακλείου, παραδείγματος χάρη, ή και τα αεροδρόμια της Fraport, δεν θα μπορούσαν να εξετάσουν σε συνεργασία με το ελληνικό κράτος με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια πολιτική επανάκαμψης, ανάκαμψης της αγοράς. Αυτό, όμως, είναι κάτι που χωρίς τη συνεργασία με το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να το κάνει κανείς παραχωρησιούχος μόνος του», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλάκης.
ΥΓ.: Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο διευθυντής Ναυλωμένων Πτήσεων της Aegean Κώστας Ταρνατώρος γνωστοποίησε ότι η Aegean έχει επισημάνει στους μεγάλους Tour Operators που δραστηριοποιούνται στη σκανδιναβική αγορά ότι «… ακόμα και για το υπόλοιπο της σεζόν είμαστε εδώ. Τους έχουμε βοηθήσει ήδη με χαμηλότερες τιμές που τους έχουμε δώσει και τους έχουμε πει, επίσης, ότι θα τους δώσουμε ακόμα χαμηλότερες τιμές εάν μπουν στη διαδικασία να κάνουν μία επέκταση της σεζόν το Νοέμβριο».
1 Σχόλιο
Αυτό επίσης που δεν μας είπε ο κ. Βασιλάκης είναι για το σύμπλεγμα Aegean – Hertz – Lufthansa – Tui – Fraport οι οποίοι ενδιαφέρο0νται μόνο για τα μεγάλα ξενοδοχεία και τα all inclusive. Όλοι οι άλλοι είναι απέναντι, ενοικιαστικά αυτοκίνητα, airbnb, μαγαζιά, εστιατόρια, καφέ, ενοικιαζόμενα δωμάτια κλπ, κλπ. Επίσης δεν μας είπε για τα εκατομμύρια που χρόνια πληρώνει το ελληνικό κράτος για διαφήμιση υπέρ των tour operator και όλων όσων φέρνουν κόσμο μαζικά με βραχιολάκια. Τέλος δεν μας είπε ότι τα χρόνια που πετούσε η Ryanair η πληρότητα ήταν συντριπτικά υπέρ της Ryanair γιατί πολύ απλά είχαν φθηνότερα εισιτήρια, ενώ κάθε τριήμερο, γιορτές, Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι, μπορούσαν οι Χανιώτες και έκαναν διακοπές σε Κύπρο, Ιταλία, Πολωνία και όπου αλλού πετούσε η Ryanair.