Χανιά | Θεοχάρης: Ξεκινήσαμε με αισιοδοξία, κρίσιμο το επόμενο διάστημα

Μήνυμα αισιοδοξίας για την πορεία του τουρισμού στη χώρα μας έστειλαν σήμερα από τα Χανιά ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης, οι οποίοι συναντήθηκαν στο Επιμελητήριο με εκπροσώπους τοπικών τουριστικών και επαγγελματικών φορέων, παρουσία των βουλευτών της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη και Μανούσου Βολουδάκη.

Ο κ. Θεοχάρης, αφού άκουσε όλους όσοι θέλησαν να τοποθετηθούν για διάφορα θέματα του τριτογενή τομέα, επισήμανε ότι «πράγματι, η διαχείριση κρίσεων μας έφαγε πολύ χρόνο. Η χρονιά όμως ξεκίνησε καλά τους πρώτους δύο μήνες. Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ με είχε προειδοποιήσει ότι το 2019 θα ήταν κατά πολύ χειρότερο αλλά αποδείχθηκε ότι στο τέλος κλείσαμε με επιπλέον θετικό πρόσημο. Όσο για φέτος, τα αντανακλαστικά που έχουμε δείξει είναι πολύ καλά. Ανοίγουμε με ρίσκα, αλλά είναι διαχειρίσιμα, αρκεί να καταλάβουμε ότι υπάρχουν πρωτόκολλα που πρέπει να τηρούνται, ώστε να υπάρχει χαμηλή διασπορά του ιού. Αν τηρηθούν οι ειδικοί λένε πως για ένα κρούσμα στον τουρισμό, θα έχουμε άλλο ένα κάθε τρεις ημέρες».

«Επειδή ειπώθηκε κάτι για τις πληρότητες, να πω ότι τα αεροπλάνα έχουν ειδικά φίλτρα που αν έμπαιναν σε λεωφορεία θα στοίχιζαν όσο όλο το όχημα μαζί. Τα βήματα, λοιπόν, πρέπει να είναι σταδιακά και προσεκτικά. Θα γίνουν λοιπόν οι αλλαγές των πρωτοκόλλων… προχωράμε», πρόσθεσε ο κ. Θεοχάρης.

Διαβάστε ακόμη: Χανιά | Θεοχάρης: Ποιες αεροπορικές θα στηρίξουμε, στόχος η επιμήκυνση

Και συνέχισε: «Δεν είπαμε τα συνηθισμένα, αλλά γνωρίζω τι συμβαίνει και μεταφέρονται τα θέματα στα αρμόδια υπουργεία. Τα Χανιά μπορούν να έχουν όλα τα είδη του τουρισμού, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος απειλής για το τουριστικό προϊόν».

Ο Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε, ακόμη, ότι «μετά από μια δύσκολη μάχη, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανοίγει ο τουρισμός. Το επόμενο στοίχημα είναι να λένε όλοι οι επισκέπτες μας πώς πέρασαν στην Κρήτη και τι ασφάλεια υπήρχε. Όλοι μαζί πρέπει να παλέψουμε γιατί αυτό τον μήνα θα κερδίσουμε τη μάχη της επόμενης πενταετίας. Η μάχη κρίνεται τον Ιούλιο. Και προσπαθούμε να φτάσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα, για να ξεκινήσουμε και πάλι την προβολή της χώρας για τη νέα χρονιά».

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ

Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης σημείωσε, αρχικά, ότι «και ο Χάρης Θεοχάρης κι εγώ είμαστε λίγο άτυχοι, γιατί από τον Σεπτέμβρη και μετά μόνο κρίσεις αντιμετωπίζουμε». Ακολούθως, τόνισε ότι ο ΕΟΤ κάνει τη διεθνή καμπάνια της χώρας και υποστηρίζει και την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε θέματα προβολής, σημειώνοντας ότι η καμπάνια προβολής της Ελλάδας στην Ευρώπη, προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ, θα διαρκέσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν, σε πρώτο χρόνο, καμπάνια για τον εσωτερικό τουρισμό και σε δεύτερο χρόνο για τα νησιά που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό.

Ο κ. Φραγκάκης συμφώνησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων Μανώλη Γιαννούλη, ο οποίος νωρίτερα είχε επισημάνει την ανάγκη ενοποίησης της τουριστικής προβολής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. «Το έχουμε συζητήσει, το έχουμε πει, είναι εξαιρετικά σημαντικά να υπάρχει ενότητα όσον αφορά την προβολή και το μάρκετινγκ. Το ποιος θα το κάνει και ποιος θα μπει μπροστά, αποφασίστε το εσείς. Ο ΕΟΤ θα είναι δίπλα σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «από πέρυσι τον Οκτώβριο βλέπουμε tour operators και αεροπορικές εταιρείες. Αυτό κάνουμε κάθε μέρα. Γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια…».

Ο κ. Φραγκάκης χαρακτήρισε λανθασμένη τη συζήτηση, σύμφωνα με την οποία ο τουρισμός έχει μεγάλο μερίδιο στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι αυτό δεν είναι ακριβές. Το μερίδιο του τουρισμού στην οικονομία της Κρήτης ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 47%, όταν στο Νότιο Αιγαίο είναι 97%. «Δεν είναι μεγάλη η εξάρτηση από τον τουρισμό. Η σωστή συζήτηση είναι πώς και άλλες δραστηριότητες θα αυξήσουν το μερίδιο και όχι πώς θα μειωθεί ο τουρισμός», πρόσθεσε ο κ. Φραγκάκης.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι «μπαίνουμε σε τρεις πολύ κρίσιμες εβδομάδες για τον ελληνικό τουρισμό» και ζήτησε «σύνεση, λογική και υπευθυνότητα. Όχι διασπορά λανθασμένων ειδήσεων. Γίνεται μία τιτάνια προσπάθεια απ’ όλους, μην πυροβολήσουμε τα πόδια μας. Οι ανταγωνιστές μας είναι εκεί και μία λάθος κίνηση μπορεί να μας κοστίσει πολύ περισσότερο απ’ όσο νομίζετε», είπε ο κ. Φραγκάκης.

Διαβάστε ακόμη: Χανιά | Επίσκεψη Θεοχάρη: Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και… ένταση (εικόνες & βίντεο)

Η ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Η βουλευτής Χανίων της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας δημιουργούν μία «πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία για τα Χανιά στον τουρισμό, γιατί εμείς εδώ είχαμε συγκεκριμένες αγορές, αλλά δύο από αυτές είναι κλειστές». Η κα Μπακογιάννη εκτίμησε ότι «δεν θα ανοίξει κατά πάσα πιθανότητα η Σουηδία” και πρόσθεσε ότι “το μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει με τη Βρετανία μετά τις 15 Ιουλίου».

Η κα Μπακογιάννη τόνισε ότι «ο αριθμός των αεροπλάνων που έρχονται από την 1η Ιουλίου δεν είναι αυτός που περιμένουμε. Το καλό νέο είναι ότι ο σχεδιασμός είναι πολύ καλός και γίνονται οι έλεγχοι με βάση τον αλγόριθμο, ενώ και τα αποτελέσματα των τεστ μέχρι στιγμής είναι πολύ ενθαρρυντικά».

Η ίδια επισήμανε ότι «ο κορωνοϊός ήρθε και θα μείνει μέχρι να υπάρξει εμβόλιο. Οι κανόνες πρέπει να ισχύσουν, παρακολουθώ διάφορες συναθροίσες, οι οποίες δεν θα έπρεπε να υπάρχουν κατά αυτόν τον τρόπο… Ο στόχος είναι να καβατζάρουμε το 2020 και να το καβατζάρουμε οικονομικά ζωντανοί. Το 2021 προβλέπεται εξαιρετικά καλό».

Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ

Ο βουλευτής Χανίων της ΝΔ Μανούσος Βολουδάκης σημείωσε ότι «οι δυσκολίες που ζούμε είναι πρωτοφανείς» και υπογράμμισε ότι «τα Χανιά πλήττονται σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι «έχουμε ακόμα πυρομαχικά» και αυτό «θα μας επιτρέψει να περάσουμε τον κάβο για να φτάσουμε στην τουριστική σεζόν του 2021».

Ο κ. Βολουδάκης αναφέρθηκε στα γεγονότα που υπήρξαν πριν από μερικούς μήνες στον Έβρο, όπου, όπως είπε, «γεννήθηκε μία νέα εθνική αυτοπεποίθηση. Αυτή η νέα εθνική αυτοπεποίθηση μάς κάνει να αισιοδοξούμε για το μέλλον», τόνισε ο κ. Βολουδάκης, επισημαίνοντας ότι «πρώτα απ’ όλα είναι η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών. Ξέρουμε πού βρισκόμαστε και αυτό μας κάνει να μπορούμε να σχεδιάσουμε το μέλλον. Τα χειρότερα τα έχουμε περάσει».

Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΡΟΚΑΚΗΣ

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης σημείωσε, αρχικά, ότι «ο τουρισμός στα Χανιά, αποτελεί τα τελευταία χρόνια τη βαριά βιομηχανία της τοπικής οικονομίας με αποτέλεσμα το πλήγμα της αιφνίδιας πανδημίας του Covid-19, σύμφωνα με τα πρώτα δεδομένα, προδιαγράφεται ιδιαίτερα σκληρό και για τις επιχειρήσεις μας, ακολουθώντας την παγκόσμια αλλά και εγχώρια τάση της αγοράς μέχρι σήμερα. Καθώς οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, ο κάθε θεσμικός φορέας οφείλει με σεβασμό στην επιχειρηματική κοινότητα και στην ίδια την κοινωνία να εξαντλήσει στο μέγιστο δυνατόν τα περιθώρια άμεσης και αποτελεσματικής του δράσης στην πράξη, συμβάλλοντας ενεργά στη στρατηγική προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας», ανέφερε ο κ. Ροκάκης.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι «το Επιμελητηρίο Χανίων αναλαμβάνει λοιπόν κι από πλευράς του το στρατηγικό μερίδιο που του αναλογεί για να ενισχύσει την εξωστρέφεια της Χανιώτικης Τουριστικής Αγοράς και να στείλει στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ένα καθαρό και δυνατό μήνυμα – πρόσκληση προς κάθε υποψήφιο πελάτη, κάθε προβληματισμένο από την πανδημία ταξιδιώτη: “CΗΑΝΙΑ, Always Pure” (“Χανιά, πάντοτε αγνά”). Αυτός θα είναι και ο τίτλος της στοχευμένης διαφημιστικής μας εκστρατείας στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, η οποία θα παρουσιαστεί και θα ενεργοποιηθεί σε μερικές ημέρες».

Ο κ. Ροκάκης τόνισε ότι «αιχμή του δόρατος της διαφημιστικής εκστρατείας του Επιμελητηρίου Χανίων, “CHANIA: Always Pure” η παραγωγή ενός διαδικτυακού βίντεο, το οποίο με τις πιο πρόσφατες εικόνες μετά την επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς, θα διαβεβαιώνει αποτελεσματικά τους ενδιαφερόμενους να ταξιδέψουν επισκέπτες ότι ο προορισμός των Χανίων είναι πιο όμορφος από ποτέ, αναδεικνύοντας και υπενθυμίζοντας τις μοναδικές παραλίες, τις ορεινές διαδρομές, το θρησκευτικό και πολιτιστικό πλούτο, συνδυαστικά με την πλούσια γαστρονομική παράδοση των Χανίων και τις υψηλού επίπεδου υποδομές φιλοξενίας και εστίασης. Συμδυαστικά με την υπέροχη αυτή τουριστική εμπειρία, για πρώτη φορά, με διακριτικό αλλά καθαρό διαφημιστικό τρόπο θα προωθούνται και τα σημαντικά μέτρα ασφάλειας τα οποία προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλά της ελληνικής πολιτείας (π.χ. μάσκες και γάντια προσωπικού, αποστάσεις στις ξαπλώστρες κ.λπ.)».

«Στην πρωτοβουλία του αυτή το Επιμελητήριο Χανίων δεν σκοπεύει σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τις δυναμικές και εξελισσόμενες τουριστικές εκστρατείες της ελληνικής πολιτείας και της Περιφέρειας Κρήτης, οι οποίες είχαν ήδη παραχθεί κατά το μεγαλύτερό τους μέροςπριν την αιφνίδια πανδημία. Με ευελιξία και αποτελεσματικότητα όμως συστρατευόμαστε στην εθνική και παγκρήτια προσπάθεια λειτουργώντας συμπληρωματικά και ενισχυτικά για το αύριο του τόπου μας», κατέληξε ο κ. Ροκάκης.

Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων Μανώλης Γιαννούλης επιτέθηκε σε όσους μιλούν για «μονοκαλλιέργεια τουρισμού» και για «λανθασμένο μοντέλο», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ακούω απίθανους τύπους να μας λένε ότι το μοντέλο το ελληνικό δεν είναι σωστό και εμφανίζονται τώρα να μας μιλάνε για βαριές βιομηχανίες και Σίλικον Βάλεϊ, λες και αυτά θα γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτές οι ξεχασμένες φωνές πρέπει να καταλάβουν ποια είναι η πραγματικότητα…».

Ο κ. Γιαννούλης υπογράμμισε, ακόμη, ότι «πρέπει να στοχεύσουμε συντεταγμένα στην τουριστική προβολή» και καυτηρίασε το γεγονός ότι «στο Νομό Χανίων έχουμε το φαινόμενο να έχουμε πολλούς αντιδημάρχους για θέματα τουρισμού, πολλές Επιτροπές Τουριστικής Προβολής κ.λπ.. Η διαφήμιση πρέπει να γίνεται από τους επαγγελματίες, σωστά και συντεταγμένα και όχι από τον κάθε τύπο που δηλώνει υπεύθυνος διαφήμισης κ.λπ.», πρόσθεσε ο κ. Γιαννούλης.

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής σημείωσε ότι «στα Χανιά, η ζημιά από τον τουρισμό είναι πιο μεγάλη. Ο προορισμός πρέπει να μείνει ανοικτός φέτος και του χρόνου να είμαστε όπως πρέπει. Υπάρχουν ρίσκα που θα πάρουν όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, εμείς όμως είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».

Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων τοπικών τουριστικών και επαγγελματιών φορέων των Χανίων, οι οποίοι έθεσαν μία σειρά από ζητήματα (υγειονομικά πρωτόκολλα, οικονομική στήριξη, τουριστική προβολή, επέκταση τουριστικής περιόδου, χειμερινός τουρισμός κ.ά.).

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή