Δ.Σ. Χανίων | «Εκρηκτική», με βαριές κατηγορίες, η συζήτηση για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ (βίντεο)

Επεισοδιακή, με στιγμές πολύ μεγάλης έντασης, «βαριές» κατηγορίες και λεκτικές… ακροβασίες στα όρια αλλά και εκτός ορίων, ήταν η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, κατά τη διάρκεια της πολύωρης συζήτησης -χωρίς τη λήψη απόφασης- για το θέμα του οικοπέδου της ΑΒΕΑ στην περιοχή της Νέας Χώρας, ιδιοκτησίας της εταιρείας «Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.», θυγατρικής της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.

Η έναρξη της συζήτησης δεν προδίκαζε, ωστόσο, όλα όσα θα επακολουθούσαν.

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, λαμβάνοντας, αρχικά, τον λόγο χρησιμοποίησε πολύ ηπιότερη ρητορική, συγκριτικά με το παρελθόν, σε ό,τι αφορά στα «Κρητικά Ακίνητα» και την Τράπεζα Χανίων.

«Αυτή τη συζήτηση τη θεωρώ ως την πιο σημαντική που διαχειριζόμαστε αυτή τη στιγμή. Για οτιδήποτε δεν κάνουμε ή δεν αποφασίσουμε ως Δημοτικός Συμβούλιο, στο μέλλον κάποια άλλη Δημοτική Αρχή έχει την ευχέρεια να το πράξει. Αν το συγκεκριμένο ακίνητο δεν περιέλθει τώρα στην ιδιοκτησία του Δήμου δεν θα περιέλθει ποτέ. Και κανένα παραλιακό ακίνητο στη συγκεκριμένη επιβαρυμένη περιοχή δεν θα περιέλθει ποτέ στην ιδιοκτησία του Δήμου».

Ο κ. Σημανδηράκης σημείωσε ότι στόχος είναι «να μπορέσουμε όλοι να υπερασπιστούμε την κοινή απόφαση που πήραμε και να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε την κοινή απόφαση που πήραμε. Σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα, το σύνολο των δημοτικών συμβούλων αποφάσισε ομόφωνα την κατεύθυνση που θα κινηθεί ο Δήμος. Και η κατεύθυνση ήταν ξεκάθαρη: να φροντίσει ο Δήμος με τις κατάλληλες κινήσεις να περιέλθει στην ιδιοκτησία του. Με αφετηρία τη συγκεκριμένη ομόφωνη απόφαση, η Δημοτική Αρχή, με την Υπηρεσία Δόμησης και τη Νομική Υπηρεσία, έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από τη διαδικασία για να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Δήμου το συγκεκριμένο ακίνητο. Το συγκεκριμένο είναι το μοναδικό προσφερόμενο ακίνητο στο οικοδομικό τετράγωνο που συζητάμε, αλλά και από την έρευνα που έχουμε κάνει είναι και το μοναδικό ακίνητο που διατίθεται στην περιοχή», είπε ο Δήμαρχος Χανίων.

Ακολούθως, ανέφερε ότι «τα βήματα για να περιέλθει οποιοδήποτε ακίνητο στην ιδιοκτησία του Δήμου είναι να προχωρήσουμε σε διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού. Να καλέσουμε τον ιδιοκτήτη. Έχει ένα όριο όσον αφορά τη διαπραγματευτική διαδικασία, που είναι το ύψος της αντικειμενικής ύψης, που προσδιορίζεται από τους σχετικούς πίνακες της Εφορίας. Προσκαλέσαμε τα “Κρητικά Ακίνητα” μέσω ενός εγγράφου της Υπηρεσίας Δόμησης, την επιμέλεια του οποίου είχε η Νομική μας Υπηρεσίας. Τα “Κρητικά Ακίνητα” απάντησε ότι η πρόσκληση δεν έγινε με τον τρόπο που εθωρούσε δόκιμη η δική της Νομική Υπηρεσία κι έτσι δεν προσήλθε. Ολοκληρώσαμε τη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, χωρίς να έχουμε μία συμφωνία. Το επόμενο βήμα είναι να κινηθούμε δικαστικά για τον καθορισμό τιμής μονάδας για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία».

Στη συνέχεια, ο κ. Σημανδηράκης αναφέρθηκε στις ενέργειες των «Κρητικών Ακινήτων», σημειώνοντας ότι «προσέφυγε κατά της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απεφάνθη ότι απορρίπτει ως απαράδεκτη την προσφυγή κι εξήγησε το σκεπτικό. Στη συνέχεια τα “Κρητικά Ακίνητα” προσέφυγαν στην Επιτροπή του Άρθρου 152. Η απόφαση δικαίωσε την προσφυγή των Κρητικών Ακινήτων και μάλιστα και τα τρία μέλη της Επιτροπής, μία δικηγόρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων κι ένας εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης, ο κ. Κουκιανάκης, έκαναν αποδεκτή την προσφυγή. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι κακώς η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης δεν εξέτασε την προσφυγή των Κρητικών Ακινήτων. Και μένει εκεί. Μπαίνει σε κάποια θέματα ουσίας, όμως στην απόφαση αυτή δεν αμφισβητείται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Δεν επιστρέφει το θέμα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης. Δηλαδή η Αποκεντρωμένη δεν επανεξετάζει την προσφυγή των Κρητικών Ακινήτων. Προχωράμε στην υλοποίηση μιας απόφασης που και πολιτικά είναι ισχυρή, διότι είναι ομόφωνη, και νομικά δεν έχει προσβληθεί. Είμαστε πεπεισμένοι για την επιτυχή έκβαση της προσπάθειας. Αν προκύψει μία διαφορετική στάση των “Κρητικών Ακινήτων”, αυτό θα συνεκτιμηθεί και θα τεθεί υπόψιν των δημοτικών συμβούλων», σημείωσε ο κ. Σημανδηράκης.

Ακολούθησε διαδικασία κατάθεσης ερωτήσεων από δημοτικούς συμβούλους, τόσο προς τη Δημοτική Αρχή, όσο και προς τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου, τα στελέχη της οποίας παραβρίσκονταν στον χώρο συνεδρίασης, στον δεύτερο όροφο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.

Μεταξύ των ερωτήσεων που τέθηκαν, από τον Κώστα Πρωτοπαπαδάκη και τον Δημήτρη Λειψάκη, ήταν αν ο Δήμος Χανίων έχει αποσύρει από την Τράπεζα Χανίων το σύνολο των διαθεσίμων που διατηρούσε σε αυτήν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό έγινε για λόγους «εκδίκησης», με δεδομένη την εκκρεμότητα που υπάρχει για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ. Για ποσό 4 εκατ. ευρώ έκανε λόγο ο κ. Πρωτοπαπαδάκης, για 6 εκατ. ευρώ μίλησε ο κ. Λειψάκης.

Ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Χανίων Ευγένιος Αρετάκης σημείωσε ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, τον Σεπτέμβριο του 2019, για την επανυπολή ρυμοτομικού βάρους, είναι γνωμοδοτική καθώς την τελική απόφαση τη λαμβάνει το αρμόδιο Υπουργείο και εκδίδεται με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος. Απαντώντας στις ερωτήσεις για το ποιο ακίνητο αφορούσε η πρόσκληση του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο κ. Αρετάκης ανέφερε ότι η εταιρεία δεν καλείται επί συγκεκριμένου ακινήτου. Αυτό που αφορά ο εξώδικος συμβιβασμός είναι ο καθορισμός τιμής μονάδας για το απαλλοτριούμενο ακίνητο. Ο Δήμος κάλεσε την εταιρεία για να γίνει μία προσπάθεια εξωδικαστικής επίλυσης. Υπήρχε μία άρνηση από την εταιρεία να προσέλθει, οπότε θα προχωρήσει η διαδικασία όπως προβλέπει ο νόμος, συνέχισε ο κ. Αρετάκης.

Ο ίδιος τόνισε ότι η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. Χανίων περί επανυποβολής ρυμοτομικού βάρους είναι σαφώς εν ισχύ και τη διαδικασία αυτή συνεχίζει ο Δήμος, ασκώντας όλα τα ένδικα βοηθήματα που πιθανόν θα χρειαστεί να ασκήσει. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η Επιτροπή του Άρθρου 152 έφτασε στον Δήμο Χανίων στις 5 Μαρτίου, ενώ στις 12 Μαρτίου υπήρξε η απόφαση για το κλείσιμο των δικαστηρίων. Συνεπώς αυτό το διάστημα δεν μπορούσε να γίνει καμία περαιτέρω ενέργεια είτε για διεκδίκηση ακινήτου είτε για την προσβολή αποφάσεων διοικητικών αρχών. Προφανώς δεν συμφωνούμε με κάποια σημεία της απόφασης της Επιτροπής του Άρθρου 152… Η Επιτροπή του Άρθρου 152 ακύρωσε την άρνηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης να εξετάσει την προσφυγή των «Κρητικών Ακινήτων». «Λέει ότι κατάργησε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων; Αν το λέει, καταθέτω το πτυχίο μου…». Οι σκέψεις που αναφέρονται στην απόφαση είναι έμμεσες, τις λαμβάνουμε υπόψιν, αν χρειαστεί ο Δήμος θα ασκήσει τα ένδικα βοηθήματα που προβλέπονται, είπε ο κ. Αρετάκης.

Ο αντιδήμαρχος Χανίων Νίκος Χαζιράκης ανέφερε ότι «κάποια σημεία της απόφασης της Επιτροπής του Άρθρου 152 μάς θίγουν, παρόλο που δεν επηρεάζουν την απόφαση. Θα προσβληθεί και από εμάς η απόφαση αυτή. Πιστεύουμε ότι θα γίνει και από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Είμαστε στη διαδικασία να καταθέσουμε την αγωγή. Θεωρώ ότι η Τράπεζα μπορούσε να διατυπώσει όποιες επιφυλάξεις, αλλά μπορούσε να έρθει για να συζητήσουμε για την απόπειρα συμβιβαστικής επίλυσης διαφοράς… Εγώ συνέταξα το δεύτερο έγγραφο που υπογράφει ο Δήμαρχος Χανίων για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό».

Για «πλήρεις και τεκμηριωμένες απαντήσεις από τους νομικούς μας και τον κ. Χαζιράκη» έκανε λόγο, αμέσως μετά, ο κ. Σημανδηράκης, λέγοντας ότι η Δημοτική Αρχή δεν ενδιαφέρεται για εφήμερες παρεμβάσεις καθημερινότητας, που θα μπορούσε να κάνει με τα δεσμευμένα 4,5 εκατ. ευρώ, αλλά στοχεύει σε κάτι πολύ σημαντικότερο. «Κάποιοι έχουν πετάξει αρκετή λάσπη σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται. Όσο και αν έχουν προσπαθήσει διάφοροι να βάλουν ένα γκρίζο σε αυτή την προσπάθεια. Μετά από μερικές δεκαετίες κανείς δεν θα θυμάται εμάς, και τα χρήματα που θα έχουν δοθεί, αλλά θα απολαμβάνει τον χώρο», πρόσθεσε ο κ. Σημανδηράκης, λέγοντας ότι τα πράγματα είναι «τόσο απλά, χωρίς κανένα δράμα από πίσω».

Και συνέχισε: «Εξανίσταμαι σήμερα όταν ακούω μία επιθυμία, μία απόφαση της Επιτροπής του Άρθρου 152 να καταστήσει ανενεργή μία ομόφωνη του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Αν τα καταφέρουμε, θα είναι μία μεγάλη νίκη. Καλώ κι εσάς και την Τράπεζα Χανίων να το λήξουμε στα σύντομα χρονικά περιθώρια που έχουμε, στο πλαίσιο ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού, απόφαση που θα επικυρώσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα συνεχίσουμε…», είπε ο Δήμαρχος Χανίων και επιτέθηκε στον δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη, ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση της Ετιροπής του Άρθρου 152 ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ Κρήτης.

«Ο κ. Κουκιανάκης ήταν υπερασπιστής των Δήμων στη συγκεκριμένη Επιτροπή. Είναι εκπρόσωπος της ΠΕΔ στη συγκεκριμένη Επιτροπή. Λειτουργεί εν ονόματι των Δήμων, χωρίς νομική δέσμευση για το τι θα επιλέξει να κάνει. Και γι’ αυτόν τον λόγο, η Επιτροπή αυτή δεν είναι από νομικούς. Ούτε καν δικαστικούς. Η Επιτροπή αυτή έχει συσταθεί για να μπορεί να έχουν φωνή και ισχύ οι πολιτικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Και ως τέτοιος εξουσιοδοτήθηκε από την ΠΕΔ να πάει. Ως η φωνή της πολιτικής ισχύος των Δημοτικών Συμβουλίων. Γι’ αυτό, όχι συγνώμη δεν πρέπει να του ζητήσουμε, αλλά το γεγονός ότι υπάρχει έστω αυτό το αρνητικό δεδομένο απέναντι στον Δήμο Χανίων κι έχει προέλθει από ένα αυτοδιοικητικό όμορου Δήμου, θ’ αποτελέσει ένα αρνητικό παράδειγμα στο μέλλον, λειτουργίας και σεβασμού και πολιτικής και αυτοδιοικητικής δεοντολογίας. Και μαζί με αυτόν, θ’ αποτελεί ένα αρνητικό παράδειγμα στους όποιους υπερασπιστές του υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και λυπάμαι πραγματικά που υπήρξε απόφαση και ψήφος αυτοδιοικητικού που έφτυσε κυριολεκτικά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κι έχει εδώ μέσα κάποιους που ζητάνε από πάνω να του πούμε και συγνώμη. Ντροπή, λοιπόν, στον κ. Κουκιανάκη και ντροπή στους υπερασπιστές που έχει εδώ μέσα», είπε ο κ. Σημανδηράκης, με τα πυρά του να στοχεύουν πρωτίστως τον Μανώλη Κεμεσίδη, ο οποίος λίγο νωρίτερα είχε αναφέρει ότι από τη στιγμή που η απόφαση της Επιτροπής του Άρθρου 152 δεν αναιρεί την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, ο κ. Σημανδηράκης οφείλει να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Κουκιανάκη.

Η συγκεκριμένη αναφορά προκάλεσε την αντίδραση δημοτικών συμβούλων, μεταξύ των οποίων και του κ. Πρωτοπαπαδάκη, με τον Δήμαχοο Χανίων να του λέει: «Εσείς είστε υπερασπιστής των “Κρητικών Ακινήτων”, μην κάνετε και τον υπερασπιστή του κ. Κουκιανάκη”. Η συγκεκριμένη «βαριά» κατηγορία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Πρωτοπαπαδάκη, ο οποίος σηκώθηκε όρθιος κι επιτέθηκε λεκτικά στον κ. Σημανδηράκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι ρίχνει «λάσπη στον ανεμιστήρα». «Εγώ δεν έχω ούτε μία μετοχή στην Τράπεζα και στα “Κρητικά Ακίνητα”. Αύριο θα κάνω αγωγή…».

«Προφανώς και δεν είστε άνθρωπος των “Κρητικών Ακινήτων”. Για τη ρητορική σας μίλησα. Πολιτική κρίση ήταν», σχολίασε ο κ. Σημανδηράκης, με το κλίμα στην αίθουσα να έχει δυναμιτιστεί πλήρως.

Ο Μανώλης Κεμεσίδης πήρε τον λόγο, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Δήμαρχος δεν σέβεται κανέναν εδώ μέσα. Αν ήμουν στην Επιτροπή του Άρθρου 152 θα έκανα το ίδιο με τον κ. Κουκιανάκη, γιατί γνωρίζω ότι δεν ακυρώνω την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Ο κ. Σημανδηράκης ακυρώνει το νομικό σύμβουλο του κράτους, ακυρώνει τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, που συμμετέχουν στην ίδια Επιτροπή, ακυρώνει τους πάντες και ό,τι πει αυτός. Παιδιά, μη μιλάτε. Μάλλον έχουμε άλλο καθεστώς εδώ μέσα. Ό,τι πει αυτός. Γνωρίζει ότι θα χάσει την αγωγή αν την κάνει. Δεν μπορεί συνέχεια να μιλάει με αυτό το υφάκι…».

«Αυτό το θέμα δεν αφορά πια το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Αφορά τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου Χανίων. Παρακαλώ να μην το ξαναφέρετε παρά μόνο για ενημέρωση της τελικής του έκβασης», σχολίασε ο Γιώργος Γεωργακάκης, ζητώντας να πέσουν οι τόνοι.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Τάσος Αλόγλου σημείωσε ότι «τα θέματα δεοντολογίας και ηθικής είναι πολύ σοβαρά. Αφήνουν υπονοούμενα ότι χειριστήκαμε πολιτικά τα διαθέσιμα που έχει ο Δήμος Χανίων στην Τράπεζα Χανίων προκειμένου να εκδικηθούμε για το θέμα του οικοπέδου ΑΒΕΑ. Είναι ανήθικο, είναι γελοία αυτή η τοποθέτηση. Ο Δήμος Χανίων με παλιότερη απόφαση μπορεί να έχει ταμειακά διαθέσιμα 4 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Χανίων. Ο Δήμος Χανίων είναι πελάτης όλων των Τραπεζών και οφείλει να προασπίζεται τα συμφέροντά του. Υπάρχει νομικό πλαίσιο, που τελεσίδικα πλέον ορίζει και επιβάλλει στους Δήμους να διατηρούν το σύνολο των χρημάτων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος και να διαθέτουν τα χρήματα που χρειάζονται για την καθημερινότητά τους στις άλλες τράπεζες. Ανάλογα με τις ανάγκες τους σε δεκαπενθήμερη βάση, με λογαριασμούς όψεως, κάνουν μεταφορές χρημάτων προς τις υπόλοιπες τράπεζες. Ο Δήμος Χανίων είχε επιτόκιο πάνω από 1,5% στην Τράπεζα Χανίων τον Σεπτέμβριο. Ξέρετε πόσο είναι τώρα το επιτόκιο όψεως; Είναι 0,10%. Στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι 1,50%. Σε ποια τράπεζα θα θέλατε να έχετε τα λεφτά σας; Σε καμία περίπτωση δεν έχει γίνει ανάληψη από την Τράπεζα της Ελλάδος προς άλλη τράπεζα, συστημική ή όχι».

Ακολούθησε νέα ένταση, με τον Γρηγόρη Αρχοντάκη να «εκρήγνυται» για το έντονο ύφος του κ. Αλόγλου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιάννης Φραγκάκης. «Να μιλάτε πιο όμορφα», σημείωσαν.

«Ζητώ συγνώμη αν ο τόνος μου ήταν λίγο έντονος. Αν η τοποθέτησή μου τους κάλυψε να αποκαταστήσουν στη δική τους τοποθέτηση το υπονοούμενο που άφησαν», σχολίασε ο κ. Αλόγλου.

«Μας καλύψατε απόλυτα. Τα καφενεία δεν τα καλύψατε», σχολίασε ο κ. Λειψάκης.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης, ο οποίος όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα προσπαθούσε να μην τιναχθεί στον «αέρα» η συνδρίαση, σημείωσε, απευθυνόμενος στους κυρίους Πρωτοπαπαδάκη και Λειψάκη ότι «θα έπρεπε να έχετε ζητήσει, όπως έχετε δικαίωμα, ενημέρωση από τον κ. Αλόγλου για τα ταμειακά διαθέσιμα».

«Εγώ ζητάω να πάρει τώρα τα ταμειακά διαθέσιμα τα ημερήσια, να τα καταθέσει στα πρακτικά. Είναι θέμα εκτύπωσης πέντε λεπτών. Να τα φέρει η προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας», ζήτησε ο κ. Πρωτοπαπαδάκης.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αντιδημάρχου Ελένης Ζερβουδάκη. «Αυτό που γίνεται τόση ώρα είναι εμπαιγμός, είναι ηθική διαστροφή».

Ο Άρης Παπαδογιάννης επισήμανε: «Πρόκειται περί ενός δυναμικού θέματος που εξελίσσεται και από τις σημερινές ενημερώσεις δεν είδα καμία ουσιαστική πρόοδο. Ειλικρινά διερωτώμαι αν θα έπρεπε να έρθει εδώ και να δημιουργήσει αυτή την κατάσταση. Όταν αυτό το θέμα ήρθε στο Δ.Σ. Χανίων και η δική μας παράταξη στα δύο σκέλη υποστηρίξαμε το πρώτο. Και τονίσαμε ότι ο δημόσιος χώρος θα πρέπει να αποδίδεται στους πολίτες. Ούτε έχουμε αλλάξει άποψη, ούτε θα αλλάξουμε άποψη. Το δεύτερο σκέλος που αφορούσε τη δικαστική διαδικασία δεν το ψηφίσαμε, γιατί είχαμε ενστάσεις. Είχαμε επισημάνει ότι βάζει τον Δήμο σε μία διδικασία μακροχρόνιας διαμάχης που μόνο καλό δεν θα επιφέρει στον Δήμο. Αυτό υποστηρίζουμε και σήμερα. Να γίνει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους και να βρεθεί μία λύση που θα συμβάλλει στη δικαστική απεμπλοκή του Δήμου. Το θέμα των δημόσιων χώρων δεν σταματά στη Νέα Χώρα. Είχα επισημάνει το θέμα της Χαλέπας, όπου προβλέπεται αθλητικό κέντρο. Τι γίνεται εκεί; Κύριε Δήμαρχε θεωρώ ότι δεν έγινε κάτι εσκεμμένα. Ο κ. Κουκιανάκης, ακούγοντας τους άλλους δύο, που είναι ειδήμονες, δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Βγάλατε ίσως μια πίκρα, αλλά μην αδικούμε τον κ. Κουκιανάκη, μη διατυπώνουμε αιχμές για τον κ. Κουκιανάκη και τον κάθε κ. Κουκιανάκη, όταν μάλιστα απουσιάζει από την αίθουσα».

Ο Ευτύχης Δαμιανάκης σημείωσε: «Είναι ένα από τα σοβαρότερο που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Η σημερινή συζήτηση έγινε με δική μου αποκλειστικά και ευθύνη και πρωτοβουλία. Η διαδικασία έφτασε, κατά νόμο, μέχρι το στάδιο της μη επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού. Το επόμενο στάδιο αφορά τον δικαστικό καθορισμό τιμής μονάδος. Είναι απαράδεκτο για κάθε προηγούμενη Δημοτική Αρχή, να έχει δεσμευτεί ένα ακίνητο το 1994 και να έρχεται για πρώτη φορά για ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων το 2019 επί δημαρχίας Βάμβουκα. Εγώ, λοιπόν, ήθελα να είστε ενήμεροι για όλη τη διαδικασία. Κάθε απόφαση πρέπει να είναι στο πλαίσιο των νόμων. Έχουμε ένα βαρύ ιστορικό για το θέμα, που αφορά το συμφέρον του Δήμου Χανίων. Έχει άποψη η Νομική Υπηρεσία που τη σέβομαι, αλλά έχω κι εγώ τη δική μου ευθύνη και άποψη. Και νομική άποψη. Η Επιτροπή του Άρθρου 152 δεν μπορεί εκ του νόμου να ακυρώσει απόφαση. Έκανε σκέψεις που δεν είναι προς το συμφέρον του Δήμου, θα τις βρούμε μπροστά μας. Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, που πάρθηκε τον περασμένο Σέπτεμβριο, είναι σε ισχύ. Κάθε πλευρά εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Αν περιμένουμε αποφάσεις δικαστηρίων, θα περιμένουμε πάνω από πέντε χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να προδικάσει μία δικαστική απόφαση. Βλέπω πολλά δυσμενή στοιχεία, με τον χρόνο που έχει επιβληθεί το ρυμοτομικό βάρος και με βάση τη νομολογία. Θεώρησα και πήρα και το βάρος της ευθύνης. Αν παίρναμε απόφαση θα ακυρώναμε κάθε ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης πριν από τη δικαστική διαδικασία. Λύση που πρέπει να βρεθεί πριν να είναι αργά. Πρέπει να βρούμε το βέλτιστο για το συμφέρον του Δήμου, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Αυτονοήτως, αν γίνει αίτηση εξωδικαστικού συμβιβασμού, θα πάει στο σύνολο του ακινήτου, όπως μου έχει πει και ο κ. Χαζιράκης».

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης υπογράμμισε: «Κύριε Πρόεδρε τα έχετε κουβεντιάσει με τον Δήμαρχο αυτά που είπατε; Αυτά που γίνονται τώρα τα είχαμε πει από τον Σεπτέμβριο. Σήμερα που μιλάμε είμαι πεπεισμένος ότι στο τέλος της θητείας σας δεν έχουμε τίποτα από αυτά αν το συνεχίσετε όπως το πάτε. Δεν βρίσκω κανένα λόγο να το συζητάμε σήμερα αυτό το θέμα. Ουσιαστικά κατάλαβα ότι αυτό έγινε για να τοποθετηθεί ο κ. Δαμιανάκης με έναν διαφορετικό τρόπο από αυτόν που είχε τοποθετηθεί στο παρελθόν. Εμείς δεν βλέπουμε να υπάρχει λόγος να συζητάμε το θέμα ξανά και ξανά, εκτός αν αλλάξει κάτι στο πολιτικό κομμάτι, που σε αυτή την περίπτωση είμαστε στη διάθεσή σας για να ψηφίσουμε κάτι διαφορετικό. Είμαι βέβαιος ότι υπάρχει πλήρης εμπλοκή και τότε θα μας πείτε ότι φταίει ο Αρχοντάκης, ο Πρωτοπαπαδάκης, ο Φραγκάκης, ο Λειψάκης, ο Κεμεσίδης, ίσως και ο Δαμιανάκης να φταίει τώρα».

Ο Τάσος Βάμβουκας υπερασπίστηκε, αρχικά, εμμέσως πλην σαφώς, τον κ. Κουκιανάκη, λέγοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ένας αυτοδιοικητικός στην Επιτροπή του Άρθρου 152 ψηφίζει εναντίον αποφάσεων Δημοτικών Συμβουλίων. Έχει γίνει και κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας».

Ακολούθως, ο κ. Βάμβουκας ανέφερε τα εξής: «Η λήψη απόφασης για το θέμα της άρσης ή μη της απαλλοτρίωσης του οικοπέδου της  ΑΒΕΑ τον Ιούλιο του 2019, έγινε κατόπιν σχετικής εισήγησης της Νομικής μας Υπηρεσίας. Σε αυτήν η υπηρεσία πρότεινε την ταχύτερη δυνατή λήψη απόφασης λόγω εκπνοής προθεσμιών και αρνητικού δεδικασμένου για τον Δήμο. Έχοντας στα χέρια μου αυτή την εισήγηση θεώρησα υποχρέωσή μου να επικοινωνήσω με τον νεοεκλεγέντα τότε Δήμαρχο τον οποίο και ρώτησα για την άποψή του. Ο κ. Σημανδηράκης τότε συμφώνησε για την άρση του ρυμοτομικού βάρους. Μάλιστα, του διευκρίνισα ότι θα εισηγούμην ό,τι αυτός έκρινε σωστό, και προθυμοποιήθηκε μάλιστα να στείλει ο ίδιος γραπτή επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο ότι συμφωνεί με τη συζήτηση και την άρση του βάρους. Από την πλευρά μου, τον ευχαρίστησα για την ευθύτητά του και τόνισα ότι δεν αμφισβητούσα την αξιοπιστία του ώστε να χρειάζομαι γραπτή συμφωνία εκ μέρους του. Θα μου αρκούσε να το αναφέρω δημόσια κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου, όπως και έγινε, χωρίς φυσικά να διαψευστεί από την πλευρά του. Αυτά για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και ακρίβειας της υπόθεσης. 

Σε ό,τι με αφορά, η αρνητική μου εισήγηση για αγορά του οικοπέδου βασίστηκε στη στάθμιση μετρήσιμων δεδομένων ωφέλειας για τον Δήμο Χανίων: 

Κατά πρώτον έλαβα υπ’ όψιν μου την αξιολόγηση οικοπέδων της περιοχής εκ μέρους αρμόδιας επιτροπής μηχανικών του Δήμου και νομικού συμβούλου, σχετικά την καταλληλότητά τους, για τον διπλό σκοπό δημιουργίας πάρκινγκ και αθλητικού χώρου. Σε αυτήν την έκθεση συγκρίθηκαν πέντε γειτονικά οικόπεδα και ως καταλληλότερο από άποψη κόστους αγοράς και εργασιών προέκυπτε οικόπεδο νοτίως του ίδιου οικοδομικού τετραγώνου με αντικειμενική αξία 1,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή ίσο με το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας του επίμαχου οικοπέδου που ανέρχεται στα 4,53 εκατ ευρώ. Αυτό θα μας έδινε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε καλύτερα τα χρήματα των Δημοτών. Παρά τη διαφωνία μας με τη συγκεκριμένη επιλογή εξαγοράς του οικοπέδου της εταιρείας “Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.”, ως παράταξη θεωρήσαμε ότι έπρεπε να δώσουμε στη Δημοτική Αρχή τη δυνατότητα να αλλάξει τον σχεδιασμό μας, προκειμένου να αποκτήσει η περιοχή πάρκινγκ και αθλητικές εγκαταστάσεις. Βασιστήκαμε βέβαια στην εκτίμηση της Δημοτικής Αρχής για δραστική μείωση του τιμήματος. Η υπόθεση, όμως, της απόκτησης του οικοπέδου στο μεταξύ διάστημα που μεσολάβησε, δεν φαίνεται ως τώρα να οδηγεί σε άμεση λύση και υπάρχουν σοβαρές νομικές  εμπλοκές, που καθιστούν αβέβαιο το αποτέλεσμα για τον Δήμο Χανίων.

Επαναλαμβάνω, λοιπόν, για μια ακόμα φορά προς τη Δημοτική Αρχή την πρότασή μας, να αλλάξει τακτική και είτε να υπάρξει συμβιβασμός, εφ όσον προκύψει δραστική μείωση του τιμήματος για την άμεση απόκτηση του οικοπέδου και όχι την μετάθεσή του στις δικαστικές καλένδες με αβέβαιο αποτέλεσμα, είτε να απεγκλωβιστεί άμεσα ο Δήμος από το συγκεκριμένο ακίνητο:

– Για να αποδεσμεύσουμε τα 4.500.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου.
– Γιατί με την παρέλευση του χρόνου χάνονται άλλες ευκαιρίες αγοράς οικοπέδων.
– Για να αποκτήσει η Νέα Χώρα πάρκινγκ και αθλητικό χώρο, ει δυνατόν εντός της θητείας αυτού του Δημοτικού Συμβουλίου».

Ο Γιάννης Σαρρής τόνισε ότι «από το 1995 το συγκεκριμένο τμήμα είχε το ρυμοτομικό βάρος. Το 2004 το αγόρασε η Τράπεζα, γνωρίζοντας ότι έχει το ρυμοτομικό βάρος και το 2010 η Τράπεζα προσφεύγει στα δικαστήρια. Το 2014, επί δημαρχίας Βάμβουκα, ασκήθηκε έφεση και τον Δεκέμβριο του 2015 τελεσιδίκησε η διαδικασία. Από το 1995 μέχρι το 2015 καμία Δημοτική Αρχή δεν έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο».

Ο κ. Σαρρής αναφέρθηκε σε όλο το ιστορικό και σε όσα έγιναν ή δεν έγιναν επί δημαρχίας Βάμβουκα (δείτε ΕΔΩ). Το οικόπεδο αυτό «είναι ακριβό και πολύτιμο για την κοινωνία. Εδώ και τώρα να ξεκαθαρίσουμε ότι θέλουμε το οικόπεδο αυτό για την κοινωνία. Θέλουμε να υπάρχει το ρυμοτομικό βάρος και να το αγοράσει ο Δήμος με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Εξακολουθούμε να στηρίζουμε την απόφαση του περασμένου Σεπτεμβρίου. Ενωμένοι πήραμε την απόφαση, ενωμένοι πρέπει να προχωρήσουμε, παρά τις επιφυλάξεις που μπορεί να έχουν ορισμένοι».

Ο Νίκος Βουρλάκης είπε ότι «βρίσκομαι σε μία δύσκολη θέση να συμμετέχω σε μία τέτοια συζήτηση, γιατί θεωρώ ότι υποβιβάζει τη διαδικασία. Σε προηγούμενη συνεδρίαση το θέμα είχε έρθει, αλλά αποσύρθηκε με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, με την Τράπεζα Χανίων να απειλεί εμμέσως πλην σαφώς τους δημοτικούς συμβούλους ότι θα τους κυνηγήσει δικαστικά αν πάρουν συγκεκριμένη απόφαση. Εμμένουμε στην αρχική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που λήφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο περί διεκδίκησης του οικοπέδου και απόδοσής του στην τοπική κοινωνία. Είναι θέμα της Δημοτικής Αρχής να διαχειρίζεται τα αποθεματικά του Δήμου όπως νομίζει».

Τέλος, ο Σεραφείμ Ρίζος είπε ότι «η Δημοτική Αρχή με αυτή την υπόθεση παίζει ένα στοίχημα. Είναι και ζήτημα γοήτρου. Το θέμα αφορά και την προσαρμογή σε ένα λαϊκό αίτημα. Ότι αυτό το παραλιακό μέτωπο δεν μπορεί να είναι ένα μέτωπο πολυκατοικιών και ότι η Νέα Χώρα χρειάζεται ελεύθερους χώρους που δεν τους έχει. Πουθενά σε εκείνη τη συζήτηση τον Σεπτέμβριο δεν χρησιμοποιήθηκε η λέξη εξωδικαστικός συμβιβασμός. Πρέπει να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της απόφασης που λάβαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο».

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο