Αλλαγές στο καθεστώς για τη μείωση των ενοικίων λόγω της κρίσης του κορωνοϊού έφερε το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της οικονομίας και της αγοράς.
Η προαιρετική μείωση των ενοικίων παραμένει ενώ επανεισάγεται η υποχρεωτική μείωση που ίσχυσε για πολλούς κλάδους κατά το πρώτο lockdown και μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Σύμφωνα με όσα ισχύουν πλέον για τα μισθώματα:
-Το ενοίκιο επαγγελματικής στέγης του Νοεμβρίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους πληττόμενους ΚΑΔ και διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή μειώνεται υποχρεωτικά κατά 40%. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν, για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις εστίασης, πολιτισμού και αθλητισμού της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.
-Το ενοίκιο μειώνεται υποχρεωτικά κατά 40% για τις επιχειρήσεις πληττόμενων ΚΑΔ με βάση τη διευρυμένη λίστα του Απριλίου και εδρεύουν σε περιοχή που παραμένει για περισσότερες από 14 ημέρες σε κατάσταση “αυξημένου κινδύνου” (επίπεδο πορτοκαλί και κόκκινο).
-Οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας καταβάλλουν το ενοίκιο Νοεμβρίου κύριας κατοικίας τους κατά 40% μειωμένο.
-Οι γονείς που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και τα τέκνα τους σπουδάζουν σε άλλη πόλη του εσωτερικού καταβάλλουν μειωμένο το ενοίκιο Νοεμβρίου κατά 40%.
-Για τις επιχειρήσεις που εδρεύουν σε περιφέρεια που τίθενται σε καθεστώς αυξημένης επιτήρησης (πράσινο και κίτρινο) και περιλαμβάνονται στους πληττόμενους ΚΑΔ της διευρυμένης λίστας Απριλίου, ισχύει η προαιρετική μείωση του ενοικίου κατά τουλάχιστον 30%. Για να ισχύσει η προαιρετική μείωση του ενοικίου πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ εκμισθωτή και μισθωτή και να καταβληθεί στον πρώτο το νέο μειωμένο μίσθωμα.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που υφίστανται μείωση του εισοδήματός τους λόγω του υποχρεωτικού ή κατόπιν συμφωνίας “κουρέματος” του ενοικίου λαμβάνουν αποζημίωση από το κράτος το 30% της απώλειας.
Η αποζημίωση λαμβάνει τη μορφή πίστωσης φόρου που συμψηφίζεται με νέες φορολογικές υποχρεώσεις, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων.
ΠΟΜΙΔΑ: Απουσιάζουν τα μέτρα υπέρ των ιδιοκτητών
“Στη λίστα αυτή τον Απρίλιο είχαν συμπεριληφθεί όχι μόνον οι επιχειρήσεις που έκλεισαν τότε υποχρεωτικά (εστίαση, θεάματα, γυμναστήρια κλπ.) αλλά και όλες οι εκατοντάδες δραστηριότητες εμπορίας και υπηρεσιών λόγω των γενικών περιορισμών κυκλοφορίας (με SMS κλπ.). Σήμερα όμως οι επιχειρήσεις αυτές θα παραμείνουν σε κανονική λειτουργία”, επισημαίνει σε επιστολή-διαμαρτυρία της η ΠΟΜΙΔΑ προς το οικονομικό επιτελείο.
Και συνεχίζει: “Ποιος ο λόγος συνεπώς της επέκτασης της μείωσης ενοικίων και σε αυτές; Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, το μόνο θετικό μέτρο είναι ο μελλοντικός συμψηφισμός του 30% της απώλειας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Καμιά άμεση επιδότηση, όπως θα ήταν το σωστό, ή μείωση υποχρεώσεων, διευκόλυνση, ρύθμιση ή οποιοδήποτε άλλο άμεσο ανακουφιστικό μέτρο, όπως τα τόσα άλλα που προβλέπονται για τόσες άλλες κατηγορίες φορολογουμένων. Γιατί; Η δυνατότητα προαιρετικής μείωσης ενοικίου θα εξακολουθήσει να ισχύει για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στις περιοχές επιπέδου “Επιτήρησης” (πράσινο και κίτρινο), σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ”.
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, “επί της ευχέρειας αυτής την οποία εμείς προτείναμε και εσείς ορθά νομοθετήσατε για το τελευταίο τετράμηνο, έχετε τεράστια ευθύνη για την έλλειψη γενικευμένης ανταπόκρισης γιατί, όπως ήδη δημόσια σας ενημερώσαμε, αυτή οφείλεται:
-Πρώτον στην αποσπασματικότητα (κυριολεκτικά “μαρτύριο της σταγόνας”, μήνα-μήνα για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο) των μέχρι τώρα υπουργικών αποφάσεων που καθορίζουν για ποιες κατηγορίες μισθώσεων θα ισχύσουν οι συμψηφιστικές επιστροφές φόρου, αντί να αφορούν ολόκληρο το νομοθετημένο τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.
-Δεύτερον στη μη ολοκλήρωση της ανάρτησης των επιστροφών φόρου COVID ακόμη και του πρώτου τετραμήνου Μαρτίου-Ιουνίου, μέχρι σήμερα που τελειώνει η προθεσμία του ΕΝΦΙΑ.
Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα γιατί με όσα ανακοινώσατε, εξαντλήσατε για μια φορά ακόμη όλη τη σκληρότητα των μέτρων σας σε βάρος των εκμισθωτών ακινήτων της Αττικής και άλλων περιφερειών χαρακτηρισμένων ως “πορτοκαλί” ή “κόκκινων”, ακόμη και για επιχειρήσεις εν πλήρει λειτουργία, χωρίς και θετικά μέτρα υπέρ των ιδιοκτητών ακινήτων!”.
Πηγή: capital.gr