Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Σχεδόν 35 εκ. ευρώ στην Κρήτη – Τα ποσά ανά νομό

Πάνω από 160.000 αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή είχαν κατατεθεί ως το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο με ρυθμούς 6.000 αιτήσεων ανά ώρα, το να παρακολουθήσει κανείς τη ροή δεν έχει νόημα.

Αυτό που μετράει, όμως, είναι ότι πριν καλά- καλά ξεκινήσει η εβδομάδα, είχαν εγκριθεί πληρωμές 794 εκατ. ευρώ και ήδη από χθες εκταμιεύθηκε η πρώτη δόση, ύψους 420,4 εκατ. ευρώ, δείχνοντας έτσι ότι ο προϋπολογισμός των 1,2 δισ. ευρώ θα εξαντληθεί πριν φτάσουμε στην καταληκτική προθεσμία της 30ης Νοεμβρίου.

Η κατανομή των πληρωμών στους πρώτους 79.004 δικαιούχους επιβεβαιώνει, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Γιώργου Παππού στο iefimerida.gr, ότι η επιστρεπτέα 4 έχει κάνει θραύση στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις, καθώς περίπου 48.000 από τους δικαιούχους έχουν λάβει ως 3.000 ευρώ και συνολικά περί τα 72 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για δραστηριότητες που έχουν κατεβάσει ρολά λόγω lockdown, προβλέπονται 2.000 ευρώ άνευ κριτηρίου πτώσης τζίρου.

Το δεύτερο στοιχείο, που επιβεβαιώνει ότι η επιστρεπτέα 4 «κουμπώνει» με τις ανάγκες μικρών επιχειρήσεων στους κλάδους που πλήττονται περισσότερο, είναι το ποιοι μοιράστηκαν αυτά τα πρώτα 420 εκατ. ευρώ: καφέ, ιδιοκτήτες ταξί, καφενεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, ουζερί, δικηγόροι, λογιστές, κομμωτήρια, καταλύματα.

Κρήτη και νησιά τη «μερίδα του λέοντος»

Το τρίτο στοιχείο από αυτές τις πρώτες πληρωμές, είναι η διασπορά σε όλη την επικράτεια. Αν εξαιρέσει, δε, κανείς την Αττική πήρε τη μερίδα του λέοντος, δηλαδή περίπου 150 εκατ. ευρώ, τα νησιά και δη η Κρήτη «χτύπησαν» στα ίσα τη Θεσσαλονίκη, επιβεβαιώνοντας την τάση που είχε διαμορφωθεί από την επιστρεπτέα 3, όπου τουρισμός και εστίαση στις κατ’ εξοχήν τουριστικές περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας, απορρόφησαν μεγάλο μέρος των δανείων.

Στην παρούσα φάση, περίπου 35 εκ. ευρώ πήγαν ήδη στην Κρήτη, 24 εκ. ευρώ στα Δωδεκάνησα, γύρω στα 36 εκ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη, περί τα 17 εκ. ευρώ στις Κυκλάδες, γύρω στα 19 εκ. ευρώ στα Επτάνησα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επιστρεπτέα, με το σχήμα 50-50, θα έχει συνέχεια. «Θα υλοποιηθούν και νέοι κύκλοι του επιτυχημένου χρηματοδοτικού σχήματος, τόσο τον Δεκέμβριο, όσο και το 2021» προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, με φόντο την πρόβλεψη για 700 εκατ. ευρώ στην επιστρεπτέα 5 και τη δέσμευση 3 δισ. ευρώ στο Αποθεματικό του 2021 για τη χρηματοδότηση της επιστρεπτέας 6.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή