Χανιά | Ποδηλατόδρομοι χωρίς σχεδιασμό;

Πολύς και ιδιαίτερος λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα για την ύπαρξη ποδηλατόδρομων στην πόλη μας. Είναι πράγματι γεγονός και κοινή παραδοχή, πως πράγματι πρέπει να γίνουν με την προϋπόθεση να γίνουν πάνω σε σωστές βάσεις και με ολοκληρωμένο, τεκμηριωμένο σχεδιασμό, καλύπτοντας στο έπακρο τις ανάγκες της κοινωνίας και της σωστής κυκλοφοριακής αποφόρτισης της πόλης μας. Είναι αντιληπτό σε όλους μας που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε στα Χανιά πως επί σειρά ετών δεν έχει εφαρμοστεί ορθά και λειτουργικά το κυκλοφοριακό, δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα στον ήδη βεβαρημένο και συμπιεσμένο κυκλοφοριακό φόρτο στην πόλη μας.

Η ύπαρξη ποδηλατόδρομου καθώς και το σύνολο των αναπλάσεων που πράγματι χρειάζονται τα Χανιά δεν είναι κάτι καινούργιο που τώρα βγήκε στο φως, αντιθέτως συζητείται αρκετά χρόνια χωρίς ωστόσο να έχει γίνει τίποτα, είτε λόγω αντικρουόμενων συμφερόντων, είτε λόγω ανύπαρκτης πολιτικής βούλησης.

Το τελευταίο διάστημα όμως, επίμονα και συστηματικά το συγκεκριμένο θέμα έχει πάρει διαστάσεις με υποκινητές κάποιους που de facto προσπαθούν να επιβάλλουν εδώ και τώρα τη δημιουργία ποδηλατόδρομου χωρίς όμως να υπάρχει σχεδιασμός ούτε καν σε επίπεδο μελετών.

Βέβαια έχουν πρόσχημα τις δεσμεύσεις και υποσχέσεις του Δημάρχου και μέρους της δημοτικής αρχής ήδη από πριν τις δημοτικές εκλογές και τώρα βέβαια που οι εκλογές πέρασαν προσπαθούν οι υποσχέσεις που τους δόθηκαν να εκπληρωθούν.

Όμως πέραν από τις όποιες υποσχέσεις που δόθηκαν, πρέπει να καταλάβουν πως ένα έργο τέτοιας σημασίας που θα αλλάξει άρδην το κυκλοφοριακό και χωροταξικό σχεδιασμό της πόλης μας, δεν γίνονται με αποφάσεις εν κρυφό, χωρίς διαβούλευση με το σύνολο της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας που δραστηριοποιήτε στην πόλη.

Για να μην παρεξηγηθώ, σε καμία περίπτωση δεν είμαι αρνητικός στην προοπτική και υλοποίηση σύγχρονων υποδομών που θα αναβαθμίσουν την πόλη μας κάνοντας την φιλική προς τον πολίτη.

Είναι ανάγκη όμως να γίνει με τεκμηριωμένο σχέδιο και κυρίως με διαβούλευση και διάλογο από όλους που εμπλέκονται για να υλοποιηθεί το έργο αυτό σωστά χωρίς παράλληλα να θιγούν οι πολλοί για τα ιδεοληψιακά συμφέροντα των λίγων. Ας δουν το παράδειγμα της Αθήνας, που ο κ. Μπακογιάννης χωρίς να ρωτήσει κανένα, εν κρυφό σε μια μέρα, άλλαξε το συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης με μη συγκροτημένους ποδηλατόδρομους και βαμμένες με γιρλάντες δρόμους και το πρόβλημα από την ίδια μέρα φάνηκε και κατακρίθηκε από όλους και ο μεγάλος περίπατος έγινε παρωδία.

Αν αυτό θέλουν κάποιοι να κάνουν και στα Χανιά δαπανώντας άσκοπα χρήματα με μηδενικό και ανύπαρκτο σχεδιασμό τότε σίγουρα συμβάλλουν στο γεγονός να πάνε τα Χανιά μας πίσω, με μια χαμένη πάλι τετραετία.

Ο κ. Δήμαρχος και η δημοτική αρχή, οφείλει να αφήσει στην άκρη τις όποιες προεκλογικές δεσμεύσεις και να πράξη με συνέπεια, με σοβαρότητα και προπαντός με διάλογο στην κατεύθυνση για την πρόοδο όλων και μηδενός εξαιρουμένου του συνόλου των δημοτών, με διαδικασίες ανοικτές και χωρίς προσχήματα, οι εκλογές άλλωστε τελείωσαν και τα προβλήματα στην πόλη μας παραμένουν πολλά από τα απλά και καθημερινά μέχρι τα μεγάλα που χρίζουν άμεσης επίλυσης.

Αν οι ΠοδηΛάτρεις ή οποιοσδήποτε άλλος σύλλογος/φορέας προσπαθεί να επιβάλλει τις απόψεις του, ορμώμενοι από τις προεκλογικές δεσμεύσεις που τους δόθηκαν, πρέπει να καταλάβουν και να σεβαστούν αφενός όλους τους πολίτες, τον κόσμο της επιχειρηματικότητας που αυτός πιο πολύ θα θιγεί στην ανύπαρκτου σχεδιασμού υλοποίηση ποδηλατόδρομου στην πόλη μας και προπαντός οι ίδιοι οι κάτοικοι που δεν θα τους δοθεί καμία εναλλακτική για να σταθμεύουν τα οχήματά τους, καθώς είναι αμελητέοι οι συγκροτημένοι χώροι στάθμευσης αυτή τη στιγμή στην πόλη μας.

Επιπλέον ας μη λησμονούμε το γεγονός, πως και κάποιοι δόλιοι επιχειρηματίες που κάτω από το τραπέζι προσπαθούν, να γίνει στα γρήγορα το εν λόγω έργο με μόνο γνώμονά τους να μην παρκάρει κανείς έξω από το κατάστημά τους, επειδή απλά δεν τους αρέσει, πρέπει να καταλάβουν πως τα οποιαδήποτε συμφέροντά τους δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να υπονομεύσουν το συμφέρον μιας ολόκληρης κοινωνίας. Όλα αυτά ο κ. δήμαρχος καθώς και οι ένοικοι της οδού κυδωνίας θα πρέπει να το λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους, άλλωστε εκλέχτηκαν ως δημοτική αρχή των πολλών και όχι των λίγων που μέσα από ιδεοληψίες και συμφέροντα υπονομεύουν την πόλη μας.

* Ο κ. Ευτύχης Μανωλακάκης είναι πρώην δημοτικός σύμβουλος Χανίων, μέλος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, πρώην πρόεδρος του Βιοτεχνικού Τμήματος του ΕΒΕ Χανίων

1 σχόλιο

  • Πατσουράκης Μιχάλης Reply

    19 Νοεμβρίου 2020 at 11:55

    Ο φίλος Ευτύχης επισημαίνει τον ελλιπή σχεδιασμό που όμως είναι δομικό πρόβλημα όλης της κοινωνίας μας!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή