«Τρικυμία εν κρανίω»

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων (10/6/2020), ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης επιτέθηκε με σφοδρότητα στον δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη.

Δεν ήταν η πρώτη φορά. Ανάλογη επίθεση, λίγο χαμηλότερης έντασης, είχε εξαπολύσει και παλαιότερα ο κ. Σημανδηράκης.

Ποιο ήταν το «έγκλημα» τού κ. Κουκιανάκη; Ότι ως εκπρόσωπος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης στην Επιτροπή του Άρθρου 152, υπερψήφισε την εισήγηση της προεδρεύουσας (της Επιτροπής), νομικής συμβούλου του κράτους Εβίτας Σαφαρή, αναφορικά με την προσφυγή που είχε καταθέσει η εταιρεία «Κρητικά Ακίνητα Α.Ε.» (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά). Όπως ακριβώς έπραξε και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Γιάννης Δασκαλάκης, ως μέλος της συγκεκριμένης Επιτροπής.

Είπε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση της 10ης Ιουνίου 2020 ο κ. Σημανδηράκης: «Ο κ. Κουκιανάκης ήταν υπερασπιστής των Δήμων στη συγκεκριμένη Επιτροπή. Είναι εκπρόσωπος της ΠΕΔ στη συγκεκριμένη Επιτροπή. Λειτουργεί εν ονόματι των Δήμων, χωρίς νομική δέσμευση για το τι θα επιλέξει να κάνει. Και γι’ αυτόν τον λόγο, η Επιτροπή αυτή δεν είναι από νομικούς. Ούτε καν δικαστικούς. Η Επιτροπή αυτή έχει συσταθεί για να μπορεί να έχουν φωνή και ισχύ οι πολιτικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Και ως τέτοιος εξουσιοδοτήθηκε από την ΠΕΔ να πάει. Ως η φωνή της πολιτικής ισχύος των Δημοτικών Συμβουλίων. Γι’ αυτό, όχι συγνώμη δεν πρέπει να του ζητήσουμε, αλλά το γεγονός ότι υπάρχει έστω αυτό το αρνητικό δεδομένο απέναντι στον Δήμο Χανίων κι έχει προέλθει από ένα αυτοδιοικητικό όμορου Δήμου, θ’ αποτελέσει ένα αρνητικό παράδειγμα στο μέλλον, λειτουργίας και σεβασμού και πολιτικής και αυτοδιοικητικής δεοντολογίας. Και μαζί με αυτόν, θ’ αποτελεί ένα αρνητικό παράδειγμα στους όποιους υπερασπιστές του υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και λυπάμαι πραγματικά που υπήρξε απόφαση και ψήφος αυτοδιοικητικού που έφτυσε κυριολεκτικά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κι έχει εδώ μέσα κάποιους που ζητάνε από πάνω να του πούμε και συγνώμη. Ντροπή, λοιπόν, στον κ. Κουκιανάκη και ντροπή στους υπερασπιστές που έχει εδώ μέσα».

Ας τα ξεμπερδέψουμε, γιατί ο Δήμαρχος Χανίων μάλλον πως τα έχει μπερδέψει στο μυαλό του:

1. Αν θεωρεί ότι η τριμελής Επιτροπή του Άρθρου 152, που τα δύο από τα τρία μέλη της είναι, εκ του νόμου, δικηγόροι, «… δεν είναι από νομικούς», τότε, εν προκειμένω, αγνοεί, δυστυχώς, τα στοιχειώδη.

2. Αν, επίσης, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη Επιτροπή είναι, λίγο – πολύ, το συνδικαλιστικό όργανο των Δήμων, τότε μάλλον πως τελεί υπό πλήρη σύγχιση! Και τούτο διότι, η Επιτροπή του Άρθρου 152 «ασκεί έλεγχο νομιμότητας» και οι αποφάσεις της «προσβάλλονται μόνο στα αρμόδια δικαστήρια».

Από ‘κει και πέρα: Αν κανείς προσχωρήσει στη θέση τού Δημάρχου Χανίων περί… «φτυσίματος», εύκολα και με ασφάλεια μπορεί να συμπεράνει ότι ο κ. Σημανδηράκης δεν ενοχλήθηκε καθόλου που την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων την… «έφτυσαν» -σύμφωνα με τα δικά του λεγόμενα πάντα- η Πρόεδρος της Επιτροπής του Άρθρου 152 (νομική σύμβουλος του κράτους) και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων. Μόνο η «μη συναδελφική αλληλεγγύη» και το «φτύσιμο» τού κ. Κουκιανάκη ενόχλησε και εξακολουθεί να ενοχλεί τον Δήμαρχο Χανίων!

Επί της ουσίας, όμως, και για να είμαστε στοιχειωδώς σοβαροί. Δεν υπήρξε κανένα… «φτύσιμο». Αυτά είναι αστειότητες – το θέτω κομψά. Αν ο εκάστοτε εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Επιτροπή του Άρθρου 152 λειτουργούσε με μοναδικό (ή με πρωταρχικό) κριτήριο να… δείξει αλληλεγγύη στους Δήμους και στις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων (ανεξαρτήτως περιεχομένου), πράττοντας, δηλαδή, εν πολλοίς… συνδικαλιστικά, και όχι κρίνοντας πρωτίστως τη νομιμότητα, τότε η παρουσία του θα ήταν παντελώς περιττή. Η δε λειτουργία της Επιτροπής θα ήταν εξόχως προβληματική.

Πέραν τούτου, αναρωτιέται κανείς: Ακόμη και αν ο κ. Κουκιανάκης (ή οποιοσδήποτε άλλος αυτοδιοικητικός ήταν στη θέση του) καταψήφιζε, τι θα άλλαζε στ’ αλήθεια; Υπήρξε μία συγκεκριμένη εισήγηση από την Πρόεδρο της Επιτροπής του Άρθρου 152, η οποία -επαναλαμβάνω- είναι και νομικός (εκπρόσωπος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους). Την εισήγηση αυτή υπερψήφισε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων. Δύο από τις τρεις ψήφους ήταν ήδη υπέρ της εισήγησης. Ψήφοι νομικών. Τι θα άλλαζε, επί της ουσίας, αν ο κ. Κουκιανάκης (ή οποιοσδήποτε άλλος αυτοδιοικητικός ήταν στη θέση του) μειοψηφούσε;

Ρητορικό, ασφαλώς, το ερώτημα…

6 Σχόλια

 • ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Reply

  15 Ιουνίου 2020 at 18:36

  Έχει καβαλήσει το καλάμι ο κ. Σημανδηράκης ίσως και γιατί η νέα του σύντροφος είναι νέα και ωραία υφυπουργός και μάλλον η εξουσία ζαλίζει. Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων και μπορείτε να το επιβεβαιώσετε, το Σάββατο 13 Ιουνίου το πρωί σε εκδήλωση μνημοσύνου απλά είπε ότι είναι τυπικό το θέμα, κανείς δεν μπορούσε να ψηφίσει αρνητικά. Ο κ. Σημανδηράκης που στηρίχθηκε για να εκλεγεί με τις ευλογίες και υπό τη στήριξη του Πατριάρχη και της Εκκλησίας μέχρι τα ισχυρά επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα της Κρήτης απλά για να μη βγει ο κ. Παπαδογιάννης, είναι στο δρόμο που χάραξε ο κ. Βάμβουκας. Ο οποίος και αυτός εξελέγη το 2015 υποστηριζόμενος από πλήθος συμφερόντων, και απήλθε. Αναλώσιμος όπως και ο κ. Σημανδηράκης. Θα περίμενε όμως κανείς από ένα νέο παιδί, ένας νέο άνθρωπο να είχε άλλα μυαλά. Αλλά φευ. Η αλαζονεία, το τουπέ και η εγωπάθεια σε όλο της το μεγαλείο. Άλλωστε 8 χρόνια ως Αντιπεριφερειάρχης Διά Βίου Μάθησης και περιφερειακός σύμβουλος δεν ακόύμπησε. Η πολιτική είναι επάγγελμα για κάποιους αφού κριτήριο φαίνεται είναι ο μισθός για το που θα κατέβουν. Δεν είναι ο μόνος φυσικά. Υπάρχουν κι άλλοι. Το σίγουρο είναι ότι επειδή έχουν κι άλλοι φιλοδοξίες, θα έχει ενδιαφέρον ποιοι θα είναι στα ψηφοδέλτια στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του… ΣΥΡΙΖΑ.

 • Πατσουράκης Μιχάλης Reply

  15 Ιουνίου 2020 at 18:53

  1) Απαράδεκτο υπαινιγμό για τον Δήμαρχο Χανίων αποτελεί ο τίτλος του παραπάνω άρθρου!
  2) Η υπεράσπιση ομόφωνης απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου στην επιτροπή γιατί είναι πράξη συνδικαλιστική;

 • Πατσουράκης Μιχάλης Reply

  15 Ιουνίου 2020 at 21:16

  Νομίζω ότι ο Δήμαρχος θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας για το έργο του!
  Για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ ο κύριος Παπαδογιάννης, που επικαλείσθε, τι διαφορετικό θα έκανε;
  Ή καλύτερα, εσείς τι νομίζετε ότι θα έπρεπε να γίνει εκεί!

 • Γιάννης Παπαδόπουλος Reply

  16 Ιουνίου 2020 at 11:44

  Τα ΜΜΕ έχουν χαριστεί πολλές φορές στο Δήμαρχο και τους συνεργάτες του και ο ίδιος ασχολείται με το life style και όχι με την ουσία. Πάλι καλά που υπάρχει και το hania.news και γράφει για όλους. Οι περισσότεροι κάνουν δημόσιες σχέσεις για να παίρνουν καμία διαφήμιση. Το μόνο που ενδιαφέρει τον κ. Σημανδηράκη όπως και προεκλογικά είναι η επικοινωνία, άλλωστε έτσι κέρδισε. Και λίγα του γράφουν. Έχει αλαζονεία, είναι υπερφίαλος, ξερόλας, δεν ακούει κανένα και έχει εμμονές και με τον κ. Παπαδογιάννη και με τον κ. Βάμβουκα και με τον κ. Αρχοντάκη και με όλους. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν έχει κανένα σύμμαχο. Η απόφαση του Δ.Σ. για την ΑΒΕΑ ήταν πολιτική, ενώ η επιτροπή του άρθρου 152 ήταν σίγουρο ότι θα αποφασίσει όπως αποφάσισε, αφού η εισήγηση της εκπροσώπου του νομικού συμβουλίου του κράτους και η ψήφος του προέδρου του δικηγορικού συλλόγου ήταν σίγουρο ότι θα ήταν προς αυτή την κατεύθυνση. Προς τιμήν του ο κ. Κουκιανάκης ψήφισε την εισήγηση, αν ήταν βέβαια πολιτικάντης όπως κάποιοι άλλοι για να κάνει τον καλό θα ψήφιζε αλλιώς. Σε ό,τι αφορά τον κ. Παπαδογιάννη, όπως και τον κ. Αρχοντάκη και τον κ. Βάμβουκα αλλά και οποιονδήποτε διαθέτει τον κοινό νου, ο Δήμος έπρεπε να πάει στην αγορά του διπλανού οικοπέδου με το 1/3 σχεδόν των χρημάτων. Είναι απλά τα πράγματα, ο κ. Σημανδηράκης δε μπορεί να κάνει πίσω, θα θιγεί ο εγωισμός του αλλά θα αναγκαστεί και θα συμβιβαστεί θέλει δε θέλει. Απλά βγαίνουν άλλοι μπροστά και λένε για συμβιβασμό κλπ κλπ. Στο ΣτΕ γιατί δεν προσφεύγει; Ή μήπως θα το κάνει ως έσχατη ηρωική πράξη αντί να συμβιβαστεί γιατί έτσι θα φανεί ότι υποχωρεί; Αλλά δεν πειράζει. Ας τον χαίρονται όλοι αυτοί που τον ψήφισαν, όπως και την προηγούμενη φορά τον κ. Βάμβουκα για να μη βγει ο κ. Παπαδογιάννης επειδή είναι ΝΔ ο τελευταίος. Έτσι σκεφτόμαστε εδώ, για αυτό στο Ηράκλειο είναι 100 χρόνια μπροστά και στο Ρέθυμνο 50 από εμάς. Εκτός κι αν δε το βλέπετε. Να μην πούμε για τον κ. Αρναουτάκη και την Περιφέρεια. Αλλά καλά μας κάνουν.

  • Πατσουράκης Μιχάλης Reply

   16 Ιουνίου 2020 at 17:52

   Οι Δημοτικές Αρχές συμπεριφέρονται σαν ο ο Δήμος να είναι τα 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα που ήταν προ Καλλικράτη. Τώρα ο Δήμος έχει έκταση 356 τετρ. χιλ. με 100 χιλιόμετρα ακτογραμμής! Πού είναι τα σχέδια και οι δράσεις των Δημοτικών Παρατάξεων σε σχέση με αυτή την έκταση;
   Ένα καταδυτικό πάρκο αν γίνει θα εργαστούν αρκετοί νέοι άνθρωποι, θα επωφεληθεί ο τουρισμός καθώς και οι αλιείς! Η τεράστια ενδοχώρα του Δήμου έχει περιοχές Natura, έχει πηγές, σπήλαια, σπάνια φυτά αλλά και απίθανες ποσότητες σκουπιδιών! Ποιος ασχολείται με αυτά;
   Δεν μπορώ ωστόσο να κατηγορήσω κάποιον Δήμαρχο για αυτό! Είναι δυστυχώς μια νοοτροπία που βολεύει τους κατοίκους του κέντρου και εξοργίζει αυτούς των περιαστικών περιφερειών.
   Συμπεραίνω ότι οι δημοτικές αρχές έχουν βαρύ και πολύπλοκο έργο μπροστά τους!
   Και εμείς οι δημότες δεν πρέπει να το παραβλέπουμε αυτό στην κριτική μας!

 • ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Reply

  16 Ιουνίου 2020 at 20:36

  Καταδυτικό Πάρκο θα φτιάξει ο Δήμος Αποκορώνου που κατηγορούμε το Δήμαρχο κ. Κουκιανάκη ότι δεν ψήφισε σωστά. Επίσης η παράταξη του κ. Παπαδογιάννη είχε στο πρόγραμμά της σχέδια και δράσεις για όλες τις περιοχές όπως και ανθρώπους στα ψηφοδέλτια με γνώση και εμπειρία από τις περιοχές αυτές, όπως τον πρώην Δήμαρχο Θερίσου κ. Τσαπάκο. Ο Δήμος με την επιλογή Σημανδηράκη πήγε άλλη μία τετραετία πίσω.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο