«Μικρή διασύνδεση» | Εγινε η πόντιση του καλωδίου στα Χανιά (εικόνες & βίντεο)

Ξεκίνησε σήμερα στον κόλπο της Κισάμου η πόντιση από το πλοίο «Ιούλιος Βερν» και έγινε η προσαιγιάλωση, στην περιοχή Πλακάλωνα, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Πλατανιά, τού ενός από τα δύο καλώδια εναλλασσόμενου ρεύματος για τη «μικρή διασύνδεση» Πελοποννήσου – Κρήτης από τον ΑΔΜΗΕ, μήκους 135 χιλιομέτρων.

Στο σημείο βρέθηκαν σήμερα ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας, Αντώνης Παπαδεράκης , ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο δήμαρχος Κισάμου Γιώργος Μυλωνάκης, οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Πλατανιά, Γιώργος Καλαϊτζάκης, Γιάννης Μαλακωνάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ Ευτύχης Μαυρογένης, ο αντιδήμαρχος Κισάμου Σπύρος Μαυροδημητράκης και η γενική διευθύντρια Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Κρήτης, Ελένη Δοξάκη.

«Είναι μια ιστορική μέρα για την Κρήτη. Κόποι πολλών χρόνων και διεκδικήσεις όλων μας δικαιώνονται. Έρχεται το καλώδιο από την Πελοπόννησο, προχωρεί το έργο και θέλουμε παράλληλα να έχουμε και μια μείωση του ρεύματος για τους κατοίκους της Κρήτης», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.

Σημειώνεται ότι η πρώτη θαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως.

Η πόντιση των υποβρυχίων καλωδίων πραγματοποιείται σε βάθος 1.000 μέτρων περίπου, γεγονός που καθιστά το έργο, τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο.

Σημαντικές καινοτομίες έχουν ενσωματωθεί στον σχεδιασμό του, όπως το γεγονός ότι θα είναι ελαφρύτερο αλλά και ισχυρότερο, ενώ για την πόντισή του, έχουν αναπτυχθεί βελτιωμένες τεχνικές ειδικά για τις ανάγκες του έργου.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή