Μαζί τα φάγαμε;

Στην εκπομπή «Μικρόφωνο για 2» στον Αντέννα Δυτικής Κρήτης, (17-11-2020), ήταν καλεσμένος ο κ. Γιώργος Φλωρίδης, που διετέλεσε υπουργός και υφυπουργός επί διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Σε μεγάλο μέρος της συζήτησης, με τον κ. Κονσολάκη και τον κ. Γεωργακάκη, ο κ. Φλωρίδης μίλησε για τη χρεοκοπία της Ελλάδας και για τους υπεύθυνούς της. Με πάθος υποστήριζε, ο κ. Φλωρίδης, πως μεγάλο μέρος της ευθύνης αναλογεί στους πολίτες που ζητούσαν χρήματα και διορισμούς από τους πολιτικούς χωρίς να αναρωτιούνται αν η Ελλάδα είχε την οικονομική δύναμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές. Οι πολιτικοί δανειζόταν και ικανοποιούσαν τις απαιτήσεις των πολιτών. Γι’ αυτό, έτσι υποστηρίζει ο κ. Φλωρίδης, είναι πολύ σωστό το «μαζί τα φάγαμε» του κ. Πάγκαλου. Ο κ. Φλωρίδης ήταν πολύ θυμωμένος με τον λαό, αν και παραδεχόταν, κάπως υποτονικά, πως μεγαλύτερη ευθύνη είχαν οι πολιτικοί.

Προσωπικά πιστεύω πως ο κάθε άνθρωπος είναι μόνο εκεί πραγματικά υπεύθυνος που γνωρίζει πως με την πράξη του μπορεί να αλλάξει κάτι στη συνολική πραγματικότητα και πως η όποια θυσία του δεν πάει χαμένη γιατί είναι μεμονωμένη, ένα παραπάνω αν θεωρεί πως με τη θυσία του είναι το κορόιδο, μιας και γνωρίζει πως οι συμπολίτες του δεν θα θυσιάσουν ανάλογα. Γιατί λοιπόν να μη ζητήσει να διοριστεί το παιδί του και να αφήσει να το ζητήσει άλλος γονέας και να διοριστεί το παιδί του άλλου; Γιατί να μη ζητήσει χρήματα που ξέρει πως θα του τα δώσουν αφού και οι άλλοι ζητούν και παίρνουν;

Ναι, η χώρα χρεοκόπησε γιατί ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της, ο λαός ζητούσε να ζει όπως οι πιο πλούσιοι λαοί στην Ευρώπη, χωρίς να υπάρχει παραγωγικότητα όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι πολιτικοί δανειζόταν και έδιναν στο λαό, αν δεν το έκαναν δεν θα ξεναψηφιζόταν και θα ψηφιζόταν άλλοι που θα το έκαναν, πάντα κάποιοι βρίσκονται. Από τη στιγμή που υπήρχε εύκολος δανεισμός, η χρεοκοπία σε μια μη παραγωγική χώρα που ψήφιζε βουλευτές μέσα από πελατειακές σχέσεις ήταν αναπόφευκτη.

Ο κάθε πολίτης και ο κάθε πολιτικός ήταν μέρος ενός συστήματος που ουσιαστικά δεν μπορούσε να το αλλάξει.

Η χρεοκοπία έφερε μια κάθαρση. Ο πολίτης κατάλαβε, πως και να ζητά τώρα, οι πολιτικοί δεν έχουν να του δώσουν ή δεν τους επιτρέπουν οι δανειστές να δώσουν. Οι σοβαροί πολιτικοί, όχι οι λαϊκιστές, αποδέχτηκαν πως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στο σύστημα σε κατεύθυνση προς ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και πως πρέπει να γίνει μια μετάβαση από την πελατοκρατία στην αξιοκρατία.

Το ξεχωριστό πρόβλημα της Ελλάδας δεν το δημιούργησαν ούτε οι πολίτες ούτε οι πολιτικοί, ήταν αποτέλεσμα της ξεχωριστής ιστορικής εξέλιξης της χώρας μας.

Ευτυχώς, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως κράτος του ευρώ η εξέλιξή μας ως κράτος καθορίζεται όλο και πιο πολύ από την εξέλιξη στην Ευρώπη.

Είναι αλήθεια πως τα «φάγαμε» μαζί, πολίτες και πολιτικοί, αλλά το ίδιο θα έκαναν όλοι στη θέση μας. Όλοι οι άνθρωποι παίρνουν όταν τους δίνουν: ψήφους, θέσεις εργασίας, χρήματα. Το ζητούμενο σε ένα κράτος είναι να λειτουργεί έτσι ώστε να υπάρχουν δομικά και νομικά εμπόδια στις συναλλαγές αμοιβαίου συμφέροντος μεταξύ πολιτικών και πολιτών.

* Ο κ. Γιώργος Κιαγιάς είναι καθηγητής Γερμανικής Γλώσσας

1 σχόλιο

  • Πατσουράκης Μιχάλης Reply

    22 Νοεμβρίου 2020 at 19:21

    Η ευκολία των δανεικών συνέβαλε κατά πολύ πιστεύω στην χρεοκοπία της χώρας! Όταν δανείζεται μία κυβέρνηση το κάνει πιο εύκολα από έναν ιδιώτη γιατί τα χρέη θα εξοφληθούν στο μέλλον από άλλες κυβερνήσεις!
    Όπως και να είναι βάλαμε θηλιά στο λαιμό των μελλοντικών γενεών μας για εκατό χρόνια!
    Και πραγματικά την μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι πολιτικοί με το κλίμα που καλλιεργούσε δημαγωγία τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή