«Καθ’ όλα λογική και θεμιτή κίνηση» χαρακτήρισε σήμερα ο πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Σπύρος Σοφιανός την πρωτοβουλία που έλαβε το Πολυτεχνείο Κρήτης, τον Φεβρουάριο του 2018, επί πρυτανείας Ευάγγελου Διαμαντόπουλου, να καταθέσει εγγράφως -στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης- τις προτάσεις του στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων, ζητώντας την αλλαγή χρήσεων στον λόφο Καστέλλι για να προχωρήσει η σχεδιαζόμενη αξιοποίηση των κτηρίων του, με τη μετατροπή τους σε πολυτελές ξενοδοχείο.
Υπενθυμίζεται ότι το σχετικό αίτημα αποκάλυψε χθες, με ανακοίνωσή της, η δημοτική παράταξη «Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος» (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά), αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως «είναι ανήκουστο και προσβλητικό ένα ανώτατο πνευματικό ίδρυμα να παίζει τον ρόλο του λαγού σε μια ιδιωτική εταιρεία».
Παράλληλα, η παράταξη Σαρρή υποστήριξε χθες ότι το έγγραφο αίτημα του Πρύτανη κατατέθηκε, ενώ είχε «ολοκληρωθεί η διαβούλευση του Β1 σταδίου για την αναθεώρηση και επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του “Καλλικρατικού” Δήμου Χανίων», κάτι, ωστόσο, που δεν είναι ακριβές, καθώς, όπως είναι γνωστό, είχε δοθεί παράταση στη δημόσια διαβούλευση (δείτε ΕΔΩ), γεγονός που επισήμανε σήμερα και ο κ. Σοφιανός, μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Μικρόφωνο για 2» του ΑΝΤΕΝΝΑ Δυτικής Κρήτης (97,1) και στους δημοσιογράφους Μανώλη Κονσολάκη και Γιώργο Γεωργακάκη.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ κλήθηκε από τους δύο δημοσιογράφους να παραχωρήσει συνέντευξη στη διάρκεια της σημερινής πρωινής εκπομπής (09.00-11.00) προκειμένου να αποσαφηνίσει τι ακριβώς ισχύει αναφορικά με τις χρήσεις στον λόφο Καστέλλι.
Απαντώντας, ανέφερε ότι «είμαστε σε μία διαδικασία, στην οποία το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) έχει περάσει το στάδιο Β1 και επομένως βρίσκεται σε μία σχετικά τελική ευθεία και θα πρέπει να αποφασιστεί η χρήση που θα δοθεί σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό θα περάσει μία διαδικασία εγκρίσεων, θα γίνει Προεδρικό Διάταγμα και θα πάρει ΦΕΚ. Από τη στιγμή που θα συμβεί αυτό, τελειώνει μία διαδικασία που αφορά αυτόν τον πρωτογενή πολεοδομικό σχεδιασμό και από ‘κει και πέρα, ανάλογα με τις καταστάσεις, μπορείς να προχωρήσεις σε πιο συγκεκριμένη στοχοθέτηση, ανάλογα την περίσταση».
Ο κ. Σοφιανός σημείωσε, ακόμη, ότι με το έγγραφο που εστάλη από τον κ. Διαμαντόπουλο προς τον Δήμο Χανίων, τον Φεβρουάριο του 2018, «το Πολυτεχνείο Κρήτης, ως ο κύριος του χώρου, πήγε να εναρμονίσει την προτεινόμενη χρήση, όπως προέκυψε από τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση των κτηρίων, με το ΓΠΣ, που εκείνη τη στιγμή ήταν σε δημόσια διαβούλευση. Μία, θεωρώ, καθ’ όλα λογική και θεμιτή κίνηση από την πλευρά του Πολυτεχνείου. Δεν το συζητάμε αυτό. Και έγινε σίγουρα εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, γιατί δόθηκε παράταση στη διαβούλευση για το ΓΠΣ», τόνισε ο κ. Σοφιανός.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ χαρακτήρισε «ισχυρή, με αποφασιστικό χαρακτήρα», την απόφαση που θα κληθεί να λάβει για τις χρήσεις το Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι κάποια διεκπεραίωση ενός φακέλου. Η τελική απόφαση τού Δημοτικού Συμβουλίου είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη».
Ερωτηθείς αν το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων έχει τη δυνατότητα, ανάλογα με την απόφαση που θα λάβει για τις χρήσεις στον λόφο Καστέλλι, στο πλαίσιο της θεσμοθέτησης του ΓΠΣ, να «μπλοκάρει» την επένδυση, ο κ. Σοφιανός απάντησε ότι «το συγκεκριμένο θέμα είναι ευαίσθητο και πολεοδομικά και νομικά. Θέλει προσοχή το τι λέμε, γιατί το ΓΠΣ δεν είναι ένα εργαλείο πολιτικού εκβιασμού, είναι ένα εργαλείο πολιτικού σχεδιασμού. Άρα θα πρέπει λίγο να ξεχωρίσουμε τα “θέλω”, με κάτι που έχει ιδιοκτήτη… Εδώ δεν μιλάμε για μία έκταση, η οποία βρίσκεται μέσα σ’ ένα δάσος και ξαφνικά κάποιος αποφάσισε να την κάνει ξενοδοχείο. Έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και η γύρω περιοχή, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και κτήρια, τα οποία είναι παρόμοια με αυτό και είτε έχουμε ήδη αποφασίσει τη χρήση τους είτε θα την αποφασίσουμε στο επόμενο διάστημα, βλέπε Νεώρια. Λέω, δηλαδή, ότι όταν κάνουμε κάποιες προτάσεις, να μην κάνουμε την ίδια πρόταση και για τον λόφο Καστέλλι και για τα κτήρια των Νεωρίων. Και επίσης δεν είναι δημοτική περιουσία. Είναι μεν δημόσια περιουσία, γιατί το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, αλλά παρ’ όλ’ αυτά, όμως, έχει δικαίωμα στην αξιοποίηση της περιουσίας του…».
Ερωτηθείς αναφορικά με το ύψος των πιστώσεων που θα απαιτηθούν για την αποκατάσταση και επαναχρησιμοποίηση των κτηρίων, ανεξαρτήτως των χρήσεων που θα αποφασιστούν, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει, τελικά, η σχεδιαζόμενη επένδυση για ξενοδοχείο, ο κ. Σοφιανός είπε ότι «μάλλον αυτό είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της κουβέντας μας».
Υπενθύμισε, δε, ότι υπάρχουν επίσημα έγγραφα, από το 2006, για τα σοβαρά προβλήματα στο κτήριο της Μεραρχίας Κρητών και πρόσθεσε ότι «… έχοντας περάσει 14 χρόνια, είναι πολύ πιθανό να μην έχουμε κουφάρι, αλλά να έχουμε πολύ μεγαλύτερη πλατεία δυστυχώς», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το συγκεκριμένο κτήριο κινδυνεύει με κατάρρευση.
«Δεν το λέω εγώ, υπάρχει στην έκθεση του 2006, που είχε ζητήσει ο τότε πρύτανης κ. Γρυσπολάκης. Έγινε παρουσία των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου η συγκεκριμένη έκθεση. Δεν είναι ότι την έχει κάνει κάποιος που δεν ξέρει ή κάποιος που το κοίταζε από μακριά το κτήριο. Υπάρχει συγκεκριμένη έκθεση, την οποία γνωρίζω λόγω του Τεχνικού Επιμελητηρίου, η οποία έθετε σαφέστατα τέτοιου είδους προβλήματα…», διευκρίνισε ο κ. Σοφιανός.
«Επομένως, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ ψύχραιμοι στις κρίσεις που κάνουμε και να δούμε όχι τι μας λέει μονάχα το θυμικό μας, αλλά και τι λέει η λογική μας. Για μένα, το πρώτο είναι να υπάρχουν σίγουρα τα λεφτά για την αναστήλωση, γιατί παίζει ρόλο στην απόφαση», είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ και εκτίμησε ότι το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί για την αναστήλωση – αποκατάσταση των κτηρίων, όποια χρήση και αν αποφασιστεί, θα ξεπεράσει τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ!
«Καλό θα ήταν να πάει μία τεχνική Επιτροπή και να γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα κτήρια. Θα μπορούσαν να πάνε φορείς που έχουν σχέση με το αντικείμενο, γιατί ακόμα και το νούμερο που σας λέω εγώ έχει έναν τεράστιο βαθμό αυθαιρεσίας. Είναι μία προσέγγιση που κάνουμε με βάση τη γνώση των δημοσίων έργων. Αλλά υπάρχει τρόπος να πλησιάσουμε το νούμερο με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και με βάση αυτό να προχωρήσει το επόμενο κομμάτι της κουβέντας άμεσα, που είναι το ΓΠΣ, γιατί εκεί θα πρέπει να παρθεί η πρώτη απόφαση. Από ‘κει και πέρα, ο καθένας μπορεί να ορίσει το μονοπάτι που θέλει να πάρει…», κατέληξε ο κ. Σοφιανός.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΛΟΦΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ
Ακολουθεί η πρόταση που κατέθεσε το Πολυτεχνείο Κρήτης αναφορικά με τις χρήσεις στον λόφο Καστέλλι, με το έγγραφο που απέστειλε ο πρύτανης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, στις 12 Φεβρουαρίου 2018, στην Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που ήταν τότε σε εξέλιξη.
1 Σχόλιο
Ο κ. Σοφιανός είναι μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Αξιοποίησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.