Η σημασία των υδρογονανθράκων στην καταπολέμηση της πανδημίας και η παράλογη συμπεριφορά των Βρυξελλών

Ο κόσμος ανησυχεί για τις παρενέργειες των εμβολίων του κορονοϊού. Ας εξετάσουμε τα επιχειρήματα των ζηλωτών οι οποίοι μάχονται τα εμβόλια από μία άλλη σκοπιά. Ας τα εξετάσουμε σε αντιπαράθεση με τα επιχειρήματα των ακτιβιστών -και πολιτικών- οι οποίοι μάχονται τους υδρογονάνθρακες.

«Το 97% των επιστημόνων του κλίματος συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική».

advertisement

Πόσες φορές έχετε ακούσει αυτή τη δήλωση; Πιθανώς εκατοντάδες.

Πρόκειται για το πιο συνηθισμένο επιχείρημα κατά των ελληνικών υδρογονανθράκων (και λιγνιτών).

Ας χρησιμοποιήσουμε την ίδια λογική επιχειρημάτων για ένα άλλο προϊόν: τα εμβόλια.

Ας υποθέσουμε ότι ένα άτομο το οποίο είναι εναντίον της χρήσης των εμβολίων σας πλησιάζει και σας λέει: «Το 97% των γιατρών συμφωνούν ότι οι παρενέργειες των εμβολίων είναι πραγματικές».

Τι θα απαντούσατε; «Ναι, αλλά τα οφέλη από τη χρήση των εμβολίων υπερτερούν κατά πολύ των παρενεργειών».

Στις οδηγίες χρήσης των φαρμάκων και εμβολίων αναφέρονται πάντα οι ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι φαρμακευτικές εταιρείες παρουσιάζουν τις ανεπιθύμητες ενέργειες υπό μορφή ποιοτικής κλίμακας:

– Πολύ συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (αυτές μπορεί να επηρεάσουν περισσότερα από 1 στα 10 άτομα).

– Συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (αυτές μπορεί να επηρεάσουν έως 1 στα 10 άτομα).

– Όχι συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες (αυτές μπορεί να επηρεάσουν έως 1 στα 100 άτομα).

– Σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες (αυτές μπορεί να επηρεάσουν έως 1 στα 1.000 άτομα).

– Πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες (μπορεί να επηρεάσουν έως 1 χρήστη στα 10.000 άτομα).

Ας δούμε παραδείγματα ανεπιθύμητων ενεργειών ενός απλού εμβολίου γρίπης όπως αυτές αναφέρονται στις οδηγίες χρήσης του (δεν έχει σημασία ποιο εμβόλιο).

Στις σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρονται οι εξής:

• Αλλεργικές αντιδράσεις οι οποίες οδηγούν σε επικίνδυνη μείωση της αρτηριακής πιέσεως, η οποία, εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε καταπληξία. Οι γιατροί γνωρίζουν αυτήν την πιθανότητα και διαθέτουν θεραπεία έκτακτης ανάγκης διαθέσιμη για τέτοιες περιπτώσεις.

• Κρίσεις.

• Σοβαρός διαξιφιστικός ή κατά κύματα πόνος κατά μήκος ενός ή περισσοτέρων νεύρων.

• Θρομβοπενία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία ή μωλωπισμό.

Στις πολύ σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρονται οι εξής:

• Αγγειίτιδα (φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δερματικό εξάνθημα, πόνο στις αρθρώσεις και ηπατικά προβλήματα).

• Νευρολογικές διαταραχές όπως εγκεφαλομυελίτιδα (φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος), νευρίτιδα (φλεγμονή των νεύρων) και ένα είδος παράλυσης γνωστό ως σύνδρομο Guillain-Barré.

Όταν βέβαια αναφερόμαστε στα 7,8 δισεκατομμύρια του πληθυσμού της Γης τότε τα ποιοτικά μεγέθη εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών είναι μεγάλα. Αν κάποιος διαβάσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες ακόμη και των απλών φαρμάκων τότε θα τρομάξει.

Κι όμως!

Ο κόσμος δεν σταματά ούτε να παίρνει φάρμακα ούτε να εμβολιάζεται εναντίον της γρίπης, της μηνιγγίτιδας, της ηπατίτιδας κ.λπ. εν γνώσει της παραδοχής των υπαρκτών πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Και πολύ καλά κάνει φυσικά!

Ο λόγος είναι απλός: ο κόσμος γνωρίζει ότι εάν πράξει το αντίθετο, εάν δεν εμβολιαστεί ή δεν χρησιμοποιήσει κάποιο φάρμακο, τότε το προσωπικό «κόστος» του μη εμβολιασμού θα είναι υπερπολλαπλάσιο από τα «οφέλη»: εδώ και δεκαετίες θα θρηνούσαμε εκατομμύρια νεκρούς από πολλές ασθένειες τις οποίες η ανθρώπινη εφευρετικότητα και τεχνολογία αντιμετώπισε επιτυχώς.

Υποστηρίζοντας ότι «το 97% των γιατρών συμφωνούν ότι οι παρενέργειες του εμβολίου είναι πραγματικές» χωρίς όμως να αναφέρεται στα οφέλη των εμβολίων, ο ακτιβιστής κατά των εμβολίων προσπαθεί να πείσει το ευρύ κοινό ώστε (το κοινό) να εξετάσει τους πιθανούς κινδύνους των εμβολίων εκτός πραγματικού πλαισίου, χωρίς καν τα οφέλη.

Όταν οι αντίπαλοι των υδρογονανθράκων υποστηρίζουν ότι «το 97% των επιστημόνων του κλίματος συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική», και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να σταματήσει η χρήση των υδρογονανθράκων, πράττουν ακριβώς το ίδιο.

Ναι, η χρήση των υδρογονανθράκων έχει παρενέργειες. Τις οποίες η βιομηχανία των υδρογονανθράκων προσπαθεί να αντιμετωπίσει με τη δημιουργία νέων, καθαρών, τεχνολογιών.

Τι γίνεται όμως με το ανάποδο;

Στην περίπτωση των υδρογονανθράκων (και ελληνικών λιγνιτών) αυτό το ανάποδο είναι τεράστιο: είναι η φθηνή, άφθονη και αξιόπιστη ενέργεια που καθιστά δυνατή τη σύγχρονη ζωή σε μια κλίμακα που δεν μπορεί, μέχρις στιγμής, να αντιστοιχίσει καμία άλλη πηγή ενέργειας. (Παρεμπιπτόντως, και η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έχουν «παρενέργειες» στο περιβάλλον και στην οικονομία. Επίσης: τα ψυγεία στα οποία θα αποθηκεύονται τα εμβόλια του κορονοϊού με τι είδους ενέργεια θα λειτουργούν; Οι αποφασίζοντες θα εμπιστευθούν τη συντήρηση των εμβολίων στους -80 βαθμούς Κελσίου σε ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά; Και αν σταματήσει να φυσά ο άνεμος ή τώρα ειδικά το χειμώνα, δεν υπάρξει ηλιοφάνεια, τι θα απογίνουν τα εμβόλια εντός των ψυγείων; Τολμούν οι διαχειριστές της παρούσας κρίσης να πάρουν αυτό το ρίσκο από άποψη υγειονομική, αλλά και ποινική;)

Εύλογα λοιπόν μπορεί να αναρωτηθεί κανείς: πόσο σημαντική είναι η παρενέργεια των υδρογονανθράκων;

Αυτό εγείρει ένα άλλο πρόβλημα με τη δήλωση ότι «το 97% των επιστημόνων του κλίματος συμφωνούν ότι η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική». Δεν μας λέει τίποτα για το νόημα ή το μέγεθος της «κλιματικής αλλαγής» – είτε πρόκειται για μια ήπια, διαχειρίσιμη αλλαγή κλίματος ή μια δραματική, καταστροφική αλλαγή κλίματος; Π.χ. η σύγκριση των στοιχείων της τελευταίας 30ετίας με τα σενάρια της κλιματικής αλλαγής του 1988, καταδεικνύει ότι βρισκόμαστε στο ηπιότερο από τα σενάρια που είχαν προταθεί, [1]. Και πόσο έχει ληφθεί υπόψιν η προϊστορία του πλανήτη όταν είναι γνωστό ότι στο γεωλογικό χρόνο – και όχι στον ανθρώπινο χρόνο – έχει ξαναϋπάρξει δραματική αύξηση της θερμοκρασίας ενώ δεν υπήρχε καν ο άνθρωπος και η τεχνολογία των υδρογονανθράκων;

Αυτό είναι ένα παράδειγμα της πιθανής πλάνης της αμφισβήτησης – χρησιμοποιώντας τον ίδιο όρο με διαφορετικούς, αντιφατικούς τρόπους. Αν κάποιος έλεγε ότι «το 97% των γιατρών συμφωνούν ότι οι παρενέργειες του εμβολίου είναι πραγματικές», σε ποιες ακριβώς «παρενέργειες εμβολίου» συμφωνούν οι γιατροί; Ότι ένας συγκεκριμένος μικρός αριθμός ατόμων θα πάρει εξάνθημα; Ή ότι τεράστια ποσοστά πληθυσμού θα αποκτήσουν π.χ. πλήρη αυτισμό ή νευρολογικές ασθένειες; Η ακρίβεια στη δήλωση είναι το κλειδί, η ουσία της υπόθεσης.

Ποια είναι η συμβολή των υδρογονανθράκων στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού;

Πέραν των Μέσων Ατομικής Προστασίας τα οποία κατασκευάζονται από υδρογονάνθρακες (μάσκες Ν95, γάντια, γυαλιά προστασίας, ιατρικές φόρμες), οι υδρογονάνθρακες συμμετέχουν ως συστατικό/προϊόν Οργανικής Χημείας και στα εμβόλια εναντίον του κορονοϊού, [2].

Αναζητώντας κανείς τις συστατικές ουσίες των εμβολίων του κορονοϊού διαπιστώνει ότι πέραν των διάφορων ανόργανων χημικών ουσιών, τα εμβόλια περιέχουν και ορισμένες οργανικές χημικές ουσίες (δεν έχει σημασία ποιες από τις κάτωθι οργανικές ουσίες περιέχονται σε ποιο εμβόλιο. Επίσης, πιθανότατα, και τα επόμενα εμβόλια τα οποία θα βγουν στην αγορά να περιέχουν και αυτά αρκετές ουσίες ως προϊόντα της Οργανικής Χημείας).

• 30 mcg glycoprotein

• 0,43 mg 4-hydroxybutyl)azanediyl)bis(hexane-6,1-diyl)bis(2-hexyldecanoate)

• 0.05 mg  2[(polyethylene glycol)-2000]-N,N-ditetradecylacetamide

• 0.09 mg 1,2-distearoyl-sn-glycero-3- phosphocholine,

• 1.93 mg (SM-102, polyethylene glycol [PEG] 2000 dimyristoyl glycerol [DMG],

• 0.31 mg tromethamine, 1.18 mg tromethamine hydrochloride

(Ακόμη και το απλό εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου αν ψάξει κανείς θα διαπιστώσει ότι περιέχει φενόλη, δηλαδή μία οργανική χημική ένωση. Αλλά ακόμη και οι συσκευασίες των εμβολίων από ποιες πρώτες ύλες κατασκευάζονται; Από χλωροβουτύλιο ή βρωμοβουτύλιο,  δηλαδή από οργανικές χημικές ενώσεις, δηλαδή από υδρογονάνθρακες).

Ας γνωρίζουν λοιπόν οι Χανιώτισσες και οι Χανιώτες ότι οι υδρογονάνθρακες συμβάλλουν τρομερά σημαντικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού: χωρίς υδρογονάνθρακες ούτε την πανδημία του κορωνοϊού δεν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε. Χωρίς υδρογονάνθρακες η ελπίδα για την τελική αναμέτρηση με την πανδημία και την επίτευξη της πολυπόθητης ελευθερίας από τον κορονοϊό δεν θα υπήρχε. 

Οι ακτιβιστές, οι πολιτικοί και οι ακαδημαϊκοί, οι οποίοι μάχονται τους υδρογονάνθρακες θα πρέπει να το έχουν υπόψιν τους και ας μην ενεργούν οι ίδιοι όπως ενεργούν οι ακτιβιστές οι οποίοι μάχονται τα εμβόλια.

Δοθέντων των παραπάνω, δύσκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τη λογική πάνω στην οποία λειτούργησε πριν λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν αποφάσισε την  εβδομάδα  πριν τα Χριστούγεννα (στις 16/12/2020) να σταματήσει τη χρηματοδότηση έργων υποδομών φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης (Just Transition Fund), [3]. Πρόκειται κυριολεκτικά περί αδιανόητης και παράλογης απόφασης. Παρεμπιπτόντως, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αντίκειται άραγε σε θέματα ανταγωνισμού αφού με αυτόν τον τρόπο ωφελούνται συγκεκριμένες εταιρείες; Για ποιο λόγο άραγε ασχολούμαστε με την ΑΟΖ και τα κοιτάσματα της ΚρήτηςΓια ποιο λόγο σπαταλάμε δισεκατομμύρια ευρώ των Ελλήνων για εξοπλισμούς; Άραγε, όλος ο γεωπολιτικός χαμός στη Μεσόγειο και πέριξ της Κρήτης συμβαίνει για τα ψάρια της Μεσογείου; Μη γελιόμαστε: για το φυσικό αέριο γίνονται όλα. Αφού λοιπόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε ότι το φυσικό αέριο δεν αποτελεί μέρος της ενεργειακής μετάβασης τότε γιατί σπαταλάμε χρήματα σε εξοπλισμούς προς υπεράσπιση των ελληνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου; Συνδέεται άραγε αυτό με το γεγονός ότι η κ. Μέρκελ μας οδηγεί σε διάλογο με την Τουρκία;

Στο σημείο αυτό οι Χανιώτισσες και οι Χανιώτες θα πρέπει να ενημερωθούν για ένα από τα παλαιότερα ψηφίσματα των Ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι το 1955 είχαν εμπνευστεί την ένωση των Ευρωπαϊκών χωρών. Πρόκειται για το ψήφισμα της Μεσσίνα, [4].

Τι έλεγε το ψήφισμα της Μεσσίνα του 1955;

«Οι κυβερνήσεις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου και των Κάτω Χωρών πιστεύουν ότι έχει έρθει η στιγμή να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα προς την οικοδόμηση της Ευρώπης. Κατά τη γνώμη τους, αυτό το βήμα πρέπει πρώτα απ ‘όλα να γίνει στον οικονομικό τομέα. (…) Για το σκοπό αυτό, οι έξι Υπουργοί συμφώνησαν για τους ακόλουθους στόχους: Η όλο και φθηνότερη ενέργεια που τίθεται στη διάθεση των ευρωπαϊκών οικονομιών αποτελεί θεμελιώδη ανάγκη για οικονομική πρόοδο. Επομένως, πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα για την ανάπτυξη της ανταλλαγής φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να αυξηθεί η κερδοφορία των επενδύσεων και να μειωθεί το κόστος των προμηθειών

Τι συμβαίνει σήμερα;

Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά τρέχουν «χωρίς χαλινάρι», [5]. Παράδοξο; Παρά την πολυδιαφημιζόμενη απελευθέρωση της αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνει αντί να μειώνεται.

Ο λόγος; Η ύπαρξη των ευρωπαϊκών παρεμβατικών Οδηγιών οδηγεί σε αναγκαστική παραγωγή συγκεκριμένου τύπου ενέργειας η οποία δεν αποφέρει αποτελέσματα, διότι στο τέλος οι επιδοτήσεις, οι οποίες θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις σκληρές ελεύθερες αγορές, δεν είναι βιώσιμες, [6]. Η παράλογη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταπατά τις βασικές Αρχές δημιουργίας της Ενωμένης Ευρώπης, στρέφεται εναντίον των ευρωπαϊκών λαών, πυροβολεί τις προσπάθειες καταπολέμησης της πανδημίας του κορωνοϊού και σκοτώνει τις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών. Δυστυχώς, η Ελληνική Κυβέρνηση και η Αντιπολίτευση, δεν αντέδρασαν. Γιατί;

* Ο Δρ. Σωτήρης Ν. Καμενόπουλος είναι PhD της Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

1. https://slpress.gr/koinonia/klimatiki-allagi-viopoikilotita-thermokrasia-kai-co2/

2. https://hania.news/2020/03/30/%ce%9a%ce%bf%cf%81%cf%89%ce%bd%ce%bf%cf%8a%cf%8c%cf%82-%ce%9f%ce%b9-%ce%bc%ce%ac%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%84%ce%b1-%cf%86%ce%ac%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%ba%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%ce%bd/

3. https://www.energia.gr/article/173597/xekremastoi

4. https://www.cvce.eu/obj/resolution_adopted_by_the_foreign_ministers_of_the_ecsc_member_states_messina_1_to_3_june_1955-en-d1086bae-0c13-4a00-8608-73c75ce54fad.html

5. https://energypress.gr/news/kai-xana-pros-ti-doxa-trava-kostos-exisorropisis-eftase-kai-pali-sta-18-eyro-ana-megavatora

6. https://energypress.gr/news/ta-dyskola-toy-hatzidaki-kai-tinagma-tis-koyvertas

7. https://slpress.gr/oikonomia/lefta-yparchoyn-mono-gia-tin-prasini-energeia/

1 σχόλιο

  • ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ Reply

    28 Δεκεμβρίου 2020 at 19:52

    Εξαιρετικό άρθρο. Δυστυχώς σήμερα στην Ελλάδα έχουμε την ακριβότερη ηλεκτρική κιλοβατώρα στον κόσμο

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Login

Welcome! Login in to your account

Remember me Lost your password?

Don't have account. Register

Lost Password

Register

Επιστροφή στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο