Χανιά | Αναζήτηση λύσης για να μη γίνουν ξενοδοχείο τα κτήρια του Πολυτεχνείου

Εφικτή λύση για να μην προχωρήσει η δρομολογημένη αξιοποίηση των κτηρίων του Πολυτεχνείου Κρήτης με τη μετατροπή τους σε πολυτελές ξενοδοχείο από την εταιρεία Belvedere, που προέκυψε μετά από δημόσιο ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό και η οποία έχει ήδη υπογράψει τη σύμβαση εκμίσθωσης με το Ίδρυμα, διάρκειας 25 ετών, αναζητούν Αντιπεριφέρεια Χανίων και Δήμος Χανίων.

Αυτό προκύπτει από τη σημερινή συνάντηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, την οποία συγκάλεσε το απόγευμα στο Δημαρχείο Χανίων ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή, του προέδρου του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Σπύρου Σοφιανού και των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, πλην των Άρη Παπαδογιάννη και Γρηγόρη Αρχοντάκη, οι οποίοι είχαν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να μην παραστούν (δείτε περισσότερα ΕΔΩ κι ΕΔΩ).

Ο κ. Καλογερής σημείωσε πως “θεωρώ ότι σε αυτή τη φάση θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλους τρόπους, να αξιοποιηθεί καλύτερα το ακίνητο, να έχει και μια δημόσια χρήση και λειτουργία. Να αλληλεπιδρά με την πόλη και τους κατοίκους, να είναι ένας χώρος ανοικτός”.

Ο κ. Καλογερής επισήμανε ότι “εγώ εκανα μια πρόταση να πούμε στον Πρύτανη, στο Πολυτεχνείο γενικότερα, ότι θα τον στηρίξουμε σαν φορείς εδώ της πόλης και του νομού, αποφασιστικά για μια επιλογή διαφορετική από αυτή που έχει κάνει ήδη. Να ξέρει και το Πολυτεχνείο ότι αν ψάξει και βρει κάτι άλλο, το οποίο μπορεί να υλοποιηθεί, είμαστε μαζί του. Νομίζω μια σημαντική πλειοψηφία της Χανιώτικης κοινωνίας είναι στην ίδια κατεύθυνση”, υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων.

Παράλληλα, επισήμανε ότι “δεν ακυρώνω την προσπάθεια του υφυπουργού κ. Διγαλάκη, του τότε πρύτανη, ο οποίος δεν έβρισκε κάποιον άλλο τρόπο να απελευθερωθεί το ακίνητο και του νέου να βρει πόρους να κερδίσουμε τα δύο -τρία χρόνια να το αξιοποιήσει, όμως τώρα υπάρχουν καινούργια δεδομένα. Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο”, είπε ο κ. Καλογερής.

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης υπογράμμισε ότι “συζητήσαμε τα νέα δεδομένα, τα οποία έχουν διαμορφωθεί μετά την απομάκρυνση της παράνομης κατάληψης από τα κτήρια του Πολυτεχνείου στον λόφο Καστέλλι και αυτό που προσπαθήσαμε, και εν όψει του αυριανού Δημοτικού Συμβουλίου, είναι να δούμε τα σημεία που συγκλίνουν οι απόψεις μας και φάνηκε και αυτό είναι κάτι σημαντικό και θα ήθελα να το καταθέσω με έμφαση. Το σύνολο και οι προτάσεις που ακούστηκαν είχαν να κάνουν με τη διαφωνία στην κατεύθυνση αξιοποίησης που έχει λάβει συγκεκριμένο ακίνητο”.

Ο κ. Σημανδηράκης πρόσθεσε ότι “την ίδια στιγμή, ο Δήμος Χανίων και κάθε θεσμικός φορέας οφείλει να σέβεται τους θεσμικούς εταίρους. Οφείλει να σέβεται στη συγκεκριμένη περίπτωση τις συλλογικές δημοκρατικές αποφάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και της Εταιρείας Διαχείρισης της Περιουσίας, που έχει την ευθύνη παραχώρησης, η οποία υπάρχει σε ισχύ αυτή τη στιγμή. Όμως έχουμε και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα της πολιτικής έκφρασης, της άποψής μας σε σχέση με το πώς φανταζόμαστε ότι θα εξυπηρετήσουμε καλύτερα όχι μόνο τις παρούσες αλλά και τις μελλοντικές ανάγκες των πολιτών και των επισκεπτών του τόπου μας. Έτσι λοιπόν, για το συγκεκριμένο, εμβληματικό και σημαντικό ιστορικά κτήριο στον λόφο Καστέλλι, θεωρούμε ότι μπορούν να βρεθούν και υπάρχουν προτάσεις και νομίζω θα ακουστούν και αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο, εναλλακτικοί τρόποι αξιοποίησης. Πάντα αντιλαμβανόμενοι και σεβόμενοι τους νομικούς περιορισμούς που απορρέουν από μία σύμβαση, η οποία βρίσκεται σε ισχύ μεταξύ του Πολυτεχνείου Κρήτης και του αναδόχου”.

Ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε ότι “γι’ αυτόν τον λόγο οι προτάσεις μας γίνονται με σκοπό να γίνει κατανοητό στα μέλη της Συγκλήτου αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Διαχείρισης της Περιουσίας του Πολυτεχνείου ότι η Αυτοδιοίκηση και όπως αποτυπώθηκε σήμερα, σύσσωμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι σε θέση να προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους και είναι πλέον στη δυνατότητα του Πολυτεχνείου να αξιολογήσει τις όποιες προτάσεις επισημοποιηθούν και αύριο από το Δημοτικό Συμβούλιο, να γνωρίζει ότι εμείς θα σταθούμε δίπλα του”.

Αναφερόμενος στο θέμα της χρήσης των κτηρίων, ο κ. Σημανδηράκης είπε ότι “αυτό θα είναι σε συνέχεια και μιας απόφασης ή ψηφίσματος, το οποίο θεωρώ και είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε από κοινού το σύνολο των παρατάξεων αύριο να συναποφασίσουμε και η πολιτική άποψη που θα αποτυπωθεί στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, σημαίνει αυτομάτως, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, επαναλαμβάνω, στο πλαίσιο που ορίζει ο νόμος, έχει την ευθύνη να υλοποιήσει αυτές τις προτάσεις”.

“Αυτές οι προτάσεις όμως γίνονται απέναντι σε κάθε επενδυτή και σε κάθε πολίτη με απόλυτο αίσθημα δικαίου, με αίσθημα ότι αυτή τη στιγμή προφανώς διακυβεύεται κάτι σημαντικό για τα πολλά επόμενα χρόνια και είμαι σίγουρος ότι στη συζήτηση που θα γίνει αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο, ένα από τα θέματα στα οποία ξεκάθαρα θα πρέπει και οι απόψεις των επικεφαλής και των δημοτικών συμβούλων να ακουστούν αλλά και οι αποφάσεις οι οποίες θα πάρουμε αύριο μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου κειμένου, θα αποτυπώνονται και θα είναι ξεκάθαρο και στη χανιώτικη κοινωνία και προς κάθε ενδιαφερόμενο ποια είναι η τοποθέτηση του Δήμου Χανίων με ένα τρόπο αξιόπιστο, ρεαλιστικό και βιώσιμο για το μέλλον του κτηρίου”, επισήμανε ο κ. Σημανδηράκης.

“Προφανώς και οι απόψεις και οι εισηγήσεις ακόμα και οι δικές μου σκέψεις νομιμοποιούνται και αποκτούν πολιτική ισχύ μετά από οποιαδήποτε συλλογική διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου, προφανώς όμως είναι τρία τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Πώς θα μπορέσει να αποκατασταθεί και να βρεθούν οι πόροι για την αποκατάσταση του κτηρίου, πώς θα μπορέσει το Πολυτεχνείο να εξασφαλίσει τους πόρους και τις ροές που είχε προϋπολογίσει στη βάση της σύμβασης που είναι σε ισχύ και προφανώς υπάρχει και ένα τρίτο θέμα, το οποίο νομίζω ότι είναι κοινή κατεύθυνση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών αλλά και των επισκεπτών των Χανίων που έχει να κάνει με τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης του συνόλου της περιοχής εκεί. Αυτά τα τρία ερωτήματα νομίζω ότι θα πρέπει να απαντηθούν και είμαι αισιόδξος ότι θα απαντηθούν μέσα από έναν διάλογο, που όπως φάνηκε σήμερα, είναι ένας διάλογος πάντα γόνιμος παρά τις επιμέρους διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν και να αναπτύσσονται, σήμερα νομίζω ότι έχουμε συμφωνήσει στην κεντρική βασική κατεύθυνση και είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να εκφραστούμε από κοινού”, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Χανίων και κατέληξε: “Στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου πάντα γίνονται κοινωνοί και οι βουλευτές και οι άνθρωποι οι οποίοι με έμμεσο ή με άμεσο τρόπο έχουν ρόλο στα δημόσια φόρα και με αυτή την έννοια και θα ενημερωθούν οι βουλευτές και κάθε ενδιαφερόμενος. Άλλωστε οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι εκ των πραγμάτων αποφάσεις που αφορούν το σύνολο των πολιτών”.

Για δύο σοβαρά ζητήματα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ, Σπύρος Σοφιανός. Πρώτον, αυτό της στατικότητας του κτιρίου και δεύτερον να γίνει προσπάθεια να βρεθεί μια αποδεκτή λύση από τον ιδιοκτήτη του κτηρίου. “Το ΤΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει με την εκπόνηση της μελέτης για την στατική αποκατάσταση του κτηρίου”, πρόσθεσε.

“Από τη στιγμή που έχει φύγει η κατάληψη έξω από τα κτήρια τα συγκεκριμένα, ήρθε η ώρα να ξαναγίνει μια επισκόπηση όλων των ζητημάτων, που αφορούν σε στατικά ζητήματα των συγκεκριμένων κτηρίων και να τρέξει πάρα πολύ γρήγορα μια διαδικασία μελέτης και αργότερα μια εργολαβία, έτσι ώστε αυτά τα κτήρια να αποδοθούν προς χρήση με πλήρη ασφάλεια. Να ξέρετε ότι αυτό είναι ένα κονδύλι, το οποίο έχει προϋπολογιστεί παλιότερα, των 18 εκατομμυρίων, πιθανότατα τώρα θα είναι κάτι πολύ παραπάνω, άρα αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί ούτε να το αφήσουμε στις καλένδες ούτε να ψάξουμε να βρούμε τη χρηματοδότηση. Είναι κάτι που πρέπει να το κάνουμε άμεσα ακόμα και με τις δυσκολίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή όσον αφορά ,ο οικονομικό κομμάτι. Από το 2017 που είχε συζητηθεί το θέμα, το ΤΕΕμ υπό πολύ αυστηρούς όρους που αφορούσαν τη σύμβαση και σε συνεννόηση με το Πολυτεχνείο ότι οι όροι αυτοί θα γίνονταν σεβαστοί και αυτό αφορούσε τη δυνατότητα ο περιβάλων χώρος να δοθεί προς χρήση στον κόσμο”.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων Ευτύχης Δαμιανάκης επισήμανε ότι στη σημερινή χρονική συγκυρία, με βάση όλα όσα έχουν προηγηθεί, μεταξύ των οποίων και η υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της πλειοδότριας εταιρείας και του Πολυτεχνείου Κρήτης, το θέμα είναι νομικό.

“Δεν βλέπω τον τρόπο πώς ο Δήμος θα μπορούσε να παρέμβει σε μία συμφωνία μεταξύ ιδιωτών”, τόνισε ο κ. Δαμιανάκης και υπογράμμισε ότι δεν έχει καμία αρμοδιότητα ο Δήμος να παρέμβει στη συμβατική σχέση των δύο μερών.

Παράλληλα, πρότεινε ότι “πρέπει να γίνει μία προσπάθεια, μήπως όλοι μαζί, στα πλαίσια της διατήρησης των σχέσεών μας με το Πολυτεχνείο Κρήτης, και όχι της ρήξης, αν μπορέσουμε, νόμιμα, να πείσουμε ότι αυτή η χρήση δεν εξυπηρετεί… Αποφασιστικό δικαίωμα, όμως, ο Δήμος Χανίων δεν έχει και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό”.

Τέλος, ο κ. Δαμιανάκης τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της εκκένωσης του κτηρίου της Μεραρχίας, κάνοντας λόγο για “άσκηση κρατικής αρμοδιότητας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δεν έχει καμία απολύτως δουλειά ο Δήμος. Έκανε η Αστυνομία αυτό που έκανε, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, και συνεπώς δεν αφορά καμία δήλωση, ούτε δική μου, ούτε συναδέλφων στο Δημοτικό Συμβούλιο. Απόψεις διαφορετικές υπάρχουν. Σεβαστές, αλλά εμένα δεν με εκφράζουν”.

Ο πρώην δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας τάχθηκε κατά της δημιουργίας ξενοδοχείου στο λόγοπ Καστέλλι και ρώτησε τον Δήμαρχο Χανίων, εάν συνδέεται η επένδυση με το θέμα του Γενικού Χωροταξικού Σχεδιασμού.

“Καλό είναι να συζητάμε αν και δε βλέπω πως θα μπορούσαμε να παρέμβουμε. Θα ήθελα μία απάντηση για το πως θα μπορούσαμε να παρέμβουμε ως Δήμος”, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τη σημερινή απογευματινή συνάντηση, η δημοτική παράταξη Βάμβουκα εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει τα εξής: “Μετά τη λήξη της κατάληψης των κτηρίων ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου στον λόφο Καστέλλι, η παράταξή μας παραμένει στη θέση που εκφράσαμε ως δημοτική αρχή, για τη χρησιμοποίησή τους ως χώρων εκπαίδευσης και πολιτισμού. Αυτή η πρόταση πλέον φαίνεται να γίνεται αποδεκτή από μεγάλο μέρος της κοινωνίας των Χανίων. Είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία των ιστορικών κτηρίων ως ξενοδοχείου και είναι ευκαιρία να ξεφύγουμε από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, επενδύοντας στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό σε έναν χώρο που ταιριάζει απόλυτα», σημειώνει η παράταξη Βάμβουκα. Όσο για το θέμα των εσόδων που είναι απαραίτητα για το Πολυτεχνείο Κρήτης, υπάρχει δυνατότητα τα έσοδα να προκύψουν από τις δραστηριότητες αυτές, όπως η προσέλκυση  ξένων μεταπτυχιακών φοιτητών, αλλά και από την ανάπτυξη ήπιων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα διασφαλίζουν και τον δημόσιο χαρακτήρα του χώρου”.

“Είναι ανευθυνότητα από εμάς να εντάσσει ο καθένας τις πολιτικές του ή προσωπικές επιδιώξεις πίσω από αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα για την πόλη και τους δημότες. Το δίλημμα κατάληψη ή ξενοδοχείο δεν υπάρχει πια. Υπήρχε μέχρι χθες”, είπε ο Γιάννης Σαρρής.

“Δεν μας αφορά η νομική αλλά η πολιτική διάσταση του θέματος. Στην προκειμένη περίπτωση εάν το Πολυτεχνείο λειτουργεί ως εκπαιδευτικό ίδρυμα ή ως επιχειρηματίας”, πρόσθεσε ο κ. Σαρρής, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει πολιτικός διάλογος με τα ΜΑΤ σε κάθε σημείο της πόλης.

“Η συνάντηση έχει περισσότερο θέμα την επικοινωνία και πάρα ουσία. Το κτήριο παραχωρήθηκε στο Πολυτεχνείο Κρήτης έναντι συμβολικού τιμήματος για συγκεκριμένο σκοπό”, είπε ο Νίκος Βουρλάκης.

«Δεν μας αφορά η νομική αλλά η πολιτική διάσταση του θέματος. Στην προκειμένη περίπτωση εάν το Πολυτεχνείο λειτουργεί ως εκπαιδευτικό ίδρυμα ή ως επιχειρηματίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεραφείμ Ρίζος.

“Δεν ξέρω αν κάποιοι χρησιμοποιούν την πολιτική για να κάνουν μπίζνες”, συμπλήρωσε ο κ. Ρίζος, διευκρινίζοντας ότι δεν κάνει αναφορά για κανένα από τους παρόντες στη συνάντηση.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο