Χανιά | Βολές εκπαιδευτικών για την τροπολογία επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης

Να αποσυρθεί η τροπολογία επιλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης ζητά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Χανίων, επισημαίνοντας ότι “οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης της Ν.Δ. για διαφάνεια και αξιοκρατία στη στελέχωση της Διοίκησης δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά μόνο λόγια του αέρα”.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του, ο ΣΕΠΕ Χανίων αναφέρει τα εξής:

“Δυστυχώς, επαναλαμβάνεται μια πρακτική ασυνέχειας και κομματικής μεροληψίας στην επιλογή των στελεχών της διοίκησης στην Εκπαίδευση. Η υπουργός Παιδείας η κ. Κεραμέως, μας επαναφέρουν στις αλήστου μνήμης εποχές του 2004. Τότε που, σε μια νύχτα, «καρατόμησαν» όλα τα στελέχη της  Διοίκησης της Εκπαίδευσης και τοποθέτησαν στις θέσεις τους τα «δικά» τους παιδιά. Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, για την ιδιωτική εκπαίδευση στις 27/7/2020, κατά τη συνήθη πρακτική της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, κατατέθηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία παύουν όλοι οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και δρομολογείται άμεσα διαδικασία ορισμού νέων.

Τη διαδικασία επιλογής, των εκλεκτών της Κυβέρνησης, αναλαμβάνει μια διορισμένη πενταμελή επιτροπή από την Κυβέρνηση, αφαιρώντας τους αιρετούς του Κλάδου και κάθε έννοια αξιοκρατίας και δίκαιης αντιμετώπισης αφού δεν υπάρχουν πλέον αντικειμενικά κριτήρια. Είναι φανερή η στόχευση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, να ορίσει κομματικά Στελέχη στην Εκπαίδευση σε κάθε γωνιά της Ελλάδας για να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης, αξιοποιώντας όλα τα μέσα και εργαλεία που θα διαμορφώσει το Υπουργείο Παιδείας.

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης της Ν.Δ. για διαφάνεια και αξιοκρατία στη στελέχωση της Διοίκησης δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά μόνο λόγια του αέρα.

Θυμίζουμε ότι, κ. Κεραμέως που, εν μέσω πανδημίας, χωρίς κανένα διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, ψήφισε μόλις τον Ιούνιο, το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία. Εκεί προέβλεπε και την παράταση της θητείας των ήδη υπηρετούντων Διευθυντών Εκπαίδευσης.

Απέναντι στην πρόθεση διαμόρφωσης του «επιτελικού κράτους» από την Κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη με κομματικό στρατό το εκπαιδευτικό κίνημα θα δώσει τη μάχη της ανατροπής των νεοφιλελεύθερων και συντηρητικών πολιτικών που βυθίζουν την κοινωνία στο έρεβος και επιστρέφουν την πολιτική ζωή του τόπου στον βούρκο και στην απαξίωση.

Ως Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων Π.Ε. Χανίων καταγγέλλουμε σε όλους τους τόνους τις επιλογές της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης της ΝΔ και την τροπολογία.

Καλούμε τη ΔΟΕ και όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις της εκπαίδευσης να ενώσουμε τις φωνές μας απέναντι στον αυταρχισμό της Κυβέρνησης, στην προσπάθεια διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης, στην προσπάθεια ελέγχου του κράτους από τους κομματικά υμέτερους και την επαναφορά της ελληνικής κοινωνίας δεκαετίες πίσω.

Απαιτούμε να αποσυρθεί η τροπολογία για την επιλογή διευθυντών εκπαίδευσης.

Διεκδικούμε την καθιέρωση ενός αδιάβλητου συστήματος επιλογής στελεχών με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια που θα εγγυάται τη διαφάνεια και την αξιοκρατία με τους αιρετούς του κλάδου παρόντες”.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Για το ίδιο θέμα, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χανίων επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, τα εξής:

“Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και το Υπουργείο Παιδείας,  με μια απαράδεκτη τροπολογία στο νομοσχέδιο για την Ιδιωτική Εκπαίδευση, προχώρησαν στην «κατάργηση» των Διευθυντών Π.Ε. και Δ.Ε και στην εισαγωγή διαδικασίας «επιλογής» προσωρινών Διευθυντών, μέχρι την οριστική θεσμοθέτηση νέου συστήματος επιλογής.

Η σημερινή κυβέρνηση, που διαρρηγνύει τα ιμάτιά της ενάντια στο καθεστώς παράτασης θητείας των Διευθύνων επί ΣΥΡΙΖΑ, πριν ένα μήνα στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία ήταν η ίδια που έδωσε παράταση θητείας στα συγκεκριμένα στελέχη (!!).

Η «επιλογή» στελεχών που νομοθετήθηκε αποτελεί μια προσχηματική διαδικασία κρίσεων, με διορισμένο Πενταμελές Συμβούλιο Επιλογής, απουσία αιρετών, απουσία (στην πράξη) κριτηρίων, απόλυτα δεσμευτικές προϋποθέσεις συμμετοχής π.χ. για να επιλεγεί κάποιος ως Διευθυντής πρέπει υποχρεωτικά να έχει θητεία στελέχους εκπαίδευσης, ιδιαίτερα ως Οργανωτικός Συντονιστής ΠΕΚΕΣ, Σχολικός Σύμβουλος, Συντονιστής Εκπαίδευσης εξωτερικού.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, χωρίς καμία διάθεση να διατηρήσει τα προσχήματα, επιδιώκει να ελέγξει ακόμα πιο αποφασιστικά το συγκριμένο κρίκο της διοικητικής ιεραρχίας με στόχο να προωθήσει πιο επιθετικά την πολιτικής της. Είναι διαχρονική τακτική όλων των κυβερνήσεων (πάντα στο όνομα της «αξιοκρατίας», την «αντικειμενικότητας» και της «αποκομματικοποίησης» της διοίκησης) να «κόβουν και να ράβουν» τις επιλογές στελεχών κατά το δοκούν.Το ίδιο έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, το ίδιο γίνεται και τώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Οργανωτικοί Συντονιστές των ΠΕ.ΚΕ.Σ, που σήμερα προτάσσει η κυβέρνηση στην επιλογή των Διευθυντών Εκπαίδευσης, είχαν δημιουργηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ και είχαν οριστεί, στην ουσία, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας (δεν είχαν περάσει από κρίσεις). Να και η συνέχεια του κράτους στην πράξη!

Η χρονική συγκυρία που η κυβέρνηση προχωράει σε μια τέτοια ρύθμιση δεν είναι καθόλου τυχαία. Η επόμενη σχολική χρόνια είναι κρίσιμη για την προώθηση της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Κυρίαρχη επιλογή είναι η προσπάθεια επιβολής της αντιεκπαιδευτικής αξιολόγησης. Ταυτόχρονα, ανοιχτά παραμένουν όλα τα μεγάλα ζητήματα των σχολείων, όπως οι όροι ασφάλειας και υγιεινής με τους οποίους θα πρέπει να λειτουργήσουν, τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών, η υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, η προώθηση των δεξιοτήτων, οι αλλαγές στην Τεχνική Εκπαίδευση κ.α. Μπροστά στις εξελίξεις αυτές είναι φανερό ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει και τον μηχανισμό που θα συμβάλλει στην υλοποίηση αυτών των πολιτικών.

Η αυταρχική πολιτική, και στο επίπεδο της επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα και ως τέτοια χρειάζεται να αντιμετωπιστεί. Προσαρμόζουν το αστικό κράτος, που έχει συνέχεια ανεξάρτητα από κυβέρνηση, και τους μηχανισμούς του στις ανάγκες μιας πιο «επιτελικής» λειτουργίας υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων και των στοχεύσεων του κεφαλαίου, προετοιμάζουν, στα πλαίσια αυτά, ένα ακόμα πιο ταξικό σχολείο.

  • Να αποσυρθεί η απαράδεκτη τροπολογία!
  • Η αντιεκπαιδευτική πολιτική θα ακυρωθεί στην πράξη!
  • Να μην περάσει η αντιεκπαιδευτική αξιολόγηση στην εκπαίδευση. ΔΟΕ – ΟΛΜΕ να αποφασίσουν άμεσα απεργία – αποχή!

Αγώνας για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα!”

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή