Στις 700.000 αναμένονται οι αφίξεις στο αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» των Χανίων την επόμενη τουριστική χρονιά, σύμφωνα με το καλό σενάριο και με βάση τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις, όπως αποκάλυψε σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Μανώλης Γιαννούλης, μιλώντας στον Αντέννα Δυτικής Κρήτης 97,1 και στους δημοσιογράφους Μανώλη Κονσολάκη και Γιώργο Γεωργακάκη (εκπομπή «Μικρόφωνο για 2»).
«Υπάρχει μία αισιοδοξία. Το καλό σενάριο, με βάση τον αριθμό των πτήσεων που προγραμματίζονται και τις θέσεις που έχουν κρατήσει οι μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί προβλέπει ότι ξεκινάμε με μία βάση 55-60% της δουλειάς του 2019. Επί της ουσίας, δηλαδή, αν φέτος στα Χανιά είχαμε περίπου 230.000 – 240.000 αφίξεις, θα πάμε γύρω στις 700.000 αφίξεις. Αυτή είναι η βάση», υπογράμμισε ο κ. Γιαννούλης.
«Τώρα, όσο το εμβόλιο αρχίζει και γίνεται προσιτό στον κόσμο και ο κόσμος θα εμβολιάζεται, είναι λογικό ότι θ’ αλλάξει τελείως η ψυχολογία του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος θέλει να βγει, να ταξιδέψει, να διασκεδάσει. Όμως, και τώρα να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, αυτό είναι κάτι που θα τραβήξει σε βάθος χρόνου και το αποτέλεσμα θ’ αρχίσει να φαίνεται από τον Απρίλιο και μετά. Νομίζω ότι δεν αποκλείται τα πράγματα να βελτιωθούν περισσότερο από τον Ιούνιο και μετά. Απομένει, όμως, να το δούμε», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων.
Διευκρίνισε, δε, ότι τα στελέχη των τουριστικών οργανισμών και των αεροπορικών εταιρειών «βλέπουν ότι υπάρχει μία κινητικότητα. Δεν κλείνει» (σ.σ.: πακέτα διακοπών, κ.λπ.) «ο κόσμος αυτή τη στιγμή, αλλά αυτή η κινητικότητα κάνει τους τουριστικούς οργανισμούς και τις αεροπορικές εταιρείες να υπολογίζουν αυτά τα νούμερα. Θεωρώ ότι είναι κάτι που μπορούμε να πετύχουμε, εάν τα πράγματα πάνε καλά. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή, παρά το ότι είμαστε σε πολύ κακή κατάσταση μέσα στην πανδημία, είναι πολύ καλύτερα από σχεδόν όλες τις ανταγωνίστριες χώρες και αυτό, νομίζω, έχει μεγάλη σημασία, δηλαδή είναι κάτι που θα ωφελήσει τον τουρισμό».
Ο κ. Γιαννούλης εκτίμησε ότι την επόμενη χρονιά, τουριστικά «ξεχνάμε τον Απρίλιο, ξεχνάμε και τον Μάιο, κατά την άποψή μου. Θα έχουμε πτήσεις, θα έχουμε και low cost πτήσεις, θα έχουμε και πτήσεις τσάρτερ, αλλά δεν θα είναι τίποτα το ουσιαστικό. Η κίνηση θα ξεκινήσει από τα τέλη Μαΐου και μετά. Αυτό διαφαίνεται αυτή τη στιγμή τουλάχιστον και φυσικά περιμένουμε να δούμε, γιατί χθες μάθαμε ότι η Γερμανία πηγαίνει σε ολικό lockdown. Τώρα λένε οι γερμανοί επιδημιολόγοι ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος θα είναι οι πιο δύσκολοι μήνες. Όλα αυτά κρατάνε τον κόσμο πίσω. Δημιουργούν μία πολύ αρνητική ψυχολογία για να ταξιδέψει ο κόσμος».
ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ TOUR OPERATORS
Ερωτηθείς αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ τουριστικών οργανισμών και ξενοδόχων για τα συμβόλαια της νέας χρονιάς, ο κ. Γιαννούλης ανέφερε ότι «στον μεγαλύτερο βαθμό έχουν τελειώσει… Αυτό, ωστόσο, είναι θεωρητικό γιατί στην οποιαδήποτε δυσκολία επανέρχονται οι διάφοροι διευθυντές των τουριστικών οργανισμών και ζητάνε επαναξιολόγηση των συμβολαίων. Αλλά σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι είναι ίδιες οι τιμές με πέρυσι. Έχουν δοθεί από νωρίς διάφορες προσφορές προκειμένου να προσελκύσουν το καταναλωτικό ενδιαφέρον. Θεωρώ ότι αν μείνουμε στα περυσινά επίπεδα, αυτό θα είναι σημαντικό. Όμως επιμένουμε ως φορείς ότι πρέπει να υπάρξουν και πρωτοβουλίες άλλου τύπου. Θυμίζω ότι το 2013 η τότε κυβέρνηση είχε μειώσει σημαντικά τους συντελεστές του ΦΠΑ. Αυτό είναι κάτι που πρέπει και τώρα να γίνει, δεδομένου ότι σε όλες τις ανταγωνίστριες χώρες (Κύπρος, Ισπανία, Πορτογαλία) είναι σημαντικά μειωμένοι, 50-60% ο μέσος συντελεστής ΦΠΑ συγκριτικά με εμάς. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δημιουργεί μεγάλο πλεονέκτημα ανταγωνιστικότητας, το οποίο δεν το έχουμε εμείς, σε μία στιγμή που θα πρέπει να το επαναξιολογήσουμε», επισήμανε ο κ. Γιαννούλης.
Και συνέχισε: «Είναι γεγονός ότι έχουν γίνει τα πράγματα πολύ δύσκολα. Δεν έχουν γίνει μόνο για εμάς. Έχουν γίνει και για τους μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς. Η TUI, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι προχθές έλαβε άλλο ένα δάνειο ύψους 1,8 δισ. ευρώ, έχοντας λάβει συνολικά 4,8 δισ. προκειμένου ν’ ανταπεξέλθει αυτόν τον σκόπελο. Είναι πολύ μεγάλοι οργανισμοί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τη στιγμή που δεν υπάρχουν χρηματοροές προς τους οργανισμούς, φυσικά προσπαθούν ένα μέρος του προβλήματος να το μεταφέρουν στα ξενοδοχεία και σε όλους τους συνεργάτες. Είναι κάτι πολύ δύσκολο. Όσο μπορούμε, πρέπει ν’ αντισταθούμε. Ξέρω περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν αντισταθεί. Άλλος έχασε το συμβόλαιο, άλλος τα “βρήκε” κάπου στη μέση. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, θα έλεγα, που μπορούν να κάνουν όλοι. Ο καθένας πρέπει να κάνει ό,τι νομίζει και όσο τον αφορά. Φυσικά, μία επιλογή είναι πάντα η διαπραγμάτευση και να υπολογίσει κάποιος το βάθος της συνεργασίας και τι έχει γίνει όλα τα προηγούμενα χρόνια, γιατί το πρόβλημα των χρηματοροών δεν το έχουν μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά το έχουν και οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί, αλλά και οι αεροπορικές εταιρείες».
Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΟΥΣ
Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Χανίων με αιχμές για τη στάση των ξενοδόχων αναφορικά με το πλαίσιο συνεργασίας τους, και ερωτηθείς αν θα υπογραφεί συλλογική σύμβαση, ο κ. Γιαννούλης απάντησε ότι «θα πάμε σε νέες συλλογικές συμβάσεις με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Υπήρξε μία συζήτηση και θεωρώ ότι βιάστηκαν πάρα πολύ να βγάλουν συμπεράσματα και να γίνουν αυτά τα δελτία Τύπου που έγιναν. Ο στόχος είναι να πάμε. Θυμίζω ότι την πιο κρίσιμη περίοδο, το 2012, που δεν γίνονταν πια κλαδικές συμβάσεις εν μέσω μνημονίου, εμείς είχαμε κάνει ως ξενοδόχοι και σε τοπικό επίπεδο, στα Χανιά, αλλά και σε κεντρικό. Επομένως, ο στόχος είναι αυτός. Σύντομα θα οριστεί κάποιος μεσολαβητής. Θα καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι και είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί η βέλτιστη λύση και για τις δύο πλευρές».