Ας τους υπενθυμίζουμε την ευθύνη τους κι ας μας λένε υστερικούς

Οι εικόνες από το λιμάνι κι άλλους χώρους είναι εικόνες καλοκαιριού κανονικού χαλάρωσης και διακοπών. Κρίνονται σαφώς επικίνδυνες ως προς το πλήθος και τη μη τήρηση των αποστάσεων.

Νομίζουν οι νέοι μας ότι αυτή η στάση συνιστά αντίδραση κι αντίσταση. Σε τι όμως; Στην υπαρκτή κι αναμφισβήτητη επικινδυνότητα και μολυσματικότητα του ιού; Είναι αντίσταση και μήνυμα ζωής σε αυτό που συνιστά πραγματική απειλή για την υγεία τους, τη ζωή τους;

Το δικαίωμα στις διακοπές και στην καλοκαιρινή ραστώνη δεν το αμφισβητεί κανείς. Αλλά δεν αμφισβητεί κανείς το σεβασμό στον άλλο, στο διπλανό, στο συνάνθρωπο. Το ερώτημα είναι ξεκάθαρο πια. Γιατί δεν ακούν; Γιατί ο ατομικισμός επικρατεί και καθορίζει συμπεριφορές ωχαδερφισμού και παντελούς κι επικίνδυνης αδιαφορίας;

Γιατί αυτή η γενιά έτσι διαπαιδαγωγήθηκε. Είναι η γενιά της εικόνας, των fake news, της μοναξιάς του υπολογιστή και του copy-paste, των αγορασμένων πολεμικών παιχνιδιών εξόντωσης. Είναι η γενιά των μηνυμάτων του ακριβού κινητού, της αναποδραστης τεχνολογικής εξάρτησης, της μάρκας, του νεοπλουτισμού, του καταναλωτισμού, του εγώ. Είναι η γενιά, στην πλειοψηφία της που δεν απόκτησε μέσα από αγώνες συλλογική και πολιτική συνείδηση, που θαυμάζει τα golden boys. Eίναι μια γενιά πτυχιούχων με προσόντα, ανέργων κι αβέβαιων. Είναι η γενιά που φοβάται να δεσμεύεται δήθεν σε σχέσεις μακροχρόνιες γιατί γαλουχήθηκε με την προβολή του προσωρινού. Είναι η γενιά που της έκλεψαν τα συλλογικά οράματα γιατί την έχουν στο φτύσιμο. Είναι η γενιά που μένει με τους δικούς της γιατί, πώς αλλιώς θα επιβιώσει; Αγνοεί τον πραγματικό εχθρό της, βουλιάζει σε προσωπικά αδιέξοδα υπαρξιακού χαρακτήρα.

Αυτή είναι η μία πλευρά. Είναι όμως νέοι κι αυτό από μόνο του λέει κάτι. Δεν είναι αυτοί οι υπεύθυνοι για τον ιό. Δε διέλυσε αυτή η γενιά το περιβάλλον. Δε διαμόρφωσε τις πλουτοκρατικές κι απάνθρωπες κοινωνίες. Δεν καθιέρωσε ως ιδεολογία τη μοναχική πορεία στο δρόμο του χρήματος και της ωμοφαγίας. Ειναι απολίτικη γενιά, εκτός λίγων εξαιρέσεων. Δεν έχει προλάβει να δώσει το στίγμα της ακόμα. Δεν είναι αυτή η γενιά που διέλυσε το ΕΣΥ, που επέλεξε τη στρατηγική για τον ιό. Θέλει να κάνει διακοπές. Θέλει να ζήσει γρήγορα κι επικίνδυνα. Θέλει να αγκαλιαστεί, να φιληθεί. Θέλει το σώμα της, θέλει τα παιχνίδια της του θέρους. Είναι ζωντανή, αντέχει, βιάζεται, υπερεκτιμάει τις αντοχές της.

Έτσι όμως είναι τα νιάτα, γεμάτα, αδημονία, αντίρρηση, φωτιά και βγάζουν τη γλώσσα τους στο θάνατο. Δε δείχνουν το φόβο τους. Τον ξορκίζουν με τον τρόπο τους. Έτσι λοιπόν ας μην τους κατηγορούμε. Άδικο το βρίσκω. Ας τους υπενθυμίζουμε την ευθύνη τους κι ας μας λένε υστερικούς, όπως με αποκαλεί η κόρη μου.

Αυτοί που χαράζουν τις στρατηγικές αυτής της δύσκολης κατάστασης, που δεν είχαν σχεδιασμό, που διαφήμιζαν τις διακοπές, ας γίνουν αυστηρότεροι και αποφασιστικότεροι έστω και τώρα. Γιατί άλλα μας έλεγαν και να που μας έφτασαν… Και βαρέθηκα πια και με τη μυθοποίηση του Δεκαπενταύγουστου. Δε βλέπω και καμιά κατάνυξη για την Κοίμηση της Παναγίας! Τόση χαρά πια…

* Η κα Βαρβάρα Περράκη είναι φιλόλογος, πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Χανίων

2 Σχόλια

 • Evangelos Alexandris Reply

  13 Αυγούστου 2020 at 15:21

  Οι νέοι μεταδίδουν τον κοροναϊό στις διακοπές τους με την έντονη κοινωνικότητα χωρίς καμιά προφύλαξη. Έχουν συμπτώματα στα νησιά, αλλά δεν πάνε σε τοπικό ιατρείο, μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι τους και πολλαπλασιάζουν τις εστίες σε ευπαθείς ομάδες.
  Φαίνεται λοιπόν πως αρκετά από τα 384 κρούσματα που διαπιστώθηκαν στις Αττική τις τελευταίες 11 ημέρες προέρχονται μετά από διακοπές σε κάποιο νησί υψηλού ρίσκου, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, ο Πόρος κ.α.
  Η μεγάλη κινητικότητα του κοροναϊού στην Αττική αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΕΟΔΥ και την επισήμανε το μεσημέρι της Τρίτης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς αναφέροντας πως στην Αττική υπάρχουν 406 ενεργά κρούσματα, δηλαδή ισάριθμα άτομα που έχουν εμφανίσει τη λοίμωξη Covid-19 και των οποίων τα σχετικά τεστ δίδουν θετικό στον κοροναϊό αποτέλεσμα.
  Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων της Αττικής αφορούν κυρίως νέους, οι οποίοι όπως προκύπτει από τον έλεγχο και την ιχνηλάτηση έχουν επιστρέψει από διακοπές σε νησιά.
  Ως τόπος διακοπών αναφέρονται μάλιστα και κάποια από τα νησιά στα οποία ήδη τέθηκαν περιοριστικά μέτρα, όπως η Μύκονος, η Πάρος, η Αντίπαρος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος, ο Πόρος.

 • Γιώργος Κιαγιάς Reply

  14 Αυγούστου 2020 at 11:31

  Εντελώς λανθασμένη ανάλυση! Ένα πραγματικό παραλήρημα κατά των νέων ανθρώπων! Έστειλα μια επιστολή στα Χανιώτικα Νέα σχετική με αυτό το θέμα. Ελπίζω να τη δημοσιεύσουν. Εκεί εξηγώ πως σε μεγάλες ομάδες δεν ισχύει η ψυχολογία του ατόμου αλλά η ψυχολογία της μάζας και πως οι εκκλήσεις προς την ατομική ευθύνη είναι, σχετικά με τη συμπεριφορά των ατόμων μέσα στη μάζα, παράλογες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή