Ντόρα: Καθοριστικός ο ρόλος του ΟΑΚ στην ανάπτυξη της Κρήτης

Καθοριστικός είναι ο ρόλος του ΟΑΚ στην αναπτυξιακή πορεία της Κρήτης τα επόμενα χρόνια, όπως τόνισε σήμερα η βουλευτής Χανίων της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Οργανισμού στην Αγιά και συμμετείχε σε -κεκλεισμένων των θυρών- συνάντηση με τη συμμετοχή της Διοίκησης και αυτοδιοικητικών.

Αμέσως μετά το πέρας της συνάντησης, η κα Μπακογιάννη, μιλώντας στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, σημείωσε ότι “είχαμε μια πολύ μεγάλη ενημερωτική σύσκεψη για τα έργα της Κρήτης με όλο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΚ. Όπως ξέρετε, εγώ θεωρώ ότι ο ΟΑΚ είναι ένα βασικό αναπτυξιακό εργαλείο για την Κρήτη. Έχει πάρα πολύ ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια, έχουν φύγει αρμοδιότητες από τον ΟΑΚ, αρμοδιότητες για τις οποίες η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα επιστραφούν λίαν συντόμως, δηλαδή με νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή”, είπε χαρακτηριστικά και τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της ΕΥΔΕ Κρήτης – Δωδεκανήσου, που επανασυστάθηκε πριν από λίγα χρόνια με την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τον Οργανισμό.

Η κα Μπακογιάννη τόνισε, αμέσως μετά, ότι “έχουμε μια πολύ μεγάλη πρόκληση μπροστά μας. Η πρόκληση αυτή, τα 32 δισεκατομμύρια τα οποία έρχονται στην Ελλάδα μετά την κρίση του κορωνοϊού. Για μας, για την Κρήτη, αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. Διότι η Κρήτη χρειάζεται, πλην του ΒΟΑΚ -για τον οποίο δεν χρειάζεται να σας πείσω- και άλλου είδους έργα υποδομής, τα οποία είναι πάρα πολύ βασικό να ωριμάσουν γρήγορα για να μπορέσουν να ενταχθούν σε αυτό το νέο πρόγραμμα. Μας περιμένει, δηλαδή, πάρα πολλή δουλειά. Και σε αυτή τη δουλειά ο ρόλος του ΟΑΚ θα είναι καθοριστικός. Διότι υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία, εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό, έχει πάρει μια νέα πνοή, όπως ξέρετε, τον τελευταίο καιρό, και ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εργαλείο στον μέγιστο δυνατό βαθμό για να μπορέσουμε και να ωριμάσουμε μελέτες και να προχωρήσουμε στην εκτέλεση των έργων πάρα πολύ γρήγορα”.

Η κα Μπακογιάννη δήλωσε “ιδιαιτέρως ευχαριστημένη” κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι “η νέα Διοίκηση του ΟΑΚ έχει έναν ιδιαίτερο δυναμισμό και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και να τρέξει. Εχθρός μας είναι ο χρόνος. Τον χρόνο πρέπει να κερδίσουμε. Πρέπει να κερδίσουμε τα χαμένα χρόνια που έχουμε αφήσει πίσω μας για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτά τα έργα -ιδιαίτερα σήμερα που τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και θα περάσουμε ένα πολύ δύσκολο 2020- και να μπορέσουμε και σε επίπεδο δημοσίων έργων να δώσουμε κίνηση στην αγορά”.

Ερωτηθείσα για τις προτεραιότητες, πλην του ΒΟΑΚ, σε ό,τι αφορά στα έργα υποδομής στην Κρήτη, που συζητήθηκαν στη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στα μεγάλα φράγματα, “τα οποία είναι καθοριστικά και πρέπει να προχωρήσουν” και πρόσθεσε ότι “είναι και μικρότερα έργα, τα οποία αφορούν Δήμους. Σήμερα κλείνει η δημοπράτηση αυτού του μεγάλου έργου στον Δήμο Πλατανιά για τη διαχείριση των λυμάτων. Εγώ”, συνέχισε η Βουλευτής της ΝΔ, “είμαι ένας ανυπόμονος άνθρωπος και θέλω πάντοτε να προχωρούν με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό, αλλά βέβαια πάντοτε μέσα στα πλαίσια του νόμου και της απαραίτητης διαφάνειας, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία αμφισβήτηση για την ποιότητα των έργων αλλά και τη σωστή εκτέλεσή τους”.

Η ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Κληθείσα να σχολιάσει την τουριστική καμπάνια για την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό, η κα Μπακογιάννη είπε ότι “ήμουν εδώ στα Χανιά και παρακολούθησα τη συζήτηση. Τον δημόσιο διάλογο ο οποίος έγινε για την καμπάνια. Και θέλω να σας κάνω μια δήλωση πολύ συγκεκριμένη. Εάν καταντήσουμε σε αυτή τη χώρα με τις ωραιότερες ακρογιαλιές του κόσμου, να ονομάζουμε μια δική μας ακρογιαλιά, ακρογιαλιά της Κροατίας, κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Και προκαλώ τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μια προσπάθεια. Υπάρχει πεδίο αντιπολίτευσης, λαμπρό. Μπορεί να κάνει αντιπολίτευση πάνω σε συγκεκριμένα πράγματα που να είναι αλήθειες. Δεν χρειάζεται να καταλήγει σε ιστορίες περί Κροατίας για να κάνει την αντιπολίτευσή του”.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Τέλος, ερωτηθείσα αναφορικά με τις νέες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας και προσωπικά του προέδρου Ερντογάν, η κα Μπακογιάννη είπε ότι “ο Ερντογάν είναι πιεσμένος πολύ αυτό τον καιρό. Πιεσμένος ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, δηλαδή Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία. Πιεσμένος και από πλευράς οικονομικής κατάστασης μέσα στην Τουρκία. Αναζητά, λοιπόν, στηρίγματα. Κατά την άποψή μου θα στραφεί προς την Ευρώπη και κάνει τη γνωστή τουρκική λογική του παζαριού. Έχει να κάνει με μία νέα πραγματικότητα, που είναι ότι η Ευρώπη ενωμένη στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας…”, σημείωσε η κα Μπακογιάννη, κάνοντας λόγο για “λεονταρισμούς”, ενώ αναφερόμενη στο θέμα της Αγιάς Σοφιάς επισήμανε ότι “δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα ο κ. Ερντογάν, έχει να κάνει με την UNESCO. Η UNESCO έχει κηρύξει μνημείο την Αγιά Σοφιά και ως μνημείο της UNESCO αντιμετωπίζει παγκοσμίως. Άρα, ας κάνει καλά με την παγκόσμια κοινότητα”.

Δείτε όλα όσα δήλωσε σήμερα, μετά το πέρας της συνάντησης στον ΟΑΚ, η κα Ντόρα Μπακογιάννη…

Ο ΑΡΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Άρης Παπαδογιάννης επεσήμανε ότι ο ΟΑΚ μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και “θέλει να ξαναβάλει την Κρήτη στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας”, ενώ καυτηρίασε τη στάση της προηγούμενης κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για προσπάθεια “αποδόμησης και απαξίωσης του ΟΑΚ τα προηγούμενα χρόνια”.

Ο κ. Παπαδογιάννης ευχαρίστησε την κα Μπακογιάννη για τη στήριξή της στον ΟΑΚ και τόνισε χαρακτηριστικά ότι “θα συνεχίσω να τη ζαλίζω, όπως το κάνουμε μέχρι σήμερα, γιατί βοηθάει πάρα πολύ και αποφασιστικά τον Οργανισμό”.

Παράλληλα, σημείωσε ότι στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησης, “τονίσαμε τον παγκρήτιο χαρακτήρα του Οργανισμού και της δώσαμε έναν κατάλογο με προτεραιότητες που έχουμε βάλει και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα για θέματα όπως η μεταφορά των αρμοδιοτήτων, η οικονομική ενίσχυση του ΟΑΚ, η αντιμετώπιση άλλων βασικών ζητημάτων και η προώθηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων”.

Δείτε όλα όσα δήλωσε ο κ. Άρης Παπαδογιάννης…

Τέλος, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης Γιάννης Κουράκης, αναφερόμενος στον ρόλο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης εμφανίστηκε υπέρ της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων του, άρα όχι υπέρ της διατήρησης της ΕΥΔΕ Κρήτης – Δωδεκανήσου, τονίζοντας ότι με βάση την αρχή της εγγύτητας και της επικουρικότητας ο ΟΑΚ μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην αναπτυξιακή προοπτική του νησιού…

Δείτε όλα όσα δήλωσε ο κ. Γιάννης Κουράκης…

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή