Φορτώνουν ξανά τους πολίτες για να σώσουν τις τράπεζες!

Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα κατέβαλλαν και συνεχίζουν να καταβάλουν προσπάθειες να σώσουν τις τράπεζες.

Η ένεση των πενήντα δισ. ευρώ του 2ου μνημονίου, δεν στάθηκε σωτήρια και οι τράπεζες στη χώρα μας συνεχίζουν να παραπαίουν.

Σήμερα η κυβέρνηση, για να μην αυξηθεί ο αριθμός των «κόκκινων» δανείων επιχορηγεί τους τόκους των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Με το σχέδιο «Ηρακλής» έχει αποφασιστεί να δοθούν 12 δισ. ή και όσο απαιτηθεί σαν εγγύηση, για το τμήμα των δάνειων που θα πάρουν τα funds (Ν. 4649 16/12/2019, πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων).

Η σημερινή κυβέρνηση με το σχέδιο «Ηρακλής» και την «κακή τράπεζα» του κ. Στουρνάρα προσπαθεί να εξυγιάνει τις τράπεζες απαλλάσσοντάς τις από τα «κόκκινα» δάνεια. Το κόστος των ενεργειών αυτών (το οποίο δεν γνωρίζουμε) θα επιβαρύνει το σύνολο των πολιτών, χωρίς να έχει ζητηθεί η γνώμη τους ούτε να γνωρίζουν οι πολίτες ακριβώς τι πρόκειται να γίνει.

Με το σχέδιο του διοικητή της τράπεζας της Ελλάδος κ. Ιωάννη Στουρνάρα, επιδιώκεται όσα «κόκκινα» δάνεια δεν καλύπτονται από το σχέδιο «Ηρακλής» να μπουν στην «bad bank» και έτσι να «καθαρίσουν» το χαρτοφυλάκιό τους οι τράπεζες. Η «bad bank» θα μπορεί να δεχτεί «κόκκινα» δάνεια έως 40-45 δισ. ευρώ.

Για το κόστος δημιουργίας της «bad bank» δεν έχει μιλήσει έως τώρα κανείς, ούτε από την Τράπεζα της Ελλάδος ούτε από την πολιτική ηγεσία, η οποία, αφού παρέλαβε την πρόταση από τον κ. Στουρνάρα, δεσμεύτηκε ότι θα τη μελετήσει και θα τη συζητήσει στη συνέχεια.

Το σχέδιο του κ. Στουρνάρα προβλέπει μεταξύ άλλων εγγυήσεις που θα δώσει το ελληνικό Δημόσιο, που θα καλύπτουν τη διαφορά μεταξύ της λογιστικής αξίας που είναι γραμμένη στα βιβλία των τραπεζών και της τιμής στην οποία θα αγοράζει τα δάνεια ο επενδυτής.

Αρχικά το σχέδιο παρουσιάστηκε ως σημείο σύγκρουσης του κ. Στουρνάρα με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, προφανώς για να γίνει πιο «εύπεπτο» το εγχείρημα με το οποίο ο ελληνικός λαός θα κληθεί να πληρώσει και αυτό το κόστος.

Μέχρι πότε και για ποιο πόσο θα πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες για τις «ελληνικές» τράπεζες που πλέον δεν ανήκουν σε Έλληνες;

Μέχρι πότε ο λαός θα πληρώνει το κόστος της κακής διαχείρισης;

Από πότε τις ζημίες πρέπει να πληρώνει ο λαός και τα κέρδη να πηγαίνουν στους τραπεζίτες;

Δεδομένου ότι οι τράπεζες ελέγχονται από ξένα κεφάλαια, ποιος είναι ο εθνικός λόγος που επιβάλει να επιβαρυνθούν και πάλι οι πολίτες, για να σωθούν οι… ξένες τράπεζες;

Τι καπιταλισμός είναι αυτός που αντί να κλείσουν αυτοί που δημιουργούν ζημία τη μεταβιβάζουν στους πολίτες;

Ο καπιταλισμός της «αρπαχτής» είναι με τις ευλογίες της κυβέρνησης;

Πάντως στα βιβλία δεν διδάσκεται αυτή η τακτική και άλλα λένε οι νεοφιλελεύθερες απόψεις. Όποιος αποτυγχάνει κλείνει. Το κενό που δημιουργείται φροντίζουν οι δυνάμεις της αγοράς να το καλύψουν.

Αλλά αν πραγματικά η κυβέρνηση εργάζεται για το καλό των επιχειρήσεων και της οικονομίας, γιατί αυτή την «bad bank» δεν την έφτιαξε από την αρχή;

Έτσι θα μπορούσαν, μεταφέροντας τα δάνεια που είναι σε δυσκολία να τα διακανονίσουν και να σώσουν αρκετές επιχειρήσεις.

Μήπως η πολιτική ηγεσία θα έπρεπε να δημιουργήσει πράγματι την «bad bank», όχι ως «όχημα» για να εξυγιάνει τις ανύπαρκτες τράπεζες, αλλά για να σώσει τις επιχειρήσεις;

Στην «bad bank» να συσσωρεύει το σύνολο των δανείων τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση και μέσω αυτής να ελέγξει ποιες από τις επιχειρήσεις μπορούν να σωθούν και με ποια μέτρα. Αυτό πραγματικά θα ήταν μεγάλο όφελος για την οικονομία του τόπου.

Ο Πρόεδρος της Ισλανδίας αρνήθηκε σχέδιο μεταφοράς της ζημίας των τραπεζών στους πολίτες, διενεργώντας δύο δημοψηφίσματα και πάρα τις πιέσεις και την κινδυνολογία, η χώρα του δεν καταστράφηκε, αντίθετα έχει βρει τον δρόμο της ανάπτυξης. Οι πτωχευμένες τράπεζες είναι προτιμότερο να κλείσουν παρά να φορτώσουμε δισ. ευρώ στους πολίτες της χώρας αυτής. Καμία καταστροφή δεν πρόκειται να έλθει και ας θυμηθούμε τη στάση του Πρόεδρου της Ισλανδίας.

Θα τους προέτρεπα να ακούσουν τις ανακοινώσεις του Προέδρου της Ισλανδίας αν πραγματικά υπήρχε η διάθεση για μια διαφορετική μεταχείριση των αδιεξόδων των τραπεζών.

Έτσι και αλλιώς τον ρόλο που έχουν να παίξουν στην οικονομία δεν μπορούν και δεν θέλουν να τον παίξουν. Εξυπηρετούν λίγους και εκλεκτούς…

Επειδή είμαστε σίγουροι ότι η κυβέρνηση έχει λάβει τις αποφάσεις της και έχει διαλέξει τη στήριξη των τραπεζών και όχι των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου επιβάλλεται να ενημερωθεί η κοινωνία και ο επιχειρηματικός κόσμος για τα κάτωθι:

• Ποιες είναι οι εταιρείες που αγοράζουν τα «κόκκινα» δάνεια και σε ποια τιμή αγοράζουν τα πακέτα δανείων;

• Ποια είναι η λογιστική αξία των πωλούμενων δανείων και ποια δάνεια είναι σε κάθε πακέτο;

• Ποια είναι η αξία των εμπραγμάτων εγγυήσεων που έχουν τα δάνεια που πωλούν;

• Πού είναι η έδρα κάθε εταιρείας που αγοράζει δάνεια;

• Ποιος τις διοικεί και ποιος είναι ο τελικός δικαιούχος των μετοχών των εταιρειών αυτών;

• Ποιο είναι το κεφάλαιο των εταιρειών αυτών και που βρίσκουν χρήματα και εγγυήσεις και αγοράζουν δάνεια και ακίνητα πολιτών;

Έχει υποχρέωση η πολιτεία να ενημερώσει τους πολίτες που τους φορτώνει με δάνεια, για να σώσει τις τράπεζες.

* Ο κ. Παναγιώτης Αλεβιζάκης Παναγιώτης είναι μέλος της ΚΔ του Οικονομικού Επιμελητήριου Ελλάδας, εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδας

1 σχόλιο

  • Γιώργος Κιαγιάς Reply

    22 Οκτωβρίου 2020 at 10:36

    Δεν ξέρω αρκετά από οικονομικά για να κρίνω αυτά που γράφετε αλλά διαβάζοντας ” Έτσι και αλλιώς τον ρόλο που έχουν να παίξουν στην οικονομία δεν μπορούν και δεν θέλουν να τον παίξουν. Εξυπηρετούν λίγους και εκλεκτούς” καταλαβαίνω πως είστε ιδεοληπτικός στις απόψεις σας και έτσι δεν τις παίρνω στα σοβαρά. Γιατί να εξυπηρετεί η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την οικονομία τους λίγους και όχι τους πολλούς, σχεδόν όλους στην περίπτωση του λαού, που έχουν και την ψήφο; Αν μια κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί την οικονομία της χώρας αλλά λίγων μόνο τότε η οικονομία καταρρέει και αυτό είναι κάτι που δεν συμφέρει καμία κυβέρνηση. Και γιατί να εξυπηρετούν ο Στουρνάρας και ο Μητσοτάκης ξένα συμφέροντα βλάπτοντας την Ελλάδα και τους Έλληνες; Για να πλουτίσουν προσωπικά; Ποιο είναι το συμφέρον τους να κάνουν ζημιά στην χώρα τους; Νομίζω πως πρέπει όποιος ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση μιας χώρας εσκεμμένα βλάπτει την χώρα και τον λαό πρέπει να εξηγήσει επίσης για ποιο λόγο το κάνουν αλλιώς τα λόγια του και οι αναλύσεις του δεν έχουν πιο πολύ αξία από αυτά του κάθε αναρχικού που μας λέει πως η εξουσία είναι η ουσία του κακού και έτσι δεν χρειάζονται άλλες εξηγήσεις γιατί αυτό τα εξηγεί όλα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή