Χαρτζουλάκης: Ελαιοπεριεκτικότητα, χρόνος συγκομιδής και ποιότητα ελαιολάδου

Χρήσιμες διαπιστώστεις – οδηγίες για έναν πλούσιο σε περιεκτικότητα ελαιόκαρπο, παρουσιάζει ο γεωπόνος – ερευνητής, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων, Κώστας Χαρτζουλάκης, με αφορμή το γεγονός ότι «πολλοί ελαιοπαραγωγοί δεν είναι ικανοποιημένοι με τη χαμηλή ελαιοπεριεκτικότητα (αποδόσεις πάνω από 5,5-7,5 επί νωπού βάρους) του ελαιόκαρπου που παρατηρείται σε πολλές περιοχές της Κρήτης».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρτζουλάκη, οι ελαιοπαραγωγοί αποδίδουν το συγκεκριμένο γεγονός «κυρίως στην πρώιμη συγκομιδή, το πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου ή και λίγο αργότερα σε σχέση με την συνήθη ακολουθούμενη από τους περισσότερους, δηλαδή συγκομιδή προς τα τέλη Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο».

Οπως αναφέρει ο κ. Χαρτζουλάκης, η ελαιοπεριεκτικότητα του καρπού είναι άμεσα συνδεδεμένη με:

– Την ποικιλία.

– Τις εδαφο-κλιματικές συνθήκες.

– Τις καλλιεργητικές πρακτικές (κλάδεμα, λίπανση, άρδευση).

– Το φορτίο των ελαιοδέντρων.

– Το στάδιο ωριμότητας του καρπού.

Η μέγιστη περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι (επί ξηρού βάρους) επιτυγχάνεται σε 165-185 μέρες μετά την καρπόδεση και στην Κορωνέικη (Σχ. 1), δηλαδή μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου για την Κρήτη. Όπου το φορτίο του δέντρου είναι μικρό ή κανονικό η μέγιστη ελαιοπεριεκτικότητα επιτυγχάνεται νωρίτερα.

Στα δέντρα που είναι υπερφορτωμένα, η μέγιστη ελαιοπεριεκτικότητα επιτυγχάνεται στις 185 μέρες.

Με την καθυστέρηση της συγκομιδής οι καρποί χάνουν νερό λόγω καιρικών συνθηκών (ψύχος, υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με απουσία βροχής) και υπάρχει η αίσθηση της καλύτερης απόδοσης, αφού στο ελαιουργείο εκφράζεται επί νωπού βάρους.

Η ποιότητα του ελαιολάδου, πέρα των ανωτέρω παραγόντων και του απαλλαγμένου από προσβολές ελαιόκαρπου, είναι άμεσα συνδεδεμένη και με:

– Τον τρόπο συγκομιδής (να αποφεύγεται ο τραυματισμός του καρπού).

– Τον χρόνο μεταξύ της συγκομιδής και της έκθλιψης (ελαχιστοποίηση του χρόνου μεταφοράς και η έκθλιψη να γίνεται μέσα σε 12 ώρες).

– Τη σωστή λειτουργία του ελαιουργείου (συνθήκες HACCP και ποιότητας ISO, θερμοκρασία < 28 0C, χρόνος μάλαξης όχι πάνω από 30-40 λεπτά για Κορωνέικη).

Η συγκέντρωση φαινολών μειώνεται δραστικά (Σχ. 2) με την αλλαγή του χρώματος σε μωβ (όταν η επιδερμίδα αλλάζει χρώμα από πρασινο-κίτρινο σε μελανο-ιώδες).

Αυτό σημαίνει ότι η καθυστέρηση της συγκομιδής έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ποιότητα, για την οποία θέλουμε να είμαστε πρωτοπόροι, καταλήγει ο κ. Χαρτζουλάκης.

Κανένα σχόλιο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή